Καυχιέται για το παρελθόν του, πατάει όμως γερά στο παρόν και στρέφει το βλέμμα του προς το μέλλον· πίσω από τους απέραντους πορτοκαλεώνες, το Άργος μάς συστήνει το σύγχρονό του πρόσωπο.

Μπορεί να μην είναι το «πρώτο όνομα» στην Αργολίδα, η πορεία του στο χρόνο, όμως, δεν συγκρίνεται παρά με ελάχιστες άλλες πόλεις στον κόσμο! Έξι χιλιάδες χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και ονόματα όπως ο θρυλικός βασιλιάς Διομήδης, που φιγουράρουν με κεφαλαία γράμματα, κοσμούν μερικές από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας του. Ο ίδιος ο Όμηρος, άλλωστε, στα έπη του ονόμαζε «Αργείους» όχι μόνο τους κατοίκους της περιοχής, αλλά όλους τους Έλληνες! Σήμερα, το Άργος είναι μια πόλη με πολλές δυνατότητες ανάπτυξης, που ψάχνει τον προσανατολισμό της και σιγά σιγά ορθώνει το ανάστημά της απέναντι στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς γείτονές της.

ar1

ΤΟ ΑΡΓΟΣ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ
Από Κόρινθο, Ναύπλιο ή Τρίπολη, όποια διαδρομή κι αν επιλέξεις για να έρθεις στο Άργος, το πρώτο που θα δεις από μακριά θα είναι το επιβλητικό κάστρο της Λάρισας. Η αρχαία ακρόπολη είναι το καλύτερο σημείο για ρομαντικά ηλιοβασιλέματα, πανοραμικές φωτογραφίες αλλά και απομόνωση· όσες φορές ανεβήκαμε -και δεν ήταν λίγες- δεν συναντήσαμε ψυχή…

ar2

Η καρδιά της πόλης χτυπάει σήμερα γύρω από τη μεγάλη Πλατεία Αγίου Πέτρου, με τον ομώνυμο ναό: όλοι οι δρόμοι μοιάζουν να οδηγούν εδώ -εξού και το μποτιλιάρισμα γύρω απ’ αυτήν- στα παρεΐστικα cafes και τα εμπορικά καταστήματα. Ο πεζόδρομος που ξεκινάει από εδώ οδηγεί στην Πλατεία Δημοκρατίας, με τους Στρατώνες του Καποδίστρια και την τεράστια υπαίθρια αγορά, που κάθε Τετάρτη και Σάββατο συγκεντρώνει κόσμο απ’ όλη την Πελοπόννησο. Ρούχα, φαγώσιμα, βιβλία, εργαλεία και ό,τι άλλο βάζει ο νους βρίσκονται απλωμένα στους πάγκους των πωλητών. Εδώ βρίσκεται και η Δημοτική Αγορά, ένα όμορφο κτήριο -τον σχεδιασμό του κάποιοι αποδίδουν στον Ερνέστο Τσίλερ- που τώρα στεγάζει cafes και κρεοπωλεία. «Να που υπάρχει νεοκλασικό χρώμα στο Άργος», σκέφτομαι, και η φωτογραφική μηχανή αρχίζει να παίρνει φωτιά.

Επιστροφή στην Αγίου Πέτρου, αυτή τη φορά με κατεύθυνση προς τα δυτικά και το πατρικό σπίτι του Χαρίλαου Τρικούπη, στην οδό Δαναού.

ar3

Καθώς η ώρα περνάει και ο ήλιος σιγά σιγά κρύβεται, το Άργος μοιάζει να αλλάζει: στην Αγίου Πέτρου, τη Μ. Στάμου και τα γύρω στενά, τα cafe-bars αρχίζουν να γεμίζουν από παρέες που μαζεύονται και δίνουν τον τόνο της διασκέδασης. Εδώ, ωστόσο, μου λένε οι ντόπιοι και το παράπονό τους: «Ηλικιακό κενό, φίλε μου, αυτό είναι το πρόβλημά μας! Όλοι οι νέοι 18-24 είναι έξω για σπουδές. Αν είχαμε στην πόλη μας μια σχολή πανεπιστημίου θα ήταν όλα αλλιώς…».

ar4

ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του Άργους είναι πως σε απόσταση αναπνοής από την πόλη βρίσκονται διάσημοι αρχαιολογικοί χώροι που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες ετησίως. Μόλις 10 χλμ. βορειότερα βρίσκονται οι Μυκήνες, η φημισμένη πόλη του βασιλιά Αγαμέμνονα, με τους περίφημους θολωτούς τάφους και τους ανεκτίμητους θησαυρούς που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Και μόνο η απίστευτη θέα από το ερειπωμένο σήμερα βασιλικό ανάκτορο αξίζει τον κόπο για να έρθει κανείς μέχρι εδώ.

ar5

Περίπου 45 χλμ. ανατολικά, μετά το Ναύπλιο, είναι η Επίδαυρος. Το αρχαίο θέατρο, με το φεστιβάλ που κάθε καλοκαίρι αποτελεί πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους, είναι από τα μνημεία που όλοι οφείλουν να επισκεφθούν κάποια στιγμή. Εννοείται, βέβαια, πως δεν παραλείψαμε να… εξακριβώσουμε από πρώτο χέρι όσα είχαμε ακούσει για την εξαιρετική ακουστική του θεάτρου.

ar6

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ