Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, τα ρομπότ έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων. Μάλιστα, αυτές οι μηχανές έχουν αρχίσει να αναλαμβάνουν δύσκολες εργασίες, με σημαντικά οφέλη για τις σύγχρονες κοινωνίες. Μία από αυτές είναι και η φροντίδα των ηλικιωμένων.

Τα ρομπότ έχουν λειτουργική θέση στο νοσοκομείου Shintomi του Τόκιο, το οποίο χρησιμοποιεί 20 διαφορετικά μοντέλα για να φροντίζει τους ασθενείς του. Η ιαπωνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα αποτελέσει πρότυπο για την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που υπάρχει στη χώρα σχετικά με τα εν λόγω ρομπότ, τα οποία επιστρατεύονται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τον μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων που δεν τυγχάνουν φροντίδας.

 O Γιοϊτσι Σουζούκι με ένα από τα ρομπότ που βοηθούσαν τον πατέρα του (στο πορτρέτο) πριν φύγει από τη ζωή
Το στοίχημα φυσικά είναι μεγάλο. Ο αρθρογράφος του Reuters επισημαίνει ότι το να επιτρέπεται στα ρομπότ να βοηθήσουν στη φροντίδα των ηλικιωμένων -εργασία που συνήθως θεωρείται ότι απαιτεί ανθρώπινη επαφή- μπορεί να φαντάζει μια ζοφερή ιδέα στη Δύση. Από την πλευρά τους όμως, οι Ιάπωνες το βλέπουν θετικά. Αλλωστε, στη συγκεκριμένη χώρα τα ρομπότ απεικονίζονται στα δημοφιλή μέσα ενημέρωσης ως φιλικά και χρήσιμα.

Αγγίζοντας ένα ρομπότ-βοηθό
Τι λένε όμως για τα ρομπότ οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι που έρχονται σε επαφή μαζί τους; «Αυτά τα ρομπότ είναι υπέροχα» δήλωσε ο 84χρονος Καζούκο Γιαμάντα έπειτα από μία συνεδρία άσκησης με το μηχάνημα «Pepper», της εταιρείας SoftBank Robotics Corp, το οποίο μπορεί να συμμετάσχει σε αληθινούς διαλόγους. «Στις μέρες μας περισσότεροι άνθρωποι ζουν μόνοι, έτσι ένα ρομπότ μπορεί να είναι μια παρέα για αυτούς, που θα κάνει τη ζωή τους πιο διασκεδαστική» συμπλήρωσε ο ηλικιωμένος.

Αυτό είναι το πιο ρομαντικό ξενοδοχείο στην Ελλάδα που έχει βαθμολογία στην booking 9,3! (photos)

Ρομπότ διασκεδάζει ηλικιωμένους
Φυσικά, υπάρχουν και πολλά εμπόδια που ενδέχεται να μπλοκάρουν την ταχεία διάδοση των ρομπότ φροντίδας ηλικιωμένων: το υψηλό κόστος, τα θέματα ασφάλειας και οι αμφιβολίες σχετικά με το πόσο θα είναι χρήσιμα και φιλικά προς τον χρήστη.

Η ιαπωνική κυβέρνηση πάντως χρηματοδοτεί την ανάπτυξη των συγκεκριμένων ρομπότ για να καλύψει το προβλεπόμενο έλλειμμα 380.000 εξειδικευμένων εργαζομένων μέχρι το 2025.

Ακόμα και οι Ιάπωνες δεν έχουν απόλυτη εξοικείωση με τα ρομπότ
Και όλα αυτά, παρότι η Ιαπωνία παρέχει άδειες σε ξένους εργαζομένους ειδικά για τη φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων. Βέβαια, τα εμπόδια στην εν λόγω απασχόληση παραμένουν, καθώς οι αλλοδαποί πρέπει να εξετασθούν στην ιαπωνική γλώσσα, που ως γνωστόν δεν είναι και από τις πλέον εύκολες (από το τέλος του 2017, μόνο 18 αλλοδαποί κατέχουν θεώρηση νοσηλευτικής περίθαλψης – μια νέα κατηγορία εργασίας που δημιουργήθηκε το 2016).

Η νέα λειτουργεία του Instagram που το «πήγε» σε άλλο επίπεδο… Θα απογειώσει τις selfies σου!

Χορός α λα ρομποτικά…
Φυσικά, η ιδέα με τα ρομπότ έχει και τις ανάλογες προεκτάσεις. Οι εταιρείες έχουν ήδη μια μεγάλη ιδέα: μια δυνητικά κερδοφόρα βιομηχανία εξαγωγής που προμηθεύει ρομπότ σε μέρη όπως η Γερμανία, η Κίνα και η Ιταλία, που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις τώρα ή στο εγγύς μέλλον.

«Είναι μια ευκαιρία για μας» δήλωσε ο Ατσούσι Γιασούντα, διευθυντής του γραφείου ρομποτικής πολιτικής στο Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. «Αλλες χώρες θα ακολουθήσουν την ίδια τάση» υποστήριξε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ