Δωδεκάνησα: Γαστρονομικές εκδηλώσεις με έντονο άρωμα Ελλάδας

Το νησί των ιπποτών του μυθικού Κολοσσού της Ρόδου, το νησί με τα αναρίθμητα αξιοθέατα, τις πληθωρικές γεύσεις και τις άπειρες επιλογές σε διαμονή, φαγητό και διασκέδαση. Η Παλιά Πόλη, η Ακρόπολη της Λίνδου, η κοιλάδα με τις πεταλούδες, η αρχαία Κάμειρος, το σύμβολο της πόλης το ελάφι, οι παραλίες, τα σμαραγδένια νερά, τα κάστρα, η ιστορία, τα μνημεία, τα σικ εστιατόρια και οι γραφικές ταβέρνες, τα πολυτελή ξενοδοχεία και τα χωριά… Ιδού η Ρόδος!

Το μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου, η Ρόδος αποτελεί έναν από τους πιο περιζήτητους και δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδα και της Ευρώπης, ακριβώς για τους παραπάνω λόγους.

Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

Αποτελούσε την επίσημη κατοικία του εκάστοτε Μεγάλου Μαγίστρου του τάγματος των Ιπποτών. Το εντυπωσιακό οίκημα του 14ου αιώνα, δεσπόζει στην Παλιά Πόλη που λειτουργούσε ως ανάκτορο, διοικητικό κέντρο και φρούριο του ιπποτικού κράτους, το οποίο προστάτευε τους κατοίκους του νησιού σε περιόδους ανάγκης. Μια έκρηξη πυρομαχικών ωστόσο το 1865 στο υπόγειο, κατέστρεψε συθέμελα το αρχιτεκτονικό αυτό διαμάντι με μοναδικούς…επιζώντες τους πύργους εισόδου. Ευτύχημα αποτέλεσε η απόφαση του διοικητή De Vecci ο οποίος κατά τη διάρκεια της Ιταλοκρατίας (1912-1948), αποφάσισε όχι μόνο να το ανακατασκευάσει αλλά να διατηρήσει στο ακέραιο την αρχική του μορφή. Σήμερα βέβαια δεν κατοικούν ιππότες, αλλά μπορείτε να θαυμάσετε τα όσα επιβλητικό άφησαν πίσω τους-ψηφιδωτά μωσαϊκά, έπιπλα και αγάλματα…

Το κάστρο του Μεγάλου Μαγίστρου

Ο Άγιος Φανούριος

Στη λίστα με τα must visit αξιοθέατα, προσθέστε και το εν λόγω εκκλησάκι που όσο δε τραβάει τα βλέμματα εξωτερικά, ο εσωτερικός του διάκοσμος θα σας εντυπωσιάσει χάρη στις περίτεχνες αγιογραφίες. Όπως γίνεται σε κάθε ναό του Αγίου Φανουρίου, και εδώ ανήμερα της γιορτής του Αγίου (17 Αυγούστου), γυναίκες σπεύδουν με φανουρόπιτες όπου στη συνέχεια μοιράζονται στους πιστούς.

Το τζαμί του Σουλεϊμάν

Ο πορθητής της Ρόδου Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, έφτιαξε ένα επιβλητικό τέμενος που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Χτισμένο το 1808, «βλέπει» στη μουσουλμανική Βιβλιοθήκη Αχμέτ Χαφούζ.

Το Χαμάμ

Δεσπόζει στην Πλατεία Αρίωνος και θα το ακούσετε είτε ως Λουτρά του Σουλεϊμάν ή Μουσταφά. Αρχικά το κατώφλι του περνούσαν μόνο άντρες, γεγονός που δικαιολογεί τις αυστηρές γραμμές του, ενώ χρόνια αργότερα άρχισε να υποδέχεται και γυναίκες. Άξιο θαυμασμού είναι ο αντρικός χώρος για τον εντυπωσιακό τρούλο, το ιδιαίτερο συντριβάνι στο κέντρο και τα μάρμαρα.

Ο Πύργος του Ρολογιού

Βρίσκεται σε απόσταση 300μ. από την πύλη D’ Amboise και προσφέρει απεριόριστη θέα σε όλη την Παλιά Πόλη. Το Ρολόι, είναι αναμφίβολα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της περιοχής. Όσο για την ιστορία του, ο Πύργος χτίστηκε από τον Φεχτί Πασά το 1857.

Λόφος Εικόνων

Ο λόφος Φιλερήμου αποτελεί ένα μωσαϊκό πολιτισμών. Θαυμάστε το μεγαλείο των περασμένων εποχών θαυμάζοντας μαγευτικές εικόνες και ανεπανάληπτα μνημεία που υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα του χώρου. Αν προσεγγίσετε τον τεράστιο σταυρό, σας περιμένει η έκπληξη της πανοραμικής θέας προς τον κόλπο της Ιαλυσού, το Παραδείσι και τη Μαρίτσα. Φτάνετε εδώ, αν κατευθυνθείτε προς τον Ιαλυσό.

Παναγιά Τσαμπίκα

Το όνομα Τσαμπίκος και Τσαμπίκα στη Ρόδο είναι ευρέως διαδεδομένο. Έχετε όμως αναρωτηθεί γιατί; Σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία Τσαμπίκα έκανε το θαύμα της όταν η γυναίκα του πασά κατάφερε να τεκνοποιήσει ενώ δυσκολευόταν και δε μπορούσε. Έκτοτε, η Παναγία Τσαμπίκα αποτελεί προστάτιδα των άτεκνων γυναικών, αποτελεί δηλαδή σύμβολο ελπίδας και πίστης, ενώ αν τεκνοποιήσουν δίνουν στο βρέφος το όνομα της Παναγίας. Στη Ρόδο υπάρχουν δυο εκκλησίες αφιερωμένες στη Χάρη της.

Η θέα από την Ακρόπολη της Ρόδου

Αφήστε το βλέμμα σας να χαθεί στην απέραντη ομορφιά που ξεδιπλώνεται μπροστά σας, αφού πρώτα βέβαια ανεβείτε μέχρι την αρχαία Ακρόπολη της Ρόδου στο λόφο του Αγίου Στεφάνου γνωστό και ως Μόντε Σμιθ. Όνομα που πήρε από τον Άγγλο Ναύαρχο Σίντνεϊ Σμιθ, σε μια περιοχή που φιλοξενεί ένα από τα αξιόλογα αξιοθέατα του νησιού. Ιδανική ώρα για να απολαύσετε τη θέα είναι το δειλινό.

Θέα από το Κάστρο της Κρητηνίας

Απερίγραπτη θέα προς το απέραντο Αιγαίο και τα γειτονικά νησιά Μακρύ, Στρογγύλη, Χάλκη και Αλιμία, προσφέρει το Castel Nuovo ή Κάστρο της Κρητηνίας που κατά το παρελθόν χρησιμοποιήθηκε ως αμυντικό φρούριο που προστάτευε τη δυτική πλευρά της Ρόδου από επιθέσεις Οθωμανών και πειρατών.

Ναός Πυθίου Απόλλωνα

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του νησιού είναι και ο Ναός Πυθίου, τμήμα του οποίου έχει υποστεί εργασίας αναπαλαίωσης. Αποτελεί μέρος ενός μεγάλου αρχαιολογικού χώρου από όπου ο επισκέπτης θαυμάζει την Ακρόπολη της Ρόδου και το Αρχαίο Στάδιο.

Ο Μέγας Μάγιστρος

Το οικόσημο του Μέγα Μάγιστρου Pierre D’ Aubusson βρίσκεται σε τουλάχιστον 50 σημεία της ενισχυμένης οχύρωσης. Ο D’ Aubusson, ανακατασκεύασε συθέμελα το κάστρο και τα τείχη του.

Το Τάγμα των Ιπποτών στη Ρόδο

Οι Ιωαννίτες Ιππότες, όπως και πολλές άλλες φυλές που εγκαταστάθηκαν στη Ρόδο, λέγεται πως έφτασαν στο νησί από την Κύπρο προς αναζήτηση νέου καταφυγίου για το Τάγμα τους. Μάλιστα, για την κατάληψη του νησιού, αξίωσαν και χρηματική βοήθεια από Αγγλία και Γαλλία. Το 1306 εισέβαλαν στο νησί με τη βοήθεια άπιστων επαναστατών, αφού προηγουμένως είχαν συγκεντρώσει τις δυνάμεις τους στη Λεμεσό και από εκεί πέρασαν επιβιβασμένοι στα πλοία στη Μάκρη. Μέχρι να κατακτήσουν ολοκληρωτικά το νησί, έγινε στις 15 Αυγούστου 1309, χρειάστηκαν 4 χρόνια, αφού αρχικά είχαν καταλάβει τα παράλια της Ρόδου και κάποια φρούρια. Οι Ιωαννίτες Ιππότες μετά την κατάληψη, μετονομάστηκαν σε Ιππότες της Ρόδου και ο μάγιστρος σε «Μεγάλος Μάγιστρος»– “magnus magister”. Ο Μεγάλος μάγιστρος με το συμβούλιο του έμεναν στο παλάτι. Από τη χρονιά της κατάληψης έως το 1522, πέρασαν από τη Ρόδο 19 μάγιστροι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ