Χτισμένη πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα στην Καρδίτσα, η ιερά μονή αποτελεί προσκυνηματικό κέντρο.Ένα από τα μοναστήρια που ξεχωρίζουν για το τοπίο του, την αρχιτεκτονική του και την ιστορία του είναι η Ιερά Μονή της Παναγίας Πελεκητής που βρίσκεται σε υψόμετρο 1400 μέτρων, κοντά στο χωριό Καρίτσα, στην Καρδίτσα.

Το μοναστήρι χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα.

Tο αρχαιότερο μοναστήρι στην Κρήτη, καθώς ιδρύθηκε στα μέσα του 11ου αιώνα! Δείτε το!

Τα κελιά σμιλεύτηκαν μέσα στην πέτρα, σε τέσσερα επίπεδα, όπου οι μοναχοί ζούσαν και λειτουργούσαν το μοναστήρι. Οι κρύπτες και οι καταπακτές που υπάρχουν στη μονή «μαρτυρούν» πως υπήρξε καταφύγιο αρματολών και κλεφτών στην περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Αποκαλύφθηκε μυστική δίοδος και παρεκκλήσι στο πιο γνωστό μοναστήρι της Ελλάδας

Το μοναστήρι αγιογραφήθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα και έχει δύο ναούς, τον Ναό της Αναλήψεως του Χριστού και τον Ναό της Παναγιάς Φανερωμένης. Έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, χάρη στην περίτεχνη κατασκευή του και την πλούσια ιστορία του.

Ωστόσο εκτιμάται πως από τα εκκλησιαστικά κειμήλιά του και τον πλούτο της σπάνιας βιβλιοθήκης του διασώζονται ελάχιστα. Αυτό που διατηρείται αναλλοίωτο και παραμένει συναρπαστικό είναι η εκθαμβωτική θέα στη λίμνη Πλαστήρα.

Σύμφωνα με τις παραδόσεις

Μία παράδοση αναφέρει πως το όνομα «Πελεκητή», οφείλεται στο γεγονός ότι, προκειμένου να χτιστεί το μοναστήρι στον σχεδόν κατακόρυφο βράχο, χρειάστηκε να πελεκηθεί κατόπιν υπόδειξης της Παναγίας, που παρουσιάστηκε στους μάστορες λέγοντας «Θα πελεκήσεις το βράχο με το κοπίδι και θα φτιάξεις μια εκκλησία την οποία θα ονομάσεις Παναγία Πελεκητή».

Θεσσαλία: Τουρ σε 5 πανέμορφα μέρη της!Μοναστήρια, υψόμετρο, λίμνες, φύση, κάμπος…

Στη συνέχεια όταν αντιμετώπισαν πρόβλημα με την έλλειψη νερού, η Παναγία ξαναπαρουσιάστηκε και τους είπε «Σηκώστε εδώ αυτήν την πλάκα και θα βρείτε νερό».

Ένα ΜΑΓΙΚΟ ξενοδοχείο – ‘μοναστήρι’ για να ξεφύγετε από ΟΛΑ! Σε ποια χώρα βρίσκεται; (Photos)

Όντως σ’ εκείνο το σημείο βρέθηκε νερό και μέχρι σήμερα υπάρχει εκεί ένα πηγάδι. Μία άλλη παράδοση λέει ότι ο πρωτομάστορας έπεσε χαράδρα που βρίσκεται κάτω από τη Μονή, αλλά επέζησε χάρη στη βοήθεια της Παναγίας «Πελεκητής».

πηγή:news.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ