Αν και µε την πρώτη µατιά µοιάζει «χαοτικό», αρκεί να δείτε «πίσω από τον τοίχο» για να καταλάβετε ότι το Ηράκλειο δεν είναι µόνο µια τυπική µεγαλούπολη, αλλά κρύβει µια αλήθεια γεµάτη ιστορία και παράδοση!

- Advertisement -
Ταξίδι-Ρεπορτάζ: Θοδωρής Ρούσσης ([email protected])
Φωτογραφίες: Mαρία Xατζηιωαννίδου

Το πρώτο λιµάνι της Κρήτης κουβαλάει όλες εκείνες τις ιστορίες του παρελθόντος που σε ταξιδεύουν νοσταλγικά στον χρόνο. Αν αποφασίσεις να αντιµετωπίσεις το Ηράκλειο επιφανειακά, τότε αυτό που θα δεις είναι µια δαιδαλώδης µεγαλούπολη που σε τίποτα δεν θυµίζει νησί! Όταν ωστόσο αφεθείς στα… µονοπάτια του, αυτά θα σου µαρτυρήσουν τις κρυµµένες πτυχές του που σίγουρα θα σε κάνουν να αναθεωρήσεις! Ακολουθήστε µας σε ένα µοναδικό οδοιπορικό και γνωρίστε το όπως του αξίζει!

Γνωριμία με το κέντρο

Ξεκινώντας παραλιακά από την Πλατεία Κουντουριώτη και τα Νεώρια, ανηφορίστε την οδό Μαρτύρων 25ης Αυγούστου, η οποία αποτελεί και τη βασικότερη αρτηρία προς την καρδιά της πόλης. Με τα καλοδιατηρηµένα νεοκλασικά κτήρια, διάφορα τουριστικά spots και αγαπηµένα στέκια των ντόπιων να την περιβάλλουν, αν δεν παρασυρθείτε και… λοξοδροµήσετε σε κάποιο από τα στενάκια, τότε η πρώτη σας στάση επιβάλλεται να γίνει στον µεγαλοπρεπή ναό του Απόστολου Τίτου. Με βασιλικό σχήµα, όπως µαρτυράει ο τρούλος του, αυτός ο «πολυτάραχος» ναός, αφιερωµένος στον οργανωτή και πρώτο επίσκοπο της εκκλησίας της Κρήτης, είναι σίγουρα από τα must see µνηµεία της πόλης!

Οδός 25ης Αυγούστου
Η περίφημη Κρήνη Μοροζίνι
Ο μεγαλοπρεπής ναός του Απόστολου Τίτου

Συνεχίζοντας τη διαδροµή, το βλέµµα σας θα τραβήξει αναπόφευκτα η περίφηµη και περίτεχνη Λότζια, όπου δεσπόζει το δηµαρχείο. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονήµατα της βενετσιάνικης «προίκας» στην Κρήτη. Λίγα µέτρα παρακάτω η Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Ένας ενετικός ναός του 13ου αιώνα µ.Χ., αφιερωµένος στον προστάτη των Βενετών. Επί Τουρκοκρατίας µετατράπηκε σε τζαµί, ενώ σήµερα στεγάζει τη δηµοτική πινακοθήκη.

Νυχτερινή άποψη του Απόστολου Τίτου

Και κάπως έτσι τα βήµατά σας σάς οδήγησαν αναπόφευκτα στην Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, µε τους εκατοντάδες τουρίστες να στριµώχνονται µπροστά από την Κρήνη Μοροζίνι για µια φωτογραφία. Τα «Λιοντάρια», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι δηµιούργηµα του Φραγκίσκο Μοροζίνι προκειµένου να αντιµετωπίσει το σοβαρό πρόβληµα της λειψυδρίας της περιοχής. Σήµερα, αποτελεί κλασικό meeting point της πόλης, αφού εκεί δίνονται όλα τα ραντεβού, ενώ περιµετρικά της απλώνονται πολλά cafes και εστιατόρια για ένα διάλειµµα µέσα στην ηµέρα! Οι δρόµοι που βρίσκονται τριγύρω της είναι εµπορικοί, αλλά το βασικό τους γνώρισµα είναι πως συνδυάζουν το σύγχρονο µε το παραδοσιακό!

- Advertisement -

Αφού ανακτήσετε λοιπόν κι εσείς τις δυνάµεις σας, µην παραλείψετε την οδό Δαιδάλου -την κρητική Ερµού- όπου µεγάλα εµπορικά καταστήµατα και τουριστικά µαγαζάκια θα σας… καθυστερήσουν µέχρι το τέλος του πεζοδρόµου που οδηγεί στην πλατεία Ελευθερίας και το κοντινό πάρκο Γεωργιάδη, έναν πνεύµονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης ο οποίος φιλοξενεί και το Μνηµείο για τη Μάχη της Κρήτης. Λίγα µέτρα µακριά, η ρετρό και γλυκά παλιοµοδίτικη οδός 1866 θα σας µεταφέρει στο αυθεντικό κλίµα της καθηµερινότητας της πόλης, αφού εδώ εντοπίζεται η ιστορική κεντρική αγορά! Διασχίζοντας την παρέα µε µυρωδιές από µπαχαρικά και τοπικά καλούδια, τα βήµατά σας θα σας οδηγήσουν στην πλατεία Κορνάρου και το Βαλιδέ Τζαµί µε την εντυπωσιακή κρήνη Μπέµπο µε αναγεννησιακά και γοτθικά στοιχεία.

ΒΟΛΤΑΡΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΑ

Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τον δυτικό παραλιακό δρόµο µε συντροφιά σας το… φυσικό µπαλκόνι του Κρητικού Πελάγους. Πρώτη στάση ο ναός Πέτρου και Παύλου, ένα από τα παλιότερα σωζόµενα µνηµεία αρχιτεκτονικής του Τάγµατος των Δοµινικανών στη Μεσόγειο. Σήµερα φιλοξενεί ψηφιδωτές απεικονίσεις της Παναγίας του καθηγητή ψηφιδωτού Λουκά Πεινίρη, ενώ τελούνται και κάποιες ιερές ακολουθίες.

Πανοραμική άποψη της παραλίας του Ηρακλείου
Το εσωτερικό απο τον Ναό Πέτρου και Παύλου

Συνεχίζοντας την περαντζάδα στη Λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου θα αντικρίσετε το Ιστορικό Μουσείο της Κρήτης, το οποίο αφηγείται 17 αιώνες τοπικής ιστορίας, ενώ στο τέλος του µικρού κόλπου το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα σας µυήσει στον πλούτο και την ποικιλοµορφία του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού.

Καθημερινές εικόνες απο το λιμάνι του Ηρακλείου

Περπατώντας κατά µήκος της παραλίας, στρίψτε στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Εκεί που ενώνεται µε τις λεωφόρους Πλαστήρα και Καλοκαιρινού δεσπόζει η ενετική πύλη του Παντοκράτορα ή Χανιώπορτα, µια από τις εισόδους της Παλιάς Πόλης στα ενετικά τείχη του Χάνδακα. Ακολουθώντας τη λεωφόρο Πλαστήρα, ανεβείτε στα τείχη, περπατήστε στους προµαχώνες τους και απολαύστε την πανοραµική θέα. Ο πιο γνωστός είναι ο προµαχώνας Μαρτινέγκο, µιας και εδώ βρίσκεται ο τάφος του Νίκου Καζαντζάκη.

Πύλη Παντοκράτορα (Χανιώπορτα)
Τάφος Νίκου Καζαντζάκη

Εάν πάλι ακολουθήσετε την οδό Καλοκαιρινού, στρίψτε στη Λασθένους για να φτάσετε µέχρι την Αρµένικη Εκκλησία. Πίσω της απλώνεται η συνοικία Λάκκος. Μία πρώην κακόφηµη γειτονιά, η οποία µας δείχνει το νέο της πρόσωπο χάρη σε διάφορες πρωτοβουλίες που της έχουν δώσει ζωή και χρώµα µε street art αλλά και ενδιαφέρουσες δράσεις! Από εδώ ο δρόµος θα σας βγάλει και πάλι στα «Λιοντάρια», µε µια ενδιάµεση στάση φυσικά στην πλακόστρωτη πλατεία του Αγίου Μηνά, όπου δεσπόζει ο οµώνυµος Καθεδρικός Ναός, αφιερωµένος στον προστάτη και πολιούχο της πόλης.

Οι τοίχοι στην συνοικία Λάκκος είναι γεμάτοι ζωγραφιές

Για το τέλος, καθόλου τυχαία αφήσαµε το πρόσφατα αναστηλωµένο θαλάσσιο ενετικό φρούριο, γνωστό και ως Κούλες, το οποίο είναι και πάλι επισκέψιµο. Με ιστορία από το 1540, αποτελεί σηµείο αναφοράς για την πόλη και είναι το αδιαµφισβήτητο must see κάθε επισκέπτη. Η δαιδαλώδης διαδροµή στο ισόγειο περνάει από αίθουσες που άλλαξαν διάφορες χρήσεις στη διάρκεια των αιώνων, ορισµένες εκ των οποίων ανοίγονται για πρώτη φορά στο κοινό. Η διαδροµή καταλήγει φυσικά στην κορυφή του κάστρου απ’ όπου θα πάρετε µια… πανοραµική γεύση της πόλης (Καθηµερινά 08:00-20:00, είσοδος €2)

.

Στην κορυφή του φρουρίου Κούλες

Don’t miss

AΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ

Η ιστορική Κνωσσός, ο σηµαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Κρήτης, βρίσκεται µόλις 5 χλµ. νοτιοανατολικά του Ηρακλείου. Το εντυπωσιακό ανάκτορο του βασιλιά Μίνωα, οι κατοικίες και τα νεκροταφεία δίνουν µια αρκετά σαφή εικόνα του µεγαλείου του µινωικού πολιτισµού. Το ανάκτορο της Φαιστού είναι το δεύτερο σηµαντικότερο µετά της Κνωσού και εκεί φυλάσσεται ο περίφηµος δίσκος της, που µέχρι σήµερα δεν έχει καταφέρει κανείς να εµηνεύσει, ενώ κι η Γόρτυνα συγκεντρώνει ρωµαϊκά ευρύµατα που µαρτυρούν την ύπαρξη µιας ισχυρής πολιτείας.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Μόλις 15 χλµ. νότια από το Ηράκλειο, στο χωριό Μυρτιά, «κρύβεται» ένα µουσείο που από το 1983 αποδίδει τιµή στον σπουδαίο άνθρωπο του πνεύµατος, συγγραφέα, στοχαστή, φιλόσοφο, πολιτικό και ταξιδευτή Νίκο Καζαντζάκη. Εκτός από τη µόνιµη έκθεση αποκλειστικά αφιερωµένη στο έργο και τη ζωή του, θα παρακολουθήσετε και µια πληθώρα εκδηλώσεων και φεστιβάλ µε κεντρικό άξονα τον µεγάλο συγγραφέα. (Καθηµερινά 09:00-17:00, είσοδος €3, τηλ. 2810 741689, www.kazantzaki.gr)

Δρομάκι στο χωριό Μυρτιά
Στο εσωτερικό του μουσείου

AΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ

Η Αγία Πελαγία, 21 χλµ. δυτικά του Ηρακλείου, αποτελεί ιδανικό ορµητήριο για καλοκαιρινές απολαύσεις σε θάλασσες βραβευµένες µε Γαλάζια Σηµαία. Ακριβώς απέναντι η νήσος Ντία (από τον Δία), όπου υπάρχουν τα διάσηµα κρι-κρι, είναι επίγειος παράδεισος για τους σκαφάτους. Κοντά στην περιοχή υπάρχει επίσης και το αναπαλαιωµένο οµώνυµο µοναστήρι.

Ο πανέμορφος κόλπος της Αγίας Πελαγίας

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Οι παραλίες σε τούτο το «κοµµάτι» του νησιού είναι ακαταµάχητες. Προς τα ανατολικά, µέχρι τη Χερσόνησο, τις προτιµήσεις κερδίζουν ο Καρτερός, ο Βαθιανός Κάµπος, οι Γούρνες, οι Γούβες, ο Αντισαράς και ο Σαραντάρης. Από την άλλη πλευρά προς τα δυτικά, µια βουτιά θα απολαύσετε στα Ελληνοπεράµατα, στο Παλιόκαστρο, τη Λυγαριά, την Ψαροµούρα και στον Μονοναύτη. Το δυσπρόσιτο Αγιοφάραγγο και τα χίπικα Μάταλα είναι επίσης από τα highlights της περιοχής! Τip: Για µία κοντινή βουτιά επιλέξτε την αµµώδη παραλία της Αµµουδάρας, 1 χλµ. δυτικά από το κέντρο του Ηρακλείου. Αποτελεί πλέον προάστιο της πόλης, αφού γνωρίζει ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη, ενώ η ακρογιαλιά εκτείνεται σε µήκος 7 χλµ. έως τις εκβολές του Αλµυρού ποταµού! Σε όλη την ακτή λειτουργούν οργανωµένες πλαζ µε ξαπλώστρες, οµπρέλες, beach bars αλλά και θαλάσσια sports, ενώ το βράδυ το κέντρο της παραλίας σφύζει από ζωή µε πολλές επιλογές για διασκέδαση.

Η παραλία στα Μάταλα

Πηγή: Icons Travellers

Περισσότερα ταξιδιωτικά νέα στο Icons Travellers που κυκλοφορεί

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ