Το Jet lag είναι ένα χρονοβιολογικό πρόβλημα, παρόμοιο με τα ζητήματα που προκαλούνται συχνά από τις βάρδιες στην εργασία και τις διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού του ύπνου. Το 94% των ταξιδιωτών έπειτα από πολύωρες πτήσεις μεταξύ χωρών με μεγάλη διαφορά ώρας παρουσιάζει λίγο έως πολύ συμπτώματα του φαινομένου αυτού.

Όταν ταξιδεύουμε και διασχίζουμε διάφορες ζώνες ώρας, το ρολόι του σώματός μας (κιρκάδιος ρυθμός), θα είναι εκτός συγχρονισμού με την ώρα του προορισμού, καθώς βιώνουμε το φως της ημέρας και το σκοτάδι, σε αντίθεση με τους ρυθμούς στους οποίους έχουμε συνηθίσει.

Πού οφείλεται;

Το Jet lag δε συνδέεται με τη διάρκεια της πτήσης, αλλά με την δια-μεσημβρινή (δυτικά-ανατολικά) διανυόμενη απόσταση. Μια πτήση διάρκειας δέκα ωρών από την Ευρώπη προς τη Νότια Αφρική δεν προκαλεί Jet lag, καθώς το ταξίδι, είναι κυρίως από βορρά προς νότο. Μια πτήση όμως, διάρκειας πέντε ωρών από την Ανατολική μέχρι τη Δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορεί κάλλιστα να καταλήξει σε Jet lag.

SMART TIPS

7 απλοί τρόποι για να το ξεπεράσεις

Ακόμα κι αν θεωρείς τον εαυτό σου «βετεράνο» των αεροπορικών ταξιδιών, το σύνδρομο του jet lag δύσκολα θα το γλιτώσεις. Διάβασε 6 αποτελεσματικούς τρόπους που θα σε κάνουν να… το νικήσεις!

1) Ξεκίνα να προσαρμόζεσαι πριν την αναχώρηση

Ακόμα και 3 μέρες πριν την πτήση μπορείς να αρχίσεις να οργανώνεις τις καθημερινές δραστηριότητές σου με βάση την time zone του επικείμενου προορισμού σου.

2) Ο σωτήριος ύπνος

Έχει αποδειχθεί πως όσο περισσότερο κοιμηθείς πριν την αναχώρηση, τόσο δεν θα σε επηρεάσει η έλλειψη ύπνου λόγω αλλαγής ώρας.

3) Καφέ… σύμμαχος!

Τονώνει το νευρικό σύστημα και το κρατά σε ήπια επαγρύπνηση, μόνο όμως αν κάνετε ένα σύντομο ταξίδι. Αποφύγετε τις υπερβολές σε μεγαλύτερα ταξίδια, γιατί η καφεϊνη από σύμμαχος δεν θα αργήσει να γίνει εχθρός!

4) Πες όχι στο ποτό

Το αλκοόλ δεν βοηθά να καταπολέμήσεις το στρες και σίγουρα το μόνο που θα κερδίσεις «πακέτο» με το jet lag είναι και hangover! Επίσης απόφυγε φαρμακευτικές λύσεις και σκευάσματα που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ταξιδιού σου.

5) Φάε έξυπνα

Απόφυγε τα πολύ λιπαρά γεύματα των αεροπλάνων και προτίμησε μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και πολύ νερό (φρούτα, λαχανικά κλπ).

6) Γυαλιά ηλίου

Όταν ταξιδεύεις στην Ανατολή, να φοράς γυαλιά ηλίου καθ’ολη τη διάρκεια της πτήσης, για να περιορίσεις το φως. Όταν φτάσεις στον προορισμό σου άνοιξε την κουρτίνα από το φινιστρίνι για να αντικρίσεις για πρώτη φορά το φως.

7) Mελατονίνη

Το νέο πρωτοποριακό spray Μελατονίνης άμεσης δράσης, Melatonin SM από την SM Pharmaceuticals, ήρθε για να την ενισχύσει και να μας προσφέρει έναν ποιοτικό και ήρεμο ύπνο απαλλάσσοντάς μας από το jet lag. Σε μορφή spray για εύκολη χρήση, το Melatonin SM με μοναδική τεχνολογία Nanoemulsion, εξασφαλίζει 240% μεγαλύτερη απορρόφηση της μελατονίνης σε σχέση με τη μορφή δισκίου, αλλά και 630% ταχύτερη απορρόφηση στα πρώτα 5′. Ένας μόνο ψεκασμός υπογλώσσια 15΄πριν τον ύπνο αρκεί για να χαλαρώσουμε, να κοιμηθούμε καλά, αλλά και να νιώθουμε ξεκούραστοι την επόμενη ημέρα! Την ίδια στιγμή, χρησιμοποιώντας το Μelatonin SM την πρώτη μέρα του ταξιδιού μας, καθώς και τις επόμενες αφού φτάσουμε στον προορισμό μας, θα διαπιστώσουμε ελάφρυνση των συμπτωμάτων του jet lag και δε θα χάσουμε στιγμή από τις διακοπές μας! Με την εγγύηση της SM Pharmaceuticals, τώρα σε όλα τα φαρμακεία.

www.smpharmaceuticals.com

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ