Μία βαλίτσα, το διαβατήριο και ένας χάρτης. Ποιος δεν θα ήθελε να τα κρατά στο χέρι του, έτοιμος να γυρίσει όλο τον κόσμο;

Κάπου εκεί όμως… χτυπά η σκληρή πραγματικότητα. Τα ταξίδια απαιτούν και χρήματα. Κι όμως, στον κανόνα αυτό, υπάρχει και εξαίρεση. Η περίπτωση του Ρίτσαρντ Τίλνεϊ- Μπάσετ, ο οποίος γυρίζει τον πλανήτη, δωρεάν.

- Advertisement -

Ο Βρετανός δεν πληρώνει εισιτήρια, διαμονή ή διατροφή. Πώς το καταφέρνει; Προσφέρει τις υπηρεσίες του ως φωτογράφος, με αντάλλαγμα τα παραπάνω. Μέχρι τώρα έχει ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, στο Βέλγιο, την Ιταλία, την Ελβετία, την Ολλανδία, την Κένυα και την Ουγκάντα.

Όλα ξεκίνησαν όταν αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο. Άρχισε να δουλεύει σε ένα γραφείο, αλλά αυτό δεν τον ικανοποιούσε. Κατά τύχη διάβασε για έναν Αυστραλό φωτογράφο, τον Σαντάου Στάρικ, ο οποίος γύριζε τον κόσμο προσφέροντας τις υπηρεσίες του. Και αποφάσισε να κάνει το ίδιο.

 Το 2016 ο Τίλνεϊ- Μπάσετ παραιτήθηκε από τη δουλειά του και ξεκίνησε το πρότζεκτ «The Glass Passport». Δεν γνώριζε και πολλά για τη φωτογραφία. Αλλά ήξερε πως με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να ταξιδεύει, όπως ήθελε.
Οι όροι του είναι απλοί. Προσφέρει τις φωτογραφικές υπηρεσίες του και «πληρώνεται» με την κάλυψη των βασικών αναγκών του: διαμονή, διατροφή και εισιτήρια για το ταξίδι. Οι συνεργασίες του δεν περιλαμβάνουν απευθείας συναλλαγές με χρήματα.

Οι δουλειές του ποικίλουν: από πορτραίτα μέχρι φωτογραφίσεις γάμων, αθλητικών γεγονότων και άλλων εκδηλώσεων. Έχει απαθανατίσει μαθήματα γιόγκα στη Νυρεμβέργη και έχει συνεργαστεί με εταιρεία παπουτσιών στο Ρότερνταμ.

Περισσότερο απολαμβάνει να τον φιλοξενούν σε σπίτια, δήλωσε στο CNN. Και αρκετές συνεργασίες του εξελίχθηκαν σε φιλίες. Μέχρι τώρα, το πρότζεκτ του έχει διδάξει να μη δίνει μεγάλη σημασία στα υλικά αγαθά. Δεν τον ενδιαφέρει να βγάλει χρήματα.

 

πηγή:iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ