Καλαρρύτες Τζουμέρκα

Στην περιοχή των Τζουμέρκων στον νομό Ιωαννίνων στην Ήπειρο βρίσκονται μερικά από τα πιο όμορφα χωριά της Ηπείρου- και της  Ελλάδας ολόκληρης. Και ανάμεσα σε αυτά είναι και οι Καλαρρύτες, στις δυτικές πλαγιές της Πίνδου στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού, 56 χλμ. ΝΑ των Ιωαννίνων. Μαζί µε το κοντινό τους Συρράκο, θεωρούνται από τους πιο γραφικούς πετρόχτιστους οικισµούς.

Καλαρρύτες Τζουμέρκα

Περιτριγυρισμένοι από τους ορεινούς όγκους του Περιστερίου και των Τζουμέρκων που ορίζουν, με τις αυστηρές γραμμές τους, τον ορίζοντά τους, οι Καλαρρύτες είναι χτισμένοι στην άκρη μιας χαράδρας, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, πάνω από τον ποταμό Καλαρρύτικο. Στα νοτιοδυτικά του χωριού είναι η πλαγιά Παυλιάνα, στα νότια τα Τζουμέρκα και τα Πράμαντα και στα βορειοδυτικά είναι ο «δίδυμος» οικισμός, το Συρράκο. Σε ευθεία γραμμή οι δύο οικισμοί μοιάζουν να είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, τους χωρίζει όμως η χαράδρα του Καλαρρύτικου.

Μεταλλική γέφυρα στο φαράγγι του ποταμού Χρουσίας , που χωρίζει τα χωριά Συρράκο και Καλαρρύτες
Μεταλλική γέφυρα στο φαράγγι του ποταμού Χρουσίας (γνωστό και ως «φαράγγι Σταυραέτος»), που χωρίζει τα χωριά Συρράκο και Καλαρρύτες

Αν στρέψετε το βλέμμα προς τα νότια, θα δει τα βουνά των Τζουμέρκων μέχρι το χωριό Πράμαντα…

Διαβάστε ακόμα:
Καρπενήσι-Κρίκελλο: Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές στην Ελλάδα! Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες
Θέα από τους Καλαρρύτες

Ένα φωτογραφικό ταξίδι σε 12 από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της Ελλάδας!

Όποιος έχει επισκεφθεί αυτή τη γωνιά της Ελλάδας κι έχει περιηγηθεί στην Ήπειρο, ξέρει και έχει βιώσει την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των οικισμών της, τα υπέροχα χωριά όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει, τα μέρη με πλούσια ιστορία που ταξιδεύουν στο σήμερα διατηρώντας ατόφια την ταυτότητά τους, και από αυτό δεν θα εξαιρούνταν οι Καλαρρύτες.

Καλαρρύτες, στην πλατεία του χωριού

Ο οικισμός άκμασε ιδιαίτερα τον 18ο αιώνα με το εμπόριο (υφαντά, μετάξι από τη Θεσσαλία, ακατέργαστα δέρματα ζώων κ. ά.) και την ανάπτυξη της αργυροχρυσοχοΐας ενώ τα δείγματα της ακμής αυτής είναι ορατά στο χωριό ακόμη και σήμερα.

Χαθείτε στα λιθόκτιστα καλντερίµια του σκαρφαλωµένου στα 1.200 µ. οικισμού και θαυµάστε τα επιβλητικά πέτρινα αρχοντικά. Σηµείο αναφοράς η κεντρική πλατεία του. Μια επίσκεψη αξίζει σήμερα η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, μέσα στον οικισμό, πολιούχος του χωριού. Η εκκλησία χτίστηκε τον 15ο αιώνα, πιθανόν το 1480 και πυρπολήθηκε το 1821. Τα σημερινά ξυλόγλυπτα (τέμπλο, άμβωνας και δεσποτικό) κατασκευάστηκαν το 1845 από μετσοβίτη τεχνίτη. Ο κεντρικός πολυέλαιος κατασκευάστηκε στην Τεργέστη και δωρήθηκε από την οικογένεια Νέσση τον 19ο αιώνα. 

Διαβάστε ακόμα:
Καρίτσα: Ένα από τα παλιότερα χωριά της Καρδίτσας & ένα από τα πιο ορεινά όλης της Θεσσαλίας - Η μονή του 15ου αι. πάνω στα βράχια των Αγράφων & η συγκλονιστική θέα στη λίμνη Πλαστήρα…
Βόλτα στους Καλαρρύτες
Ο ορεινός πετρόχτιστος οικισμός των Καλαρρυτών
Στα λιθόστρωτα σοκάκια στους Καλαρρύτες

Εκτός όλων αυτών, επιπλέον η περιοχή πνίγεται στο πράσινο, μεταξύ άλλων στα έλατα, τις βελανιδιές και τα πλατάνια!

Τζουμέρκα: Ταξιδεύουμε στις ελληνικές… Άλπεις και κάνουμε στάση σε 3 πανέμορφους παραδοσιακούς οικισμούς τους!

Καλαρρύτες, Τζουμέρκα,πανοραμική άποψη

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

- Advertisement -