Βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, στην καρδιά μιας περιοχής με παραμυθένια δάση, κρυστάλλινα ποτάμια που διασχίζουν απόκοσμα φαράγγια, μυστηριακά σπήλαια, και χωριουδάκια σταματημένα στον χρόνο. Κι αυτοί είναι ελάχιστοι μόνο από τους πολλούς καλούς λόγους για μια εκδρομή στα Καλάβρυτα. Άλλους δέκα έχουμε παρακάτω.

Το κέντρο των Καλαβρύτων

Μπορεί να μην έχει τη γραφικότητα άλλων χωριών της Πελοποννήσου (τα Καλάβρυτα, άλλωστε, καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς κατά τη γερμανική Κατοχή) είναι όμως ολοζώντανο, με ρουστίκ ταβερνάκια, όμορφα café και τη νυχτερινή ζωή που λείπει από άλλους «χειμερινούς» προορισμούς. Οι ξενώνες του αποτελούν ιδανική βάση για να εξερευνήσετε τα χωριουδάκια και την φύση γύρω τους, ενώ από τον γραφικότατο σταθμό του ξεκινά καθημερινά τις διαδρομές του ο περίφημος Οδοντωτός.

Διαβάστε επίσης: Ένα κυκλαδίτικο χωριό στην Τυνησία

Ο Οδοντωτός και η υπέροχη διαιδρομή του 

Είναι το μικρό, ιστορικό τραινάκι που φημίζεται δικαίως για «μια από τις ωραιότερες σιδηροδρομικές διαδρομές της Ελλάδας». Ξεκινά τρεις φορές τη μέρα από τα Καλάβρυτα (και δύο τα Σαββατοκύριακα) για να διασχίσει το φαντασμαγορικό φαράγγι του Βουραϊκού (που οι περισσότεροι πια το ξέρουν με το όνομα του τραίνου, «φαράγγι του Οδοντωτού», και όχι του ποταμού) και να καταλήξει μετά από περίπου μία ώρα στο Διακοφτό.

Είπαμε ότι η διαδρομή του Οδοντωτού είναι φανταστική; Το είπαμε. Αυτό που δεν είπαμε, είναι ότι πολύς κόσμος θεωρεί –και σωστά– ότι τέτοια τοπία είναι κρίμα να τα απολαμβάνεις μέσα από το παράθυρο ενός τραίνου, όσο ωραίο κι αν είναι το τραίνο αυτό. Κι έτσι διασχίζει με τα πόδια τη διαδρομή που ακολουθεί τις ράγες του τραίνου, οι οποίες με την σειρά τους ακολουθούν την πορεία του ποταμού. Η διαδρομή είναι εύκολη, αν και μεγάλη για αρχάριους πεζοπόρους. Για να την διασχίσετε ολόκληρη, από τα Καλάβρυτα ως το Διακοφτό, θα υπολογίσετε περί τις έξι ώρες. Μπορείτε, όμως, πάντα να κάνετε μόνο την μισή –μέχρι τη Ζαχλωρού– ή ένα μόνο τμήμα της, μέχρι όπου αντέξετε. Μια φορά τον χρόνο, την άνοιξη, ολόκληρη η διαδρομή γίνεται και οργανωμένα, από τον ορειβατικό σύλλογο Καλαβρύτων.

Διαβάστε επίσης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για φθηνά αεροπορικά εισιτήρια μέσα στα Χριστούγεννα

Το Σπήλαιο των Λιμνών

Μοναδικό στο είδος του, με τις δεκατρείς φυσικές λίμνες του να απλώνονται σε τρεις ορόφους. Το ύψος του σπηλαίου είναι επιβλητικό (η οροφή βρίσκεται 30 μέτρα πάνω από το έδαφος) και οι ατμοσφαιρικά φωτισμένες διαδρομές του ελίσσονται πλάι σε παράξενους σχηματισμούς σταλακτιτών και σταλαγμιτών –μια μέδουσα εδώ, ένα κάστρο με τους πύργους του εκεί… Η επισκέψιμη διαδρομή εκτείνεται σε μήκος πεντακοσίων μέτρων.

Πηγή: www.in2life.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ