Το να είσαι σεφ και μικρός αδερφός του «διασημότερου σεφ στον κόσμο» δεν το λες και μεγάλη τύχη… Πόσο μάλιστα όταν αποδεικνύεις με την πάροδο των ετών πως είσαι το ίδιο ταλαντούχος με εκείνον.

Ο λόγος για τον Albert Adrià, τον αδερφό του διάσημου Ferran Adrià Acosta, επικεφαλή σεφ του περίφημου elBulli της Καταλονίας και τόσων άλλων.

Σημεία αναφοράς στην καριέρα του, πέρα από την πλέον χαρακτηριστική «γειτονιά» 6 εστιατορίων (Tickets, Hoja Santa, Pakta, Bodega 1900, Niño Viejo και το επερχόμενο Enigma) που έστησε στη Βαρκελώνη, ήταν η ανάδειξή του το 2013 ως καλύτερου σεφ στον κόσμο αλλά και το 2015, ως καλύτερου pastry chef στον κόσμο στο πλαίσιο της ετήσιας απονομής των World’s 50 Best Restaurants.

Ο Albert, που για 23 ολόκληρα χρόνια δούλεψε και ο ίδιος στο elBulli, συνεχίζει πλέον την αυτόνομη πορεία του στην γαστρονομία εγκαινιάζοντας ένα πολυαναμενόμενο, νέο restaurant, με το όνομα Enigma, στην Βαρκελώνη, έχοντας σαν έμπνευση το προηγούμενο δημιούργημα του, το φημισμένο 41° Experience, ένα μικροσκοπικό μπαρ 16 θέσεων που πάντρευε τα γκουρμέ σνακ με τα κοκτέιλς και που τελικά έκλεισε τις πόρτες του το 2014.

Σε αντίθεση με τον αδερφό του, που έφερε την επανάσταση στη μοριακή κουζίνα, ο Adria αρέσκεται σε παιχνιδιάρικους συνδυασμούς εποχιακών πρώτων υλών απ’ όλο τον κόσμο, «αναγκάζοντας» παράλληλα τον πελάτη του εστιατορίου του να σηκωθεί από την καρέκλα και να ζήσει μια διαφορετική γαστρονομική εμπειρία.

Πρόκειται για ένα πραγματικό φεστιβάλ γεύσεων 50 συνολικά πιάτων, αξίας 235 δολαρίων το άτομο,χωρίς τα ποτά και την οποία καλούνται να ζήσουν 28 μόλις φιλοξενούμενοι τη φορά, σε έξι διαφορετικούς χώρους.

Ακόμα και στην είσοδο του, το Enigma αποτελεί πραγματικό… αίνιγμα καθώς όλοι οι πελάτες μπαίνουν με τον δικό τους μυστικό κωδικό, πληκτρολογώντάς τον σε ένα καντράν και διανύουν έναν μακρύ γκρίζο διάδρομο μέχρι να φτάσουν στην πρώτη τους γευστική εμπειρία, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να κάνει ο Adria τους πελάτες του να επικεντρωθούν ΜΟΝΟ στο φαγητό.

Στο πρώτο δωμάτιο, τα τραπέζια είναι ψηλά και προσφέρεται ζεστή πετσέτα για τα χέρια, αφέψημα ιβίσκου και μπουκιές, αποξηραμένες -σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία- φράουλες με φρέσκο ουασάμπι και ξύδι ροδιού και παγωμένοι κρύσταλλοι yuzu με ουασάμπι και φλούδες yuzu.

Τα πιάτα προσφέρονται χωρίς καμία επεξήγηση, εκτός και αν ρωτήσεις τους σερβιτόρους, ενώ η μετακίνηση από χώρο σε χώρο γίνεται μέσω μουσικής από μια ορχήστρα που δεν εμφανίζεται πουθενά αλλά υπάρχει πάντα στο παρασκήνιο.

Μεταξύ των πιάτων περιλαμβάνονται, ένα αφαιρετικό σούσι με χαβιάρι πάνω σ ‘ένα άδειο παραλληλόγραμμο από φύκια nori, ταρτάρ καλαμαριού αλειμμένο με λάδι καρύδας και ελαφρά πικάντικο μελάνι που λέγεται ότι είναι συγκλονιστικό, ολόγλυκεια ντομάτα ποικιλίας Raf (σκουροπράσινη φλούδα, ροζωπή σάρκα) που την σερβίρουν κομμένη στη μέση με δυό κρέμες κ.ά.

Στο τελευταίο χώρο του Enigma γίνεται μια αναπαράσταση του 41° Experience όπου σερβίρονται περίεργα σνακς με κοκτέιλ, με τον πελάτη να εγκαταλείπει πάντα το εστιατόριο γεμάτος από την εμπειρία της γαστρονομικής απόλαυσης που έζησε.

πηγή:tamtam.news

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ