Περνάμε από ξακουστά ποτάμια της Ελλάδας και χαλαρώνουμε με τον ήχο του νερού και τις ομορφιές της περιοχής που τα φιλοξενεί.

Αλιάκμονας, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία
Είναι ο ποταμός με το μεγαλύτερο μήκος στην Ελλάδα και βρίσκεται εξ ολοκλήρου σε ελληνικό έδαφος με συνολικό μήκος 297 ή 322 χλμ. Πηγάζει στον Γράμμο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Αιγαίο Πέλαγος μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Περνάει από τους νομούς Πιερίας, Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζάνης και Ημαθίας και χύνεται στο Θερμαϊκό κόλπο, ενώ διαθέτει 33 είδη ψαριών.

- Advertisement -

Αχέροντας, Ήπειρος
Διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης, εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά της Πρέβεζας και είναι ποταμός εξαιρετικής ομορφιάς. Έχει εξερευνηθεί όλος και έχει, μάλιστα, χαρακτηριστεί περιοχή ιδιαίτερου κάλλους. Τόσο τα στενά και οι εκβολές του Αχέροντα όσο και η ευρύτερη περιοχή ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.Στην περιοχή υπάρχουν 699 είδη χλωρίδας εκ των οποίων τα 449 συναντώνται στο δέλτα και τα 250 στα στενά, ενώ στην περιοχή του Δέλτα υπάρχουν 19 τύποι οικοτόπων.

Το μοναδικό πράγμα που δεν πρέπει να πίνετε στο αεροπλάνο

Βουραϊκός, Πελοπόννησος
Ο Βουραϊκός είναι ποταμός στην Αχαΐα, με πηγές βρίσκονται στον Ερύμανθο, και χύνεται κοντά στο Διακοπτό. Το μήκος του φτάνει τα 37,5 χιλιόμετρα και διασχίζει το ομώνυμο φαράγγι πλαισιωμένος από πυκνή βλάστηση, απόκρημνα βράχια, καταρράκτες και σπηλιές. Από το φαράγγι περνά και ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού – Καλαβρύτων, χαρίζοντας μια υπέροχη εμπειρία στους επισκέπτες, με εύρος γραμμής 75 εκατοστά, μια από τις στενότερες σιδηροδρομικές γραμμές στην Ελλάδα.

Κοσμάς, το «μπαλκόνι της Κυνουρίας»! Ένα από τα γραφικότερα χωριά της Αρκαδίας!

Βοϊδομάτης, Ήπειρος
Ο Βοϊδομάτης αποτελεί παραπόταμο του Αώου και οι κύριες πηγές του βρίσκονται κάτω από το χωριό Βίκος. Στη διαδρομή του δέχεται και άλλα υδάτινα ρεύματα που σχηματίζονται στις πλαγιές της Τύμφης ή προέρχονται από το Φαράγγι του Βίκου και το συνολικό μήκος του είναι 15 χιλιόμετρα. Χαρακτηρίζεται ως ένας από τουςπιο καθαρούς ποταμούς της Ευρώπης και διασχίζει μία από τις ομορφότερες ορεινές τοποθεσίες της Ελλάδας, η οποία έχει χαρακτηριστεί εθνικός δρυμός από το 1973, καθώς και το φαράγγι του Βίκου που αποτελεί μνημείο φυσικής ομορφιάς.

Παραμυθένιες εικόνες στη Βενετία του Βορρά

Πηνειός, Θεσσαλία
Οι πηγές του βρίσκονται στην Πίνδο και έχει συνολικό μήκος 216 χιλιόμετρα, ενώ εκβάλλει στο Αιγαίο. Οι κυριότεροι παραπόταμοί του είναι ο Τιταρήσιος, ο Ενιπέας, ο Καλέτζης, ο Ληθαίος και το ρέμα Μουργκάνι.

Νέστος, Θράκη/Μακεδονία
Είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας, που οριοθετεί τα σύνορα ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θράκη και τους νομούς Καβάλας και Ξάνθης. Το μήκος της πορείας του φτάνει τα 243 χιλιόμετρα, από τα οποία τα 130 βρίσκονται στην Ελλάδα. Πηγάζει από τα όρη Ρίλα της Βουλγαρίας, ενώ εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος, αφού πρώτα έχει διασχίσει τους ορεινούς όγκους της Δυτικής Ροδόπης και το όρος Φαλακρό.

Η λίμνη-κόσμημα της Ελλάδας! Δημιουργήθηκε με ανθρώπινη παρέμβαση

Αχελώος, Θεσσαλία/Ήπειρος/Στερεά Ελλάδα
Είναι γνωστός και ως Ασπροπόταμος και αποτελεί τον δεύτερο σε μήκος ποταμότης Ελλάδας. Πηγάζει από την οροσειρά της Πίνδου και συγκεκριμένα από το όρος Λάκμος νοτιοδυτικά του Μετσόβου και καλύπτοντας μια διαδρομή 220 χιλιομέτρων εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος. Περνά από τους νομούς Τρικάλων, από τα όρια των νομών Καρδίτσας και Άρτας και στη συνέχεια από τα όρια των νομών Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας.

Αλφειός, Πελοπόννησος
Λέγεται και Ρουφιάς και είναι ο σημαντικότερος ποταμός της Πελοποννήσου, αλλά και ο μεγαλύτερός της με μήκος 110 χιλιόμετρα. Στον Αλφειό πραγματοποιούν αρκετοί αθλητές κατάβαση με φουσκωτό σκάφος, σε μια εντυπωσιακή διαδρομή για rafting στην Ελλάδα με συνεχόμενα τεχνικά περάσματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ