καπετανιανά Ηρακλείου Κρήτης

Για όσους επιζητούν ηρεμία στην αγκαλιά της φύσης και την απόλυτη χαλάρωση μετά από την πανδημία του κορονοϊού, τα Καπετανιανά είναι η επιλογή τους, αφού πρόκειται για ένα γραφικό χωριό μέσα στο πράσινο, που εκπλήσσει με τις ομορφιές του!

Άγνωστος οικισμός στους περισσότερους, τοποθετημένος στις πλαγιές των Αστερούσιων, στο Ηράκλειο της Κρήτης, έχει πολλούς φανατικούς θαυμαστές που το επιλέγουν για την άγρια ομορφιά της φύσης αλλά και για τη μοναδική φιλοξενία των κατοίκων του.

Τα Καπετανιανά είναι ένας τόπος πιστός στην παράδοση, κάτι που καταλαβαίνει ο επισκέπτης από την πρώτη κιόλας βόλτα του στα σοκάκια του χωριού, αφουγκραζόμενος σε κάθε γωνιά την πίστη στις παραδοσιακές αξίες και αρχές της Κρήτης.

καπετανιανά κρήτης ορεινό χωριό

Αρχάνες: Το πολύχρωμο χωριό της Κρήτης που η φήμη του έχει φτάσει στην Ευρώπη!

Ένα πανέμορφο χωριό στη μέση του πουθενά

Ο Θάνος Μικρούτσικος λάτρευε τα Καπετανιανά και έλεγε χαρακτηριστικά: «Όποιος πιστεύει στον Θεό, εδώ μιλάει μαζί του»… Και πραγματικά το χωριό αυτό βρίσκεται στη μέση του πουθενά, χτισμένο σε υψόμετρο 750 μέτρων, στα Αστερούσια Όρη, προσφέροντας μοναδικό φυσικό κάλλος στους επισκέπτες του.

δραστηριότητες στα καπετανιανά κρήτης

Μάλιστα η περιοχή φημίζεται για τα όμορφα τοπία, που μπορεί κάποιος να ανακαλύψει κάνοντας πεζοπορία και ιππασία, ενώ εδώ θα απολαύσει τοπικά προϊόντα και τη φιλόξενη διάθεση των λιγοστών του κατοίκων.

Ένα διαφορετικό ταξίδι στον κόσμο μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες από ηφαιστειακές λίμνες του πλανήτη
καπετανιανά πέτρινα σπίτια

Ο Τάσος Δούσης κάνει οικο-τουρισμό και προτείνει 5 οικοτουριστικά χωριά στην Κρήτη!

Η άγρια φύση ξεδιπλώνει την ομορφιά της μπροστά στα μάτια σας και εάν μείνετε για μια εβδομάδα στο χωριό σίγουρα θα δείτε σπάνια πτηνά, αφού το ανατολικό μέρος της κορυφής του Κόφινα υπάρχει παρατηρητήριο.

καπετανιανά κρήτης θέα
καπετανιανά ξενώνας

Σφενδύλι: Το βυθισμένο χωριό της Κρήτης!

Το Σφενδύλι μπορεί να μην έχει κατοίκους ή επισκέπτες όμως όλοι ασχολούνται μαζί του, αφού είναι ένα μισοβυθισμένο χωριό σε μια λίμνη στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης

Σφενδύλι χωριό κρήτης μισοβυθισμένο πανοραμική

Ένα ιδιαίτερο χωριό θα συναντήσει ο επισκέπτης στην Χερσόνησο ΗρακλείουΚρήτης, έναν οικισμό που είναι μισοβυθισμένος σε μια λίμνη, προκαλώντας εντύπωση. Το χωριό Σφενδύλι αποτελεί σπάνιο φαινόμενο για την Ελλάδα και λίγοι γνωρίζουν την ιστορία του.

Σφενδύλι χωριό Κρήτης βυθισμένο σπίτια ερείπια

Το Σφνεδύλι έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η “Ατλαντίδα” της Κρήτης, αφού βυθίζεται ολοένα και περισσότερο εδώ και 20 χρόνια! Βρίσκεται στη Χερσόνησο του νομού Ηρακλείου, μέσα στον ταμιευτήρα του φράγματος Αποσελέμη.

Σφενδύλι χωριό Κρήτης βυθισμένο το ηλιοβασίλεμα

Αν και ήταν ένα από τα ωραιότερα ελληνικά χωριάχτισμένο σε υψόμετρο 210 μέτρων, από το 1500 που δημιουργήθηκε ως οικισμός, πλέον τα περισσότερα από τα σπίτια του έχουν βυθιστεί στη λίμνη, ενώ κάποια είναι μισοβυθισμένα, δημιουργώντας στον επισκέπτη μια απόκοσμη εικόνα.

Σφενδύλι χωριό Κρήτης βυθισμένο σπίτια μέσα στο νερό

Κάντε ένα Road Trip στην Κρήτη σε 2 εβδομάδες!

Διακόσια χρόνια μετά τη δημιουργία του χωριού ανήκε στο Δήμο Μοχού, ενώ το 1900 αναγράφεται στο Δήμο Λαγκάδας, για να περάσει στην κοινότητα Ποταμιών το 1928. Το όνομα Σφενδύλι προέρχεται από το επώνυμο Σφενδήλος, που ήταν διαδεδομένο εκείνη την περίοδο στην περιοχή.

Ηλεία: Ταξιδεύουμε στο "ελατοσκέπαστο" κεφαλοχώρι με τις 7 παραδοσιακές γειτονιές - Ένας επίγειος παράδεισος!
Σφενδύλι χωριό Κρήτης βυθισμένο όλα τα κτήρια μισοβυθισμένα

Η βύθιση του ήρθε σιγά-σιγά

Μόλις δημιουργήθηκε το φράγμα Αποσελέμη, που είναι το μεγαλύτερο υδρευτικό έργο της Κρήτης και κατασκευάστηκε προκειμένου να λύσει ζωτικές ανάγκες ύδρευσης-άρδευσης των βορείων παραλίων της ανατολικής Κρήτης, από το Ηράκλειο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, το χωριό άρχισε να βυθίζεται.

National Geographic: Μας συστήνει 10 λιγότερο γνωστά χωριά της Ευρώπης – Ανάμεσά τους και 2 ελληνικά!

Σφενδύλι χωριό Κρήτης βυθισμένο ξερά δέντρα

Οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν αμέσως και φυσικά όλοι αποζημιώθηκαν για τις περιουσίες τους και τις καταστροφές που υπέστησαν. Καθώς γεμίζει και αδειάζει το φράγμα Αποσελέμη, το Σφενδύλι, ένα εγκαταλειμμένο πλέον μέρος στην Κρήτη, όπως και η περίφημη Αράδαινα, το πανέμορφο χωριό των Σφακίων στο χείλος του γκρεμού με 4 μόλις κατοίκους, εξαφανίζεται και εμφανίζεται, πράγμα που αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών.

Σφενδύλι χωριό Κρήτης βυθισμένο πρωινή λήψη

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ