Σαν αχτύπητο δίδυµο, Καρδίτσα και Λίµνη Πλαστήρα µάς υποδέχονται σε ένα «σκηνικό» µοναδικού κάλλους, µε τις δασωµένες πλαγιές και τις επιβλητικές κορυφές των Aγράφων στο φόντο, και µας προσφέρουν ένα αξέχαστο long weekend!

Από τον Χρήστο Αϊβαλιώτη ([email protected])

We love… Καρδίτσα!

Καρδίτσα

- Advertisement -

Σαν βγεις στον πηγαιµό… για τη Λίµνη Πλαστήρα δεν υπάρχει περίπτωση να µη σταµατήσεις στην πρωτεύουσα του οµώνυµου νοµού, την Καρδίτσα! Χτισµένη σχεδόν στο κέντρο του Θεσσαλικού Κάµπου, ξεχωρίζει για την εξαιρετική ρυµοτοµία της καθώς είναι επίπεδη, χωρίς ανηφόρες και κατηφόρες, κάτι που δίνει σε ντόπιους και επισκέπτες τη δυνατότητα να κινηθούν µε ποδήλατο για να δουν από κοντά τις µεγάλες πλατείες και τους όµορφους πεζόδροµους και να γνωρίσουν την… προσωπικότητά της!

Καρδίτσα

Αφήστε λοιπόν κι εσείς το αυτοκίνητο σε κάποιο πάρκινγκ, δανειστείτε κοινόχρηστα ποδήλατα και… βολτάρετε στους ποδηλατόδροµους για να πάρετε µια καλή γεύση από την πόλη. Την πρώτη σας στάση κάντε τη στην Πλατεία Ελευθερίας, την κεντρική πλατεία µε το µεγάλο εντυπωσιακό σιντριβάνι γύρω από το οποίο περιστρέφεται όλη η ζωή της πόλης. Καφετέριες, µπαράκια, εστιατόρια και ταβερνάκια έχουν τον πρώτο λόγο γύρω από την πλατεία, µε τους νέους να την έχουν ορίσει σηµείο συνάντησης για τις βόλτες τους. Από εκεί κατευθυνθείτε προς τους πεζόδροµους Λάππα και Τερτίπη, όπου «φωλιάζουν» τα εµπορικά καταστήµατα και οι πιο γνωστές καφετέριες της πόλης, όπου θα κάνετε κι εσείς ένα σύντοµο break για καφεδάκι…

Καρδίτσα

Δείτε γιατί η Καρδίτσα είναι παράδειγμα προς μίμηση για την υπόλοιπη χώρα (Photos)

Θα συνεχίσετε τη βόλτα σας µέχρι το πάρκο Παυσίλυπο, µια καταπράσινη όαση µόλις 5΄από την κεντρική πλατεία. Στην είσοδό του θα συναντήσετε τον ανδριάντα του στρατιωτικού, πολιτικού και οραµατιστή της λίµνης Νικόλαου Πλαστήρα, ενώ δίπλα δεσπόζει και το Άγαλµα της Μάνας που συµβολίζει τη γυναίκα και µάνα της Θεσσαλίας που βγήκε για πρώτη φορά από το σπίτι της για να δουλέψει σκληρά µαζί µε τον άντρα της. Περπατώντας θα έχετε παρέα σας πανέµορφα παγόνια, τα οποία νιώθουν τόσο εξοικειωµένα µε τον κόσµο που θα µπορέσετε ακόµα και να τα χαϊδέψετε, ενώ τα πιτσιρίκια σίγουρα θα χορτάσουν παιχνίδι!

Καρδίτσα

Φεύγοντας, κατευθυνθείτε προς στην Πλατεία Δικαστηρίων, η οποία φηµίζεται για τα µοντέρνα cafés της και από εκεί κατεβαίνοντας τον πεζόδροµο Βάλβη θα συναντήσετε τη Δηµοτική Σκεπαστή Αγορά, ένα εµβληµατικό τοπόσηµο της πόλης, ένα πολιτιστικό µνηµείο µε «αέρα» Ευρώπης λόγω του δηµάρχου Αστέριου Αλλαµανή που το 1925 έφερε τα σχέδια του κτηρίου από το Παρίσι. Σήµερα, περιλαµβάνει αρκετά µαγαζιά και καφετέριες στο εσωτερικό της, στο οποίο πραγµατοποιούνται επίσης πολλές ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Καρδίτσα

Οι πολύχρωμες ομπρέλες της Καρδίτσας που μεταμόρφωσαν έναν απλό πεζόδρομο σε ένα από τα ομορφότερα σοκάκια της Ελλάδας (Photos)

Ολοκληρώστε την περιήγησή σας στην οδό Καραϊσκάκη µε µια στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας (Εισ. €4, Λαχανά 1, καθηµερινά εκτός Δευτέρας 08:00-15:00, Τ. 2441 025219), ένα µοντέρνο κτήριο-στολίδι για την πόλη! Φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά και πολύ σηµαντικά ευρήµατα της περιοχής, καταγράφοντας τον χαρακτήρα του πολιτισµού της και την πολιτισµική εξέλιξή της µέσα από µια ιστορική διαδροµή που καλύπτει χρονικά όλες τις περιόδους της Προϊστορίας και Ιστορίας από την Παλαιολιθική και Νεολιθική Εποχή έως την Ύστερη Αρχαιότητα. Και αφού µάθετε τα πάντα για την ιστορία του νοµού, ήρθε η ώρα να γνωρίσετε και την απίστευτη φυσική οµορφιά του…

Το µικρό θαύµα της Θεσσαλίας

Λίμνη Πλαστήρα

Πολλοί µιλούν για ένα δώρο του ανθρώπου στη φύση και δεν έχουν άδικο, αφού η Λίµνη Πλαστήρα, αν και τεχνητή, είναι τέλεια εναρµονισµένη µε το φυσικό περιβάλλον! Τα πυκνά δάση από έλατα και καστανιές που την «αγκαλιάζουν» και οι ελατοσκέπαστες κορυφές των Αγράφων που την πλαισιώνουν συνθέτουν ένα µοναδικό θέαµα. Σε απόσταση 30 χλµ. από την Καρδίτσα, το βλέµµα έρχεται αντιµέτωπο µε ένα υπέροχο τοπίο βγαλµένο, θαρρείς, από πίνακα ζωγραφικής! Κι όµως αποτελεί ανθρώπινο δηµιούργηµα!

Διαβάστε ακόμα:  Αττική: Μια μικρή όαση λίγο έξω από την πρωτεύουσα που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν

Λίμνη Πλαστήρα

Η τεχνητή λίµνη Μέγδοβα ή Ταυρωπού, λοιπόν, κατασκευάστηκε το 1960 και αργότερα µετονοµάστηκε σε Λίµνη Πλαστήρα, µιας και αποτελούσε προσωπικό όραµα του Ν. Πλαστήρα. Με µέγιστο µήκος 12 χλµ., µέγιστο πλάτος 4 χλµ. και βάθος 60 µ., συνθέτει ένα ονειρικό τοπίο, καθώς οι κατάφυτες πλαγιές των βουνών καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά, χαρίζοντάς µας εκπληκτικές εικόνες, ενώ όταν τα χιόνια καλύπτουν τις κορυφές, το µοναδικό χιονισµένο τοπίο και τα παγωµένα νερά της λίµνης απογειώνουν τη µαγεία!

Λίμνη Πλαστήρα

Στη 1 ώρα περίπου που θα χρειαστείτε για να διανύσετε τα 60 χλµ. της περιµέτρου της θα έρθετε αντιµέτωποι µε το µεγαλείο του ορεινού όγκου των Αγράφων, γραφικούς οικισµούς µε φιλόξενους κατοίκους να σας περιµένουν µε… ανοιχτές αγκάλες και εικόνες που θα µείνουν για πάντα χαραγµένες στη µνήµη σας! Μετά τις άπειρες φωτογραφίες που σίγουρα θα βγάλετε προσπαθώντας να «πάρετε µαζί σας» αυτή την εξαιρετική οµορφιά, καιρός για… δράση!

Στη λίµνη πραγµατοποιούνται πολλές δραστηριότητες για να απολαύσετε τη φύση µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μust εµπειρία η πεζοπορία για να… γεµίσετε τα πνευµόνια σας µε καθαρό αέρα. Στην περιοχή τη λίµνης θα βρείτε πανέµορφες διαδροµές πλάι σε ιστορικά µοναστήρια, παραδοσιακούς ανεµόµυλους, καταρράκτες, ακόµα και κάποια σπήλαια ανάµεσα σε δάση µε βελανιδιές και καστανιές. Κορυφαία διαδροµή είναι εκείνη που οδηγεί στους καταρράκτες του Ανθοχωρίου.

Λίμνη Πλαστήρα

Το χωριό βρίσκεται µόλις 10΄ οδικώς από τις όχθες της λίµνης και είναι ένα από τα πιο γραφικά και ανεξερεύνητα χωριά της Καρδίτσας. Ξεκινώντας από τον µύλο, διασχίστε το φαράγγι και µετά από πορεία 1 ώρας µέσα στα πλατάνια θα φτάσετε στον καταρράκτη 12 µέτρων που… κόβει την ανάσα.

Από την άλλη, αν προτιµάτε να βλέπετε τη λίµνη, επιλέξτε τη διαδροµή που ξεκινά από τον κεντρικό δρόµο και καταλήγει στο παρατηρητήριο. Εκεί θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε την πανοραµική θέα και να δείτε τη λίµνη από ψηλά! Αν είστε λάτρεις του biking, τότε εδώ θα ξετρελαθείτε! Υπάρχουν ατελείωτες διαδροµές γύρω από τη λίµνη, στο δάσος ή στο βουνό, µε διαφορετικό βαθµό δυσκολίας, για να τεστάρετε τις αντοχές σας και τη φυσική σας κατάσταση!

Μία από τις πιο δηµοφιλείς δραστηριότητες για µικρούς και µεγάλους είναι και τα υδροποδήλατα. Μπορείτε να απολαύσετε από µια µικρή βόλτα έως µια µονοήµερη εκδροµή και να περιηγηθείτε µόνοι ή µε συνοδεία στα πεντακάθαρα νερά της λίµνης, ενώ µοναδική εµπειρία είναι και το canoe-kayak.

Λίμνη Πλαστήρα

Ό,τι κι αν επιλέξετε, το κέντρο δραστηριοτήτων Tavropos, δίπλα στη λίµνη στα Καλύβια Πεζούλας, σας προσφέρει πλήθος δραστηριοτήτων (Τ. 24410 92552, κιν. 6977 740066, www.tavropos.com). Αν πάλι θέλετε να κάνετε βόλτα µε άλογο στις όχθες της λίµνης, στη Φάρµα Ζαµπέτα (Κερασιά, Τ. 24410 92855) θα επιλέξετε τον τετράποδο φίλο σας και θα καλπάσετε σαν… πρωταγωνιστές κινηµατογραφικής ταινίας!

Διαβάστε όλο το αφιέρωμα στην Καρδίτσα και τη Λίμνη Πλαστήρα στο Icons Travellers που κυκλοφορεί!

Icons 138

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ