Είναι γνωστό ότι το παλαιότερο εστιατόριο στον κόσμο λέγεται ότι είναι το Restaurante Sobrino de Botín στη Μαδρίτη χρονολογημένο από το 1725. Όμως πρωταγωνιστικό ρόλο έχει και η λονδρέζικη γαστρονομική σκηνή η οποία έχει να επιδείξει 6 εστιατόρια με ιστορία από το 1742 και έπειτα! Πάρτε εδώ μια γεύση από αυτά…

Aπό τον Γιώργο Λ.Παπαχατζή ([email protected])

WILTONS

H ιστορία του ξεκινά το 1742 από τον ιδρυτή του George Wilton. Η πρωταρχική μορφή του δεν ήταν τίποτα άλλο από έναν χώρο με πάγκους γεμάτους φρέσκα οστρακοειδή το οποίο όμως προσέλκυσε πελάτες, όλη την αφρόκρεμα του Λονδίνου, μεταξύ της και την Βρετανική βασιλική οικογένεια! Κατά τη διάρκεια των επόμεννων γενιών και ύστερα από τη μεγάλη φήμη που γνώρισε μεταμορφώθηκε σε εστιατόριο, το Wilton Oyster Rooms, για να γράψει πλέον ιστορία ως το πρώτο και ένα από τα καλύτερα μέχρι σήμερα εστιατόρια θαλασσινών στο Λονδίνο. Ο βομβαρδισμός όμως του Λονδίνου κατά τη διάρκεια του Β’Παγκοσμίου πολέμου θα βάλει προσωρινά τίτλους τέλους για το εστιατόριο μέχρι που ένας θαμώνας του θα το αγοράσει και θα το ανοίξει στην καρδιά του Λονδίνου, όπου λειτουργεί μέχρι σήμερα. Το μενού του απογειώνουν ντόπια θαλασσινά αλλά και εξαιρετικά κρέατα από ντόπιες φάρμες, ενώ το απαράμιλλο στυλ του αποπνέει μια old school ατμόσφαιρα. (Wiltons, 55 Jermyn Street, St James, tel. +44 20 7629 9955,  wiltons.co.uk  

RULES

Το ημερολόγιο έδειχνε 1798 όταν ο Thomas Rules άνοιξε το δικό του oyster bar το οποίο μάλιστα ισχυριζόταν ότι ουσιάστικά αυτό ήταν και το πρώτο του Λονδίνου, αμφισβητώντας το Wiltons. Όπως και να ‘ χει το Rules μέχρι σήμερα συγκαταλέγεται στις νούμερο ένα επιλογές της βρετανικής πρωτεύουσας, ενώ τακτικοί θαμώνες του υπήρξαν άνθρωποι του πνεύματος όπως οι θρυλικοί Βρετανοί λογοτέχνες,  Graham Greene, H.G. Wells και Charles Dickens, αλλά και άλλες διασημότητες όπως ο  Charlie Chaplin! (Covent Garden, 34-35 Maiden Ln, tel. +44 20 7836 5314, rules.co.uk

THE IVY

Tι κι αν ξεκίνησε το 1917 ως ένα ιταλικό cafe, το οποίο μάλιστα δεν αποτέλεσε τίποτα ιδιαίτερο, στη συνέχεια κατάφερε να εξελιχθεί σε ένα σημείο αναφοράς για την αφρόκρεμα του θεάτρου, αφού έστελνε φαγητό στους ηθοποιούς στα θέατρα για να τσιμοπολογήσουν στο διάλειμμα τους. Αυτό βέβαια αποτελεί παρελθόν, όχι όμως και η φήμη του Ivy που μέχρι σήμερα συγκεντρώνει σύσσωμους διάσημους ηθοποιούς που θέλουν να απολαύσουν εκεί  ένα cocktail ή μια σαμπάνια. Φέτος μάλιστα γιορτάζει τα 100 χρόνια του με επετειακό μενού, cocktail list αλλά και μια εμφάνιση από την Kylie Minogue! (5 West St, London, tel. +44 20 7836 4751, www.the-ivy.co.uk )

SWEETINGS

Aπό το 1830 μέχρι σήμερα αποτελεί σταθερή αξία για τους Λονδρέζους λάτρεις του sea food. To Sweetings σερβίρει μέσα σε μια ultra chic σάλα με classic αισθητικής με βαρύτιμα έργα τέχνης και πολυτελή διακόσμηση, all time classic πιάτα που υμνούν τα βρετανικά θαλασσινά. Στα πιο δημοφιλή συγκαταλέγονται οι γαρίδες, το καπνιστό χέλι και η πίτα με διάφορα είδη ψαριών!

( 39 Queen Victoria St, London, tel. +44 20 7248 3062, www.sweetingsrestaurant.co.uk )

SIMPSON’S IN THE STRAND

Τον πρώτο λόγο εντός του έχει η υψηλή αισθητική που απογειώνεται μέσα από τους αστραφτερούς πολυελαίους, τα ψηλά ταβάνια και την ατμόσφαιρα αρχοντιάς που παραπέμπει σε σκηνικό private club του 18ου αι. Μάλιστα στην πραγματικότητα δεν ξεκίνησε να γράφει την ιστορία του ως εστιατόριο αλλά ως ένα κλαμπ για σκακιστές το 1828. Όσο για σήμερα; Έτερο δυνατό χαρτί του είναι το μενού του που δεν κρύβει την αδυναμία του στα εκλεκτά κρέατα βασισμένα σε ντόπιες παραδοσιακές συνταγές.

(Simpson στο Strand, 100 Strand, tel. +44 20 7836, www.simpsonsinthestrand.co.uk

F COOKE

Ποιος να το φανταζόταν ότι όταν το 1862 ο Robert Cooke σύστηνε ένα στέκι με μόνη σπεσιαλιτέ μια πίτα με πουρέ πατάτας και σάλτσα μαϊντανού που θα αποσπούσε τις καλύτερες εντυπώσεις από εκείνους που αναζητούσαντίμιες και απλές νοστιμιές. Έτσι και σήμερα συνεχίζει  έχοντας στο τιμόνι την 4η γενιά του και στην κουζίνα του διάσημους κατά καιρούς σεφ, όπως τον βραβευμένο με αστέρια Michelin, Heston Blumenthal. Στις πιο δημοφιλείς σπεσιαλιτέ του συμπεριλαμβάνεται και ένα ζελέ με χέλια. (150 Hoxton St, tel. +44 20 7729 7718,  www.piesandmash.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ