Οι ατελείωτες παραλίες, τιρκουάζ νερά, βλάστηση και άφθονα νερά. Τα αρχαία και τα μεσαιωνικά μνημεία καθώς και τα επιβλητικά κτίρια των Ιταλών χαρακτηρίζουν την Κω, το τρίτο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων, που απέχει μόλις 4 μίλια από τις τουρκικές ακτές.

 

- Advertisement -

Η ονομασία «Κως» οφείλεται πιθανότατα στην κόρη του μυθικού βασιλιά Μέροπα, που λεγόταν Κώος.

Είναι η πατρίδα του «πατέρα της ιατρικής» Ιπποκράτη (460-377 π.Χ) και κατοικήθηκε από τους νεολιθικούς χρόνους (5η-4η χιλιετία π.Χ.). Τον 14ο αι. το νησί καταλήφθηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες, οι οποίοι ενίσχυσαν τα παλαιότερα κάστρα και οικοδόμησαν νέες οχυρώσεις. Στην Τουρκοκρατία, το νησί δέχτηκε επιθέσεις από ποικίλους εισβολείς (ιππότες, Βενετούς κλπ.), ενώ κατά την Ιταλοκρατία (1912-1945) χτίστηκαν σπουδαία μνημειακά δημόσια κτίρια. Ενσωματώθηκε επίσημα με την Ελλάδα το 1948.

Οι παραλίες της Κω

Το νησί διαθέτει πολλές αμμώδεις ακτές εκ των οποίων οι βόρειες είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε ανέμους. Η πλειοψηφία των ακτών έχει αξιοποιηθεί τουριστικά με εύκολη πρόσβαση και παροχή υπηρεσιών. Οι κυριότερες για λουόμενους είναι οι ακόλουθες:

– Στην πόλη της Κω και τα περίχωρα της η παραλία Νομικού-Μπαρμπαγιάννη με άμμο. Πρόκειται για οργανωμένη παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και μπαρ. Η αμμώδης παραλία Ζουρούδη είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ, μπαρ και δυνατή μουσική. Η παραλία του Ναυτικού Ομίλου με λεπτή άμμο είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία της Ε.Ε. Ο Μύλος με λευκή ψιλή άμμο είναι επίσης βραβευμένη παραλία με γαλάζια σημαία της Ε.Ε. Υπάρχει παραλιακό μπαρ με δυνατή μουσική και συχνά ζωντανές εμφανίσεις μουσικών συγκροτημάτων.

Διακοπές και ατελείωτο γλέντι- Τα τρια νησιά που σας προτείνουμε

– Η παραλία Λάμπη, κοντά στην πόλη της Κω, αρχικά με πέτρες και κατόπιν με ψιλή άμμο συνήθως με κύμα.

– Το Καρνάγιο, σε ήσυχη τοποθεσία με ψιλή άμμο και ρηχή θάλασσα.

– Το Ψαλίδι, νότια της πόλης της Κω, με πέτρες είναι ιδανική για ψαροντούφεκο. Υπάρχουν εστιατόρια και ταβέρνες.

– Η παραλία του Αγίου Φωκά, στα νοτιοανατολικά του νησιού, βρίσκεται σε ήσυχη τοποθεσία με μαύρη άμμο και απότομο βάθος.

– Η παραλία “Εσπερίδες” με χοντρή άμμο και βότσαλα βρίσκεται επίσης στο νότο τμήμα του νησιού, σε ήσυχη τοποθεσία.

– Οι Θέρμες βρίσκονται σε περιβάλλον απόκρημνων βράχων με απότομο βάθος. Εκεί θα βρείτε ζεστά ιαματικά λουτρά.

5 καλύτερες «στιγμές» της Ελβετίας

– Στη βόρεια πλευρά του νησιού θα βρείτε τις παραλίες Τιγκάκι με λευκή άμμο και ρηχή θάλασσα, βραβευμένη με γαλάζια σημαία της Ε.Ε. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια, ταβέρνες και μπαρ. Είναι ιδανική για wind-surfing.

– Η παραλία Μαρμάρι με ψιλή άμμο και ρηχή θάλασσα είναι επίσης βραβευμένη με γαλάζια σημαία της Ε.Ε. Εκεί θα βρείτε παραλιακές ταβέρνες.

– Στην παραλία “Ταμ-Ταμ” πριν το Μαστιχάρι έχει ψιλή άμμο. Είναι οργανωμένη παραλία με ομπρέλες, ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ και είναι ιδανική για wind-surfing.

– Στην παραλία Λημνιώνας με την ψιλή λευκή άμμο η θάλασσα είναι συνήθως κυματώδης.

– Στη νότια πλευρά του νησιού μπορείτε να κολυμπήσετε:

– Στην παραλία Καρδάμαινα με ψιλή άμμο και ρηχή θάλασσα. Είναι οργανωμένη παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και μπαρ.
– Στη περιοχή του Κέφαλου θα συναντήσετε τις παραλίες Sunny beach, Marcos beach και Paradise beach με ψιλή ξανθή άμμο. Όλες οι παραλίες διαθέτουν ομπρέλες και ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και μπαρ.

Το μυστικό για να μην σας πιάνει ναυτία όταν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο

– Στην ίδια περιοχή βρίσκεται η παραλία Camel σε κόλπο με βράχια και λευκή άμμο. Υπάρχουν παραλιακά μπαράκια.

– Στο Καμάρι η παραλία είναι στρωμένη με άμμο και πέτρες. Μπορείτε να κάνετε θαλάσσια σπορ και να επισκεφτείτε μια από τις παραλιακές ταβέρνες.

– Η παραλία του Αγίου Θεολόγου με τη λευκή άμμο είναι ιδανική για ψαροντούφεκο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ