Βενετία
Βενετία / shutterstock

Με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως, πολλές μεγάλες πόλεις του κόσμου κινδυνεύουν να βυθιστούν…
Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να είναι δύσκολο να απεικονιστεί σωστά. Εάν δεν απειλείστε άμεσα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την έλλειψη νερού ή την καταστροφή από τις πυρκαγιές, πώς ξέρετε ότι συμβαίνει πραγματικά; Μπορεί όλα να φαίνονται λίγο αφηρημένα.

- Advertisement -

Γι’ αυτό έργα όπως το Climate Central είναι τόσο απαραίτητα. Ο συγκεκριμένος ιστότοπος δημιουργεί χάρτες που δείχνουν ποια μέρη του κόσμου θα μπορούσαν να απειληθούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Έτσι – καθώς η ρύπανση συνεχίζεται αμείωτη, ο πλανήτης θερμαίνεται συνεχώς και οι πολικοί πάγοι συνεχίζουν να λιώνουν – ποιες πόλεις σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να βρεθούν κάτω από το επίπεδο της παλίρροιας ήδη από το 2030; Για να το μάθουμε, εξετάσαμε τους τελευταίους χάρτες του Climate Central, οι οποίοι βασίζονται στην έκθεση του 2021 της IPCC – μερικά από τα πιο αξιόπιστα δεδομένα για την κλιματική αλλαγή.

Φυσικά, υπάρχουν πολλές μεταβλητές στο παιχνίδι, αλλά αυτό που εξετάζουμε είναι τι μπορεί να συμβεί εάν η παγκόσμια θέρμανση συνεχίσει στην τρέχουσα τροχιά της. Αυτοί οι χάρτες δείχνουν μελλοντικές γραμμές παλίρροιας αλλά δεν δείχνουν τι μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια πλημμύρας ή άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων.

Πολλά μπορούν να αλλάξουν από τώρα έως το 2030. Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε αντιπλημμυρικά συστήματα, να προσαρμόσουμε τις πόλεις μας και, ιδανικά, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν επιτέλους να λάβουν σοβαρά μέτρα για να σταματήσουν την κλιματική κρίση. Αλλά αν δεν συμβεί τίποτα από αυτά, ιδού οι πιθανές συνέπειες: 15 πόλεις που θα μπορούσαν να βρεθούν εξ ολοκλήρου (ή σε μεγάλο βαθμό) υποβρύχιες μέσα σε μια δεκαετία.

Πόλεις που μπορεί μέχρι το 2030 να έχουν πλημμυρίσει

Άμστερνταμ, Ολλανδία
Υπάρχει λόγος που ονομάζονται Χαμηλές Χώρες. Το Άμστερνταμ και οι πόλεις του Ρότερνταμ και Χάγη βρίσκονται χαμηλά, επίπεδα και κοντά στη Βόρεια Θάλασσα. Οι Ολλανδοί φημίζονται για την αντιπλημμυρική τους άμυνα και κοιτάζοντας αυτές τις προβολές της στάθμης της θάλασσας, φαίνεται ότι το σύστημα αναχωμάτων, φραγμάτων, και πλημμυρικών πυλών της χώρας θα γίνει ακόμη πιο ουσιαστική τα επόμενα χρόνια.

Βασόρα, Ιράκ
Η βασική πόλη-λιμάνι του Ιράκ, η Βασόρα, βρίσκεται στο Shatt al-Arab, έναν τεράστιο και πλατύ ποταμό που ρέει στον Περσικό Κόλπο. Λόγω του περίπλοκου δικτύου καναλιών και ρεμάτων της, καθώς και των γειτονικών ελών, η Βασόρα και οι γύρω περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Και σαν να μην ήταν αρκετά ανησυχητικό, η Βασόρα υποφέρει ήδη σημαντικά από ασθένειες που μεταδίδονται στο νερό – έτσι οι αυξημένες πλημμύρες εγκυμονούν ακόμη πιο σημαντικές απειλές.

Νέα Ορλεάνη, ΗΠΑ
Η πόλη έχει σύστημα αναχωμάτων που την προστατεύει από τα νερά που συσσωρεύονται από τη λίμνη Maurepas στα βόρεια και από τη λίμνη Salvador και τη Little Lake στο νότο. Χωρίς αυτές τις άμυνες, η Νέα Ορλεάνη θα απειλούνταν σοβαρά από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά ακόμη και με αυτές, η ζημιά φαίνεται καταστροφική. Τα καταφύγια άγριας ζωής Biloxi και Jean Lafitte φαίνονται ιδιαίτερα ευάλωτα (στον χάρτη του Climate Central και τα δύο φαίνονται σχεδόν εντελώς βυθισμένα).

- Advertisement -

Βενετία, Ιταλία
Στο πολύ κοντινό μέλλον, η Βενετία αντιμετωπίζει μια διπλή απειλή: η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και η ίδια η πόλη βυθίζεται – κατά δύο χιλιοστά κάθε χρόνο. Η ενετική πρωτεύουσα έχει ήδη πληγεί από πλημμύρες και η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να αυξήσει τη συχνότητα των υψηλών παλίρροιών που την βυθίζουν. Όπως η Νέα Ορλεάνη, η Βενετία διαθέτει ένα σύστημα αντιπλημμυρικών συστημάτων, αλλά καθώς επιδεινώνεται η κρίση, θα είναι πιο δύσκολο (και ακριβό) να διατηρηθούν.

Πόλη Χο Τσι Μινχ, Βιετνάμ
Ο χάρτης του Climate Central δείχνει ότι οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο στην πόλη Χο Τσι Μινχ είναι οι ανατολικές συνοικίες της – ιδιαίτερα ο επίπεδος, πολύ δομημένος έλος Thủ Thiêm. Αλλά φαίνεται επίσης ότι η πόλη θα απειλείται όλο και περισσότερο κατά μήκος του Δέλτα του Μεκόνγκ. Ενώ το ίδιο το κέντρο της πόλης Χο Τσι Μινχ είναι απίθανο να βρεθεί κάτω από το νερό μέχρι το 2030, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι πιο ευάλωτο σε πλημμύρες και τροπικές καταιγίδες .

Καλκούτα, Ινδία
Μεγάλο μέρος της δυτικής Βεγγάλης έχει ευδοκιμήσει εδώ και αιώνες λόγω του εύφορου τοπίου της, αλλά όπως δείχνει ο χάρτης, αυτό έχει γίνει μεγάλη αιτία ανησυχίας στην Καλκούτα και στα περίχωρά της. Όπως και η πόλη Χο Τσι Μινχ, η πόλη θα μπορούσε να δυσκολευτεί κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων , καθώς το νερό της βροχής έχει λιγότερη γη για να τρέξει. Ο χάρτης της πιθανής κατάστασης της πόλης το 2100 είναι ακόμη πιο ανησυχητικός.

Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι η Μπανγκόκ θα μπορούσε να είναι η πόλη που έχει πληγεί περισσότερο από την υπερθέρμανση του πλανήτη βραχυπρόθεσμα. Η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης βρίσκεται μόλις 1,5 μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και, όπως η Βενετία, βυθίζεται (μόνο πολύ, πολύ πιο γρήγορα – κατά περίπου δύο έως τρία εκατοστά το χρόνο). Αλλά η Μπανγκόκ είναι επίσης χτισμένη σε πολύ πυκνό αργιλώδες έδαφος , γεγονός που την κάνει ακόμη πιο επιρρεπή στις πλημμύρες. Μέχρι το 2030, οι περισσότερες από τις παράκτιες περιοχές Tha Kham και Samut Prakan θα μπορούσαν να είναι υποβρύχιες, όπως και το κύριο αεροδρόμιο της, το Suvarnabhumi International.

Τζορτζτάουν, Γουιάνα
Για αιώνες, η πρωτεύουσα της Γουιάνας, Τζορτζτάουν, στηρίζεται σε θαλάσσια τείχη – ή, ακριβέστερα, σε ένα γιγάντιο θαλάσσιο τείχος μήκους 280 μιλίων – για προστασία από τις καταιγίδες. Αυτό συμβαίνει επειδή το μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής είναι μεταξύ 0,5 και ενός μέτρου κάτω από την υψηλή παλίρροια. Περίπου το 90 τοις εκατό του πληθυσμού της Γουιάνας ζει στην ακτή και η χώρα θα χρειαστεί να ενισχύσει σημαντικά το θαλάσσιο τείχος της, εάν οι κεντρικές περιοχές της Τζορτζτάουν θέλουν να αποφύγουν τεράστιες ζημιές.

Σαβάνα, Η.Π.Α
Η πόλη της Σαβάνα της Τζόρτζια βρίσκεται σε ένα καυτό σημείο τυφώνων, αλλά ακόμη και χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα, η ιστορική πόλη θα μπορούσε να δει γη να καταβροχθίζεται από τη θάλασσα από όλες τις πλευρές. Ο ποταμός Savannah στο βορρά και ο ποταμός Ogeechee στο νότο θα μπορούσαν να χυθούν στον κοντινό βάλτο, πράγμα που σημαίνει ότι όταν οι τυφώνες και οι πλημμύρες χτυπούν την πόλη (και μέχρι το 2050 η πόλη προβλέπεται να έχει ιστορικά επίπεδα πλημμύρας μία φορά ανά αιώνα κάθε χρόνο ), τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ακόμη πιο σοβαρά.

Khulna, Μπαγκλαντές
Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη Khulna του Μπαγκλαντές βρίσκεται μόλις εννέα μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Όπως φαίνεται από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2021 , μεγάλο μέρος της χώρας είναι ευάλωτο σε ακραίες πλημμύρες – και σύμφωνα με το Climate Central, η Khulna φαίνεται να κινδυνεύει ακόμη περισσότερο.

Ναγκόγια, Ιαπωνία
Από την Τσίμπα μέχρι την Οζάκα, η οικιστική φύση ορισμένων παράκτιων ιαπωνικών πόλεων τις καθιστά ευάλωτες στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας – ειδικά κατά την περίοδο των τυφώνων (συνήθως από Μάιο έως Οκτώβριο). Οι περισσότεροι είναι καλά εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους πράγματα, αλλά το βιομηχανικό λιμάνι της Ναγκόγια –της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της Ιαπωνίας– μπορεί να έχει κάποια μεγάλα προβλήματα. Πηγαίνοντας από τους ποταμούς Nagara και Kiso, ο χάρτης δείχνει ότι τα δυτικά τμήματα της πόλης θα μπορούσαν να βρεθούν κάτω από τη γραμμή της παλίρροιας.

Μαλέ, Μαλδίβες
Η νησιωτική χώρα του Ινδικού Ωκεανού, οι Μαλδίβες, γνώριζε την απειλή της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εδώ και αρκετό καιρό – το έθνος έχει ακόμη και προφανώς αρχίσει να χτίζει μια πλωτή πόλη για να την αντιμετωπίσει. Ως έχει, δεν κινδυνεύει τόσο η ίδια η πρωτεύουσα των Μαλδιβάν, το Μαλέ, αλλά η υποδομή της και τα γύρω νησιά: από το αεροδρόμιο μέχρι το μεγαλύτερο μέρος του νησιού Hulhumalé, η άνοδος της παλίρροιας αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.

Dandong, Κίνα
Το Dandong μπορεί να μην είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για επισκέπτες στην Κίνα, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά τεράστιος. Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε αυτή τη βορειοανατολική πόλη στον ποταμό Yalu, ο οποίος έχει θέα στη Βόρεια Κορέα.

Banjarmasin, Ινδονησία
Η ινδονησιακή πόλη Banjarmasin είναι χτισμένη σε μεγάλο βαθμό κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας σε ένα βαλτώδη δέλτα κοντά στον ποταμό Barito – τον ​​οποίο το Climate Central δείχνει ότι πρόκειται να εκραγεί από τις όχθες του μέχρι το 2030. Εκτός από το γνωστό ως «City of Thousand Rivers», το Banjarmasin είναι επίσης ένα κέντρο για τον πολιτισμό των ιθαγενών Banjarese.

Πορτ Σάιντ, Αίγυπτος
Όταν πρόκειται για τη βορειοανατολική παράκτια αιγυπτιακή πόλη Πορτ Σάιντ, δεν είναι μόνο η ίδια η πόλη που απειλείται από την αύξηση των επιπέδων της παλίρροιας. Ενώ τα δυτικά της πόλης έχουν ξεκάθαρα κόκκινα μπαλώματα, το ίδιο κάνουν και τεράστιες εκτάσεις γης ακριβώς κάτω από την πόλη. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ήδη αρχίσει να χτίζει φράγματα από άμμο και σκυρόδεμα, ώστε οι αγρότες να μην χάσουν γη και καλλιέργειες από τις πλημμύρες αλμυρού νερού.

Πηγή: timeout.com

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ