Πώς να γνωρίσει κανείς αυτή την πελώρια µητρόπολη µέσα σε τόσο µικρό χρονικό διάστηµα; Κι όµως, µια αντιπροσωπευτική «γεύση» από αυτή την απίστευτη και αιώνια «γέφυρα» Ανατολής-Δύσης προλαβαίνετε να πάρετε σε δύο 24ωρα. Και εµείς θα σας βοηθήσουµε!

ΚΕΙΜΕΝΟ: Πάρις Δάγλας ([email protected])

Istanbul1

Σούρουπο στον Κεράτιο, με τα μεγαλοπρεπή μνημεία της Πόλης, φωταγωγημένα, να ξεχωρίζουν στο φόντο…

1η ΗΜΕΡΑ

ΑΦΙΞΗ

Κατ’ αρχάς, θα ταξιδέψετε στην Πόλη αεροπορικώς, µε µια από τις συχνές πτήσεις της Aegean Airlines (www.aegeanair.com), διάρκεια 1 ώρα 20΄, από €80 µε επιστροφή). Επίσης, µε Turkish Airlines (www.turkishairlines.com), από €87 µε επιστροφή. Από το αεροδρόµιο Ataturk θα φτάσετε εύκολα στο κέντρο της πόλης (η απόσταση είναι 19 χλµ.), µε λεωφορεία που φεύγουν κάθε µισή ώρα (€3) ή µε ταξί (περ. €17).

Istanbul2

Το «Μπλε Τζαμί»,από τα πιο μεγαλοπρεπή ισλαμικά οικοδομήματα παγκοσμίως.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Οι επιλογές είναι πραγµατικά απεριόριστες, αλλά εµείς σας προτείνουµε, µεταξύ άλλων, το εµβληµατικό-ιστορικό Pera Palace Hotel Jumeirah (Mesrutiyet Cad. Tepebasi, No:52, Beyoglu, www.jumeirah.com, από €172 ) ή το ροµαντικό Galata Antique Hotel (Asmali Mescit Mh., Mesrutiyet Cd, No:119, Beyoglu, tel. +90 212 2455944, από €118).

Istanbul3

Οι αγορές της Πόλης είναι μια ολόκληρη εμπειρία…

10:00-14:00

Στην πρώτη σας βόλτα στην Κωνσταντινούπολη, δεν νοµίζουµε ότι θα αντιστεκόσαστε στην… εσώτερη παρόρµηση να δείτε -επιτέλους- την Αγία Σοφία. Πέρα από την τεράστια συναισθηµατική φόρτιση που έχει για εµάς τους Έλληνες, είναι ούτως ή άλλως ένα από τα σηµαντικότερα αρχιτεκτονήµατα όλων των εποχών και ίσως ο ιστορικότερος ναός της χριστιανοσύνης (τώρα, ως γνωστόν, µουσείο). Ο απίστευτος τρόπος µε τον οποίο το φως λούζει το εσωτερικό του ναού (αυτό ήταν άλλωστε ένα από τα µυστικά της κατασκευής του) και αναδεικνύει τον τρούλο, τις αψίδες και τις άλλες αρχιτεκτονικές του δοµές, θα σας προκαλέσει ένα έντονο δέος – πιθανότατα θα χρειαστείτε αρκετά λεπτά µέχρι να επανέρθετε στην πραγµατικότητα και να µπορέσετε να παρατηρήσετε τις εξαίσιες λεπτοµέρειες, όχι µόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό της. (Είσοδος €10, από 09:00-17:00) Tip: Καλό θα ήταν να ξεκινήσετε όσο το δυνατόν πιο νωρίς, για να αποφύγετε τις ουρές!

Istanbul4

Τα περίφημα σιροπιαστά γλυκά δελεάζουν τους πάντες.

Μπορεί το κοντράστ να είναι κάπως έντονο, αλλά είναι ευκαιρία, σε µικρή απόσταση από την Αγία Σοφία, να επισκεφθείτε το πιο εµβληµατικό τζαµί της Κωνσταντινούπολης, το περίφηµο Sultanahmet (πιο γνωστό ως «Μπλε Τζαµί», από το χαρακτηριστικό χρώµα των πλακιδίων που χρησιµοποιήθηκαν στο εσωτερικό του). Είναι το µοναδικό στον κόσµο τζαµί µε 6 µιναρέδες, αν εξαιρέσουµε το µεγάλο τζαµί της Μέκκας. Αυτό αποδεικνύει ότι εδώ η οθωµανική αρχιτεκτονική έβαλε τα δυνατά της, προσπαθώντας να ξεπεράσει τη µέχρι τότε ταύτιση του Ισλάµ µε τον αραβικό κόσµο. Και πράγµατι, το οικοδόµηµα, που χτίστηκε µεταξύ 1609 και 1616, σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει. Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι το µπλε χρώµα δεν ήταν βασικό στην αρχική µορφή του τεµένους και ούτε σήµερα δίνει ιδιαίτερα αυτή την αίσθηση. (Είσοδος ελεύθερη, ώρες 09:00-18:30, εξαιρουµένων των ωρών της προσευχής!)

14:30-16:00

Μετά από ένα πρωινό γεµάτο συγκινήσεις, σίγουρα θα αναζητήσετε… µια άµεση επαφή µε την πάντα απολαυστική και χορταστική κουζίνα της Πόλης, που ξυπνάει όλες τις αισθήσεις. Ξεκινήστε από κάτι κλασικό, το διάσηµο για το κεµπάπ του Hamdi, στην περιοχή Eminonu (Tahmis Caddesi Kalcin Sokak No. 11, Eminonu, tel. +90 212 4446463, www.hamdi.com.tr, από €20), έχοντας έτσι την ευκαιρία και για µια πρώτη µατιά στον Κεράτιο και τη γέφυρα του Γαλατά. Στην περιοχή υπάρχουν και πολλά µαγαζιά για καφέ ή τούρκικο τσάι συνοδεία ναργιλέ… Καθόλου κακή ιδέα για µετά το φαγητό!

Istanbul5

Το Pera Palace.

16:00-20:00

Τώρα ήρθε η ώρα να δείτε κάτι από το πιο «δυτικό» πρόσωπο της Κωνσταντινούπολης, ουσιαστικά το µέρος όπου κινείται το πιο ανήσυχο, «ψαγµένο» κοµµάτι του πληθυσµού της. Θα περπατήσετε κατά µήκος της πεζοδροµηµένης λεωφόρου Ιστικλάλ. Στη µια της άκρη βρίσκεται ο Γαλατάς, µε τον περίφηµο γενοβέζικο πύργο του (από την κορυφή του οποίου θα έχετε το καλύτερο πανόραµα της Πόλης) και από την άλλη η ιστορική Πλατεία Ταξίµ, που έχει υπάρξει επίκεντρο των σηµαντικότερων πολιτικών γεγονότων.

Istanbul11

Η είσοδος του ανακτόρου Τοπ Καπί

Istanbul8

Εδώ, αλλά και στα κάθετα στενά, θα δείτε, κατ’ αρχάς, µερικά από τα καλύτερα µαγαζιά της πόλης, µπουτίκ, café, βιβλιοπωλεία, γκαλερί, εστιατόρια, ακόµα και νυχτερινά κέντρα µε live µουσική. Θα χαζέψετε ασφαλώς τα χαρακτηριστικά κόκκινα τραµ, τα νεοκλασικά, beaux-arts και art nouveau κτήρια, που έδωσαν έναν ευρωπαϊκό αέρα στην Πόλη από τον 19ο αιώνα, ή την περίφηµη Στοά των Λουλουδιών (Cicek Pasaji). Μπορείτε να συνδυάσετε τη βόλτα σας µε την απόλαυση ενός σιροπιαστού γλυκού, σε κάποιο από τα σπουδαία ζαχαροπλαστεία της περιοχής, και φυσικά µε ένα απεριτίφ.

Τα τραμ στην Ιστικλάλ.

Istanbul6

20:30-00:00

Δεν είστε µακριά από τη συνοικία Beyoglu, όπου βρίσκονται κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια της Πόλης, gourmet διεθνούς κουζίνας, ή πιο κοντά στις πάντα ενδιαφέρουσες τουρκικές γαστρονοµικές παραδόσεις. Μια επιλογή που συνδυάζει και τα δύο είναι το NuPera (Mesrutiyet Caddesi No. 67/1, Tepebasi, Beyoglu, tel. +90 212 2456070, www.nupera.com.tr, από €20). Μεγάλο πλεονέκτηµά του είναι ότι διαθέτει και open air bar, οπότε συνεχίζετε µετά µε ένα ποτό µε απίστευτη θέα στη νυχτερινή Κωνσταντινούπολη!

Η Στοά των Λουλουδιών.

SONY DSC

2η ΗΜΕΡΑ

09:00-14:00

Επίσκεψη στο Τοπ Καπί! Εδώ ήταν το απόλυτο κέντρο µιας αχανούς αυτοκρατορίας, που κυριαρχούσε στη Μέση Ανατολή, τη ΝΑ Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική για περίπου 4,5 αιώνες. Μέχρι το 1853, που η έδρα του Σουλτάνου µεταφέρθηκε στο Ντολµαµπαχτσέ, σε αυτό το παλάτι παίρνονταν οι µεγάλες αποφάσεις και εξυφαίνονταν ατελείωτες ίντριγκες και συνωµοσίες, µε πρωταγωνιστές τη βαλιντέ (βασιλοµήτορα), τις ευνοούµενες συζύγους του Σουλτάνου, τους ισχυρούς ευνούχους… Το χαρέµι µε τα 300 δωµάτια, τους κήπους και τα σιντριβάνια, ο σουλτανικός θρόνος, το θησαυροφυλάκιο είναι µερικά από τα αξιοθέατα του ανακτόρου, ενώ ο εντυπωσιακός διάκοσµος και τα αντικείµενα που εκτίθενται σίγουρα θα σας δώσουν µια εικόνα από το επίπεδο της χλιδής που κυριαρχούσε εδώ την εποχή της ακµής του. Μια πλήρης επίσκεψη θα σας πάρει ίσως και µια µέρα, οπότε φροντίστε να δείτε τουλάχιστον τα βασικά. (Είσοδος €9, 09:00-17:00)

Διαβάστε ακόμα:
Το απάτητο βουνό στον κόσμο - Κανείς δεν έχει καταφέρει να φτάσει στην κορυφή του!

Istanbul16

Το τσάι είναι σπουδαία τουρκική παράδοση

Πάντως, αν σας περισσέψει χρόνος, κάντε ένα πέρασµα (όσο είναι δυνατό να το… περιορίσετε) από το Μεγάλο Παζάρι (Kapalicarsi στα τουρκικά). Είναι µια από τις µεγαλύτερες και παλαιότερες σκεπαστές αγορές παγκοσµίως. Ξεκίνησε να αναπτύσσεται µόλις δύο χρόνια µετά την Άλωση της Πόλης, γνώρισε πολλές καταστροφές στην ιστορία του (κυρίως από πυρκαγιές), αλλά πάντα ανακατασκευαζόταν, ακόµα πιο… δαιδαλώδες. Παρήκµασε τον 19ο αιώνα, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες ο τουρισµός και η κρατική µέριµνα του έχουν δώσει µια νέα άνθηση.

Στο περίφημο Μεγάλο Παζάρι.

Istanbul9Περιλαµβάνει 61 σκεπαστούς δρόµους, περί τα 3.000 καταστήµατα, ενώ δέχεται καθηµερινά ίσως και 400.000 επισκέπτες. Τι θα βρείτε εδώ; Σχεδόν τα πάντα, κυρίως όµως αντίκες, χαλιά, δερµάτινα, κοσµήµατα, υφάσµατα, διάφορα είδη σπιτιού… Εννοείται ότι επιβάλλεται το παζάρι, που θα ρίξει αρκετά την αρχική τιµή. Αναπόσπαστο κοµµάτι του σκηνικού και οι γνωστές… µαϊµούδες, που ακόµα και ένα έµπειρο µάτι δεν τις ξεχωρίζει εύκολα από τα αυθεντικό κοµµάτια. (Καθηµερινά, πλην Κυρ., 09:00-19:00)

Η ώρα της προσευχής είναι ιερή.

Istanbul10

14:30-16:00

Μια καλή ιδέα για γεύµα, όχι µακριά από το Τοπ Καπί, θα ήταν το Giritli, που οι ιδιοκτήτες του είναι από γενιά Τουρκοκρητικών και γεφυρώνει γευστικά τις δύο ακτές του Αιγαίου. (Keresteci Hakki Sokak-Armada Otel Yani, Cankurtaran, Ahirkapi, tel. +90 212 4582270-71, www. giritlirestoran.com)

Το Χαρέμι του παλατιού Τοπ Καπί, ένας χώρος γεμάτος θρύλους…

16.15-18.30

Καθώς πλησιάζει το τέλος του διήµερου στην Κωνσταντινούπολη, είµαστε σίγουροι ότι οι τελευταίες (και ίσως πιο συγκινητικές) εικόνες θα πρέπει να είναι από τον Βόσπορο. Κι αυτό γιατί αυτός ο υδάτινος δίαυλος χωρίζει µεν την ασιατική από την ευρωπαϊκή πλευρά αλλά στην πραγµατικότητα ενώνει και αναδεικνύει την πόλη. Και ακόµη περισσότερο, από δω βλέπεις τα πάντα από µια άλλη οπτική, ακόµα πιο ροµαντική, πιο νοσταλγική… Θα πάρετε λοιπόν ένα από τα πλοία που κάνουν περιηγήσεις στο Βόσπορο και θα δείτε… τις γέφυρες που ενώνουν τις δύο όχθες, το ανάκτορο Ντολµαµπαχτσέ, το παλάτι Ciragan, το πανέµορφο νεο-µπαρόκ τζαµί Ortakoy στο Besiktas, µια µεγάλη σειρά από εξαιρετικής αρχιτεκτονικής κατοικίες, στις οποίες έµενε η τουρκική (αλλά και η ρωµαίικη) ελίτ τον 19ο αιώνα, το φρούριο Rumelihisar, που έχτισε ο Μωάµεθ ο Β΄, και πολλά άλλα. (Περίπου €9 για µια 3ωρη διαδροµή, µε επιστροφή, απόπλους από Eminonu). Το ηλιοβασίλεµα θα κλείσει ιδανικά αυτή την υπέροχη βόλτα, καθώς το σκοτάδι που πέφτει σιγά σιγά κάνει τα µνηµεία της Πόλης να αλλάζουν χρώµατα, µεταφέροντάς σας άκρως νοσταλγικά συναισθήµατα, που θα κουβαλάτε για πάντα µέσα σας.

Η αίθουσα του Θρόνου στο Τοπ Καπί.

19:00-23:30

Μια και θα είστε κοντά στο υδάτινο στοιχείο, καλό θα ήταν να δοκιµάσετε τη µεγάλη εµπειρία και τέχνη που υπάρχει εδώ όσον αφορά τον τοµέα… ψάρι. Στη νησίδα του Galatasaray στο Βόσπορο (όλη τη µέρα δωρεάν ferry από την απέναντι ακτή του Kurucesme) βρίσκεται το Fish, που, όπως λέει και τ’ όνοµά του, ειδικεύεται στα θαλασσινά, αλλά και στα κλασικά τουρκικά ορεκτικά (Suada Club Galatasaray Island Kurucesme, tel. +90 212 2650158, www.fishistanbul.com, από €30). Στο ίδιο συγκρότηµα, υπάρχει και το κλαµπ 360Suada, για να ολοκληρώσετε ιδανικά τη βραδιά σας µε ένα ποτό (ή ίσως και παραπάνω) µε θέα τη θάλασσα.

Galata Antique Hotel.

Tip: Στην Κωνσταντινούπολη (πιο συγκεκριµένα, στο µεγαλύτερο µέρος της ευρωπαϊκής πλευράς της) µπορείτε πλέον να µετακινηθείτε εύκολα και φτηνά (€0,75) µε το µετρό (www.istanbul-ulasim.com.tr/en). Υπάρχουν 4 γραµµές, από τις οποίες οι 3 άνοιξαν τα δύο τελευταία χρόνια! Επίσης, το δίκτυο των λεωφορείων (www.iett.gov.tr/en/) έχει βελτιωθεί πολύ, ενώ άκρως εξυπηρετικά είναι τα express λεωφορεία, τα λεγόµενα metrobus. Πιο ροµαντικά, αλλά όχι λιγότερο εξυπηρετικά, είναι τα τραµ.

Στο 360Suada club.

Η Πόλη έχει και τη μοντέρνα πλευρά της.

Αν σας περισσέψει χρόνος:

1. Απολαύστε µυρωδιές στο παζάρι των Μπαχαρικών, ή Αιγυπτιακή Αγορά (Misir Carsisi, Rustem Pasa Mahallesi).

2. Ευφρανθείτε σε ένα χαµάµ.

3. Δείτε την πόλη από ψηλά, από τον πύργο του Γαλατά (Bereketzade Mh., Galata Kulesi, Beyoglu, tel. +90 212 2447736).

4. Δείτε ένα διαφορετικό πανόραµα της Πόλης, από τον Πύργο του Λέανδρου (www.kizkulesi.com.tr), σε νησίδα στην ασιατική ακτή.

5. Περιηγηθείτε… στα ζαχαροπλαστεία και αγοράστε ανεπανάληπτα πολίτικα σιροπιαστά.

6. Αισθανθείτε κατάνυξη στο Φανάρι, στο Πατριαρχείο, οικουµενικό κέντρο της Ορθοδοξίας.

7. Επισκεφθείτε κάποιες από τις σωζόµενες βυζαντινές εκκλησίες, όπως η Μονή της Χώρας, που λειτουργεί ως µουσείο
(tel. +90 212 6319241,
www.choramuseum.com).

8. Κάντε µια σύντοµη κρουαζιέρα στα περίφηµα Πριγκιπονήσια. Τα πιο γνωστά είναι η Πρίγκηπος, η Χάλκη και η Πρώτη. Τα καραβάκια αναχωρούν από την προκυµαία του Kabatas.

9. Περπατήστε και επιδοθείτε σε shopping στο Nisantasi, το… Κολωνάκι της Πόλης.

10. Δείτε την Κινστέρνα, ένα από τα εντυπωσιακότερα υπόγεια υδραγωγεία του κόσµου, χτισµένο επί Ιουστινιανού.

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ