Η Κωνσταντινούπολη είναι µια… µόνιµη γέφυρα Δύσης και Ανατολής. Όσο για την κουζίνα της, τουρκική, µεσογειακή ή διεθνής, γίνεται όλο και πιο ευφάνταστη και σαγηνεύει τους πάντες! Απρόσµενα, µοντέρνα, προκλητικά, αλλά και κάποια πιο παραδοσιακά, αυτά τα εστιατόρια εγγυώνται ότι στην Πόλη θα ζήσετε τις… χίλιες και µία γεύσεις!

ΚΕΙΜΕΝΟ:ΠΑΡΙΣ ΔΑΓΛΑΣ ([email protected]),ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:AΡXEIO

shutterstock_42875380

CIPRIANI-Ιταλική

Αυτό το εστιατόριο είναι το ένα από τα δύο τουρκικά «µέλη» (το άλλο στο Bodrum) της ξακουστής διεθνούς αλυσίδας της οικογένειας Cipriani. Στεγάζεται στο ξενοδοχείο Edition στην κατ’ εξοχήν επιχειρηµατική συνοικία της Κωνσταντινούπολης, Levent, στην κοσµοπολίτικη οδό Buyukdere. Κορυφαίες δηµιουργίες της ιταλικής κουζίνας (όπως tagliolini ala Cipriani µε προσούτο και πιπεράτος σολοµός µε ντοµατάκια cherry και ελιές) αποτελούν το menu του.

Highlight: Δεν είναι άλλο από την exclusive ατµόσφαιρα και φιλοξενία των Cipriani, που ξεκίνησαν από το περίφηµο Harry’s Bar της Βενετίας! Hot tip: Η µοναδική θέα στη φωταγωγηµένη Πόλη τη νύχτα!
Info: Ανοιχτά όλες τις µέρες 12:00-00:00. Από €50. Levent Mah Büyükdere Cad. N. 2 Kat 1, Besiktas, tel. +90 212 317 7787, www.cipriani.com

CHANGA Fusion

MuzedechangaPatioSeating
Σε ένα τετραώροφο ιστορικό art nouveau κτήριο (ηλικίας άνω του ενός αιώνα), λίγα βήµατα από την πλατεία Ταξίµ, στεγάζεται αυτό το πολυβραβευµένο εστιατόριο, για το οποίο γίνεται συνεχώς λόγος στον εξειδικευµένο διεθνή Τύπο. Το menu βασίζεται σε τολµηρούς συνδυασµούς υλικών απ’ όλο τον κόσµο, κατά τρόπο όµως που αναδεικνύει την τουρκική φιλοσοφία στην κουζίνα.

Highlight: Οι τοιχογραφίες και οροφογραφίες του 1903, που έχουν διατηρηθεί άθικτες και κοσµούν το χώρο, ο οποίος από µόνος του δηµιουργεί µια artistic ατµόσφαιρα. Secret tip: Η ειδική αίθουσα στον τελευταίο όροφο για prive dinners 12-30 ατόµων.

Info: Οκτ-Ιούν 18:00-02:00. Κυριακή κλειστά.

Από €40.
Siraselviler Caddesi No. 47, Taksim, tel. +90 212 2517064, www.changa-istanbul.com

MUZEDECHANGA
Τουρκική-Μεσογειακή

Ανήκοντας στην ίδια επιχείρηση µε το Changa, άνοιξε το 2005 στον κήπο του µουσείου Οθωµανικής καλλιγραφίας Sakip Sabanci και αµέσως δηµιούργησε αίσθηση… Γυαλί, ξύλο και σκανδιναβικά στοιχεία κυριαρχούν στην αρχιτεκτονική και διακόσµησή του. Σερβίρει ελαφρά πιάτα όλη την ηµέρα για τους επισκέπτες του µουσείου, το βράδυ όµως µεταµορφώνεται σε ένα γαστρονοµικό hot spot της Πόλης, µε µια κουζίνα που συνθέτει δηµιουργικά µεσογειακά και τουρκικά στοιχεία. Ένα δείγµα; Αρνίσια παϊδάκια µε πιλάφι firik (πλιγούρι) και πιπέρι harissa.
Highlight: Ασφαλώς η θέα στον Βόσπορο, αλλά και το υπέροχο Atli kiosk του µουσείου, που αποτελεί τον φυσικό του χώρο.

Info: Καθηµερινά εκτός Δευτέρας 10:30-01:30. Από €40.
Sakip Sabanci Cad. No. 42, Emirgan, tel. +90 212 3230901, www.changa-istanbul.com

MAIDEN’S TOWER Διεθνής

bar1

To Kiz Kulesi (ή Maiden’s Tower, ή Πύργος του Λέανδρου) είναι ένας βυζαντινός πύργος που στέκεται σε νησίδα στον Βόσπορο εδώ και 900 περίπου χρόνια. Σε αυτό το άκρως ροµαντικό µνηµείο της Πόλης (θα φθάσετε εδώ µε καραβάκι από την ασιατική ακτή, από το Uskudar) στεγάζεται το οµώνυµο εστιατόριο, που σερβίρει και έξω τα καλοκαίρια, ενώ θεωρείται ιδανικό για ροµαντικά, επίσηµα, αλλά και επιχειρηµατικά δείπνα.

Highlight: Η θέα στο Βόσπορο και σε όλη την Κωνσταντινούπολη (ευρωπαϊκή και ασιατική πλευρά) είναι συγκλονιστική! Hot tip: Ο πύργος έχει και café, για να ρεµβάσεις όλες τις ώρες της ηµέρας!

Info: Καθηµερινά 09:00-18:45 & 20:15-00:30. Από €40.
Salacak Mevkii, Uskudar, tel. +90 216 3424747, www.kizkulesi.com.tr

FERIYE LOKANTASI-Τουρκική

url

Σε ένα κτήριο-πρότυπο της αρχιτεκτονικής της Πόλης του 19ου αιώνα, δίπλα στον Βόσπορο, στη συνοικία Ortakoy, τo Feriye έχει δηµιουργήσει σχολή στην τουρκική γαστρονοµία, φέρνοντας στο σήµερα τον πλούτο και την αρχοντιά της Οθωµανικής κουζίνας. Μεταξύ άλλων, αξιοποιεί µαγειρικές τεχνικές µε ιστορία πολλών αιώνων…

172240_105169346229213_4491826_o

Highlight: Τα κρέατά του, ψηµένα στα κάρβουνα, θεωρούνται από τα καλύτερα στην Κωνσταντινούπολη, όπως και τα πρώτης ποιότητας ψάρια του, από λαβράκι µέχρι ξιφία. Secret tip: Δοκιµάστε οπωσδήποτε τα πουγγιά Manti µε κιµά!
Info: Καθηµερινά 12:00-15:00 & 19:00-00:00.

Από €30.
Kabatas Kultur Merkezi, Ciragan Caddesi No. 44, Ortakoy, tel. +90 212 2272216, -7, www.feriye.com

BOGAZICI BORSA Τουρκική

Τρία εστιατόρια στην Κων/πολη ανήκουν στην επιχείρηση εστίασης Borsa, µε ιστορία από το 1927. Το Bogazici Borsa βρίσκεται στην περιοχή Bogazi, µε θέα στον Βόσπορο, και εντός των εγκαταστάσεων του Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου Lutfi Kirdar. Η ελίτ της κοινωνίας της Πόλης αλλά και επώνυµοι ξένοι επισκέπτες προτιµούν αυτό το εστιατόριο για τη µεγάλη παράδοσή του στην τουρκική κουζίνα και το υψηλού επιπέδου service.
Highlight: Τα ζουµερά sis αρνιού που ψήνονται µπροστά σου, αλλά και παραδοσιακές ανατολίτικες συνταγές, όπως οι γίγαντες πλακί.
Info: Καθηµερινά 12:00-15:00 & 18:00-00:00.

Από €20.
Lutfi Kirdar Uluslararasi Kongre ve Sergi Sarayi Harbiye Istanbul, tel. +90 212 2324201, www.borsarestaurants.com

X RESTAURANT
Τουρκική-Μεσογειακή
Στον τελευταίο όροφο του ιστορικού ανακτόρου Deniz (σήµερα έδρα του πολιτιστικού ιδρύµατος IKSV), στην περιοχή Sishane (Beyoglu), το X Restaurant έχει δηµιουργήσει ήδη τη δική του παράδοση στην γαστρονοµία της Κωνσταντινούπολης, µε άξονα µια µοντέρνα εκδοχή της τουρκικής κουζίνας, µε µεσογειακές επιδράσεις, σε έναν χώρο που κυριαρχούν η άνεση και τα design στοιχεία.
Highlight: Η βεράντα του, απ’ όπου µπορεί κανείς να αγναντέψει τον Κεράτιο και όλη την παλιά Κων/πολη. Secret tip: Δοκιµάστε, µεταξύ άλλων, σούπα κολοκύθας µε µικρούς κεφτέδες, ή καπνιστό σολοµό µε πουρέ παντζαριού και αυγά ορτυκιού.
Info: Καθηµερινά 12:00-02:00. Από €30.
IKSV Deniz Palas Sadi Konuralp Caddesi No. 5, Sishane, tel. +90 212 3340845,
www.iksv.org

NUPERA
Τουρκική-Διεθνής

Kauf-Nupera-Beyoglu2

Σε ένα διατηρητέο κτήριο µε ιστορία 200 χρόνων, το Nupera, στο Πέραν (όπως υποδηλώνει και το όνοµά του), είναι στην πραγµατικότητα ένας πολυχώρος, που το καλοκαίρι µετατρέπεται στο µοδάτο open air club restaurant NuTeras, µε εκπληκτική θέα στο Sultanahmet (Μπλε Τζαµί). Η κουζίνα του, ένα µοντέρνο fusion από τουρκικές και διεθνείς γεύσεις.

Highlight: Γευτείτε καπνιστό αρνί, γαλοπούλα ή πάπια, συνοδεύστε µε τουρκικά τυριά και ένα ποτήρι κρασί! Secret tip: Το «αδερφάκι» του στο ίδιο κτήριο, το Auf, για 30 µόλις άτοµα, για prive καταστάσεις σε έναν minimal χώρο, µε ρουστίκ γεύσεις.

Info: Καθηµερινά 18:00-01:00.

Από €20.
Mesrutiyet Caddesi No. 67/1, Tepebasi, Beyoglu, tel. +90 212 2456070, www.nupera.com.tr

NICOLE Τουρκική-Διεθνής

Πρόκειται για το παλιό La Mouette, στο Πέραν (Beyoglu), στεγασµένο σε ένα κτήριο που υπήρξε µοναστήρι & θεραπευτήριο των Φραγκισκανών. Δηµιουργική κουζίνα µε διεθνείς αναφορές αλλά τουρκική «βάση», πάντα µε φρέσκες πρώτες ύλες, από chefs που έχουν εργαστεί στα καλύτερα ευρωπαϊκά εστιατόρια.
Highlight: Το µενού αλλάζει κάθε έξι εβδοµάδες, έτσι ώστε οι chefs να είναι σίγουροι ότι σερβίρουν κάθε φορά µόνο ό,τι είναι της εποχής. Hot tip: Το δικής τους παρασκευής παγωτό, που ολοκληρώνει… συγκινητικά τις εντυπωσιακές γευστικές δηµιουργίες τους.

Info: Δευ-Σάβ 19:00-21:45. Από €50.
Bogazkesen Cad. Tomtom Kaptan Sok. No: 18 Beyoglu, tel. +90 212 2924467, www.nicole.com.tr

LOKANTA MAYA Τουρκική
Βρίσκεται στην περιοχή Karakoy, και µε 4 µόλις έτη λειτουργίας έχει φέρει ήδη έναν νέο αέρα στο τµήµα αυτό της Πόλης, µε µια λογική bistro και πάντα µε φρέσκες πρώτες ύλες της εποχής. Η «ψυχή» του Lokanta Maya είναι ο νεοϋορκέζικων καταβολών σεφ Didem Senol Tiryakioglu.

Highlight: Το καραµελωµένο λαβράκι µε πορτοκάλι και τα τηγανητά κολοκυθάκια του µε σος αγγουριού έχουν γίνει διάσηµα εντός και εκτός Κων/πολης. Secret tip: Δοκιµάστε κάποιο τουρκικό κρασί – ναι, υπάρχουν αξιόλογες ετικέτες!

Info: Τρ-Σάβ 12:00-17:00 & 19:00-23:00, Δευ 12:00-17:00.

Από €30.

Kemankes Caddesi 35A Karakoy, tel. +90 212 2526884, www.lokantamaya.com

RUMELIHISARI ISKELE
Ψάρι/Τουρκική
Υπό τη «σκιά» του περίφηµου φρουρίου Rumeli Hisar και της γέφυρας του Βοσπόρου Fatih Sultan Mehmet, αυτό το εστιατόριο είναι από τα πιο κλασικά και αγαπητά για ψάρι σε ολόκληρη την Πόλη. Ντόπιοι γνώστες αλλά και πολλοί επισκέπτες θα έρθουν εδώ για να απολαύσουν εγγυηµένα ό,τι φρεσκότερο… σε θαλασσινά και όχι µόνο.

Highlight: Η εξέδρα ακριβώς… µέσα στη θάλασσα, που δηµιουργεί µια απολύτως καλοκαιρινή ατµόσφαιρα. Secret tip: Το σουφλέ σοκολάτας του θεωρείται από εκείνα που… δηµιουργούν εξάρτηση.
Info: Καθηµερινά 12:00-00:00. Από €40.
Yahya Kemal Cad. No:1 Rumeli Hisari Sariye, tel. +90 212 2632997, www.rumelihisariiskele.com

FISH Ψάρι/Τουρκική

5
Στο µοναδικό νησάκι του Βοσπόρου, το Galatasaray, το Fish είναι το εστιατόριο του Suada Club, ενός µεγάλου ψυχαγωγικού πάρκου. Είναι πασίγνωστο όχι µόνο για το φρέσκο ψάρι του, αλλά και για τη µεζεδο…παρέλαση, που εξάπτει την περιέργεια!

11

Highlight: Ο παραδοσιακός δίσκος µε τους µεζέδες, που βγαίνει πριν από τα κυρίως. Αυθεντικά ανατολίτικες γεύσεις µε πρώτης τάξης υλικά. Hot tip: Μπορείτε να επιλέξετε το ψάρι σας να µαγειρευτεί όπως εσείς θέλετε, µεταξύ άλλων µέσα σε κρούστα από αλάτι!

Info: Καθηµερινά 12:00-00:00.Από €30.
Suada Club Galatasaray Island Kurucesme,
tel. +90 212 2650158,
www.fishistanbul.com

GIRITLI
Τουρκοκρητική

traditional oven
Girit στα τουρκικά σηµαίνει Κρήτη, και πρόκειται ακριβώς γι’ αυτό! Την κρητική κουζίνα έφεραν στηνΚωνσταντινούπολη Τουρκοκρητικοί που εγκαταστάθηκαν εδώ µε την ανταλλαγή των πληθυσµών. Σε αυτό τον κοµψό χώρο, λοιπόν, στην περιοχή του Sultanahmet, δεν είναι τυχαίο ότι οι ρακές πάνε κι έρχονται µαζί µε υπέροχους µεζέδες!

 

Highlight: Το ψητό χταπόδι και οι πρωτότυπες νοστιµιές, όπως ελιές µε καρύδι και φέτα, είναι µερικά από τα πιάτα που κάνουν αυτούς που έρχονται να θέλουν να… ξανάρθουν.
Info: Καθηµερινά 12:00-00:00. Standard menu (µε απεριόριστη κατανάλωση κρασιού & ρακής) €50.
Keresteci Hakki Sokak (Armada Otel Yani) Cankurtaran, Ahirkapi, tel. +90 212 4582270-71, www. giritlirestoran.com

MEZE BY LEMON TREE
Τουρκική
Απέναντι από το ιστορικό Pera Palace, πρόκειται για ένα αυθεντικό meyhane (όπως λένε το µεζεδοπωλείο οι Τούρκοι), µε µεγάλη ποικιλία σε µεζέδες, οι οποίοι έχουν ως βάση τα θαλασσινά, το κρέας ή τα φρεσκότατα λαχανικά. Επιρροές από Αιγαίο και το raki ρέει άφθονο!
Highlight: Το λαβράκι σε λαδόκολλα µε βερίκοκα και αµύγδαλα και η πεσκανδρίτσα µε τυριά και λαχανικά σε κόκκινο κρασί είναι µερικές από τις σπεσιαλιτέ του. Secret tip: Είναι πολύ µικρός χώρος! Απαιτείται κράτηση αρκετές ηµέρες πριν. Info: Καθηµερινά 17:00-02:00. Από €30.
Asmalimescit Mahallesi Mesrutiyet Caddesi 83/B Beyoglu, tel. +90 212 2528302, www.mezze.com.tr

ANTICA LOCANDA

Ιταλική

giancarlotalerico1

Ίσως το πιο αυθεντικό ιταλικό της Πόλης «κρύβεται» στη σχετικά απόµερη συνοικία Arnavutkοy (το ελληνικό Μέγα Ρεύµα). Ο chef και ιδιοκτήτης Gian Carlo Talerico προτείνει δηµιουργικά πιάτα υψηλών απαιτήσεων, ενώ ξακουστή είναι και η πίτσα του, που σερβίρεται µόνο το µεσηµέρι.

photo-4

Highlight: Η κάρτα είναι µικρή, αλλά µε εξαιρετικές επιλογές, όπως την tagliata alla Fiorentina, ενώ από τα επιδόρπια ξεχωρίζει η Panna cotta all’amaretto.

hakkinda2

Info: Τετ-Σάβ 12:00-14:30 & 18:00-23:00, Τρ 18:00-23:00, Κυρ 12:00-15:30.
Από €20.
Satis Meydani No.12, Arnavutkoy, tel. +90 212 2879745, http://anticalocanda.com.tr

MORINI – Ιταλική

Στο εµπορικό, ψυχαγωγικό και πολιτιστικό κέντρο Zorlu (στο Besiktas), «βιτρίνα» του σύγχρονου προσώπου της Κωνσταντινούπολης, το Morini προσφέρει υψηλού επιπέδου γευστικές εµπειρίες, µε άξονα την ιταλική κουζίνα, αλλά και νεοϋορκέζικες επιδράσεις, µια και είναι µέλος διεθνούς αλυσίδας µε έδρα τις ΗΠΑ.

31d7e5287dd3113f619a3225aedfccb0

Highlight: Πιάτα που… έχουν δηµιουργήσει σχολή, όπως αστακός µε τυρί burrata, πίκλες µελιτζάνας, ντοµάτα και βασιλικό και fusilli µε χταπόδι βρασµένο σε κόκκινο κρασί. Secret tip: Τα cocktails του και ο ατµοσφαιρικός χώρος του bar…

69a61e1bfa7aca3128b3e711e9051ec5_full_size

Info: Δευ-Πέµπ 10:00-00:00, Παρ-Σάβ 10:00-02:00, Κυρ κλειστά. Από €30.
Zorlu Center, Zincirlikuyu, tel. +90 212 3536767,
www.istanbulmorini.com

SURPLUS Τουρκική

79972479_4YXIK8eFVRf4md9bIzShNWmThWjrE4ewGj5FH__fx3c

Η επιτοµή της µοντέρνας τουρκικής κουζίνας, αν και διατηρώντας πάντα… αναφορές στο οθωµανικό παρελθόν, από έναν πρέσβη της γαστρονοµίας της γείτονος χώρας, τον Vedat Basaran. Ένα concept restaurant, που επικεντρώνει επίσης στην πρωτοποριακή παρουσίαση και τους «ψαγµένους» συνδυασµούς.

Highlight: Η ποικιλία παστών κρεάτων σε ξύλινο stand εντυπωσιάζει και, παράλληλα, όπως τα περισσότερα πιάτα του Surplus, προβάλλει µια ολόκληρη φιλοσοφία της τουρκικής κουζίνας!
Info: Καθηµερινά 12:00-23:00, Πέµπ-Σάβ 12:00-02:00. Από €30.
Rustempasa Mahallesi, Zindan Han, Ragip Gumus Pala Caddesi No. 54, Eminonu,
tel. +90 212 5201002

HAMDI – Τουρκική

img-0413

Από τα κορυφαία µέρη για αυθεντικό Πολίτικο κεµπάπ. Σερβίρει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 17 είδη κεµπάπ, αλλά και meze και σαλάτες, σε έναν όµορφο και άνετο χώρο στο Eminonu κοντά στη γέφυρα του Γαλατά.

Highlight: Δοκιµάστε το κεµπάπ µε µελιτζάνα, ή εκείνο µε φιστίκι Αιγίνης. Αφήστε χώρο στο τέλος και για κανένα σιροπιαστό, όπως το kunefe (κανταΐφι µε τυρί κρέµα). Secret tip: Καλό θα ήταν να κλείσετε τραπέζι, αναφέροντας και το κεµπάπ που θέλετε να απολαύσετε, αν πρόκειται για κάτι special.
Info: Καθηµερινά 12:00-00:00.
Από €20-€30.
Tahmis Caddesi Kalçin Sokak No. 11, Eminonu, tel. +90 212 4446463, http://hamdi.com.tr/

ZUMA Ιαπωνική

sushi
Μέλος µιας διεθνούς αλυσίδας παραδοσιακών ιαπωνικών «µεζεδοπωλείων» (izakaya), το Zuma έχει δώσει µια κοσµοπολίτικη αύρα στην περιοχή του Ortakoy, πολύ κοντά στο περίφηµο οµώνυµο τζαµί. Η συγκεκριµένη πρόταση ιαπωνικής κουζίνας ταιριάζει ιδιαίτερα στην τουρκική φιλοσοφία για το φαγητό!
Highlight: Καθίστε στον «πάγκο» του grill ή του sushi για να παραγγέλνετε πιάτα που ετοιµάζονται εκείνη τη στιγµή µπροστά σας. Hot tip: Το sake bar, µε µια µεγάλη γκάµα από ετικέτες τους κλασικού αυτού ιαπωνικού ποτού, σε έναν ατµοσφαιρικό χώρο.
Info: Δευ-Πέµπ 12:00-15:00 & 19:00-23:30, Παρ 12:00-15:00 & 19:00-00:30, Σάβ 13:00-16:00 & 19:00-00:30, Κυρ 13:00-16:00 & 19:00-22:30.

Από €30.
Salhane sk No:7 Ortakoy, tel. +90 212 2362296, www.zumarestaurant.com

DIVAN BRASSERIE BEYOGLU
Τουρκική-Διεθνής
Νέα άφιξη στον γαστρονοµικό χάρτη της Πόλης, στην περιοχή της πολυσύχναστης και ιστορικής λεωφόρου Istiklal, προτείνει έναν φρέσκο συνδυασµό τουρκικών, διεθνών, αλλά και µεσογειακών-ιταλικών γεύσεων. Πρόκειται για το εστιατόριο του γνωστού ξενοδοχείου Divan.

Highlight: Κορυφαία πιάτα δηµιουργικής µεσογειακής κουζίνας, όπως χταπόδι carpaccio µε πατάτα, φασόλια και σος βινεγκρέτ, ή ανατολίτικης κουζίνας, όπως το σιγοβρασµένο µοσχάρι µε πουρέ µελιτζάνας. Hot tip: Μη χάσετε την ευκαιρία για ένα ποτό στο εξαιρετικό roof garden.

Info: Δευ-Τετ, Κυρ 12:00-00:00, Πέµπ-Σάβ 12:00-02:00.

Από €20.
Tom Tom Mah. Istiklal Cad. Merkezhan 5th&6th Floor No:181 Beyoglu, tel. +90 212 2432481, www.divan.com.tr

Πηγή:ICONS TRAVELLERS

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ