Το χωριό της Κρήτης που αρνείται να βυθιστεί στην τεχνητή λίμνη του φράγματος. Οι κάτοικοι όταν έφυγαν ζήτησαν από τον Άγιο Θεόδωρο να μην το πλημμυρίσει.

Το χωριό βρέθηκε μέσα στον ταμιευτήρα και κάτω από τη στάθμη πλήρωσης, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε σταδιακή βύθιση. Το Σφεντύλι όμως πεισματικά αρνείται να μείνει στον βυθό της τεχνητής λίμνης του φράγματος του Αποσελέμη, μερικά χιλιόμετρα έξω από την Χερσόνησο Ηρακλείου. Όχι μόνο δεν βουλιάζει, αλλά αναδύεται.

Σε κλίμα κατάνυξης μάλιστα , με τους πρώην κατοίκους του χωριού βαθιά συγκινημένους, τελέστηκε χθες η λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου Θεοδώρου στο Σφεντύλι της Κρήτης.

Μια λειτουργία διαφορετική, ιδιαίτερη. Και αυτό γιατί το χωριό έχει βυθιστεί κάτω από τα νερά του φράγματος Αποσελέμη, οι κάτοικοί του το έχουν εγκαταλείψει και μόνο τις τελευταίες ημέρες, σαν από θαύμα, μειώθηκε η στάθμη του νερού στη λίμνη, με αποτέλεσμα να αδειάσει και η εκκλησία από τα νερά. Ισως για να μπορέσουν να επιστρέψουν για λίγο οι πρώην κάτοικοι του Σφεντυλίου και να γιορτάσουν τον Αγιο-προστάτη τους.

«Ηθελε ο Αγιος Θεόδωρος να τον γιορτάσουμε…» ήταν τα λόγια των ανθρώπων που η βαθιά τους πίστη και η νοσταλγία, τους παρακίνησαν για να ξαναστήσουν την εκκλησία και να τελέσουν εκεί την θεία λειτουργία ανήμερα της γιορτής του Αγίου Θεοδώρου.

Το Σφεντύλι στο νομό Ηρακλείου, κτισμένο σε υψόμετρο 210 μ., εδώ και 14 χρόνια πλημμυρίζει σιγά-σιγά από τα νερά του φράγματος Αποσελέμη που έχει κατασκευαστεί στην περιοχή. Πλέον είναι ακατοίκητο…

Ο Ναός του Αγίου Θεοδώρου, μετά την εκκένωση του χωριού βρέθηκε ο μισός μέσα στο νερό. Πρόκειται για μια βυζαντινή εκκλησία του 14ου αιώνα με τοιχογραφίες των αδερφών Φωκά. Πριν λίγες ημέρες αναδύθηκε ξανά στην επιφάνεια επιτρέποντας στους πρώην, πλέον, κατοίκους του νησιού να ζήσουν χθες άκρως συγκινητικές στιγμές.

Το μοναστήρι της Κρήτης με την μεγάλη ιστορία που θυμίσει φρούριο!!!(photo)

Αποτέλεσμα εικόνας για σφεντύλι εκκλησια

Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το 2007 το Σφεντύλι με βαριά καρδιά παρά τις αποζημιώσεις που έλαβαν. Φεύγοντας όμως  ζήτησαν από τον Άγιο Θεόδωρο να μην αφήσει το νερό να πνίξει τις σπίτια τους

Όλη η Παλαιά Πόλη των Χανιών»στο πόδι»!!!Αυτό το γεγονός που έγινε στην Κρήτη ξεσήκωσε τόσο τους ντόπιους όσο και τους τουρίστες!(photo)

Αποτέλεσμα εικόνας για σφεντύλι εκκλησια

Το 2015 είχε καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του χωριού, αλλά σήμερα λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας έχει αναδυθεί στην στεριά σχεδόν στο σύνολό του. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα με το ψηλό κυπαρίσσι που έχει βγει εντελώς στην επιφάνεια και τα σημάδια στα δέντρα και στα σπίτια, από την υποβρύχια παραμονή τους. Πέρα όμως από τον προβληματισμό για τις κλιματολογικές συνθήκες και την ανησυχία για το πολύτιμο νερό, το Σφεντύλι μας χαρίζει απλόχερα, για μία ακόμα φορά, εντυπωσιακές εικόνες που τράβηξε ο Νίκος Σαράντος….


πηγή:mixanitouxronou.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ