Κρήτη και...Τσικουδιά

Η τσικουδιά, γνωστή και ως ρακή είναι πάνω από όλα ένα σύµβολο παράδοσης που τιµούν οι Κρητικοί, καθώς δεν υπάρχει σπιτικό που να µην έχει στο ντουλάπι του έστω ένα καραφάκι γεµάτο από το εν λόγω ποτό.

Με αυτό το παραδοσιακό απόσταγµα καλωσορίζουν τους επισκέπτες τους, γιορτάζουν τις χαρούµενες στιγµές του τόπου και της ζωής τους, αλλά µε αυτό παρηγορούν και τις λύπες τους.

Aν σας αρέσουν οι γαρίδες…. Εδώ θα βρείτε μια πεντανόστιμη συνταγή για ριζότο

Η ονοµασία της προέρχεται από τα «τσίκουδα», όπως αποκαλούν οι Κρήτες τα στέµφυλα, τα οποία, µόλις πατηθούν, φυλάσσονται για 40 µέρες σχεδόν σε βαρέλια για να γίνει η ζύµωσή τους.

Και µόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, ένα µεγάλο γλέντι -τα λεγόµενα «καζανέµατα»- στήνεται γύρω από τα ρακοκάζανα και οι ρακοποσίες, οι µεζέδες και οι µαντινάδες δεν έχουν τελειωµό!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ