Το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, με τα τιρκουάζ νερά και τις ατελείωτες, ποικίλων μορφών αμμώδεις παραλίες, τους ψηλόλιγνους φοίνικες, το άπλετο αρχαιολογικό και ιστορικό υπόβαθρο σε αρχιτεκτονικά στοιχεία και μεσαιωνικά μνημεία, τις ιαματικές πηγές, τους μακριούς ποδηλατοδρόμους και τα απίστευτα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, η Κως, είναι από τις καλύτερες καλοκαιρινές αποδράσεις που μπορεί κανείς να επιλέξει για να συνδυάσει χαλάρωση στη θάλασσα, περιήγηση σε αξιοθέατα, επαφή με κόσμο και νυχτερινή ζωή.

Το νησί σήμερα είναι στολισμένο από μεγάλες πλατείες, φαρδείς δρόμους με δενδροστοιχίες, πεζόδρομους, μοντέρνα κτίρια, καταστήματα, καφέ και εστιατόρια, όμως από την 5η-4η χιλιετία π.Χ. είχε αποικιστεί από πολλούς πολιτισμούς, όπως τους Κάρες, ενώ στους ιστορικούς χρόνους δέχτηκε Δωριείς από την Αργολίδα. Πέρασε από τους Πέρσες, τους Ρωμαίους, τους Γενοβέζους, τους Ενετούς, τους Οθωμανούς. Στην Τουρκοκρατία, το νησί δέχτηκε επιθέσεις από ποικίλους εισβολείς (ιππότες, Βενετούς κά.), ενώ, κατά την Ιταλοκρατία, (1912-1945) χτίστηκαν σπουδαία μνημειακά δημόσια κτίρια και, μετά τους σεισμούς του 1933, η πόλη της Κω επανασχεδιάστηκε από τους Ιταλούς.

10 πανέμορφες Χώρες από ελληνικά νησιά (photos)

Από όλες αυτές τις πολιτισμικές επιδράσεις και τα ιστορικά οικοδομήματα από τις διαφορετικές περιόδους και εποχές, που παραδόξως βρίσκονται σε μια αρμονική συνύπαρξη, σώζεται ακόμα, τέσσερα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Κω, σε έναν κατάφυτο λόφο με μοναδική θέα, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Πρόκειται για το περίφημο Ασκληπιείο, που απαρτίζεται από θεραπευτήρια, ναούς, θέρμες, ξενώνες και την παλιά ιατρική σχολή. Στη διάρκεια του 3ου και του 2ου αιώνα π.Χ., την περίοδο κατά την οποία τη διεύθυνσή του είχε αναλάβει ο Ιπποκράτης, ο κορυφαίος γιατρός και θεμελιωτής της σύγχρονης ιατρικής, το Ασκληπιείο της Κω ήταν το τρίτο σπουδαιότερο Ασκληπιείο του αρχαίου κόσμου.

Οι λάτρεις της ιστορίας θα γοητευτούν βαθιά από τα πάμπολλα αξιοθέατα του νησιού, όπως τα ερείπια της αρχαίας πόλης μαζί με τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά οικοδομήματα κοντά στο λιμάνι και τα τμήματα της Αρχαίας Αγοράς (4ου – 3ου αι. π.Χ.), με τη Μεγάλη Στοά (Καμάρα του Φόρου) και τις άλλες μικρότερες στοές με ιερά αφιερωμένα στον Διόνυσο, την Αφροδίτη και τον Ηρακλή. Στο εσωτερικό της πόλης, το Ωδείο (3ου αι. π.Χ.) στέκει καλά διατηρημένο με δώδεκα κερκίδες και θολωτές στοές, ενώ η Κάζα Ρομάνα είναι το αναστηλωμένο ρωμαϊκό αρχοντικό με τα θαυμάσια μωσαϊκά.

Σπιναλόγκα: Το νησάκι της απομόνωσης που έγινε δημοφιλής προορισμός!

Επίσης το Ξυστό, με τις δεκαέξι αναστηλωμένες κολώνες από τις εβδομήντα που το αποτελούσαν συνολικά, τα δύο κτίρια που στέγαζαν τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά λουτρά και ένα μέρος του Ρωμαϊκού δρόμου με τα μάρμαρα, τα μωσαϊκά και τα ψηφιδωτά είναι μέρη που οποιοσδήποτε επισκέπτης αξίζει να δει. Εντός της σύγχρονης πόλης, βρίσκεται και το Αρχαίο Στάδιο της Κω, στη διασταύρωση των οδών 31ης Μαρτίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ στο λιμάνι της Κω βρίσκεται το Κάστρο της Νεραντζιάς, το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο και καλύτερα διατηρημένο κάστρο του νησιού.

Ανάμεσα στα πολυάριθμα κάστρα της Κω και τους ναούς του Απόλλωνα και του Ηρακλή, χρονολογικά ξεχωρίζει και η σπηλιά της Άσπρης Πέτρας, ένα από τα παλαιότερα μνημεία του νησιού ηλικίας 100-140 εκ. χρόνων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 257 μέτρων, στο βουνό Ζηνί της Κεφάλου. Τα ευρήματά της χρονολογούνται από την Προϊστορική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή, ενώ στο εσωτερικό της βρέθηκαν ανθρώπινα απολιθώματα και πολλά αγγεία με ποικίλες μορφές και διαστάσεις με κυρίαρχο τον τύπο των στρογγυλεμένων τοξοειδών λαβών.

Όσον αφορά τον ιδανικότερο τόπο χαλάρωσης και ξεκούρασης του νησιού, σχεδόν όλες οι παραλίες του φτάνουν το ένα χιλιόμετρο σε μήκος, ενώ οι περισσότερες είναι σχηματισμένες από ψιλή, χοντρή, λευκή και μαύρη άμμο, με τις παραλίες του Ναυτικού Ομίλου, το Μαρμάρι, το Τιγκάκι και ο Μύλος να είναι βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες της Ε.Ε. Λόγω των εκτεθειμένων στους ανέμους ακτών, πολλές από τις παραλίες διαθέτουν εξοπλισμό για wind-surfing και άλλα θαλάσσια σπόρτ, ενώ έπειτα τη θάλασσα, οι λουόμενοι μπορούν να γευματίσουν σε κάποιο από τα ποικίλα εστιατόρια και ταβέρνες ή να επισκεφτούν τα μπαρ που τις συμπληρώνουν ιδανικά, απαντώντας σε όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις. Ακόμα, στις παραλίες Ψαλίδι και εκείνη του Αγίου Θεολόγου, κανείς μπορεί να ασχοληθεί με το ψαροντούφεκο, ενώ στις Θέρμες μπορεί να απολαύσει τα ζεστά ιαματικά λουτρά.

Ο Γιάννης Αντετοκούμπο διαφημίζει την Ελλάδα σε σποτάκι του ΕΟΤ (video)

– Τον Ιούνιο του 1457, μόλις 15 ιππότες με τη βοήθεια 200 ντόπιων αντιστάθηκαν σθεναρά επί 23 μέρες και ανάγκασαν 16.000 Τούρκους να λύσουν την πολιορκία. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό γεγονός στην ιστορία του κάστρου της Αντιμάχειας, που χτίστηκε τον 14ο αιώνα από τους Ιωαννίτες Ιππότες.

– Τα «Mερόπη», «Νυμφαία» και «Καρύς» είναι όλα παλαιότερες ονομασίες της Κω, ενώ για το παρόν ακούγονται πολλές εικασίες, όπως ότι το πήρε από την Κώο, την κόρη του μυθικού βασιλιά Μέροπα. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι ίσως προέρχεται από την Καρική λέξη «κοιον», δηλαδή «πρόβατο» λόγω της διαδεδομένης εκτροφής των προβάτων με πλούσιο μαλλί.

– Στο νησί υπάρχει ένας πελώριος πλάτανος με περίμετρο κορμού 12 μέτρων, που ο θρύλος λέει πως τον φύτεψε ο ίδιος ο Ιπποκράτης και λέγεται «Πλάτανος του Ιπποκράτη».

– Λόγω των ατελείωτων ποδηλατοδρόμων, πολύ συχνά η Κως χαρακτηρίζεται ως το νησί του ποδηλάτου.

πηγή: ellines.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ