Λεοντίτο χωριό Αργιθέας μέσα στα έλατα πανοραμική

Tο χωριό Λεοντίτο είναι ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της χώρας, αποτελώντας το “αλπικό” μυστικό των Αγράφων, καλά κρυμμένο μέσα στα έλατα!

Λεοντίτο χωριό Αργιθέας μέσα στα έλατα κεντρική πλατεία με τον πλάτανο

Το Λεοντίτο είναι ένα πανέμορφο χωριό της Καρδίτσας, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στον ορεινό όγκο του νομού Καρδίτσας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Αργιθέας. Το τοπίο χαρακτηρίζεται από τις ψηλές αλπικές κορυφές των ελάτων που οριοθετούν τον ορίζοντα του ορεινού χωριού και τις βαθιές και απότομες χαράδρες.

Λεοντίτο χωριό Αργιθέας μέσα στα έλατα πανοραμική στον πλάτανο

Μια εκδρομή σε αυτό το “αλπικό” μυστικό των Αγράφων, που είναι καλά κρυμμένο μέσα στα έλατα, επιβάλλεται! Η χλωρίδα της περιοχής εντυπωσιάζει τους επισκέπτες, αφού με την πρώτη ματιά βρίσκονται μέσα σε ένα χωριό “αγκαλιασμένο” από έλατα.

Κάντε και μια… εκδρομή σε κάποια από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας!

Αμέτρητες πηγές, βρύσες και ποτάμια με πεντακάθαρα νερά συμπληρώνουν το άγριο τοπίο: Ο ποταμός Βλασιώτης, ο Κουμπουριανίτης, ο Πετριλιώτης πηγάζουν και διασχίζουν μεγάλο μέρος της περιοχής πριν καταλήξουν στον Αχελώο.

Λεοντίτο χωριό Αργιθέας μέσα στα έλατα φύση μοναδικές εικόνες

Πανέμορφο χωριό με ιστορία

Η περιοχή και το χωριό αποτέλεσαν χώρο δράσης κλεφτών και ορμητήριο του Γ.Καραϊσκάκη, που έμεινε στο Λεοντίτο το καλοκαίρι του 1823 σε σπίτι δίπλα στο ναό της Αγ. Παρασκευής, που αξίζει να κάνετε μια στάση.

Λεοντίτο χωριό Αργιθέας μέσα στα έλατα ποταμός κοντά στο χωριό

Εκτός από τα ελατοσκέπαστα βουνά με τις αλπικές κορυφές, τις πολλές πηγές και τα ποτάμια, την πλούσια πανίδα και χλωρίδα του τόπου, υπάρχουν εδώ κι άλλα πράγματα να θαυμάσετε. Αρχής γενομένης από την πλατεία του χωριού, όπου δεσπόζει ένας χιλιετής, τεράστιος πλάτανος, σήμα κατατεθέν του τόπου.

Λεοντίτο χωριό Αργιθέας μέσα στα έλατα εκκλησία άγιος χαράλαμπος

Σε μικρή απόσταση από την πλατεία βρίσκεται το παλιό πέτρινο κτήριο του σχολείου, που στεγάζει τη βιβλιοθήκη και περιοδικά φιλοξενεί ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Ένα ακόμη μνημείο πρόσφατα συντηρημένο, είναι ο νερόμυλος του Παληαντώνη και η νεροτριβή, που βρίσκονται στο ποτάμι του χωριού.

8 παραδοσιακά καφενεία στην Ελλάδα - Καφές στη χόβολη & αναμνήσεις μιας άλλης εποχής!
Λεοντίτο χωριό Αργιθέας μέσα στα έλατα νερόμυλος στο χωριό

Μια υπέροχη φθινοπωρινή βόλτα από ψηλά στην εντυπωσιακή Λίμνη Πλαστήρα ! (video)

Επιπλέον, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το ναό του Αγίου Χαραλάμπους, πολιούχου του χωριού, που χρονολογείται από το 1882. Από το Λεοντίτο υπάρχει η δυνατότητα, για όσους τολμηρούς το επιθυμούν, να επισκεφθούν μέσα από ένα δύσβατο μονοπάτι το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας, όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα. Οι μυρωδιές εδώ από τη ρίγανη και το τσάι είναι μοναδικές!

Παραδοσιακό φαγητό

Στην πλατεία του χωριού θα συναντήσετε ένα ταβερνάκι, όπου θα βρείτε τα πάντα, από καφεδάκι και χειροποίητα γλυκά μέχρι τσίπουρο και μεζέ, αλλά και μαγειρευτά, ανάλογα με τη διάθεση των ιδιοκτητών. Απαραιτήτως θα δοκιμάσετε τσαλαφούτι και πλαστό χαλαρώνοντας στην δροσιά του πλάτανου.

Λεοντίτο χωριό Αργιθέας μέσα στα έλατα ναός πετρόκτιστος

Η διαμονή εδώ είναι από μόνη της ένα εντυπωσιακό κομμάτι του τόπου, καθώς θα βρεθείτε μέσα στα έλατα και θα απολαύσετε την ομορφιά της φύσης και την εντυπωσιακή ησυχία, που “χαλάνε” τα τιτιβίσματα των πουλιών και ο ήχος από τα νερά των πηγών.

**Φωτογραφίες: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

Μυστράς: Βρήκαμε έναν ονειρεμένο πέτρινο ξενώνα μέσα στο πράσινο, με πισίνα, wine bar, θέα και άριστη βαθμολογία!

We love… Καρδίτσα!

Σαν βγεις στον πηγαιµό… για τη Λίµνη Πλαστήρα δεν υπάρχει περίπτωση να µη σταµατήσεις στην πρωτεύουσα του οµώνυµου νοµού, την Καρδίτσα! Χτισµένη σχεδόν στο κέντρο του Θεσσαλικού Κάµπου, ξεχωρίζει για την εξαιρετική ρυµοτοµία της καθώς είναι επίπεδη, χωρίς ανηφόρες και κατηφόρες, κάτι που δίνει σε ντόπιους και επισκέπτες τη δυνατότητα να κινηθούν µε ποδήλατο για να δουν από κοντά τις µεγάλες πλατείες και τους όµορφους πεζόδροµους και να γνωρίσουν την… προσωπικότητά της!

Βραδέτο: Ελάτε να γνωρίσουμε το άγνωστο "μπαλκόνι" του Ζαγορίου!
Καρδίτσα πόλη πανοραμική εκδρομή από Λεοντίτο Αργιθέας

Αφήστε το αυτοκίνητο

Δανειστείτε κοινόχρηστα ποδήλατα και… βολτάρετε στους ποδηλατόδροµους για να πάρετε µια καλή γεύση από την πόλη. Την πρώτη σας στάση με το ποδήλατο κάντε τη στην Πλατεία Ελευθερίας, την κεντρική πλατεία µε το µεγάλο εντυπωσιακό σιντριβάνι γύρω από το οποίο περιστρέφεται όλη η ζωή της πόλης.

Κεντρικός δρόμος Καρδίτσας κοντά σε Λεοντίτο Αργιθέας

Δείτε τις 10 μεγάλες διαδρομές της Ευρώπης με ποδήλατο

Καφετέριες, µπαράκια, εστιατόρια και ταβερνάκια έχουν τον πρώτο λόγο γύρω από την πλατεία, µε τους νέους να την έχουν ορίσει σηµείο συνάντησης για τις βόλτες τους. Από εκεί κατευθυνθείτε προς τους πεζόδροµους Λάππα και Τερτίπη, όπου «φωλιάζουν» τα εµπορικά καταστήµατα και οι πιο γνωστές καφετέριες της πόλης, όπου θα κάνετε κι εσείς ένα σύντοµο break για καφεδάκι…

Βόλτα µέχρι το πάρκο Παυσίλυπο

Μια καταπράσινη όαση στην πόλη για βόλτες χωρίς σταματημό! Περπατώντας θα έχετε παρέα σας πανέµορφα παγόνια, τα οποία νιώθουν τόσο εξοικειωµένα µε τον κόσµο που θα µπορέσετε ακόµα και να τα χαϊδέψετ! Φεύγοντας, κατευθυνθείτε προς στην Πλατεία Δικαστηρίων, η οποία φηµίζεται για τα µοντέρνα cafés της.

Πάρκο Παυσίλυπον σε Καρδίτσα κοντά σε Λεοντίτο Αργιθέας

Από εκεί κατεβαίνοντας τον πεζόδροµο Βάλβη θα συναντήσετε τη Δηµοτική Σκεπαστή Αγορά, ένα εµβληµατικό τοπόσηµο της πόλης, ένα πολιτιστικό µνηµείο µε «αέρα» Ευρώπης λόγω του δηµάρχου Αστέριου Αλλαµανή που το 1925 έφερε τα σχέδια του κτηρίου από το Παρίσι.

Καρδίτσα κοντά σε Λεοντίτο χωριό Αργιθέας

Σήµερα, περιλαµβάνει αρκετά µαγαζιά και καφετέριες στο εσωτερικό της, στο οποίο πραγµατοποιούνται επίσης πολλές ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ