Μία ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Βασιλικό Κτηνιατρικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου συνεργάστηκαν προκειμένου να προσπαθήσουν να λύσουν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της φύσης: πώς πετάει ένα κουνούπι.

 

Ο Δρ. Σίμον Γουόκερ, επιστημονικός συνεργάτης του πανεπιστημίου της Οξφόρδης επισημαίνει στο Reuters: «Υπό φυσιολογικές συνθήκες για να καταγράψεις ένα έντομο χρειάζεσαι δύο, ή ιδανικά περισσότερες, έτσι ώστε να να μπορείς να έχεις αρκετές οπτικές γωνίες του εντόμου και αυτό γιατί με τις δύο κάμερες μπορείς να εντοπίσεις κάθε σημείο ενός εντόμου και στη συνέχεια να υπολογίσεις τις 3D συντεταγμένες του».

«Όμως λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε με τις κεραίες και τα πόδια του καταλήξαμε ότι χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε οκτώ κάμερες μόνο και μόνο για να διασφαλίσουμε ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαμε να συλλάβουμε κάθε οπτική γωνία του κουνουπιού, ώστε να δούμε με ευκρίνεια τα φτερά του.

«Μέσω του βίντεο μας επετράπη η ανάλυση της συγκλονιστικής κίνησης των φτερών του- που κουνιούνται με 800 beat/ ανά δευτερόλεπτο, δημιουργώντας ανύψωση διαφορετική από κάθε άλλο έντομο».

«Τα κουνούπια χρησιμοποιούν τρία αεροδυναμικά κόλπα έτσι ώστε να υποστηρίξουν το βάρος του σώματός τους. Το πρώτο από αυτά είναι ένα πρόσθιο σταδιακό στροβίλισμα, το οποίο χρησιμοποιούν τα περισσότερα έντομα, με τη διαφορά ότι τα κουνούπια δεν εξαρτώνται τόσο από αυτό όσα τα υπόλοιπα είδη.

Το δεύτερο είναι ένα στροβίλισμα των πίσω άκρων και ένα περιστρεφόμενο σύρσιμο κάτι το οποίο αποτελεί καινοτομία των κουνουπιών και κάτι στο οποίο βασίζονται αποκλειστικά για τις περιστροφές των φτερών τους», σημειώνει ο Γουόκερ.

 

Η ομάδα των επιστημόνων υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά στην κατασκευή μικρής κλίμακας ιπτάμενων συσκευών.

Πηγή: huffingtonpost.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ