Από τους πιο πολυπόθητους ελληνικούς προορισµούς, έχει χίλιους λόγους και τρόπους να µας εντυπωσιάζει… Κι όµως, κάθε φορά βρίσκει και καινούριους! Τα αγαπηµένα Γιάννενα ακόµα µια φορά αποδεικνύουν ότι δικαίως βρίσκονται στην κορυφή των προτιµήσεων…

Ταξίδι -Ρεπορτάζ: Κατερίνa Ρίγκου ([email protected]), Κείμενο: Κατερίνα Ρίγκου, Γιώργος Λ. Παπαχατζής / Φωτογραφία: Ιάκωβος Στρίκης, Ελεάννα Κουρκουλοπούλου, Νίκος Λυμπερτάς

Εκεί που χτυπάει ο αστικός παλµός της Ηπείρου, στην πόλη των φοιτητών, των ασηµουργών, των θρύλων και των παραδόσεων, που δεν σταµατά ποτέ να µας εκπλήσσει, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να βρεθεί κανείς… Εµείς ανακαλύψαµε, όπως κάθε φορά, και καινούριους! Σπουδαίο πολιτιστικό και διοικητικό κέντρο, από τα µεγαλύτερα της Βόρειας Ελλάδας, τα Γιάννενα είναι µια ολοζώντανη σύγχρονη πόλη, που έχει βαλθεί να µας εντυπωσιάσει… Αν υπάρχει µόνο ένα µέρος στην Ελλάδα που συνδυάζει, σε κοντινή απόσταση, βουνό και θάλασσα, λίµνες και ποτάµια, γραφικά χωριά και σπουδαία αξιοθέατα, έντονη ζωή και εναλλακτικές δραστηριότητες, δεν µπορεί να είναι άλλο από τα Γιάννενα. Εξαιρετικά κοντά στις παραµυθένιες πέτρινες «πολιτείες» του Ζαγορίου αλλά και τα µαγευτικά Τζουµέρκα, και ούτε µία ώρα από τα παραθαλάσσια Σύβοτα και την πανέµορφη Πάργα, είναι πραγµατικό… σηµείο εκκίνησης για όλη την Ήπειρο. Κι όµως, η πόλη δεν επαναπαύεται ούτε στη φυσική της οµορφιά, ούτε στην ιστορία της, ούτε στην αρχιτεκτονική της, ούτε στις παροχές της, ούτε στην προνοµιακή της θέση, ούτε καν στη… λονδρέζικη ατµόσφαιρά της… Με µεγάλη χαρά (αλλά και έκπληξη, λόγω των γενικότερων συνθηκών) πληροφορηθήκαµε ότι είχε τη µεγαλύτερη τουριστική προσέλευση των τελευταίων ετών καθ’ όλη την περίοδο των Χριστουγέννων – και γιατί όχι; Μπορεί να βοήθησαν οι συγκυρίες, όµως το σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσµα δικαιώνει τα Γιάννενα και τις προσπάθειες των επιχειρηµατιών –κυρίως των νεότερων, που δραστηριοποιούνται δυναµικά–, αλλά και της Περιφέρειας, να επενδύσουν περαιτέρω στην πόλη κατοχυρώνοντάς τη επάξια ως ορµητήριο της Ηπείρου αλλά και προάγοντάς τη σε έναν σταθερό τουριστικό προορισµό για όλη τη διάρκεια του χρόνου. Διαπιστώσαµε ότι νέες επιχειρήσεις έχουν ανεβάσει τα standards και καλύπτουν πλέον κάθε είδους υπηρεσίες και παροχές, αλλά περισσότερο θαυµάσαµε τη διάθεση και την προσπάθεια ανθρώπων να «προωθήσουν» την πόλη (εντός και εκτός των συνόρων), σε ένα γενικότερο πλαίσιο µε την ευρύτερη περιοχή, και να «δηµιουργήσουν» τρόπους και λόγους (από γαστρονοµικά και πολιτιστικά events µέχρι δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισµού) που θα προσελκύουν σταθερά τουρισµό, «εκµεταλλευόµενοι» ουσιαστικά όλα αυτά που απλόχερα έχουν χαρίσει η φύση, η παράδοση και η ιστορία στον τόπο… Συνεχώς εξελισσόµενη, µετά και από αυτή την επίσκεψή µας είµαστε σίγουροι ότι η πόλη θα καταφέρει να αποτυπωθεί µε αυτόν ακριβώς τον τρόπο που επιδιώκει στις συνειδήσεις τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων επισκεπτών!

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγµατα, σταθερές αξίες στην πόλη, που είτε πας πρώτη φορά είτε έχεις πάει πολλές, αποτελούν must do εµπειρίες! Εµείς τις συγκεντρώσαµε και σας τις παρουσιάζουµε:

#1 Κάντε το διαλογισµό σας…στη Διονυσίου Φιλοσόφου

Για να… φιλοσοφήσετε, για να βιώσετε συναισθήµατα ροµαντισµού, περισυλλογής, µελαγχολίας, για ένα «µακροβούτι» στον εσωτερικό σας κόσµο, ο περίπατος στην παραλίµνια διαδροµή της οδού Διονυσίου Φιλοσόφου, από τον Μόλο µέχρι την περιοχή της Σκάλας, είναι κατά κοινή οµολογία ιδανικός – ένα βάλσαµο ενάντια στις «τοξίνες» της καθηµερινότητας! Κάθε εποχή εδώ έχει τη δική της µαγεία, ενώ «πρωταγωνιστές» σε αυτή τη ζωντανή καρτ ποστάλ γίνονται από τη µία τα εµβληµατικά τείχη, από την άλλη τα νερά της Παµβώτιδας λίµνης και στη µέση… ποδηλάτες, ανέµελα ζευγάρια, φυσιολάτρες, όσοι θέλουν να «αφουγκραστούν» κάτι από τη µυστηριακή σαγήνη του µέρους!

#2 «Aπόβαση» στο νησάκι της Παµβώτιδας

- Advertisement -

Δεν γίνεται να φτάσετε ως τα Ιωάννινα και να µην πάρετε το καραβάκι από τον Μόλο που σε 10΄ θα σας µεταφέρει στο νησάκι της Παµβώτιδας, το µοναδικό –όπως υποστηρίζεται– στον κόσµο χωρίς ονοµασία αλλά και το µοναδικό κατοικηµένο νησί λίµνης στην Ευρώπη… αν και σήµερα δυστυχώς δείχνει εγκαταλελειµµένο. Οι 150 πιστοί κατοικοί του έχουν ως κύριες ασχολίες την αλιεία και τον τουρισµό. Μια βόλτα µε τα πόδια (απαγορεύονται τα αυτοκίνητα) στα ασβεστωµένα καλντερίµια θα σας γοητεύσει, ενώ στη συνέχεια θα ξεναγηθείτε στο Μουσείο του Αλή Πασά και στα 7 µοναστήρια, ειδικότερα δε στη Μονή Φιλανθρωπινών. Η θέα από τον Προφήτη Ηλία θα σας κερδίσει, ενώ λίγο πριν φύγετε µπορείτε να ξαποστάσετε µε ένα τσιπουράκι στην πλατεία Αλιέων, ή να πάρετε ένα αναµνηστικό από τα καταστήµατα µε είδη λαϊκής τέχνης.

#3 Επισκεφθείτε το Μουσείο Αλή Πασά

Ισχυρός λόγος για πάτε στο νησί της λίµνης είναι το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου, το οποίο από πρόπερσι διαθέτει και µια νέα αίθουσα, µε λαογραφικά εκθέµατα της σπάνιας συλλογής του Φώτη Ραπακούση. Θα δείτε, µεταξύ άλλων, τοπικές ενδυµασίες, την αυθεντική στολή της Κυρα-Βασιλικής και τα πασουµάκια της Κυρα-Φροσύνης, καθώς και άλλα σπάνια αντικείµενα της περιόδου 1780-1820. Εξίσου ενδιαφέρουσα και η συνέχεια της ξενάγησης στα κελιά της Μονής Αγίου Παντελεήµονα, µε σπουδαία εκθέµατα, όπως το τσιµπούκι του Αλή Πασά, ενώ στο πάτωµα του κελιού παρατηρήστε τις οπές από τις σφαίρες από τις οποίες βρήκε το θάνατο! Είσοδος: €3. Καθηµ. 09:00-19:00 (χειµερινό ωράριο), 09:00-22:00 (θερινό).

#4 Στα άδυτα της καστροπολιτείας!

Ένδοξο το παρελθόν του Κάστρου των Ιωαννίνων, καθώς αποτέλεσε οικονοµικό, πολιτικό και εκπαιδευτικό κέντρο που αναφέρεται ήδη από τα χρόνια του Ιουστινιανού, ενώ σηµαντικό ρόλο έπαιξε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, στιγµές της οποίας βέβαια έχουν γραφτεί και µε µελανά χρώµατα. Διαβείτε τις µεγαλοπρεπείς πύλες του και αφήστε το να «ξετυλίξει» τους θρύλους του µέσα από τα λιθόστρωτα δροµάκια και την καθηµερινότητα των «Καστρινών», όπως ονοµάζονται οι κάτοικοί του, και φτάστε οπωσδήποτε στις δύο ακροπόλεις του. Η µία στον Επάνω Γουλά, µε το Δηµοτικό Μουσείο , το τζαµί του Ασλάν Πασά, την Εστία, τον Μεντρεσέ, το Μαυσωλείο του Ασλάν Πασά, τον µιναρέ και τις υπόγειες φυλακές. Στην έτερη, αυτή του Ιτς Καλέ (σηµαίνει εσωτερικό φρούριο), επισκεφθείτε το Βυζαντινό Μουσείο, το κτίσµα του οποίου έχει τα χαρακτηριστικά ηπειρώτικου αρχοντικού και χτίστηκε στα 1958 από τον ελληνικό στρατό. Στο χώρο που σήµερα βρίσκεται το Φετιχέ Τζαµί, στη ΒΔ πλευρά του οποίου σώζεται ο οικογενειακός τάφος του Αλή Πασά (το 1822 το ακέφαλο σώµα του θάφτηκε εδώ), θεωρείται πως υπήρχε ο βυζαντινός µητροπολιτικός ναός του Αρχάγγελου Μιχαήλ, προστάτη της πόλης. Μετά το 1430 χτίστηκε δίπλα στην ερειπωµένη µητρόπολη το Φετιχέ Τζαµί (το πρώτο της πόλης), που σηµαίνει «τζαµί της κατάκτησης». Το 1795 ο Αλή Πασάς το ξανάχτισε, δίνοντάς του τη σηµερινή µορφή. Σήµερα «εντός των τειχών» θα συναντήσετε αρκετούς ξενώνες άψογα εναρµονισµένους µε την αρχιτεκτονική και την ατµόσφαιρα του Κάστρου.Επίσης, το πολύ προσεγµένο café-bar Chevalier, ιδανικό για να απολαύσετε τον καφέ σας, µετά από µια περιπλάνηση στα στενά της καστροπολιτείας, αλλά και το Μουσελίµι coffee & shop, µια από τις πιο ιδιαίτερες γωνιές µέσα στο Kάστρο, µε έντονα στοιχεία ρετρό, που θα σας θυµίσει σκηνικό βγαλµένο από παλιά ελληνική ταινία!

ioannina

Παλιά πόρτα στο Κάστρο…

#5 Tο ηλιοβασίλεµα από τους Λιγκιάδες

Λίγο προτού η πόλη ανάψει τα φώτα της και υποδεχτεί τη νύχτα, προλάβετε το ηλιοβασίλεµα µε µια ανάβαση στο «µπαλκόνι του λεκανοπεδίου», όπως ονοµάζουν οι ντόπιοι τους Λιγκιάδες. Θα συναντήσετε αυτό το γραφικό χωριό 13 χλµ. από τα Ιωάννινα, στη δυτική πλαγιά του όρους Μιτσικέλι, και να είστε σίγουροι ότι θα σας ανταµείψει µε µια πανοραµική άποψη της Παµβώτιδας, λουσµένης στα πορφυρά χρώµατα – γιατί, όσο να ‘ναι, άλλη µαγεία έχει να τη δείτε από υψόµετρο 940 µέτρων!

#6 Ανάψτε ένα κερί στη Μονή Παναγίας Ντουραχάνης

Κοντά στο χωριό Λογγάδες, στη ΒΑ πλευρά της λίµνης, επισκεφθείτε την πετρόκτιστη Μονή Παναγίας Ντουραχάνης, πάνω στον καταπράσινο λόφο της. Σύµφωνα µε το θρύλο, χτίστηκε από τον Ντουραχάν Πασά της Θεσσαλίας, που όταν διέσχισε το 1434 µε το στράτευµά του την παγωµένη λίµνη δεν έπαθε τίποτα, γεγονός που αποδόθηκε σε θαύµα. Το µοναστήρι στέκεται «αγέρωχο» να ατενίζει τη λίµνη, ενώ ο παπα-Θανάσης φροντίζει όχι µόνο για τις ανάγκες της µονής αλλά και για το θεάρεστο έργο του ιδρύµατός της, που έχει αναλάβει δεκάδες ορφανά παιδιά.

#7 Ραντεβού στο Ρολόι…

Δώστε το ραντεβού σας στο θρυλικό Ρολόι της πόλης! Χαρακτηρισµένο ως ιστορικό διατηρητέο µνηµείο, οφείλει την ύπαρξή του στον αρχιτέκτονα Περικλή Μελίρρυτο και ανεγέρθηκε το 1905. Το 1925 µεταφέρθηκε από την αρχική του θέση σε αυτή που βρίσκεται σήµερα, αναστηλώθηκε και αποκαταστάθηκαν οι βλάβες που είχε υποστεί κατά λάθος κατά τη διάρκεια παρέλασης του πυροβολικού το 1918. Σε αυτό κρεµάστηκαν Έλληνες πατριώτες στις 15 Φεβρουαρίου του 1913 από τους Τούρκους, ενώ επίσης εδώ στις 21 Φεβρουαρίου 1944 υψώθηκε η γαλανόλευκη από µέλη της ΕΠΟΝ. Ο πυργίσκος του –µείγµα νεοκλασικού και ανατολίτικου ρυθµού– έλκει το ενδιαφέρον τόσο για την όψη του όσο και για την ιστορία του, αφού αποτέλεσε παραγγελία του Οσµάν Πασά του Κούρδου (γενικού διευθυντή Ηπείρου & Αλβανίας).

roloi ioannina

Σήµα κατατεθέν της πόλης, το Ρολόι.

#8 Επίσκεψη στο Μουσείο Βρέλλη

Πώς είναι δυνατόν να αµελήσετε µια επίσκεψη στο Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας µε κέρινα οµοιώµατα, το γνωστό Μουσείο Βρέλλη, στο χωριό Μπιζάνι Ιωαννίνων; Οι πάντες εκπλήσσονται στη θέα των 150 κέρινων οµοιωµάτων που δηµιούργησε ο Παύλος Βρέλλης, ο οποίος εµπνεύστηκε και το µουσείο, που λειτουργεί από το 1995 σε ένα υπέροχο ηπειρώτικο αρχοντικό. Η ξενάγηση αφορά σε τρεις ξεχωριστές θεµατικές ενότητες: την προεπαναστατική, την επαναστατική και τα ειδικά αφιερώµατα, ενώ ολοκληρώνεται µε επίσκεψη στο εργαστήρι του δηµιουργού! Είσοδος: €6. Καθηµερινά, όλον το χρόνο, 10:00-16:00 (τηλ. 26510 92128)

ioannina mouseio vreli

Κέρινα οµοιώµατα από το περίφηµο Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη.

#9 Σπεύστε στο Σπήλαιο Περάµατος!

Στο λόφο Γκορίτσα, 4 χλµ. από την πόλη, οι λάτρεις του είδους ενθουσιάζονται και όσοι το επισκέπτονται πρώτη φορά µαγεύονται. Αυτό το ασβεστολιθικό υπόγειο «µουσείο γλυπτικής» φανταστείτε ότι πέρασαν 1.500.000 χρόνια µέχρι να αποκτήσει τη σηµερινή του γεωλογική µορφή – και παραµένει ενεργό! Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940 και χαρτογραφήθηκε από τους σπηλαιολόγους Ιωάννη και Άννα Πετροχείλου. Οι θάλαµοι έκτασης 14.800 τ.µ. (1.100 τ.µ. το επισκέψιµο κοµµάτι), µε 19 είδη σταλακτιτών, σταλαγµιτών και «κουρτινών» και άλλα σπηλαιολογικά ευρήµατα, εντυπωσιάζουν, ενώ σύντοµα θα λειτουργήσει το Κέντρο Προβολής Σπηλαίου & Υποδοχής Επισκεπτών «Άννα Πετροχείλου». Διάρκεια τουριστικής διαδροµής: 45΄. Είσοδος: €7. Καθηµ. 09:00-17:00 (Σπηλαίου 19, Πέραµα, τηλ. 26510 81521, www.spilaio-perama.gr).

ioannina

Το Σπήλαιο του Περάµατος είναι από τα σηµαντικότερα της Ελλάδας.

#10 Γνωρίστε την τέχνη της αργυροχοΐας

 

Ποιος δεν έχει αγοράσει, αν έχει βρεθεί στα Γιάννενα, ένα ασηµικό; Γνωστή ως η «πόλη των ασηµουργών», φηµίζεται ανά την Ελλάδα για την εν λόγω τέχνη. Και αν και θα βρείτε σε πάρα πολλά σηµεία ασηµικά (άλλα αυθεντικά γιαννιώτικα και άλλα µάλλον αµφιβόλου ποιότητας), η προσπάθεια που κάνει το ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι. (Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων) να διατηρήσει αναλλοίωτη και αυθεντική την τέχνη αυτή αξίζει τουλάχιστον µια ξενάγηση. Σε έναν µεγάλο χώρο, εκτός από το κατάστηµα λιανικής πώλησης –στο οποίο θα βρείτε, µεταξύ άλλων, σκαλιστά, εκκλησιαστικά και µη, σκεύη, χυτά αντικείµενα, συρµατερά ή φιλιγκράν κοσµήµατα και σκεύη (όλα πιστοποιηµένα)–, συστεγάζονται τα εργαστήρια των αργυροχρυσοχόων (περίπου 40 στο σύνολο), όπου θα έχετε την ευκαιρία να τους δείτε επί το έργον! Ο διαδραστικός αυτός χώρος-µουσείο, εκτός του ότι διασφαλίζει την αυθεντικότητα των προϊόντων, τιµά την παράδοση αλλά και µας «µυεί» σε αυτή την τέχνη ! Είσοδος ελεύθερη. Δευτ.-Παρ. 09:00-14:30 & 17:30-20:00, Σάβ. 09:30-20:30, Κυρ. 10:00-15:00 (Αρχ. Μακαρίου 11, τηλ. 26510 27650).

#11 Γνωρίστε την πλούσια γαστρονοµική και οινική κουλτούρα του τόπου!

Πλούσιο το τραπέζι του νοµού, µε τα καλούδια της ηπειρώτικης γαστρονοµίας να αποσπούν τις καλύτερες εντυπώσεις, ενώ δίπλα τους το φηµισµένο τσίπουρο και τα κρασιά της αµπελουργικής ζώνης Ζίτσας, από τις πλέον ονοµαστές, ρέουν σε πλήρη αφθονία…! Γι’ αυτό αξίζει να δοκιµάσετε τοπικές σπεσιαλιτέ, από ζαγορίσιες πίτες και τυροκοµικά, µε πρώτα και καλύτερα το µετσοβόνε και τη φέτα Δωδώνης, µέχρι αλλαντικά και ντόπια κρέατα, πέστροφες, ή οι πιο τολµηροί… βατραχοπόδαρα και χέλι. Θα τα συνοδεύσετε µε µερικά από τα κρασιά των κορυφαίων τοπικών οινοποιείων ή µε τσίπουρο, ενώ στο τέλος ένας γιαννιώτικος µπακλαβάς, ή ένα κλωστάρι Κόνιτσας , θα σας αφήσουν την πιο γλυκιά ανάµνηση! Τα «διαµάντια» της ηπειρωτικής γης, όµως, µας συστήνει και η Άπειρος Γαία ,ένας συνεταιρισµός από 12 ντόπιους µικροµεσαίους παραγωγούς προϊόντων οικογενειακής µεταποίησης µε παραδοσιακές µεθόδους, που, ενώνοντας τις δυνάµεις τους, ισχυροποίησαν τις ενέργειες για την προβολή των προϊόντων τους. Μια ευρεία γκάµα παραγωγής, από κρασί, ξίδι, τυριά, αλλαντικά µέχρι γαλακτοκοµικά και γλυκά, το βραβευµένο ζαγορίσιο τυρί, τα χειροποίητα ζυµαρικά Σπανέλλη, η φέτα µε πάπρικα, το καπνιστό χέλι, το εκλεκτό λάδι Κονάκης αλλά και το Elixir (µείγµα παλαιωµένου ξιδιού µε νέκταρ φρούτων και εκχύλισµα βοτάνων ή καρυκευµάτων) της οικογένειας Βαϊµάκη, αποτελούν µερικά µόνο από τα ντόπια προϊόντα που µπορούµε να προµηθευτούµε.

#12 Εναλλακτικός τουρισμός

Η ευρύτερη περιοχή, εκτός των άλλων, θα µπορούσε να είναι πόλος έλξης µόνο και µόνο για αυτό: προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες σε όσους επιθυµούν να έρθουν σε επαφή µε τη φύση και να ανεβάσουν την αδρεναλίνη τους στα ύψη! Ανακαλύψτε το Ζαγόρι και τα Τζουµέρκα κάνοντας mountain bike σε µοναδικές διαδροµές! Κάντε hydrospeed… σχίζοντας την ορµητική ροή των νερών του Αράχθου µε ειδική σχεδία. Ζήστε µια µοναδική εµπειρία κατεβαίνοντας µε rafting ποταµούς του Ζαγορίου. Κάντε σκι και snowboard στο χιονοδροµικό κέντρο της Βασιλίτσας. Εντός του νοµού επιλέγουµε το σχετικά πρόσφατο Ανήλιο (45΄ µέσω Εγνατίας) ή κάποιο άλλο από τα δύο χιονοδροµικά του Μετσόβου, στη θέση Κρακόλι, σε υψόµετρο 1.350 µ., και στη θέση Πολιτσιές-Προφήτης Ηλίας, σε υψόµετρο 1.400 µ. Επίσης, γνωρίστε τη φύση στα Ζαγόρια κάνοντας jeep safari, εξερευνήστε έφιπποι το Πάπιγκο και τα Λάζαινα των Τζουµέρκων, βιώστε ανεπανάληπτες εµπειρίες στον… αέρα µε parapente και, τέλος, αδράξτε την ευκαιρία να κάνετε canoe kayak στη λίµνη Πηγών Αώου! Info: Ανάλογα µε τη δραστηριότητα: www.active-nature.gr, www.alpinezone.gr, www.trekking.gr, www.white-pegasus.com, www.raftingioannina.gr

#13 Συνάντηση µε το παρελθόν στη Στοά Λούλη…

Με ιστορία τουλάχιστον 130 ετών, η περίφηµη Στοά Λούλη, αν είχε ανθρώπινη υπόσταση, θα είχε να πει πολλές ιστορίες από το παρελθόν, αφού κάποτε εδώ χτυπούσε ο παλµός της εµπορικής ζωής της πόλης. Σήµερα, στεγάζει τη γνωστή οµώνυµη ταβέρνα,.

Αν υπάρχει ένα µέρος που συνδυάζει λίµνες και ποτάµια, γραφικά χωριά, διασκέδαση, αξιοθέατα και εναλλακτικές δραστηριότητες, δεν είναι άλλο από τα Γιάννενα!

#14 Γνωρίστε τη λίµνη Παµβώτιδα και κάντε βόλτα στο Παραλίµνιο…

Ίσως η πιο σηµαντική εµπειρία στα Ιωάννινα… Δεν είναι απλώς το στολίδι της πόλης αλλά και η δεύτερη παλαιότερη λίµνη της Ευρώπης. Αναφέρεται για πρώτη φορά τον 12ο αι. από τον επίσκοπο Ευστάθιο. Ασκητές και µοναχοί βρήκαν καταφύγιο εδώ και το νησί της γνώρισε µεγάλη ακµή από τον 13ο αιώνα, µε την ίδρυση του Δεσποτάτου της Ηπείρου και την ανέγερση 4 µονών – ακόµα 2 ιδρύθηκαν τον 16ο αι. Στα χρόνια του Αλή Πασά ήρθε η παρακµή, αλλά µε το θάνατό του, το 1822, οι κάτοικοι επέστρεψαν στο νησί. Σήµερα γύρω από τη λίµνη γράφονται µικρές ιστορίες της καθηµερινότητας, ενώ σε αυτή πραγµατοποιούνται οι προπονήσεις της κωπηλατικής οµάδας του Ναυτικού Οµίλου Ιωαννίνων (δραστηριοποιείται από το 1954).

Η λίµνη περιβάλλεται από τον παραλίµνιο δρόµο, ένα από τα πιο εντυπωσιακά σηµεία της πόλης. Ένας περίπατος εδώ, ξεκινώντας από τον Μόλο και φτάνοντας µέχρι την περιοχή της Σκάλας, θα ξεπεράσει κάθε σας προσδοκία, έχοντας δίπλα σας τα εµβληµατικά τείχη από τη µια πλευρά και την Παµβώτιδα από την άλλη και «συνοδοιπόρους» ροµαντικά ζευγαράκια πιασµένα χέρι χέρι, ποδηλάτες αλλά και λάτρεις του τζόγκινγκ! Την εν λόγω βόλτα µπορείτε να τη συνδυάσετε µε ένα καφέ ή ποτό ή και φαγητό σε κάποιο από τα προσεγµένα all day café bars και εστιατόρια. Από τις πιο αξιόλογες επιλογές, το ιστορικό καφέ Μακρής, το καινούργιο Ludost café bar, σε ένα επιβλητικό κτήριο µε πέτρα και ξύλο που θυµίζει παλιό αρχοντικό, αλλά και το επίσης new entry Μυστικός Δείπνος για φαγητό. Ακόµα, εδώ και χρόνια αγαπητή στους ντόπιους είναι και η ιταλική κουζίνα του Spuntino, σε προνοµιακή τοποθεσία πάνω στον παραλίµνιο δρόµο (Διονυσίου Φιλοσόφου 6) . Εκτός αυτών, φυσικά, θα βρείτε πολλές ακόµα προτάσεις που καλύπτουν όλα τα γούστα και τις διαθέσεις!

arachthos ioannina

Rafting στον Άραχθο! (ΦΩΤΟ: Μενέλαος Συκοβέλης)(ΕΝΕΛΑΟΣ ΣΥΚΟΒΕΛΗΣ)

ioannina

Η πανίδα της περιοχής είναι άκρως ενδιαφέρουσα.

ioannina

Ξεκούραση στις όχθες της Παµβώτιδας!

limni

Στο παραλίµνιο, αγναντεύοντας το Μιτσικέλι…

ioannina

Εικόνες από την ηπειρώτικη φύση που γοητεύουν.

ioannina

Ψαρεύοντας στη λίµνη των Ιωαννίνων…

ioannina

Η κωπηλασία είναι από τα αγαπηµένα σπορ της γιαννιώτικης νεολαίας.

ioannina-kastro-heli

Πανοραµική άποψη του Κάστρου.

kastro

Η κεντρική πύλη του Κάστρου…

ioannina

Σηµείο από την περίφηµη περιοχή της Σκάλας.

ioannina

Η περίφηµη Μονή Παναγίας Ντουραχάνης.

ioannina

Μέσα στο Κάστρο, ο τάφος του Αλή Πασά 

ioannina

Στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

nisaki limnis ioannina

Γραφικό καλντερίµι στο νησί της λίµνης…

ioannina

Νυχτερινό… πανόραµα της πόλης και της Παµβώτιδας!

ioannina

Κρυφοκοιτάζοντας τα Γιάννενα από το Κάστρο!

topika proionta ioannina

Τα τοπικά προϊόντα κερδίζουν πάντα την προτίµησή µας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ