Πολλές γυναίκες γνωρίζουν καλά πως ένα ταξίδι μπορεί να διαταράξει σημαντικά τον έμμηνο κύκλο τους. Τα ταξίδια, ειδικά αυτά με μακρά διάρκεια ή τα υπέρ-ατλαντικά, μπορούν να προκαλέσουν καθυστέρηση στην περίοδο της γυναίκας, να την επισπεύσουν ή ακόμα και να την κάνουν να χάσει μια περίοδο του κύκλου της.

Διαβάστε ακόμα: δες πώς θα κάνεις πιο υγιεινό το δωμάτιο του ξενοδοχείου σου

 

Ο απλός λόγος για τον οποίο συμβαίνουν όλα αυτά; Το σώμα μας βιώνει στρες, ακόμη κι όταν βρισκόμαστε ξαπλωμένοι στην παραλία και πίνουμε κοκτέιλ.

Φυσικά, ένα ταξίδι αναψυχής μπορεί να μην ακούγεται «αγχωτικό» με την παραδοσιακή έννοια του όρου. Για το σώμα μας, όμως, «στρες» μεταφράζεται οτιδήποτε βγάζει το βιολογικό του σύστημα εκτός ρουτίνας, λέει η Dr. Kristyn Brandi, μαιευτήρας και γυναικολόγος στο Boston Medical Center και καθηγήτρια στη σχολή Ιατρικής του Boston University.

Το άγχος ενός επικείμενου ταξιδιού, η κατανάλωση όχι και τόσο υγιεινού φαγητού στα εστιατόρια του προορισμού μας και οι λιγότερες ώρες ύπνου μπορούν να προκαλέσουν σωματικό στρες το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε αλλαγές στον έμμηνο κύκλο, λέει η Brandi. Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που προκαλούν αυτές τις αλλαγές είναι η αλλαγή χρονικής ζώνης. Η έκθεση στο φως σε διαφορετικές ώρες της ημέρας μπορεί να μας βγάλει από τον κιρκάδιο ρυθμό μας, το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας που συνδέεται στενά με την παραγωγή ορμονών.

Click here to preview your posts with PRO themes ››

«Όταν αλλάζει ο κιρκάδιος ρυθμός, το σώμα αντιλαμβάνεται αυτή την αλλαγή ως παράγοντα άγχους», λέει η Brandi. «Τα καθημερινά προγράμματα των ορμονών τροποποιούνται, οδηγώντας σε αλλαγές στις ορμόνες, άρα και σε αλλαγές στις περιόδους».

Διαβάστε ακόμα: Έξυπνα tips για να κάνεις τη χειραποσκευή σου σαν τη τσάντα της Μέρι Πόπινς!

 

Σύμφωνα με την Brandi, είναι πιθανότερο είναι η περίοδός μας να καθυστερήσει ή να «πηδήξουμε» μία, από το να έρθει νωρίτερα. Αν, από την άλλη, αδιαθετήσετε ενώ ταξιδεύετε, η πυκνότητα της ροής σας αναμένεται να παραμείνει σε φυσιολογικά επίπεδα.

«Αν ταξιδεύετε και πηδήξετε μια περίοδο, κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι κάτι σοβαρό», λέει η Brandi. «Αν χάσετε δύο ή περισσότερες περιόδους μετά το ταξίδι σας, τότε μάλλον συμβαίνει κάτι άλλο στο σώμα σας και θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας».

Πηγή: huffingtonpost.gr

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ