Τα Μετέωρα είναι το σηµείο εκείνο όπου ο άνθρωπος έρχεται σε απόλυτη επαφή µε το µεγαλείο της φύσης και µε ένα διαφορετικό επίπεδο ενέργειας, γνώσης, ιστορίας… ένα γεωλογικό θαύµα από εκείνα που όλοι κάποια στιγµή στη ζωή τους πρέπει να δουν απο κοντα!metewra

Ταξιδι-κείµενο: Κατερίνα Ρίγκου ([email protected])

Ο Oscar Wilde είχε πει «Η φύση µιµείται την τέχνη», λόγια που πανηγυρικά αποδεικνύει το τοπίο των Μετεώρων. Ανάµεσα στην Πίνδο και τα Χάσια, 3,5 χλµ. πάνω από την πόλη της Καλαµπάκας, δεσπόζουν τα Μετέωρα. Ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόµενο, ένας εµβληµατικός συνδυασµός από τεράστιους σκοτεινόχρωµους κάθετους βράχους από ψαµµίτη που στο πρώτο µόλις αντίκρυσµά τους θα νιώσετε δέος και ίσως να τους «µπερδέψετε» µε γλυπτά! Γλυπτά που µε απεριόριστη δεξιότητα φιλοτέχνησε η φύση… Και πάνω τους τα πιο ξακουστά µοναστήρια. Οι βράχοι αυτοί σχηµατίσθηκαν περίπου πριν από 60 εκατ. χρόνια. Η αποσάθρωση, η διάβρωση και οι σεισµοί στη συνέχεια τους έδωσαν το σηµερινό τους σχήµα.
Αν και η δηµιουργία του τοπίου κατά καιρούς έχει απασχολήσει πολλούς Έλληνες και ξένους γεωλόγους, δεν έχει ακόµη ξεκάθαρα ερµηνευθεί, ενώ εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι πως ούτε η ελληνική µυθολογία ούτε οι αρχαίοι Έλληνες αλλά και ούτε ξένος ιστορικός έχει αναφερθεί στο µέρος αυτό!

Το σίγουρο είναι ότι δεν µετρούν τυχαία κάθε χρόνο περισσότερους από 2 εκατ. επισκέπτες. Πόλος έλξης δηλαδή των απανταχού ταξιδιωτών… τη στιγµή όµως που δυστυχώς µεγάλο ποσοστό Ελλήνων δεν τα έχει ακόµα επισκεφτεί!

metewra

metewraΗ UNESCO έχει χαρακτηρίσει τα Μετέωρα ως «Διατηρητέο και Προστατευόµενο Μνηµείο της Ανθρωπότητας» και το ελληνικό κράτος ως «τόπο ιερό, αναλλοίωτο και απαραβίαστο».

Τα «αιωρούμενα» μοναστήρια…

metewraΕίναι «φωλιασμένα» στις κορυφές κάποιων από τους βράχους και πρόκειται για το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος. Ιστορικά γνωρίζουμε ότι υπήρχαν 30 στο σύνολο αλλά σήμερα λειτουργούν μόνο 7 (6 από αυτά επισκέψιμα). Από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ο μοναχισμός εδώ ξεκίνησε τον 11ο αιώνα, όταν μοναχοί ασκητές έφυγαν από το Άγιο Όρος και ήρθαν στη Θεσσαλία για να ασκητέψουν στις σπηλιές των πελώριων βράχων…. Τον 14ο αιώνα, περίπου το 1340 μ.Χ., ο όσιος Αθανάσιος Μετεωρίτης ανάμεσα στη γη και τον ουρανό, στην κόψη ενός κατακόρυφου γκρεμού, έχτισε τη Μονή του Μεγάλου Μετεώρου και οργάνωσε την πρώτη κοινοβιακή κοινότητα. Ακολούθησαν μοναχοί και από άλλες περιοχές της Ελλάδος, ιδρύοντας 20 συνολικά μονές. Το σίγουρο είναι πως μια επίσκεψη σε κάποιο/α από τα μοναστήρια είναι εμπειρία ζωής ανεξάρτητα από τον βαθμό πίστης που μπορεί να έχει ο καθένας μας. Η επαφή με τη μοναστική ζωή, οι χώροι αυτοί καθ’ αυτοί, η μοναδική ενέργεια, η επαφή με το μη οικείο, οι ρυθμοί που κυλούν διαφορετικά, είναι μοναδικές εμπειρίες. Οι μοναχοί υποδέχονται πολύ φιλόξενα στο αρχονταρίκι τους τούς επισκέπτες και τους προσκυνητές.

Οι επισκέψιμες μονές και όσα πρέπει να ξέρετε

metewraΗ ανδρική Μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Μονή Αγίου Νικολάου Ανάπαυσα. Στο μοναστήρι διασώζεται και το παρεκκλήσι του Αγ. Αντωνίου με υπολείμματα τοιχογραφιών του 14ου αιώνα (καθημερινά εκτός Παρασκευής 09:00-05:30).

Η γυναικεία Ιερά Μονή Ρουσάνου ή Αρσάνη. Μια γέφυρα που χτίστηκε το 1930 θα σας μεταφέρει στο μοναστήρι (καθημερινά εκτός Τετάρτης 09:00-14:00, αν και το ωράριο αλλάζει συχνά).

Η ανδρική Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστή και ως «Μεγάλο Μετέωρο», στον ψηλότερο βράχο με υψόμετρο 613 μ. από τη θάλασσα. Εδώ θα δείτε τις περίφημες συλλογές της, το κελάρι, τον πύργο αναβάσεως, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 16ου αι., και την παλαιά 32 μ. μήκους Τράπεζα, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής! Εδώ φιλοξενείται επίσης και η Θεολογική Πινακοθήκη της Μονής (καθημερινά εκτός Τρίτης 09:00-17:00).

Η Μονή των Αγίων Πάντων ή Ιερά Μονή Βαρλαάμ (καθημερινά εκτός Παρασκευής 09:00-16:00).

Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος. Εκεί γυρίστηκαν σκηνές από τo «For Your Eyes Only» του James Bond (καθημερινά εκτός Πέμπτης 09:00-17:00).

Η γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου (καθημερινά εκτός Δευτέρας 09:30-13:30 & 15:30-17:30).

metewraHighlights

Στην περιήγησή σας θα δείτε από μακριά και μερικά ακόμα μοναστήρια τα οποία είναι ερειπωμένα (σύνολο 6) και δυστυχώς μη προσβάσιμα, εκτός αν κάνετε αναρρίχηση!

Πάνω στον «Βράχο του Αγίου Πνεύματος» κάθε χρόνο, κατά τον εορτασμό του Αγίου Πνεύματος οι κάτοικοι του χωριού μαζί με τον ιερέα ανεβαίνουν από ένα δύσβατο μονοπάτι στο ερειπωμένο εκκλησάκι για να τελέσουν τη θεία λειτουργία! Αν βρεθείτε εκεί περίπου αυτή την ημερομηνία σίγουρα είναι εμπειρία να πάτε (περίπου 1 ώρα από το Καστράκι).

Στον ίδιο βράχο, από την άλλη του πλευρά βρίσκεται ο Άγιος Γεώργιος ο Μαντιλάς. Το όνομα «Μαντιλάς» καθιερώθηκε γιατί την ημέρα του εορτασμού του μοναστηριού (του Αγίου Γεωργίου) λαμβάνει χώρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έθιμα της περιοχής που οι απαρχές του χάνονται μέσα στην περίοδο της Τουρκοκρατίας! Νέοι και νέες σκαρφαλώνουν για να κρεμάσουν μαντίλια-τάματα και να κατεβάσουν εκείνα της προηγούμενης χρονιάς -που μοιράζονται ως φυλαχτό- χρησιμοποιώντας μόνο μία τριχιά!

Το παρεκκλήσι στην Ιερά Μονή Ρουσάνου είναι αφιερωμένο στην Αγία Βαρβάρα και στο εκθετήριό του θα βρείτε από χειροποίητα γλυκά και κεντήματα μέχρι εικόνες.

Η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας είναι η πιο δυσπρόσιτη από τα μοναστήρια των Μετεώρων καθώς για να φτάσετε πρέπει να ανεβείτε τα 140 σκαλιά της που λαξεύτηκαν το 1925! Εκεί θα σας υποδεχτούν οι μοναχοί με λουκούμι και νερό. Επίσης στην Αγία Τράπεζα της Μονής φυλάσσεται η θαυματουργή κάρα του Αγίου Τρύφωνος. Τip. Ατενίστε από το μοναστήρι την πραγματικά εκθαμβωτική θέα!

Αξίζει να επισκεφθείτε όλα τα μοναστήρια, αλλά αν δεν έχετε τον χρόνο προσπαθήστε να επισκεφτείτε έστω και ένα. Σίγουρα ένα από τα γνωστότερα και πιο ενδιαφέροντα είναι η Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, το «Μεγάλο Μετέωρο», όχι μόνο λόγω της έκτασης (είναι 50 στρέμματα!) και του μεγέθους των κτισμάτων, αλλά και λόγω της παγκόσμιας πνευματικής του ακτινοβολίας.

metewraΧρήσιμα tips

Η πιο εύκολα προσβάσιμη μονή είναι αυτή του Αγίου Στεφάνου, χωρίς σκαλιά και πολύ κοντά στην πόλη! Έχει δε εντυπωσιακή θέα στον Θεσσαλικό Κάμπο.

Κατά την επίσκεψή σας στα μοναστήρια προνοήστε για το ανάλογο ντύσιμο που απαιτεί η ιερότητα των χώρων.

Από την Καλαμπάκα, ακολουθώντας τη δυτική πλευρά, η βάση των Μετεώρων απέχει μόλις 3,2 χλμ., ενώ από την ανατολική πλευρά 5,9 χλμ. Στα μοναστήρια μπορείτε να φτάσετε με το αυτοκίνητο σχεδόν έξω από την είσοδό τους. Οι Ιερές Μονές του Αγίου Νικολάου, του Ρουσάνου, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Μεγάλο Μετέωρο) και του Βαρλαάμ είναι σε walking distance μεταξύ τους, με πιο μακρινή συγκριτικά αυτή του Αγίου Νικολάου (ενδεικτικά η απόσταση από τη Μονή Αγίου Νικολάου – Μεγάλο Μετέωρο με τα πόδια είναι 3,5 χλμ). Αντίστοιχα οι άλλες 2 ιερές μονές, της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Στεφάνου μεταξύ τους είναι σε walking distance (1 χλμ.) και πιο κοντά στην Καλαμπάκα αλλά από τις υπόλοιπες (που είναι πιο κοντά στο Καστράκι) χρειάζεται αυτοκίνητο. Σε γενικές γραμμές οι αποστάσεις τους είναι κοντινές, από 750 μ. μέχρι 8-9 χλμ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τοπική κουζίνα που τη χαρακτηρίζουν γεύσεις και πιάτα όπως κυνήγι, ψάρια του γλυκού νερού, τηγανιές με πράσο, ψητά της σούβλας, γουρουνόπουλο, αλλά και πίτες, ρυζόγαλο και ζυμωτό ψωμί.

Τι να κάνετεmetewra

Αν και τα μοναστήρια είναι αυτά που έχουν κάνει τα Μετέωρα τόσο δημοφιλή, ωστόσο στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε!

Δείτε το ηλιοβασίλεμα Την ώρα που οι περισσότεροι επισκέπτες αναχωρούν από τα Μετέωρα, εσείς μείνετε να δείτε τον ήλιο να δύει πίσω από τα επιβλητικά βράχια… Η εικόνα μαγνητίζει. Αφεθείτε στη μαγεία και την ηρεμία του μυστηριακού τοπίου που δημιουργούν οι τελευταίες ακτίνες του ηλίου, εκεί όπου το τελευταίο φως της ημέρας «μπλέκεται» με τα έντονα χρώματα του ηλιοβασιλέματος, τα αεικίνητα «κάστρα» της ορθοδοξίας και τους απόκρημνους βράχους και όλα μαζί δημιουργούν μια απόκοσμα όμορφη και ατμοσφαιρική εικόνα.

Κάντε αναρρίχηση H συγκεκριμένη δραστηριότητα στα Μετέωρα μετράει πολλά, πολλά χρόνια… από τότε που οι μοναχοί και ασκητές σκαρφάλωναν στις μονές και στις σκήτες τους με σκοινιά, με δίχτυα ή γυμνά χέρια! Σήμερα η αναρρίχηση στους βράχους συνεχίζεται και το μέρος είναι πόλος έλξης των απανταχού φίλων του σπορ. Υπάρχουν κλασικές διαδρομές ενώ όλες έχουν χαραχθεί με τον παραδοσιακό τρόπο από κάτω προς τα πάνω και αρκετές από αυτές ορθώνονται σχεδόν κάθετα σε ύψος μισού χιλιομέτρου. Όσοι βέβαια δεν είναι εξοικειωμένοι με την αναρρίχηση, τους μοιάζει ακατόρθωτο!

Ποδήλατο βουνού και πεζοπορία

Η πεζοπορία σε μια περιοχή όπως τα Μετέωρα είναι ιδιαίτερα απολαυστική καθώς σε «περικυκλώνουν» συναρπαστικά τοπία. Επίσης, τέτοιου είδους δραστηριότητες μπορούν να γίνουν και οργανωμένα μέσω του Visit Meteora που εκτός από τις πάρα πολλές επιλογές που θα σας δώσει, θα μάθετε παράλληλα τα πάντα για την ιστορία, τον πολιτισμό και τις δραστηριότητες στην περιοχή. Ενδεικτικά αναφέρουμε, επιπλέον, καταβάσεις φαραγγιών και βράχων, rafting και tubing, trecking, «γνωριμία» με την ιστορία, τη γαστρονομία και τη φύση της περιοχής, καθώς και πολιτιστικές επισκέψεις.

Καλαμπάκα… η είσοδος των Μετεώρων

Μπορεί η πόλη ουσιαστικά να λειτουργεί για τους περισσότερους επισκέπτες της ως το σημείο-είσοδος στα Μετέωρα αλλά και από μόνη της παρουσιάζει ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον καθώς είναι γραφική, γεμάτη ταβέρνες, μαγαζάκια, ξενοδοχεία, ό,τι χρειάζεστε για μια ευχάριστη διαμονή! Μια βόλτα στην παλιά πόλη, μια επίσκεψη στη μοναδική στην Ελλάδα σχολή ξυλογλυπτικής καθώς και στα παραδοσιακά χαλκουργεία, όπου θα βρείτε σπάνια χειροποίητα χάλκινα είδη, αρκούν για να διαπιστώσετε ότι η Καλαμπάκα είναι πολλά περισσότερα από «πύλη» των Μετεώρων.

metewra• Γνωρίστε το Μουσείο Φυσικής
Ιστορίας & Μανιταριων Μια βόλτα αξίζει στο ενδιαφέρον Μουσείο Φυσικής Ιστορίας & Μανιταριών Μετεώρων με κεντρική φιλοσοφία τη δημιουργία, τη διατήρηση και την ανάδειξη συλλόγων που συμβάλλουν στη μελέτη και διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς, αλλά και τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης (Πίνδου 20, Καλαμπάκα, Τ. 24320 24959 meteoramuseum.gr).

Επισκεφτείτε ‘ή μείνετε στο

Καστράκι Ένα χωριό πανέμορφο στην περιοχή, λίγο έξω από την Καλαμπάκα, φωλιασμένο στους βράχους και ουσιαστικά το ορμητήριο των αναρριχητών. Στο Καστράκι θα βρείτε εστιατόρια, καταλύματα αλλά και διαφόρων ειδών μαγαζάκια. Το Παλιό Καστράκι έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Tour guide Με αφετηρία την Καλαμπάκα ή το Καστράκι μπορείτε να επισκεφτείτε την περιοχή του Ασπροποτάμου, την Ελάτη και το Περτούλι, τη Λίμνη Πλαστήρα καθώς και πολλές ακόμα πανέμορφες περιοχές. Επίσης μπορείτε να φτάσετε σε κοντινούς προορισμούς όπως είναι το Πήλιο και ο Όλυμπος. Tip. Όλα αυτά βρίσκονται σε περίπου 1,5 με 2 ώρες απόσταση με το αυτοκίνητο.

Ανακαλυψτε μοναδικά

αξιοθέατα Σίγουρα ένα είναι το πολύτοξο γεφύρι της Σαρακήνας. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της περιοχής που βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό, περίπου 8 χλμ. από την Καλαμπάκα.Χρονολογείται στον 16ο αιώνα και είναι το πιο μεγάλο πολύτοξο πέτρινο γεφύρι του νομού Τρικάλων. Μια επίσκεψη αξίζει και στο σπήλαιο Θεόπετρας μόλις 4 χλμ. έξω από την Καλαμπάκα. Εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε τον μεσοζωικό αιώνα κατά την Κρητιδική Περίοδο (137 με 65 εκατ. χρόνια πριν!).

ΤΟ KNOW

Με εξέπληξε ευχάριστα το γεγονός ότι τόσο ο Δήμος όσο και ιδιωτικοί φορείς δραστηριοποιούνται έντονα στην πόλη, προκειμένου να διευρυνθούν και να καλυτερέψουν οι υπηρεσίες και παροχές για τους εκατομμύρια επισκέπτες της Καλαμπάκας. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες δράσεις είναι το πρωτοπόρο ευρωπαϊκών προδιαγραφών γραφείο ενημέρωσης τουρισμού, Infotourist στην πλατεία Δημαρχείου. Είναι δωρεά της Μονής Αγίου Στεφάνου και δεν είναι απλά μια υπηρεσία ενημέρωσης των επισκεπτών, αλλά ένα πρότυπο γραφείο τουρισμού άριστα οργανωμένο. Οθόνες αφής σε 3 γλώσσες, ψηφιακές εντυπωσιακές φωτογραφίες, πληρέστατοι ενημερωτικοί έντυποι οδηγοί (επίσης σε 3 γλώσσες), άμεση συνεργασία με τους ιδιωτικούς φορείς εναλλακτικού τουρισμού, καταρτισμένοι και ευγενέστατοι υπάλληλοι που εξυπηρετούν άριστα χιλιάδες κόσμου κάθε μήνα, είναι ανάμεσα στις υπηρεσίες του
(καθημερινά 08:00-21:00, www.infotouristmeteora.gr).

metewraMUST VISIT

Επισκεφτείτε την πρότυπη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας με 12.000 βιβλία, Wi-Fi, πρόσβαση σε ΑμεΑ, παιχνίδια, χειροτεχνίες και παζλ, έξυπνους πίνακες, 20 Η/Υ, ηλεκτρονικό κατάλογο και πολλά ακόμα προκειμένου να ανταποκρίνεται στην εποχή και τις απαιτήσεις των επισκεπτών της (Ρόδου 9, Τ. 24320 23041-4, www.kalambakalibrary.org).

Μη χάσετε την ευκαιρία να δείτε το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας & Ιστορίας των Μετεώρων. Πρόκειται για έναν πρότυπο χώρο με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό (Χατζηπέτρου & Μ. Αλεξάνδρου, www.bookmuseum.gr).

Θα βρείτε πολλές και διάφορες προτάσεις για φαγητό, καφέ και ποτό, όπως και διαμονής. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίσαμε το ριζικά ανακαινισμένο Theatron Hotel Odysseon, στη σκιά των Μετεώρων, με εξαιρετικό θεατράλε design και εκπληκτικό πρωινό (Πατριάρχου Δημητρίου 54, Τ. 24320 94444).

kalampaka

kalampaka

kalampaka

kalampakaΗ πρόταση μου για διαμονή

 Theatro Hotel Odysseon 

Η καλύτερη πρόταση διαµονής στην Καλαµπάκα είναι το πλήρως ανακαινισµένο Theatro Hotel Odysseon, στο κέντρο, στον δρόµο προς Καστράκι. Το ξενοδοχείο, που άνοιξε τις πόρτες του εδώ και λίγους µήνες, εξασφαλίζει µια ονειρεµένη διαµονή στα 17 ξεχωριστά και διαφορετικά µεταξύ τους δωµάτια, τόσο ως προς την ονοµασία τους όσο και ως προς το design, εµπνευσµένα όλα από το θέατρο! Η arty και προσωποποιηµένη διάθεση, η έµφαση στη λεπτοµέρεια, η αυθεντική φιλοξενία είναι διάχυτες παντού! Εξαιρετικές ανέσεις και hi-tech υπηρεσίες στα δωµάτια, εξυπηρετικότατο και φιλικό προσωπικό, έχοντας φόντο τα µαγευτικά Μετέωρα, εγγυώνται µια αξέχαστη διαµονή! Από €50 µε πρωινό (Πατριάρχου Δηµητρίου 54, Καλαµπάκα, Τ. 24320 94444, www.theatrohotelodysseon.com).

kalampakaHighlights

Το εξαιρετικό γευστικότατο πρωινό που σερβίρεται με πολύ πρωτότυπο τρόπο θα σας ενθουσιάσει! Καθημερινά 07:30-10:30.

Κάποιες (από τις πολλές) παροχές στα δωμάτια εντυπωσιάζουν… όπως το smartphone για δωρεάν κλήσεις εξωτερικού και περιήγηση στο internet, η ηλεκτρονική ζυγαριά και τα εκπληκτικά στρώματα και μαξιλάρια που θα κάνουν τον ύπνο σας αξέχαστο!

kalampaka

kalampaka

kalampakaΠηγή Icons Travellers

coverΚατεβάστε  το ολοκαίνουριο τεύχος μας!

Κατερίνα Ρίγκου
Κατερίνα Ρίγκου

Editor -in-chief of Best in Τravel Editions/ Editor of www.travelstyle.gr & Icon's Travellers

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ