Είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη της Ελλάδας. Τα θεόρατα, σκουρόχρωμα Μετέωρα προκαλούν θαυμασμό και δέος στον επισκέπτη, ενώ η Καλαμπάκα, ακριβώς από κάτω, μπορεί να προσφέρει καταλύματα για την διαμονή τους.

Στις κορυφές και τις σπηλιές των βράχων, άλλοτε καλά κρυμμένα άλλοτε περήφανα, κάπου το 14ο αιώνα, βρήκαν για πρώτη φορά καταφύγιο τα μοναστήρια. Θαρρείς πως βλέπεις μια προσπάθεια να σκαρφαλώσουν όσο κοντύτερα γίνεται στον Θεό. Με το πέρασμα των χρόνων έγιναν πολλές αλλαγές στη μορφή και τη δομή τους, ώστε σήμερα μοιάζουν σχεδόν με συνέχεια των βράχων.

Διαβάστε ακόμαΜακρινίτσα: Το Μπαλκόνι του Πηλίου θα σας μαγέψει με την ομορφιά του!

Από τα 24 μοναστήρια λειτουργούν ουσιαστικά τα 6 και είναι επισκέψιμα. Μάλιστα οι μοναχοί, με σχοινιά, με δίχτυα ή και με γυμνά χέρια ξεκίνησαν, αιώνες πριν για πρακτικούς λόγους, αυτό που έμελλε να αποτελέσει παράδοση αιώνων: την αναρρίχηση. Σήμερα αναρριχητές από όλο τον κόσμο φθάνουν στην Καλαμπάκα για να επιχιερήσουν και αυτοί μία ανάβαση στους πανύψηλους βράχους.

Η δημιουργία των Μετεώρων αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα γεωλογικό αίνιγμα, αν και η δημοφιλέστερη εκδοχή υποστηρίζει ότι ένας μεγάλος ποταμός είχε εκβολή σε αυτή την περιοχή που, κάποτε, σκεπαζόταν από θάλασσα. Τα νερά του ποταμού κατέβαζαν πετρώματα και διάφορα υλικά και από τη συσσώρευσή τους δημιουργήθηκαν αυτοί οι εντυπωσιακοί προορισμοί, όταν χαμήλωσαν πια τα νερά και η θάλασσα έγινε λίμνη.

Σήμερα τίποτε δεν θυμίζει ότι ο τόπος ήταν κάποτε καλυμμένος από νερό. Αυτό που έχει μείνει είναι οι ανεξήγητοι σχηματισμοί των βράχων που, ειδικά το σούρουπο, δημιουργούν ένα τοπίο απόκοσμο. Τα Μετέωρα έωχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

Όσο για την Καλαμπάκα, αν και βγαίνει “ηττημένη” από άποψη ομορφιάς σε σχέση με τους βράχους που την σκιάζουν, αποτελεί το σύγχρονο κέντρο της περιοχής των Μετεώρων και αφετηρία προς τα εκεί. Επιλέξτε το όμορφο χωριό Καστράκι με τους ξενώνες και τα αρχοντικά του και δεν θα χάσετε.

Διαβάστε ακόμαΤα 20+1 ωραιότερα κάστρα της Ελλάδας… Θαυμάστε τα!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ