Ραφήνα, Παραλία
Ενημερώθηκε στις 3 Ιουνίου 2020, 14:35

Το Ασκητάριο στην Ραφήνα θα μπορούσαμε κάλλιστα να πούμε πως ήταν ένα προϊστορικό Άγιο Όρος.

3.000 Χρόνια προ Χριστού στα Μεσόγεια Αττικής και πιο συγκεκριμένα στην Ραφήνα είχε αναπτυχθεί ένας οικισμός από ασκητές ο οποίος και έμοιαζε σε μορφή λόγο και της μορφολογίας της περιοχής με το γνωστό σε όλους μας Άγιο Όρος. Βλέπετε και αυτοί τότε είχαν επιλέξει ως μοναδική συντροφιά τους το απέραντο γαλάζιο μιας και ζούσαν κυριολεκτικά επάνω στο κύμα.

Φαίνεται πως ανέκαθεν υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι μέσω της ασκητικής ζωής ήθελαν να έρθουν πιο κοντά στον Θεό που πίστευαν.

Σήμερα το προϊστορικό Ασκητάριο Ραφήνας βρίσκεται καλά κρυμμένο δίπλα σε μια από της πιο πολυσύχναστες και όμορφες παραλίες της περιοχής. Την παραλία Μαρίκες.

Ιστορικά στοιχεία:

Ασκηταριό (προϊστορικός οικισμός)

Το Ασκηταριό ή Ασκηταρειό ή Ασκητάρι παράγεται από τη λέξη ασκητής, αυτός που ζει ολομόναχος από τους ανθρώπους και τις γήινες απολαύσεις, ερημίτης. Ο τόπος που ασκητεύει κάποιος λέγεται ασκηταριό, δηλαδή συνήθως λέγεται η καλύβα του μοναχού που ασκητεύει.

Σαββατοκύριακο στην Εύβοια: Οι ομορφότερες παραλίες της & τα γραφικά χωριά!

Το Ασκηταριό είναι ακρωτήριο στη δυτική πλευρά του όρμου Μαρίκες.

Το ακρωτήριο Ασκηταριό έχει μια χερσοειδή άκρη προς τη θάλασσα και μια υπερυψωμένη επίπεδη κορυφή εκτάσεως 5-6 στρεμμάτων.

Η επίπεδη κορυφή έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, οι δύο πλευρές πέφτουν απότομα προς τη θάλασσα, η δε τρίτη χωρίζεται από την ξηρά με αυχένα. Κατά τη δεξιά πλευρά, υπάρχει μεγάλο κοίλωμα (σπηλιά) στο βράχο, το οποίο κάποιος μοναχός της Μονής Πεντέλης, το μετέτρεψε σε ασκητήριο, ασκηταριό. Την περιοχή την λέγανε ο Καλόγερος ή ο Καλόγερας. Ακόμη, έχουν ακουστεί και άλλα ονόματα για το Ασκηταριό, όπως «Αετός» και «Κροκόδειλος» που έχουν σχέση με το σχήμα του.

Η θέα από ψηλά στο Ασκηταριό είναι καταπληκτική. Φαίνεται ο Νότιος Ευβοϊκός, ο όρμος του Μαραθώνα και η Πεντέλη προς Β, τα βουνά του Πόρτο-Ράφτη και η Μακρόνησος προς Ν και προς Α η «Καρυστεία δειράς»(δειράς=ράχες βουνών) με την επιβλητική κορυφή του Όχη.

Ανασκαφές που έγιναν το 1954-1955 από τον αείμνηστο αρχαιολόγο Δημήτριο Ρ. Θεοχάρη έφεραν στο φως λείψανα συνοικισμού και ακρόπολης της πρώιμης περιόδου της εποχής του χαλκού- Πρωτοελλαδική (2800-1900π.Χ). Οι ανασκαφές έδωσαν την εικόνα ζωής οχυρωμένου συνοικισμού και στοιχεία του πολεοδομικού σχεδίου.

Ραφήνα, Παραλία

Ο χώρος του Ασκηταριού περιλαμβάνει οικισμό(άθροισμα σπιτιών με περίβολο), οχυρωματικό τοίχος στον λαιμό της χερσονήσου και νεκροταφείο στην άκρη του ακρωτηρίου. Τα σπίτια του πρωτοελλαδικού συνοικισμού ήταν μικρά με τοίχους λίθινους στη βάση, πλίνθινους υψηλότερα με κτιστή εστία στο κέντρο που έψηνε το φαγητό και θέρμαινε το δωμάτιο τον χειμώνα.

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, υπάρχουν τα ευρήματα από το Ασκητάριο κεραμικά και χάλκινα αντικείμενα από την Ραφήνα της 3ης χιλιετηρίδας π.Χ.

Στο δημοσίευμα της μελέτης των ανασκαφών «Ασκηταριό : Πρωτοελλαδική Ακρόπολις παρά την Ραφήνα , ο Δημήτριος Ρ.Θεοχάρης, Αρχαιολόγος στην Αρχαιολογική Εφημερίδα, 1956 καταλήγει: « Η ανασκαφή του Πρωτοελλαδικού συνοικισμού του Ασκηταριού δεν συνεπληρώθει ώστε η δαιτύπωσις γενικωτέρων συμπερασμάτων είναι και ανέφικτος και πρόωρος.

Δυνάμεθα όμως να σημειώσωμεν τον πλούτον των κεραμεικών λειψάνων και την σημασίαν των αρχιτεκτονικών και να εκφράσωμεν την ελπίδα, ότι της ολοκληρώσεως της αποκαλύψεως της ακροπόλεως θα προωθηθούν σημαντικώς οι γνώσεις μας περί της περιόδου ταύτης εν Αττική.

Η ακρόπολις του Ασκηταριού, η μόνη ανασκαφείσα εν τη Στερεά, παρέχει σαφή εικόνα της μορφής, την οποία θα έχει κοντά στους πρώιμους εκείνους χρόνους και αυτή η Ακρόπολις των Αθηνών- τον τύπον δηλ. ενός αττικού οχυρωμένου πολίσματος της αρχαιότερας περιόδου της Χαλκοκρατίας. Ότι το πόλισμα τούτο, μετά του γείτονος συνοικισμού της παραλίας της Ραφήνας αποτέλεσε τον πυρήνα του δήμου Ραφήνας των ιστορικών χρόνων, θεωρώ αναμφισβήτητον».

Απολαύστε την στο βίντεο:

Ένα άγνωστο υπέροχο νησάκι με φυσική πισίνα και μια «κρυφή» παραλία 40 λεπτά από την Αθήνα

Καλοκαιριάζει και είμαστε σε συνεχή αναζήτηση για νέες παραλίες και ψαγμένα μέρη. Η ομάδα του travelstyle.gr ανακάλυψε ένα άγνωστο υπέροχο νησάκι με φυσική πισίνα και κρυφή παραλία, και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα!

Κακιά θάλασσα: Το νησάκι με τη φυσική πισίνα σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα! (video)

Κακιά θάλασσα: Το νησάκι με τη φυσική πισίνα σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα!

Ένα νησάκι που βρίσκεται στην Κακιά Θάλασσα, σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, έχει ένα “θησαυρό” που λίγοι γνωρίζουν… Μια υπέροχη φυσική πισίνα!

Αυτή η “μαγική”  φυσική πισίνα καταλαμβάνει σχεδόν το 1/4 του μικρού αυτού νησιού το οποίο βρίσκεται περίπου 100 μέτρα από την ακτή και μπορείς να το επισκεφτείς… κολυμπώντας. Ο πυθμένας της περιέχει άμμο και ένα μικρό άνοιγμα επιτρέπει την ανακύκλωση του νερού.

7+6 Παραλίες Αττικής: Σας βρήκαμε τις καλύτερες με άμμο και ερημικές

Αν σκέφτεστε που θα κάνετε το επόμενο μπάνιο σας κάπου δίπλα στην Αθήνα, μην περιμένετε, διότι η Κακιά Θάλασσα στην Κερατέα απέχει μόλις 40 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας και αυτή η φυσική πισίνα της Αττικής θα σας ανταμείψει.

Δείτε τα μοναδικά πλάνα από το νησάκι που τράβηξε η ομάδα Up Drones:

H υπέροχη «κρυφή» παραλία της Αττικής που ελάχιστοι γνωρίζουν – Μυρωδιά από ελληνικό νησί

Αττική έχει πολλές όμορφες παραλίες τις οποίες προτιμούν οι Αθηναίοι για καλοκαιρινές εξορμήσεις και για μια ανάσα δροσιάς τους ζεστούς αυτούς μήνες.

Μία από αυτές είναι κοντά στα Λεγρενά, ωστόσο, για να χαρείτε τα δροσερά και πεντακάθαρα νερά της πρέπει να ξέρετε τη διαδρομή γιατί βρίσκεται καλά «κρυμμένη».

H υπέροχη «κρυφή» παραλία της Αττικής που ελάχιστοι γνωρίζουν

Θέλετε περισσότερες προτάσεις για τα καλοκαιρινά σας μπάνια; Ανακαλύψτε αυτές τις 8 παραλίες δίπλα στην Αθήνα!

Πως θα φτάσετε στην «κρυμμένη» παραλία;

Στη διαδρομή πηγαίνοντας προς το Σούνιο, συγκεκριμένα μετά τον οικισμό Χάρακας, υπάρχει ταμπέλα που οδηγεί σε δεξιά στροφή στον χωματόδρομο. Λίγο πιο κάτω η πινακίδα αναφέρει ««Ιδιοκτησία ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας)» και είναι αυτή που δίνει το όνομά της στην παραλία αυτή, που πολλοί αποκαλούν «παραλία ΚΑΠΕ».

Παραλία Σούνιο

Θα ακολουθήσετε τον χωματόδρομο που καταλήγει σε μια καντίνα, θα κατεβείτε 99 σκαλοπάτια και τότε θα νομίζετε ότι βρίσκεστε σε ελληνικό νησί. Κατεβαίνοντας ακόμα πιο κάτω, και μερικές δεκάδες σκαλιά μετά, έχετε φτάσει σε ένα πανέμορφο ακρογιάλι. Παίρνοντας μια γεύση από την εκπληκτική θέα στη θάλασσα, συνεχίζετε στον υπέροχο κόλπο που παραπέμπει σε νησί, με τα βαθιά, γαλανά νερά του.

Είναι κατάλληλη και καθαρή παραλία, αρκεί μόνο να μην έχει νοτιά. Άμμος παντού και γαλάζια νερά. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, γι’αυτό προνοήστε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα, και όσοι την έχουν επισκεφτεί συνιστούν να ξεκινήσετε νωρίς, γιατί μετά πλακώνει κόσμος.

Η λίστα με τις 10 ασφαλέστερες παραλίες της Ευρώπης -μεταξύ τους και 2 ελληνικές

Επίσης, αν δεν θέλετε πολύ λαό, καλύτερα να πάτε καθημερινή. Όσοι το επιθυμούν μπορούν να ανοιχτούν λίγο με τη μάσκα τους και ν’ ανακαλύψουν τις σπηλιές και πιο μικρούς κολπίσκους γύρω από την παραλία. Για φαγητό θα βρείτε πολλές ταβέρνες με φρέσκο ψάρι. Μην παραλείψετε να κάνετε μια επίσκεψη στο Ναό του Ποσειδώνα.

Η παραλία με τα 99 σκαλοπάτια που σε ταξιδεύει σε Ελληνικό νησί! Δείτε το υπέροχο βίντεο:

Διαβάστε ακόμα στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ