Μια νομοθετική ρύθμιση έρχεται να περιορίσει τη συμμετοχή των ιστοσελίδων airbnb, homes away, 9Flats στην εξυπηρέτηση των τουριστών, που συχνά προτιμούν να νοικιάσουν μια ιδιωτική κατοικία από το να κάνουν κράτηση σε κάποιο ξενοδοχείο.

- Advertisement -

Ήδη από την προηγούμενη Κυριακή η Γερμανική Κυβέρνηση απειλεί με πρόστιμα όσους ιδιοκτήτες ετοιμάζονται να μισθώσουν διαμέρισμα σε τουρίστες του Βερολίνου, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τη στέγαση προσιτή για τους ντόπιους.

Ο νέος νόμος – Zweckentfremdungsverbot – περιγράφεται από τον κ. Andreas Geisel, επικεφαλής της αστικής ανάπτυξης του Βερολίνου, ως «ένα απαραίτητο και λογικό μέσο κατά της έλλειψης στέγης στο Βερολίνο». «Είμαι απόλυτα αποφασισμένος να συμβάλω στην επιστροφή των διαμερισμάτων στο λαό του Βερολίνου και στους νεοεισερχόμενους στη πόλη», δήλωσε.

Αξείζει να σημειωθεί ότι τα ενοίκια στο Βερολίνο, μεταξύ του 2009 και του 2014, αυξήθηκαν 56%. Ωστόσο, παραμένουν χαμηλά σε σύγκριση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, αφού κυμάνθηκαν σε περίπου 10 ευρώ -ανά τετραγωνικό μέτρο- για το 2015.

Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε το 2014, αλλά έδωσε μια μεταβατική περίοδο δύο ετών που ολοκληρώθηκε το Σάββατο, όταν οι ιδιοκτήτες περιορίστηκαν μόνο στην ενοικίαση δωματίων μέσω αυτών των δικτυακών τόπων, και όχι ολόκληρων διαμερισμάτων ή σπιτιών. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους μέχρι και 100.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ