Από την Γεωργία Πασσαλή([email protected])

Γνωστή ως μία από τις μεγαλύτερες κληρονομιές της αρχαίας Ελλάδας, η πόλη  βρίσκεται στη νότια ακτή της Σικελίας και φημίζεται για τους αρχαιοελληνικούς ναούς, που χρονολογούνται στον έκτο αιώνα π.Χ.

Ναός του Ηρακλή

Ναός της Ήρας

Ναός του Κάστορα και του Πολυδεύκη

O Ναός της Ομόνοιας θυμίζει τον Παρθενώνα

Οι πανύψηλοι κίονες δωρικού ρυθμού θυμίζουν αρκετά τον Παρθενώνα. Ωστόσο, ο περίφημος Ναός της Ήρας είναι ένας από τους 7 ναούς που δεσπόζουν στην  Valle dei Templi( “Κοιλάδα των Ναών”), που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Αν κι αυτός ο Ναός είναι ο καλύτερα διαστηρημένος, ωστόσο, ο μεγαλύτερος με διαφορά είναι ο Ναός του Ολυμπίου Διός, που χτίστηκε για να τιμήσει την μάχη της Iμέρας το 480 π.Χ και πιστεύεται ότι ήταν ο μεγαλύτερος δωρικός ναός που κατασκευάστηκε ποτέ.

Ναοί αφιερωμένοι στον Ήφαιστο, τον Ηρακλή και τον Ασκληπιό έχουν -επίσης- βρεθεί στην ιερή περιοχή, η οποία περιλαμβάνει κι ένα ιερό της Δήμητρας και της Περσεφόνης (παλαιότερα γνωστός ως ο Ναός του Κάστορα και του Πολυδεύκη).

Επιπλέον, στην περιοχή μπορεί κανείς να εντοπίσει κι αρκετά δείγματα της Eλληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου, όπως και στην Πλάκα. Αλλά και ένα προ-Ελληνικό σπήλαιο ιερό κοντά σε ένα ναό της Δήμητρας, πάνω από το οποίο χτίστηκε η εκκλησία του San Biagio.

Αν και ένα μεγάλο μέρος της σημερινής Αγκριτζέντο θυμίζει σύγχρονο αστικό κέντρο,μολαταύτα η πόλη εξακολουθεί να διατηρεί μια σειρά από μεσαιωνικά και μπαρόκ κτίρια. Αυτά περιλαμβάνουν έναν καθεδρικό ναό του 14ου αιώνα και την εκκλησία του 13ου αιώνα της Santa Maria dei Greci ( “Παναγίας των Ελλήνων»), που στέκεται στη θέση ενός αρχαίου ελληνικού ναού (εξ ου και το όνομα). Η πόλη διαθέτει κι ένα αξιοσημείωτο αρχαιολογικό μουσείο με σπουδαία ευρήματα από την αρχαία πόλη.

Σε κοντινή απόσταση, θα συναντήσετε τη Scala dei Turchi(“Σκάλα των Τούρκων”), μια βραχώδη παραλία, που θυμίζει αρκετά το Σαρακήνικο της Μήλου! Η παραλία πήρε το όνομά της από Τούρκους που είχαν χρησιμοποιήσει την παραλία του Realmonte ως καταφύγιο. Από το 2007 έχει ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO, με τα φυσικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.


 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ