Μία ήσυχη κωμόπολη, με γραφικές γωνιές, καφέ και ταβερνάκια (όχι πολλά, αλλά αρκετά για να περάσετε καλά με φίλους ή με την οικογένειά σας) είναι μέσα στους ιδανικούς προορισμούς για μονοήμερη απόδραση από τον πυρετό της Αθήνας.

Άλλωστε, η πρώτη και βασική ύλη είναι δεδομένη: ήλιος, παραλία, θάλασσα και μόλις μιάμιση ώρα (σχεδόν) από την πρωτεύουσα.

Πρόκειται για μια πραγματική όαση δροσιάς, μια καρτ ποσταλ άλλης εποχής. Χαμογελαστά πρόσωπα και οικογένειες περπατούν στον πεζόδρομο δίπλα στο λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου, που φεύγουν κι έρχονται τα πλοία για να μεταφέρουν τους ακούραστους εκδρομείς στις δαντελωτές παραλίες της Βόρειας Εύβοιας και στις Σποράδες.

Τι να δείτε-τι να κάνετε:

-Κάντε τη βόλτα σας στη γραφική πλατεία του Αγίου Νικολάου με το υπαίθριο θέατρο και τα αιωνόβια πλατάνια και απολαύστε το καφεδάκι σας στη σκιά, μακριά από το άγχος της καθημερινότητας.

-Θαυμάστε τον  υδροβιότοπο της περιοχής “Βρωμολίμνης” και μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την γνωστή εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου για να θαυμάσετε τα βυζαντινά ψηφιδωτά.

-Κι επειδή ως γνωστόν η καλή θέα και η θάλασσα ανοίγουν την όρεξη, αράξτε κάτω από τον ήλιο και απολαύστε τον καφέ σας ή ακόμη καλύτερα το ψαράκι σας δίπλα στο κύμα. Ιδανικά, μία βόλτα στον πεζόδρομο κατά μήκος της παραλίας θα σας ανταμείψει.

Μιάμιση ώρα από την Αθήνα μια γραφική κωμόπολη είναι ό,τι πρέπει για μια οικογενειακή εξόρμηση τα Σαββατοκύριακα!!!(photos)

-Το καλοκαίρι οι παραλίες στον Κάλαμο, την Αγία Αικατερίνη, τον Λογγό και το Ασπρονέρι είναι μία πρώτη γεύση για ένα απολαυστικό μπάνιο στη θάλασσα. Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτές. Πολλοί είναι οι κάτοικοι που επιλέγουν να κολυμπήσουν ακόμα και δίπλα στο λιμάνι.

Διαβάστε ακόμα:  Ευρυτανία: 1+1 πανέμορφα χωριά της και ένα αξιοθέατο της περιοχής που όλοι πρέπει να επισκεφτούν

-Ναυτικός Όμιλος Αγίου Κωνσταντίνου: οι Αγιοκωνσταντινίτες (και όχι Λαμιώτες όπως επιμένουν οι ίδιοι) αγαπούν τη θάλασσα και το δείχνουν. Ένας από τους… τρόπους τους είναι και ο Ναυτικός Όμιλος Αγίου Κωνσταντίνου, που διοργανώνει μαθήματα ιστιοπλοϊας, αγώνες και φυσικά βόλτες, που μπορείτε να απολαύσετε είτε… on board είτε από ένα αναπαυστικό κάθισμα μίας από τις καφετέριες στην κεντρική πλατεία.

Μιάμιση ώρα από την Αθήνα μια γραφική κωμόπολη είναι ό,τι πρέπει για μια οικογενειακή εξόρμηση τα Σαββατοκύριακα!!!(photos)

-Λίγα χιλιόμετρα μακριά βρίσκονται τα Καμμένα Βούρλα. Εδώ βρίσκονται οι πιο σημαντικές ιαματικές πηγές της χώρας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, οι πηγές των Καμένων Βούρλων. Δημιουργήθηκαν από τις γεωλογικές μεταβολές του Μαλιακού Κόλπου και του ορεινού όγκου Καλλιδρόμου – Κνημίδος, κι έγιναν γνωστές λόγω της σπάνιας σύστασης τους σε φυσικά μέταλλα, άλατα και ραδόνιο. Η θερμοκρασία των πηγών είναι 35 – 36οC και τα νερά τους ενδείκνυται για πολλές και διάφορες παθήσεις.

Μιάμιση ώρα από την Αθήνα μια γραφική κωμόπολη είναι ό,τι πρέπει για μια οικογενειακή εξόρμηση τα Σαββατοκύριακα!!!(photos)

Λίγα λόγια για την ιστορία της πόλης…

Τα αρχαία χρόνια εδώ βρισκόταν το ξακουστό λιμάνι των Φωκαίων και των Eπικνημηδίων Λοκρών. Η πόλη κατά την αρχαιότητα λεγόταν  Δαφνούντας και προστατευόταν από μακρά τείχη. Σήμερα τα ερείπια των τειχών σώζονται στη θέση “Ισώματα” .

Στην περίοδο της τουρκοκρατίας άρχισαν να δημιουργούνται γύρω από τα ερείπια της αρχαίας πόλης διάφοροι οικισμοί. Σημαντικότεροι από τους οικισμούς αυτούς, ήταν: του Βορλοβού, της Ευλογιάς και του Νεοχωρίου.

Το 1832, ανακαλύφθηκε σε ανασκαφές, η βυζαντινή εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη θέση “Γράδος”.

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ