ΑΣΤΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ

 Καστρόπληκτα

kastroplhkta

Τα σπιτάκια αυτά χτίστηκαν από πρόχειρα υλικά από πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής και το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι ακουµπούν πάνω στο βυζαντινό τείχος της Άνω Πόλης! Παρότι τα περισσότερα είναι πλέον εγκαταλελειµµένα και πολλοί θεωρούν ότι πρέπει να κατεδαφιστούν για να αναδειχθεί το τείχος, ωστόσο δεν παύουν να αποτελούν χαρακτηριστική εικόνα της προσφυγικής Θεσσαλονίκης, προκαλώντας έντονα νοσταλγικά συναισθήµατα!

 Γεντί Κουλέ

genti-koule

Ονοµασία των παλιών φυλακών της Θεσσαλονίκης (λειτούργησαν από το 1890 έως το 1989), σε ένα χώρο που αποτελούσε τµήµα της παλαιοχριστιανικής ακρόπολης και του βυζαντινού φρουρίου της πόλης, το οποίο είναι γνωστό και ως Επταπύργιο. Οι φυλακές έγιναν θρύλος µέσα από το ρεµπέτικο τραγούδι. Οι συνθήκες σε αυτές ήταν πραγµατικά απάνθρωπες. Σήµερα έχουν αναστηλωθεί και είναι επισκέψιµες ως ένα µνηµείο της ιστορίας της πόλης.

 Ο «δράκος του Σέιχ Σου»

Το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, τµήµα του ορεινού όγκου του Χορτιάτη και βασικός «πνεύµονας» της πόλης, έχει συνδεθεί και µε την τραγική ιστορία του «δράκου του Σέιχ Σου». Για µια σειρά βιασµούς και φόνους που έγιναν στην περιοχή ενοχοποιήθηκε ο Αριστείδης Παγκρατίδης, ένας νεαρός περιθωριακός, ο οποίος καταδικάστηκε και εκτελέστηκε το 1968. Εξαρχής υπήρχαν βάσιµες αµφιβολίες για την ενοχή του, που ενισχύθηκαν και από µεταγενέστερα στοιχεία…

Κήποι του Πασά

khpoi-toy-pasaΈνας ιδιαίτερος χώρος, µε τη δική του… ενέργεια, στην Άνω Πόλη, κοντά στον Άγιο Παύλο, για τον οποίο έχουν διαδοθεί εδώ και δεκαετίες οι πιο περίεργες φήµες, ορισµένες από τις οποίες µεταφυσικού χαρακτήρα. Τα πολύ ιδιόρρυθυµα κτίσµατα ήταν «ησυχαστήριο» Τούρκου πασά, ενώ κατ’ άλλους χρησιµοποιούνταν από τους δερβίσηδες σε απόκρυφες τελετές, κατά τις οποίες έπεφταν σε έκσταση… Γεγονός που ίσως είναι η αφετηρία για το µυστήριο που καλύπτει ακόµα το µέρος.

Διαβάστε ακόμα:
10 διάσημα μέρη του κόσμου που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν για πάντα - Από το Ταζ Μαχάλ και τις Πυραμίδες μέχρι τον Αμαζόνιο!

 Κατακόµβη του Αγ. Ιωάννη

katakomvi-agiou-ioannou

Αυτό είναι µόνο ένα µέρος από το εκτεταµένο… υπόγειο δίκτυο επικοινωνίας της πόλης, το οποίο ακόµα δεν έχει εξερευνηθεί πλήρως! Πρόκειται για τις κατακόµβες που χρησιµοποιούσαν οι πρώτοι χριστιανοί, οι οποίοι ασκούσαν τη λατρεία τους σε συνθήκες καταδίωξης από το ρωµαϊκό κράτος. Φτάνει κανείς σε αυτές µέσα από τον ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόµου (περιβάλλεται από µια πράσινη… όαση στο κέντρο της πόλης), που τους έδωσε και το όνοµά του. Υπάρχουν και αποµεινάρια πρωτοχριστιανικού ναού. Μια στοά από εδώ έφτανε στην Κρύπτη του Αγ. Δηµητρίου, 2 χλµ. απόσταση!

 Τουρµπές του Μουσά Μπαµπά

tourbes-thessaloniki

Μοναδικό στο είδος του µνηµείο, πρόκειται για µαυσωλείο (τουρµπέ) ενός αγίου (µπαµπά) του µουσουλµανικού τάγµατος των Μπεκτασήδων. Χρονολογείται στον 16ο αι. και βρίσκεται στην πλατεία Τερψιθέας στην Άνω Πόλη. Η πλατεία ήταν κάποτε η αυλή ενός ναού (τεκέ) του τάγµατος. Ύστερα από µια µεγάλη περίοδο εγκατάλειψης, το χαρακτηριστικό οκταγωνικό κτίσµα αποκαταστάθηκε και αναδείχθηκαν τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του.

 Κρύπτη του Αγίου Δηµητρίου

krypth toy agiou dimitriou

Κάτω από το ιερό βήµα του ναού του πολιούχου της πόλης έχει ανασκαφεί ένα ολόκληρο σύµπλεγµα αιθουσών και διαδρόµων, το οποίο σήµερα λειτουργεί ως µουσειακή έκθεση σηµαντικών ευρηµάτων, κυρίως γλυπτών από τις πρώτες ιστορικές φάσεις του ναού, αλλά και της περίφηµης Κρήνης, που συνδέεται άµεσα µε τον βίο του Αγίου Δηµητρίου.

 

Πηγή:Best in Travel Thessaloniki 2016

Κατεβάστε το με ένα κλικ εδώ!

Μνημεία της Θεσσαλονίκης και οι ιστορίες που τα συνοδεύουν...

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ