Η δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα επιφύλασσε δυο καταλυτικά γεγονότα που άλλαξαν για πάντα την Ρωσία, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

- Advertisement -

Τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Οκτωβριανή Επανάστασή (φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας από τότε). Η Ρωσία του Τσάρου και την αγροτικής παραγωγής, μετατράπηκε μέσα σε λίγα χρόνια σε μια βιομηχανική χώρα με τον κομμουνισμό να «βασιλεύει». Σχήμα οξύμωρο, θα πείτε.

Πολλοί λένε πως μια κομμουνιστική επανάσταση δεν ταίριαζε στην αγροτική Ρωσία. Οι φωτογραφίες από τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα που τράβηξε ο Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorski, ίσως να συμφωνούν με αυτή την άποψη, απεικονίζοντας μια εντελώς διαφορετική Ρωσία από αυτή που ακολούθησε της Οκτωβριανής Επανάστασης. Με την υποστήριξη του Τσάρου Νικολάου του Β’, ο Prokudin-Gorski, γύρισε σχεδόν όλη την Ρωσική Αυτοκρατορία από το 1909 μέχρι το 1915, ταξιδεύοντας με τρένο και τραβώντας φωτογραφίες.

Τα 5 πιο εντυπωσιακά κτίρια στην «πρωτεύουσα του βορρά», την Αγία Πετρούπολη!

Χημικός στο επάγγελμά, κατάφερε μαζί με ειδικούς στην φωτογραφία να τις μετατρέψει σε έγχρωμες, κάνοντας ακόμα πιο λεπτομερή την απεικόνιση της τότε Ρωσίας. Τράβηξε σχεδόν 2.000 φωτογραφίες, που μας δείχνουν έναν κόσμο που άλλξε ριζικά λίγα χρόνια αργότερα. Οι φωτογραφίες του αποκτήθηκαν από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ το 1948 και από τότε κάνουν τον γύρο του κόσμου σε διάφορες εκθέσεις.

Δείτε μερικές από αυτές..

Χειμερινές αποδράσεις στα πιο παραμυθένια ξενοδοχεία!

Πηγή:E-Radio.gr

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ