Μια περιοχή με έλατα και έκδηλη αλπική αισθητική, η Ευρυτανία αποτελεί top χριστουγεννιάτικο προορισμό. Το Καρπενήσι και τα γύρω χωριά βρίσκονται στην πιο όμορφη εποχή τους. Την παραμονή των Χριστουγέννων, στη Νύχτα των Ευχών, το Καρπενήσι γεμίζει ιπτάμενα φαναράκια με μηνύματα αγάπης, ελπίδας αλλά και προσωπικές επιθυμίες δημιουργώντας ένα άκρως ατμοσφαιρικό τοπίο.

- Advertisement -

Δείτε ακόμα: Τα διάσημα thermal spa της Βουδαπέστης!

Τα βράδια στο Καρπενήσι, αψηφούμε το κρύο, διασκεδάζοντας στα διάφορα street parties που διοργανώνει ο δήμος, ενώ την ημέρα επισκεπτόμαστε το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου απολαμβάνοντας το αγαπημένο μας σπορ και τη συγκλονιστική θέα του χιονισμένου τοπίου. Τα πανέμορφα, γραφικά χωριά, μας προσκαλούν να απολαύσουμε τη φιλοξενία και τις γαστρονομικές προτάσεις τους, προσφέροντας παράλληλα απαράμιλλη θέα και αξέχαστες διαδρομές.

Δωδεκαήμερο Χριστουγέννων

Ο Δήμος Καρπενησίου διοργανώνει κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία τις Γιορτές Χειμώνα, μια σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό των Χριστουγέννων! Το Καρπενήσι και τα γύρω χωριά ανάβουν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, ενώ οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακά εδέσματα και να συμμετάσχουν σε ξεχωριστά εορταστικά δρώμενα.

Το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει βραδιές μουσικής, θεάτρου, street parties, χριστουγεννιάτικα παιδικά events, αναδεικνύοντας το Καρπενήσι ως ιδανικό προορισμό για τις γιορτινές διακοπές! Οι στολισμένοι δρόμοι και οι γιορτινές πλατείες σε συνδυασμό με την ομορφιά της φύσης και τη ζεστασιά των κατοίκων μας προσκαλούν να ζήσουμε ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο παραμύθι!

Tip: Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του Δήμου www.karpenissi.gr.

- Advertisement -

Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα Έθιμα

Tα λαογραφικά στοιχεία ενός τόπου αποτελούν την ταυτότητά του! Στην Ευρυτανία, τις παραμονές των Χριστουγέννων, οι γυναίκες είθισται να φτιάχνουν τα χριστόψωμα, ενώ με το σφάξιμο του γουρουνιού βάζουν σε αναμμένα κάρβουνα θυμίαμα για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Με τα έντερα του γουρουνιού θα κάνουν τα σπιτικά λουκάνικα.

Για τη Πρωτοχρονιά φτιάχνουν την βασιλόπιτα με τυρί, γάλα, αυγά και βούτυρο, ενώ εκτός από το κέρμα μέσα βάζουν φύλλο από πουρνάρι και ένα κομμάτι άχυρο ή σπυρί καλαμποκιού (αυτός που τύχαινε το κέρμα θα θησαύριζε, το φύλλο θα πρόκοβαν τα ζωντανά του και το άχυρο θα είχε καλή σοδειά).

Έθιμα Φώτων

Ένα παλιό έθιμο που διατηρείται μέχρι της μέρες μας είναι οι «Καλημεράδες». Το έθιμο λέγεται «Καλήμερα» και η ιστορία του ανάγεται στην εποχή της Τουρκοκρατίας: Οι νέοι του χωριού (πάνω από 20-25 άτομα) που ονομάζονται Καλημεράδες ξεκινάνε από το βράδυ της παραμονής των Φώτων και με νταούλια γυρίζουν τα σοκάκια του χωριού λέγοντας κάποια ειδικά κάλαντα. Οι στίχοι είναι διαφορετικοί για κάθε σπίτι που επισκέπτονται και έχει να κάνει με το αν στο σπίτι βρίσκεται φιλοξενούμενος, ανύπαντρη κοπέλα ή αγόρι κτλ. ενώ υπάρχουν άλλα κάλαντα που λένε όταν επισκέπτονται το σπίτι του παπά.

Δείτε ακόμα: Τα βράδια μας στη Θεσσαλονίκη τα περνάμε με live μουσική και υπέροχη θέα!

Οι νοικοκυρές προσφέρουν στους Καλημεράδες τσίπουρο που θα τους κρατήσει ζεστούς όλο το βράδυ καθώς και κουραμπιέδες και χρήματα. Τα κάλαντα κρατάνε μέχρι η παρέα να επισκεφθεί και το τελευταίο σπίτι του χωριού κάτι που μπορεί να κρατήσει μέχρι το πρωί. Την άλλη μέρα, ανήμερα των Φώτων, από το μεσημέρι και μετά, γίνεται μεγάλο γλέντι στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι χωριανοί, τρώνε πίνουν και γλεντάνε δωρεάν γιατί είναι όλα πληρωμένα από τα χρήματα που μάζεψαν οι Καλημεράδες το προηγούμενο βράδυ.

Πηγή: The gold book of Evritania

Διαβάστε και κατεβάστε εντελώς δωρεάν με ένα μόνο κλικ τον απόλυτο οδηγό για την Ευρυτανία!

[joomag allowfullscreen=1 width=468 height=300 title=icons-magazines-gold-book-of-evritania magazineId=0232388001539958214 pageNumber=1 theme=293042,151b26,ffffff,ffe358,ffffff ]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ