Αυτοκινητάκια και μαριονέτες, όλα βρίσκουν τη θέση τους, φωτισμένα και φροντισμένα, σε κτήριο του Μουσείου Μπενάκη στο Φάληρο, όπου και πλέον θα στεγάζεται ένα ολοκληρωμένο Μουσείου Παιχνιδιού με τις νέες τεχνολογίες, στην υπηρεσία του. 

Κούκλες όλων των ειδών, με λαμπερά φορέματα και άλλες με ξεθωριασμένο βλέμμα. Προθήκες, που σε γυρίζουν σε άλλη εποχή.Χειροπιαστά παιχνίδια, στρατιωτάκια και μαχητικά αεροπλάνα.

Η συλλογή παιχνιδιών αριθμεί ήδη 20.000 παιχνίδια που έχουν συντηρηθεί από το τμήμα του Μουσείου Μπενάκη και χρονολογικά φτάνουν έως και το 1960. Ξεκινούν από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο και φτάνουν έως και πριν μισό αιώνα.

Airbnb: Η 5η πιο περιζήτητη γειτονιά στον κόσμο είναι το «Μικρό Παρίσι» της Αθήνας!

Πυρήνας της έκθεσης είναι η συλλογή που η Μαρία Αργυριάδη δώρισε το 1992.

Τα παιχνίδια σε γενικές γραμμές παρουσιάζονται σε θεματικές ενότητες: κούκλες μόδας, κατασκευές, κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές, μηχανικά και οπτικά παιχνίδια, παραγωγή παιχνιδιού σε ευρωπαϊκά και ελληνικά εργαστήρια και εργοστάσια, στρατιωτάκια, τρενάκια, πανηγυριώτικα παιχνίδια, χάρτινο θέατρο, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, εθιμικά παιχνίδια, γέννα, ανατροφή, πρώτα παιχνίδια, σχολικά, παιχνίδια από μακρινές χώρες.

Τρεις εθιμικές κούκλες από στάχυα, διακοσμημένες με φαντακτερά υφάσματα, μάλλινες φούντες, πούλιες και ψεύτικα στολίδια, της Ελένης Πρωτόπαππα και της Μαρίας Παπαβασίλη. Κάρπαθος, 1999

Ανάμεσα στα εκθέματα, το εντυπωσιακό κουκλόσπιτο των αρχών του εικοστού αιώνα στο παιδικό δωμάτιο του οποίου κοιμούνται τρίδυμα μωρά, ενώ έχουν δημιουργηθεί και τρία διαδραστικά παιχνίδια, εμπνευσμένα από εκθέματα του μουσείου, που απευθύνονται σε μικρότερα παιδιά.

Διαβάστε ακόμα:  3+1 υπέροχοι προορισμοί στην Αττική ιδανικοί για μονοήμερη εκδρομή και μπάνιο

Ξεχωριστό σύνολο αποτελούν οι ανακατασκευές λαϊκών παιχνιδιών των αρχών του 20ού αι., από μέλη των Κ.Α.Π.Η. (Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων).

Πολεμικό πλοίο, το θωρηκτό «Αβέρωφ», του Νικόλαου Νικολή . Ταύρος Αττικής (ΚΑΠΗ), 1992. μήκ. 46 εκ.

Η ενότητα της ευρωπαϊκής συλλογής αποτελείται από κούκλες και παιχνίδια, αστικά και λαϊκά, της περιόδου από τον 17ο έως τον 20ό αι., τα οποία προέρχονται κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και από ευρωπαϊκές κούκλες του 19ου και 20ού αι. με φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Αθήνα: Τα 6 στέκια με πασίγνωστους ιδιοκτήτες!

Βιβλία-μελέτες που αφορούν στο Παιδί και στο Παιχνίδι, αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, στοιχεία για Έλληνες κατασκευαστές παιχνιδιών, 3.000 βιβλία παιδικής λογοτεχνίας και εκπαίδευσης ή γενικά πληροφοριακά, συνθέτουν μια εξειδικευμένη βιβλιοθήκη για κάθε ενδιαφερόμενο.

Εμπορικός διαφημιστικός κατάλογος κουκλών, του Ιωάννη Κεχαγιά. Αθήνα, τέλη δεκαετίας 1960 – αρχές δεκαετίας 1970

Η συλλογή, καθώς και το πλούσιο αρχειακό υλικό, στεγάζεται στο κτήριο της οικίας Κουλούρα.

Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για τις 26 Οκτωβρίου και το Μουσείο θα λειτουργεί Πέμπτη με Κυριακή 10:00 το πρωί, με 18:00 το απόγευμα.

Μουσείο Παιχνιδιών Μουσείου Μπενάκη, Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1 Παλαιό Φάληρο, Τηλ.: 213 0258498

Πηγή:  iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ