Κάθε φορά και πιο ανανεωµένη μας παρουσιάζεται η πόλη των Ιωαννίνων. Με ένα εµπορικό κέντρο, πεζοδροµηµένο πλέον σε αρκετά µεγάλη έκταση, ολοκαίνουρια boutique hotels που ξεφυτρώνουν κάθε τόσο προσθέτοντας επιπλέον επιλογές στον ξενοδοχειακό χάρτη, νέα µουσεία που µπαίνουν στην πολιτιστική ατζέντα και ένα αισθητά ανεβασµένο επίπεδο στο κοµµάτι της γαστρονοµίας από ό,τι µας είχε συνηθίσει. Και σε όλα αυτά συμπληρώστε και ένα σωρό σημεία που αιχμαλωτίζουν τον επισκέπτη με την πρώτη κιόλας ματιά, το καθένα για τον δικό τους ξεχωριστό λόγο! Πάμε να δούμε 4 από αυτά που δεν πρέπει κανείς να χάσει!

Aπό τον Γιώργο Παπαχατζή ([email protected]

- Advertisement -

Φωτό: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου 

Λίµνη Παµβώτιδα

Η ιστορία της λίµνης (της δεύτερης παλαιότερης της Ευρώπης) ξεκινά πριν από 3.500 χρόνια… Το όνοµά της αναφέρεται για πρώτη φορά τον 12ο αιώνα µ.Χ. από τον Ευστάθιο, ωστόσο, σύµφωνα µε ιστορικούς υπήρχε και νωρίτερα. Με µήκος 7,5 χλµ., πλάτος από 1,5 έως 5 χλµ., µέγιστο βάθος 11 µ. και επιφάνεια 22,8 τ.χλµ., η Παµβώτιδα είναι το… ακατέργαστο στολίδι της πόλης! Όσο για τους πρώτους κατοίκους του νησιού της, οι ντόπιοι πιστεύουν (ατεκµηρίωτα όµως) ότι ήρθαν από τη Μάνη. Στα χρόνια της σκλαβιάς ευλαβείς ασκητές και µοναχοί βρήκαν καταφύγιο στη γαλήνη του τόπου, ενώ το «νησάκι» γνώρισε περίοδο ακµής τον 13ο αιώνα, όταν ιδρύθηκε το Δεσποτάτο της Ηπείρου και ανεγέρθηκαν τέσσερις µονές. Αργότερα, τον 16ο αιώνα, χτίζονται άλλες δύο µε αποτέλεσµα να αποτελεί προπύργιο του βυζαντινού µοναστικού βίου. Η παρακµή έρχεται µε τον Αλή Πασά, που καταπατά την περιουσία των µοναστηριών και επιβάλει βαριά φορολογία στους κατοίκους. Αυτές οι δύο ενέργειές του είχαν ως συνέπεια να ερηµώσει µέχρι το 1822, οπότε µε την πτώση του Αλή οι κάτοικοι επέστρεψαν…

Υπέροχα νέα: Αθήνα – Ιωάννινα σε… χρόνο μηδέν! Να πότε θα είναι έτοιμο το μεγάλο έργο (Video)

Το Ρολόι

Χαρακτηρισµένο ως ιστορικό διατηρητέο µνηµείο ανεγέρθηκε το 1905 και οφείλει την ύπαρξή του στον αρχιτέκτονα Περικλή Μελίρρυτο. Το 1925 µεταφέρθηκε από την αρχική του θέση σε αυτή όπου βρίσκεται σήµερα (στην καρδιά της πόλης), αναστηλώθηκε και αποκαταστάθηκαν οι βλάβες που είχε υποστεί κατά λάθος κατά τη διάρκεια παρέλασης του πυροβολικού το 1918. Σε αυτό κρεµάστηκαν Έλληνες πατριώτες στις 15 Φεβρουαρίου του 1913 από τους Τούρκους, ενώ επίσης εδώ στις 21 Φεβρουαρίου 1944 υψώθηκε η γαλανόλευκη από µέλη της ΕΠΟΝ. Ο διάτρητος πυργίσκος του –µείγµα νεοκλασικού και ανατολίτικου ρυθµού– προσελκύει το ενδιαφέρον τόσο για την όψη του όσο και για την ιστορία του, αφού αποτέλεσε παραγγελία του Οσµάν Πασά του Κούρδου (γενικού διευθυντή Ηπείρου & Αλβανίας).

Διαβάστε ακόμα:  Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στην Αθήνα; Σας έχουμε τις καλύτερες προτάσεις!

Small boutique hotels: Αυτή είναι η νέα τάση διαμονής στα Ιωάννινα!

Πλατεία Μαβίλη

Μία από τις πιο τουριστικές γειτονιές των Ιωαννίνων, ακριβώς δίπλα στον Μώλο και αγαπηµένο σηµείο συνάντησης για ντόπιους κατά τους καλοκαιρινούς µήνες, πρόκειται να αλλάξει πρόσωπο… Μπορεί το τελευταίο διάστηµα να παρατηρείται εικόνα εγκατάλειψης και η πλατεία να θυµίζει εργοτάξιο, ωστόσο, ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση εργασιών και αναµένουµε τη νέα πλακόστρωσή της, που θα δώσει πνοή και στους επιχειρηµατίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον παραλίµνιο. Προβλέπονται ακόµα παρεµβάσεις στο πράσινο και εµπλουτισµός µε νέες φυτεύσεις.
To ήξερες ότι;Το όνοµά της η πλατεία το πήρε από τον Λορέντζο Μαβίλη, τον Κερκυραίο (µε ισπανικές ρίζες) ποιητή που γεννήθηκε το 1860 στην Ιθάκη και σκοτώθηκε στις 28 Νοεµβρίου του 1912 στη περιοχή του Δρίσκου, αγωνιζόµενος για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Εδώ θα δείτε και την προτοµή του.

Κάτι νέο παίζει στην Στοά Αλιέως στα Ιωάννινα κι εμείς το ανακαλύψαμε πρώτοι!

Διονυσίου Φιλοσόφου

Η πιο απολαυστική βόλτα, ένα βάλσαµο ενάντια στις «τοξίνες» της καθηµερινότητας! Ο παραλίµνιος δρόµος από τον Μώλο µέχρι την περιοχή της Σκάλας και παράλληλα µε τα τείχη του κάστρου προκαλεί συναισθήµατα ροµαντισµού, περισυλλογής, µελαγχολίας… Η κάθε εποχή εδώ έχει τη δική της µαγεία, ενώ «πρωταγωνιστής» σε αυτή τη ζωντανή καρτ ποστάλ δεν είναι άλλος από τη λίµνη Παµβώτιδα. Σε αυτό το σηµείο δίνουν ραντεβού όλοι οι ντόπιοι για jogging, ποδήλατο, ροµαντζάδα, αλλά και οι επισκέπτες που θέλουν να πάρουν µαζί τους την πιο αντιπροσωπευτική εικόνα από την πόλη.

Ιωάννινα: 10 εστιατόρια που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις!

Διαβάστε το μεγάλο αφιέρωμα στο νομό Ιωαννίνων στο Icons Travellers που κυκλοφορεί

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ