Υπάρχει ένα χωριό στο δυτικό Ζαγόρι αλλιώτικο από τα άλλα… Δεν είναι µόνο η φυσική του οµορφιά, καθώς είναι χτισµένο πανοραµικά ανάµεσα σε 5 λόφους, δεν είναι µονάχα τα πέτρινα σπίτια του, χαρακτηριστικά δείγµατα ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής που το στολίζουν, αλλά κι οι άνθρωποί του που µας κέρδισαν και µας έκαναν να αναδείξουµε τα Άνω Πεδινά σε top προορισµό όχι µόνο για το χειµώνα αλλά για όλες τις εποχές!  Γιατί το επιλέξαµε;

Ρεπορτάζ-κείμενο: Tίτη Βελοπούλου

Φωτογραφία: Nίκος Λυμπερτάς

1225_34

Κάντε like στη σελίδα του Icons Travellers στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα.

Χτισµένο, λοιπόν, σε υψόµετρο 900 µ. και µε ατού την εύκολη πρόσβαση από τα Γιάννενα (δεν αποκλείεται από το χιόνι σχεδόν ποτέ), αλλά και ιδανική θέση ως ορµητήριο για όλα τα γύρω χωριά και αξιοθέατα του Ζαγορίου, τα Άνω Πεδινά έχουν βρει τον τρόπο να τραβήξουν τα βλέµµατά µας πάνω τους! Από τα πιο πλέον ζωντανά  Ζαγοροχώρια, δεν έχουν ανακηρυχθεί τυχαία «παραδοσιακός οικισµός», γεγονός που το αποδεικνύουν οι παλιοί και οι νέοι ξενώνες που έχουν φτιαχτεί είτε σε παλιά αναπαλαιωµένα αρχοντικά είτε κατασκευάστηκαν εκ νέου, σεβόµενοι όµως την τοπική αρχιτεκτονική! Το αποτέλεσµα είναι να µοιάζουν µε φυσική συνέχεια και προέκταση του οικισµού. Εδώ οι προτάσεις διαµονής (αριθµούν γύρω στις 6-7) και τα ταβερνάκια (υπάρχουν επιλογές από δηµιουργική κουζίνα µέχρι και µαγειρευτά) παραµένουν ανοιχτά κάθε µέρα (όχι µόνο Σ/Κ όπως σε άλλα χωριά) κι είναι όλα τους τόσο περιποιηµένα που τα προτείνουµε για την ποιότητα, τις παροχές, µα πάνω απ’ όλα για την αυθεντική φιλοξενία που προσφέρουν στον επισκέπτη.

1225_23Σήµερα οι µόνιµοι είναι περίπου 50, κι όµως έχουν βρει το µυστικό της επιτυχίας. Σε κανένα άλλο χωριό δεν έχουµε συναντήσει τέτοια σύµπνοια µεταξύ επιχειρηµατιών. Οι ιδιοκτήτες ξενώνων και εστιατορίων έχουν ξεπεράσει τα µικροαστικά «εγώ», κινούνται πάντα µε βάση το «εµείς» και έχουν θέσει ως προτεραιότητά τους τη συλλογική ανάδειξη του τόπου. Παράλληλα, συµµετέχουν όλοι σαν µια οµάδα σε γλέντια και εκδηλώσεις. Καθηλωτική ήταν η απάντηση «Γιατί, τι έχουµε να χάσουµε;» όταν τους ρώτησα πώς το έχουν καταφέρει! Όλη η σοφία, µέσα στην απλότητα αυτής της φράσης, θα έπρεπε να αποτελέσει παράδειγµα προς µίµηση. Και γυρνώντας λίγο στο παρελθόν… το χωριό ακούγεται για πρώτη φορά πριν 25 χρόνια, µε τον παραδοσιακό ξενώνα Σπίτι του Ορέστη να λειτουργεί σε ένα από τα παλαιότερα αρχοντικά του πάνω Μαχαλά.

Διαβάστε ακόμα:  Ζαγόρι: Tο άγνωστο παραδοσιακό χωριό του, που το «τυλίγει» η φύση - Είναι από τα πιο ορεινά του νομού

1225_copy

Η απαρχή για µια ήπια ανάπτυξη γίνεται το 2000 µε ξενώνες όπως το Πορφυρόν, την Πρίµουλα και το Αµελικό, που ανεβάζουν αισθητά τα standards βάζοντας το χωριό σιγά σιγά στον τουριστικό χάρτη. Το µεγάλο «µπαµ» γίνεται 7 χρόνια αργότερα όταν 3 νέα παιδιά από την  Αθήνα επέστρεψαν στον τόπο τους κι αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν εδώ. Τότε άνοιξε και το αγαπηµένο σε όλους Dizaki, µε την Ηλέκτρα και τον Χρήστο να προτείνουν µια διαφορετική κουζίνα, δίπλα στις υπέροχες παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού (ξεχωρίσαµε το Αλώνι, αυτή του Κώστα Ξάνθου και τη Σωτηρία). Σύντοµα την εµφάνισή τους έκαναν τα Μονοπάτια. Ένα πολυτελές ξενοδοχείο που προσείλκυσε κα το δικό του κοινό, ενώ το Αµαρυλλίς και το Πύρρειον, µε εξαιρετικής αισθητικής δωµάτια και ανέσεις που ξαφνιάζουν ευχάριστα, αποτελούν τις πιο πρόσφατες αφίξεις. Η συνέχεια γράφεται ακόµα…

Είτε επιλέξουµε τα Άνω Πεδινά για ένα Σαββατοκύριακο, είτε απλώς για µια σύντοµη εξόρµηση στη φύση, το σίγουρο είναι πως εδώ χαλαρώνουµε, φρενάρουµε από τους έντονους ρυθµούς της πόλης και βιώνουµε αυτή τη θετική ενέργεια που αποπνέει το χωριό σε όλο της το µεγαλείο….

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ