Συνολικά 130 ξενικά είδη έχουν βρει καταφύγιο στο Αιγαίο, σύμφωνα με τον Υδροβιολογικό Σταθμό της Ρόδου. Ιδιαίτερα φιλόξενο είναι μάλιστα το θαλάσσιο περιβάλλον της Ρόδου, για τα λεοντόψαρα και τους λαγοκέφαλους.

Σύμφωνα µε τους επιστήμονες, η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών λόγω των κλιματικών αλλαγών, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για να μεταναστεύουν ψάρια από θερμότερες θάλασσες στα νερά της Μεσογείου. Η παρουσία των εισβολέων στο Αιγαίο προκαλεί σημαντικές συνέπειες στο οικοσύστημα και σύμφωνα µε τις εκτιμήσεις των ιχθυολόγων, αναπτύσσεται έντονος ανταγωνισμός µε τα γηγενή ψάρια για τη διαθέσιμη τροφή στις ελληνικές θάλασσες.

«Προφανώς και η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών ευνοεί την εισβολή ξενικών ειδών, το φαινόμενο αυτό οφείλεται όμως και σε μία σειρά άλλων παραγόντων, όπως π.χ. στη διαπλάτυνση του καναλιού του Σουέζ, ή στις κινήσεις πλοίων. Συχνά διάφορα είδη εγκλωβίζονται ως λάρβες στα έρματα των πλοίων και όταν βρουν κατάλληλες συνθήκες αναπτύσσονται», αναφέρει στην εφημερίδα Ροδιακή, ο ιχθυολόγος του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου, κ. Γεράσιμος Κονδυλάτος.

Το λεοντόψαρο μετά την είσοδό του από τη Διώρυγα του Σουέζ, εξαπλώνεται πολύ γρήγορα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το λεοντόψαρο Pterois miles είναι ένα τροπικό ψάρι και εμφανίστηκε στη Ρόδο το 2015, ενώ μέχρι τότε είχε φτάσει ως την Ερυθρά Θάλασσα από τον Ινδικό Ωκεανό, όπου συνήθως κινείται.
Ο πληθυσμός του εξαπλώνεται γρήγορα, γι’ αυτό και κατατάσσεται στους χωροκατακτητές της θάλασσας. Λεοντόψαρα αλιεύθηκαν σε ρηχά νερά στο Φαληράκι και στη Λίνδο και εντοπίζονται συνεχώς από τους αλιείς. Το συγκεκριμένο είδος έχει δηλητηριώδη αγκάθια, αλλά είναι κατάλληλο προς κατανάλωση.

Οι δηλητηριώδεις λαγοκέφαλοι πρωτοεμφανίστηκαν στη Ρόδο το 2003. Τον τελευταίο καιρό αλιεύονται λαγοκέφαλοι που φθάνουν ακόμη και τα πέντε κιλά βάρος και το ένα μέτρο μήκος. Σύμφωνα µε τους επιστήμονες, το γεγονός αυτό αποτελεί απόδειξη της ταχύτατης εξάπλωσής τους και της κυριαρχίας τους, έναντι άλλων ειδών στις ελληνικές θάλασσες.

Ο χρόνος ‘πέθανε’ το ’70!Το εγκαταλελειμμένο χωριό της Κρήτης,ένα ζωντανό ερείπιο με μόνο 8 ηλικιωμένους κατοίκους!(photo&video drone)

Η εξάπλωση των λαγοκέφαλων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο έχει πάρει πλέον τεράστιες διαστάσεις, χωρίς να είναι δυνατή οποιαδήποτε παρέμβαση, ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα στην αλιεία, καθώς οι λαγοκέφαλοι τρέφονται µε άλλα είδη ψαριών που έχουν εμπορική αξία.


Βέβαια, υπάρχουν διάφορα άλλα ξενικά είδη που έχουν «εισβάλει» στις θάλασσές μας και έχουν εμπορική αξία.
Τέτοια είδη είναι το μπλε καβούρι, κάποια σπάνια είδη γαρίδας, αλλά και οι γερμανοί, που καταναλώνονται πλέον ευρέως στη Ρόδο.

Παγκόσμια Υπόκλιση: Το πιο φθηνό νησί της Ελλάδας για διακοπές φέτος!Για διαμονή 5 ημερών δίνεις από 160€ ως 250€ το πολύ!!!

Νέα είδη. Προσοχή για το Plotosus lineatus

Παράλληλα, υπάρχει φόβος για την έλευση του Plotosus lineatus, που μοιάζει με χέλι και είναι ένα από τα πιο δηλητηριώδη παγκοσμίως, που έχει κατακλύσει τις θάλασσες στο Ισραήλ και στη γειτονική Τουρκία. Μπορεί να μην έχει ακόμη εντοπιστεί στην περιοχή μας αλλά τα κοπάδια αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους, ταξιδεύοντας από την Τουρκία.

Το Plotosus lineatus προέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό και έχει εξαπλωθεί στη Μεσόγειο, όπως και στις άλλες περιπτώσεις μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Μοιάζει με χέλι, αλλά ξεχωρίζει σημαντικά από τις κίτρινες οριζόντιες γραμμές που έχει στο σώμα του.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς τα δύο θωρακικά πτερύγια έχουν δηλητήριο. Δεν το τρώνε πουθενά στον κόσμο.

Σημειώνεται ότι οι βιολόγοι του ΥΣΡ διαβεβαιώνουν, ότι στη Ρόδο και στα νησιά μας δεν υπάρχει πρόβλημα με μέδουσες, όπως σε άλλες περιοχές της χώρας.

Δείτε το βίντεο με το δηλητηριώδες Plotosus lineatus:

 

πηγή:valueforlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ