Ατµοσφαιρικές, µε ιδιαίτερη ενέργεια, ξυπνούν µνήµες γεµάτες ιστορίες, µύθους και παραδόσεις… Πουθενά αλλού δεν θα έχετε συναντήσει τόσες πολλές, τη µία σχεδόν δίπλα στην άλλη. Πρώην χάνια ή εµπορικές συντεχνίες (όσες έχουν ανακατασκευαστεί) αξίζουν την προσοχή σας, καθώς τη θέση των παλιών, ερειπωµένων αποθηκών έχουν πάρει πλέον νυχτερινά µαγαζιά τα οποία σφύζουν κάθε βράδυ από ζωή.

titi-profile

 

Από την Τίτη Βελοπούλου ([email protected])fb-icon instagram

Στοά Λούλη 

Στον αριθµό 78 της Ανεξαρτησίας ζωντανεύουν µνήµες… Με το όνοµά της να προέρχεται από τον Ιωάννη Ζώη Λούλη, έµπορο που δραστηριοποιούνταν τη δεκαετία του 1880 στη Ρουµανία, η στοά χτίστηκε το 1875 και αρχικά λειτούργησε ως χάνι όπου κατέλυαν οι χωρικοί µέχρι που σταδιακά µετατράπηκε σε εµπορικό κέντρο της εποχής. Η σταδιακή εγκατάλειψή της άρχισε µε τον Β’ Παγκόσµιο πόλεµο και την ανάπτυξη άλλων συνοικιών. Τα τελευταία σαράντα χρόνια λειτούργησαν κυρίως σιδηρουργεία, ξυλουργεία, οινοποιείο και αποθήκες. Σήµερα, µετά την αποκατάσταση των ζηµιών, στεγάζει το οµώνυµο µεζεδοπωλείο µε παραδοσιακές γεύσεις και καθηµερινές live εκδηλώσεις.

Πρωτάρης στα Ιωάννινα; 5+1 αξιοθέατα που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς! (Photos)

Στοά Αλιέως 

Λιγότερο γνωστή σε σχέση µε τις υπόλοιπες η στοά Αλιέως, µε την ιστορία της να χάνεται στους αιώνες, βρίσκεται στη γωνία όπου κάποτε υπήρχε υποκατάστηµα της Εθνικής Τράπεζας και ένωνε την οδό Ανεξαρτησίας µε την Κ. Κατσάρη. Κατασκευάστηκε στα τέλη του 1850 και η ονοµασία της προήλθε από τον µηχανικό που ανέλαβε το έργο. Η χρήση της ήταν καθαρά εµπορική µε πολλά εργαστήρια και καταστήµατα. Η σηµερινή της εικόνα δεν θα µπορούσε να ξεφύγει από τον γενικό κανόνα, µε τον κόσµο να τη γνωρίζει λόγω του Δον Κιχώτη, ενός αυθεντικού bar που είναι κλασική αξία στη διασκέδαση της πόλης, ενώ πλέον ένας καλός λόγος επίσκεψης από το πρωί είναι το ολοκαίνουριο café Σαλίγκαρος!

Κάστρο Ιωαννίνων: Ανακαλύψαμε όλα τα μυστικά του!

Στοά Μαραμένου

Η στοά Μπαράτσα στην οδό Ανεξαρτησίας 40-42 είναι ένα πραγµατικό έργο τέχνης. Το κτηριακό συγκρότηµα που την περιβάλλει ανήκει από το 1945 στην οικογένεια Μπαράτσα, αν και παραµένει γνωστή ως στοά Μαραµένου, από τους προηγούµενους ιδιοκτήτες της, Γιαννιώτες εβραϊκής καταγωγής. Η σηµερινή µορφή δεν είναι η αρχική, καθώς κατεδαφίστηκε για να κτιστεί µία νεότερη στη θέση της. Εντός συναντάµε µια από τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης στην πόλη, το Denoar και στο βάθος το γνωστό τσιπουράδικο Ραχάτι (έχει είσοδο και από τη Ζάππα), ενώ το Boston cocktail bar καθώς και το new age µεζεδοπωλείο Mousketo ανήκουν στις πιο πρόσφατες αφίξεις.

Εσείς ξέρετε το μυστικό της λίμνης Παμβώτιδας;

Στοά Λιάμπεη 

Κάθετη στην κεντρική Ανεξαρτησίας, από τις πιο καλοδιατηρηµένες, µας γυρνάει πίσω στον χρόνο µερικές δεκαετίες όταν στην πολύβουη τώρα πιάτσα συναντούσαµε εργαστήρια και αποθήκες… Εδώ όπου κάποτε υπήρχαν αποκλειστικά µαγαζιά µε δέρµατα, ασηµικά και οικοδοµικά υλικά, τώρα διασκεδάζει η γιαννιώτικη νεολαία! Ήταν πριν από περίπου 18 χρόνια όταν το bar Στοά ήρθε πρώτο να εγκατασταθεί. Η ανάπλαση της Ανεξαρτησίας και της ευρύτερης περιοχής το 2006 από τον δήµο είχε ως αποτέλεσµα η στοά να πλακοστρωθεί και να φωταγωγηθεί, προσελκύοντας νέους επιχειρηµατίες. Το µεγάλο «µπαµ», ωστόσο, έγινε µε το opening του αυθεντικού bar Route 66 τον Δεκέµβριο του 2010.

Ιωάννινα: 4 στέκια που αντέχουν στον χρόνο!

Διαβάστε στο Icons Travellers που κυκλοφορεί το μεγάλο αφιέρωμα στο νομό Ιωαννίνων!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ