Πασχαλινά έθιμα φαγητού στην Ευρώπη
- Advertisement -

Το Ορθόδοξο Πάσχα θα το γιορτάσουμε σε μία βδομάδα σχεδόν, αλλά αυτές τις μέρες γιορτάζεται το Πάσχα των Καθολικών. Ευκαιρία λοιπόν να γνωρίσουμε μερικά νόστιμα πασχαλινά έθιμα της Ευρώπης.

Colomba Pasquale – Το ιταλικό τσουρέκι

Colomba Pasquale - Ιταλικό πασχαλινό τσουρέκι

Δεν έχουν μόνο στην ελληνική παράδοση την τιμητική τους τα τσουρέκια τις μέρες του Πάσχα, αλλά και στην Ιταλία. Το ιταλικό, πασχαλινό τσουρέκι, βέβαια, θυμίζει περισσότερο πανετόνε (το άλλο διάσημο ιταλικό γλύκισμα των χριστουγέννων) και γίνεται σε ειδική φόρμα που του δίνει σχήμα σχεδόν σταυρωτό ή κατά τους Ιταλούς σχήμα περιστεριού, το όνομα του άλλωστε σημαίνει πασχαλινό περιστέρι.

Mona de Pascua – Το ισπανικό τσουρέκι

Mona de Pascua – Ιισπανικό πασχαλινό τσουρέκι

Το Πάσχα συνηθίζουμε να φτιάχνουμε τσουρέκια στα οποία τοποθετούμε και από ένα ή περισσότερα κόκκινα αβγά. Στην Ισπανία λοιπόν, έχουν ένα ανάλογο έθιμο, φτιάχνοντας αυτές τις μέρες το διάσημο κέικ Mona de Pascua, με τη διαφορά ότι αυτοί δεν βάφουν τα αβγά που τοποθετούν πάνω.

Τop 30: Δύο λίστες με τους ασφαλέστερους προορισμούς και παραλίες της ΕΕ για ταξίδι την εποχή του κορονοϊού

Το λιτό πασχαλινό γεύμα της Κροατίας

Πασχαλινό γεύμα της Κροατίας

Στην Κροατία γιορτάζουν το τέλος της νηστείας με ένα λιτό γεύμα που περιλαμβάνει κυρίως χοιρινό, αυγά, φρέσκα κρεμμυδάκια και χρένο, ενώ ολοκληρώνεται με pinca, ένα γλυκό ψωμί με σταυρό στη μέση που φτιάχνουν για τη μέρα του Πάσχα.

Το αρνίσιο πασχαλινό κέικ της Τσεχίας

Το αρνίσιο πασχαλινό κέικ της Τσεχίας

Όχι, στην Τσεχία δεν φτιάχνουν κέικ με αρνί για το Πάσχα, αλλά κέικ σε σχήμα αρνιού. Έχουν μάλιστα και ειδικές φόρμες που χαρίζουν το χαρακτηριστικό σχήμα σε αυτό το παραδοσιακό, πασχαλινό γλύκισμα.

Η λευκή σούπα της Πολωνίας

Η λευκή σούπα της Πολωνίας

Από ένα παραδοσιακό, πασχαλινό τραπέζι της Πολωνίας δε λείπει ποτέ η λευκή εκδοχή της σούπας μπορς, που γίνεται με λουκάνικα και βραστά αβγά. Μπορεί να μην την έχουμε δοκιμάσει, αλλά φαίνεται πολύ λαχταριστή!

Insider: οι 15 ασφαλέστεροι προορισμοί στην Ευρώπη από κορονοϊό-η Ελλάδα κάνει την έκπληξη

Simnel cake και ψωμάκια με σταυρούς στην Αγγλία

Simnel cake, Αγγλία

Οι Βρετανοί αγαπούν πολύ τα fruit cakes και γι’ αυτό δε λείπουν ούτε από το πασχαλινό τραπέζι. Αυτές τις μέρες λοιπόν, φτιάχνουν το simnel, ένα κέικ με φρούτα που διακοσμείται με 11 μπαλίτσες από μάρτζιπαν οι οποίες συμβολίζουν τους μαθητές του Ιησού μείον τον Ιούδα. Επιπλέον, φτιάχνουν και μικρά ψωμάκια με σταφίδες, τα hot cross buns, που έχουν έναν σταυρό σχηματισμένο στην κορυφή τους.

Πηγή: olivemagazine.gr

Διαβάστε επίσης:

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ