Οι ομορφότερες εκκλησίες της Αθήνας για κατανυκτικό Επιτάφιο και λαμπερή Ανάσταση!

Μπορεί να μην είναι όπως το Πάσχα στο χωριό, όμως και η πρωτεύουσα έχει τις δικές της ομορφιές. Οι εκκλησίες της Αθήνας προσφέρονται για κατάνυξη και προσευχή ή απλά για όσους θέλουν να νιώσουν ότι είναι Πάσχα, ακόμα και μέσα στα στενά όρια της Αθήνας.

Οποιοσδήποτε έχει κάνει έστω και μια φορά Πάσχα στην Αθήνα, ξέρει πως ο Επιτάφιος στην Πλάκα ή η Ανάσταση στον Λυκαβηττό είναι πραγματικά συγκλονιστικές εμπειρίες, είτε είσαι θρησκευόμενος είτε όχι. Είναι εμπειρίες πολιτισμού, παράδοσης και ιστορίας, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Περιφορά επιταφίου στο κέντρο της Αθήνας

Αγία Ειρήνη στην Αιόλου

Τριγυρισμένη από τα μπαρ, καφέ και εστιατόρια της ομώνυμης πλατείας, η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης δεν είναι μόνο όμορφη αλλά διαθέτει και τη διάσημη ελληνική βυζαντινή χορωδία. Επίσης, είναι στις επικρατέστερες επιλογές των περισσότερων Αθηναίων για τη βραδιά της Ανάστασης.

Παναγιά Καπνικαρέα στην Ερμού

Σίγουρα όλοι ξέρετε ποια λέμε! Ο ναός των Εσοδίων της Θεοτόκου, όπως είναι το επίσημο όνομά της εκκλησίας, χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, ενώ χτίστηκε πάνω στα ερείπια μιας παλιότερης εκκλησίας του 5ου αιώνα. Το εσωτερικό της είναι στολισμένο, μεταξύ άλλων, με υπέροχες τοιχογραφίες του Φώτη Κόντογλου.

Παναγιά Καπνικαρέα Αθήνα
Παναγιά Καπνικαρέα

Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης στην Αποστόλου Παύλου

Στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου βρίσκεται ένα από τα πιο γραφικά εκκλησάκια της πόλης, με θέα στο βράχο της Ακρόπολης και τοιχογραφίες του 18ου αιώνα. Το εκκλησάκι αγναντεύει με την ξεχωριστή του ομορφιά πάνω από τον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου στο Θησείο.

Σύμφωνα με την παράδοση, την ονομασία Λουμπαρδιάρης (Κανονιέρης) την πήρε όταν στα μέσα του 17ου αιώνα, παραμονή του Αγίου Δημητρίου, ένα θαύμα έσωσε τον ναό από τον κανονιοβολισμό του φρουράρχου της Ακρόπολης Γιουσούφ. Η σημερινή μορφή του ναού οφείλεται στην ανακατασκευή της μεταβυζαντινής φάσης του από τον Δημήτρη Πικιώνη.

Μετόχι του Πανάγιου Τάφου στην Ερεχθέως

Σαν τον Επιτάφιο και την Ανάσταση στην Πλάκα δεν έχει, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Εδώ φτάνει πρώτο το Άγιο Φως πριν συνεχίσει για την Μητρόπολη. Το σκηνικό είναι μαγικό από μόνο του, ενώ αν δε συμπαθείτε ιδιαίτερα τη βαβούρα των πυροτεχνημάτων και των βαρελότων της Ανάστασης η συγκεκριμένη εκκλησία είναι η ιδανική επιλογή για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Μητρόπολη στη Μητροπόλεως

Ο επιβλητικός καθεδρικός της Αθήνας δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα, πόσο μάλλον φέτος που «καθάρισε» από τις σκαλωσιές που τον εγκλώβιζαν τα τελευταία 20 (!) χρόνια και φαντάζει πλέον πιο μεγαλοπρεπής από ποτέ. Εκτός από εντυπωσιακή Ανάσταση, η Μητρόπολη έχει και έναν από τους ομορφότερους Επιτάφιους, με την περιφορά του να συνοδεύεται από τη φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων και να συναντά στο Σύνταγμα τους επιτάφιους των εκκλησιών του ιστορικού κέντρου.

Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών
Μητρόπολη Αθηνών

Άγιος Γεώργιος Καρύτσης στην πλατεία Καρύτση

Η πάλαι ποτέ δημοφιλής πλατεία Καρύτση μπορεί να έχει χάσει την αίγλη της από την πλατεία Αγίας Ειρήνης, ο ιστορικός και πανέμορφος ναός του Αγίου Γεωργίου Καρύτση όμως, χτισμένος του 1849, παραμένει μία από τις κλασικές και αγαπημένες επιλογές των Αθηναίων για Επιτάφιο και Ανάσταση, ενώ προσελκύει και αρκετές διασημότητες -αν θέλετε μια πιο κοσμοπολίτικη εμπειρία.

Άγιος Γεώργιος στο Λυκαβηττό

Ίσως η πιο εντυπωσιακή Ανάσταση, καθώς θα μπορείτε να θαυμάζετε από ψηλά τα πυροτεχνήματα όλης της Αθήνας. Το ίδιο το εκκλησάκι θυμίζει ξωκλήσι νησιού και στέκεται στη θέση του αρχαίου ναού του Ακραίου Δία. Απλώς φροντίστε να ξεκινήσετε νωρίς ή, αν είστε πιο αθλητικοί τύποι, να ανεβείτε με τα πόδια, καθώς η κίνηση του περιφερειακού εκείνη τη βραδιά είναι εξίσου ιστορική με την εκκλησία.

Άγιος Γεώργιος στο Λυκαβηττό
Άγιος Γεώργιος Λυκαβηττού

Αγία Τριάδα στη Φιλελλήνων

Για μια πιο πολυπολιτισμική εμπειρία, η Αγία Τριάδα, ή Ρώσικη εκκλησία των Αθηνών όπως είναι γνωστή, είναι η ιδανική επιλογή. Η λειτουργία του Μ. Σαββάτου γίνεται στα ρώσικα και οι ρώσικες πασχαλινές παραδόσεις «στολίζουν» τόσο τον Επιτάφιο όσο και την Ανάσταση.

Αιθιοπική Εκκλησία στη Μπόχαλη

Στο ίδιο κλίμα, ο ναός των Αιθιόπων Κοπτών στο Πολύγωνο κατά την περίοδο του Πάσχα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία από μόνος του. Για να μπείτε στον ναό θα πρέπει να βγάλετε τα παπούτσια σας ενώ, εθιμοτυπικά, οι παρευρισκόμενοι φορούν άσπρα ρούχα. Μετά την Ανάσταση ακολουθεί μεγαλοπρεπής γιορτή με κρουστά και χορωδία που αναπαριστά θεατρικά τη ζωή του Χριστού.

Αγία Φωτεινή στις Στήλες του Ολυμπίου Διός

Αν θέλετε να αποφύγετε εντελώς την πολυκοσμία και θέλετε μια ήρεμη και μυσταγωγική ατμόσφαιρα, το εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής με θέα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και τον ναό του Ολυμπίου Διός είναι η τέλεια επιλογή για εσάς. Χτισμένος στα ερείπια του αρχαίου ιερού της Εκάτης, δίπλα στο ιερό του Πανός, ο ναός της Αγίας Φωτεινής είναι μια όαση μέσα στη καρδιά του κέντρου ενώ λέγεται πως οι νύμφες της αρχαιότητας συχνάζουν ακόμα στον τριγύρω χώρο.

Αγία Αικατερίνη στην Πλάκα

Ένας ναός με ιστορική προέλευση στον 11ο αιώνα και την εποχή των Κομνηνών. Στα πρώτα χρόνια μετά την ανέγερσή του ο Ναός της Αγίας Αικατερίνης τιμούσε τους αγίους Θεοδώρους. Γεγονός το οποίος επιβεβαιώνει και μία από τις εικόνες των δύο Αγίων, η οποία βρίσκεται στο τέμπλο. Θα συναντήσετε καλλιτεχνήματα – τοιχογραφίες της Βυζαντινής περιόδου και αξιόλογες φορητές εικόνες έργα του αγιογράφου Δημήτριου Καφή.

Αγία Αικατερίνη, Πλάκα, Αθήνα
Αγία Αικατερίνη, Πλάκα

Άγιος Νικόλαος στην Ρηγίλλης

Ένα εκκλησάκι που δεν θα το βρείτε εύκολα αν δεν σας πουν που βρίσκεται… Πίσω ακριβώς από το Ωδείο Αθηνών και απέναντι από την είσοδο των παλαιών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας. Το κλίμα είναι πραγματικά μαγευτικό…και θυμίζει κάτι από ελληνική επαρχία.

Αγία Μαρίνα στο λόφο Νυμφών

Από τους πιο περίτεχνους ναούς της πόλης, η Αγία Μαρίνα πάνω στον λόφο των Νυμφών διαθέτει ξεχωριστό ρυθμό, που «στεφανώνεται» από έναν μεγάλο τρούλο και τέσσερις μικρότερους, ενώ ακριβώς δίπλα υπάρχει και η παλαιότερη, βυζαντινή εκκλησία του 12ου αιώνα με περίτεχνες τοιχογραφίες.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ