Παράγοντες της Διοίκησης, των θεσμών, των φορέων και της αγοράς μιλούν για το φαινόμενο των μισθώσεων τύπου Airbnb.

 Η ψηφιακή τεχνολογία και το διαδίκτυο εξατομίκευσαν τις επιλογές. Η μετατροπή κάθε ελεύθερου σπιτιού στην πόλη σε τουριστικό κατάλυμα, δημιουργεί ευκαιρίες για εισόδημα, όμως απειλεί να τη μετατρέψει σε ντεκόρ για επισκέπτες.
Image result for κερκυρα
Οι διοικητικές αρχές παρακολουθούν με καθυστέρηση την εξέλιξη του φαινομένου. Σε άλλες πόλεις του κόσμου η δραστηριότητα έχει απαγορευτεί, εδώ ο προβληματισμός προσανατολίζεται μάλλον στο θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Image result for κερκυρα
Τι λένε οι φορείς

Είναι πολλοί εκείνοι που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ενημέρωσης του Σαββατοκύριακου για την καταγραφή των δεδομένων και διάλογο:

DIVANI CORFU PALACE

Ο εκπρόσωπος της περιφερειακής υπηρεσίας τουρισμού,Άγγελος Κοσκινάς λέει ότι με το νόμο του Δεκεμβρίου του 2016, από την 1η Φεβρουαρίου του 2017, επρόκειτο να αλλάξει το τοπίο με τη δημιουργία πλατφόρμας από τον ΕΟΤ, αντίστοιχης του AirBNB. Δεν έγινε τίποτε, η πλατφόρμα ανατέθηκε σε ιδιώτη και δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα προσεγμένο site με σχόλια από τους χρήστες για τα καταλύματα. Έτσι η επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους θα γίνεται απευθείας χωρίς μεσάζοντα και χωρίς προμήθεια.
Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Σπ. Γαλιατσάτος, τόνισε πως η κατάσταση με τα καταλύματα τύπου AirBNB είναι ανεξέλεγκτη και από αυτή «πλήττεται οτιδήποτε νόμιμο». Συνήθως δεν γίνονται συμβάσεις για τη μίσθωση των συγκεκριμένων καταλυμάτων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι υποχρέωση του κράτους να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους και ότι η ΠΙΝ δεν εμπλέκεται σε αυτό το κομμάτι.
Ο αντιδήμαρχος Β. Καββαδίας, ανέφερε ότι δεν υπάρχει εικόνα για τα καταλύματα τύπου AirBNB στην Κέρκυρα, καθώς δεν δημοσιεύονται κάπου σχετικά στοιχεία. Η δημοτική Αρχή προγραμματίζει την πραγματοποίηση ημερίδας σχετικά με το φαινόμενο ώστε να ανοίξει διάλογος με την τοπική κοινωνία.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Π. Μπράμος, απέφυγε ευγενέστατα να συμβάλλει στο ρεπορτάζ λέγοντας «δεν έχει καμία άποψη για το θέμα και τίποτα να προσθέσει στο διάλογο»!
Image result for κερκυρα
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων, Περικλής Κατσαρός,εξέφρασε την άποψη ότι τα συγκεκριμένα καταλύματα ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό την παραοικονομία, δεν διαθέτουν τα προαπαιτούμενα ούτε άδειες από τον ΕΟΤ και συμβάλλουν στη φοροδιαφυγή.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Λογιστών, Νίκος Μάμαλος, διευκρίνισε ότι πρόκειται για σύμβαση αστικής μισθώσεως. Γίνεται συμβόλαιο και δηλώνεται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Το μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Λογιστών, Φώτης Μάρτης, υποστήριξε ότι μέσω τέτοιου τύπου καταλυμάτων, ενισχύεται η φοροδιαφυγή και το ίδιο ισχύει με την υπηρεσία airBNB.
Η μεσίτρια και ιδιοκτήτρια ξενοδοχειακής μονάδας, Κωνσταντίνα Τσουκιά, εξέφρασε την άποψη πως τα μεγάλα ξενοδοχεία δεν επηρεάζονται από την υπηρεσία AirBNB η οποία είναι όπως είπε μια μόδα που θα περάσει. Ως μεσίτρια, υπογράμμισε πως εκδηλώνεται συνεχώς ενδιαφέρον για μικρές κατοικίες, με σκοπό να μετατραπούν σε τέτοιου είδους καταλύματα, την ίδια στιγμή που ντόπιοι και φοιτητές δυσκολεύονται σε μεγάλο βαθμό ως προς την εύρεση κατοικίας.
Ο τουριστικός πράκτορας και ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου, Μιχάλης Χαλικιόπουλος, ανέφερε ότι τα τουριστικά γραφεία έχουν αναγκαστεί να προβούν σε μείωση τιμών, προκειμένου να γίνουν και πάλι ανταγωνιστικά. Όσον αφορά στο αν έχουν ή όχι επηρεάσει τα καταλύματα τύπου AirBNB τα μεγάλα ξενοδοχεία, ο κ. Χαλικιόπουλος, απάντησε αρνητικά. Ενώ σημείωσε πως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση τέτοιων καταλυμάτων ειδικά στο κέντρο του νησιού και έχουν ενταχθεί μάλιστα αρκετές βίλες στο πρόγραμμα.
Image result for κερκυρα

Τέλος, η ιδιοκτήτρια μεσιτικού γραφείου Βάνα Παμφίλη, εξέφρασε τη γνώμη ότι η τοπική αγορά έχει επηρεαστεί, δεν μπορούν να βρουν μόνιμη κατοικία φοιτητές και άνθρωποι που θέλουν να εγκατασταθούν για εργασία. Η κ. Παμφίλη σημείωσε ωστόσο, πως οι χρήστες της πλατφόρμας είναι άψογοι στις υπηρεσίες που παρέχουν.

No pasaran από Ν. Υόρκη, Βερολίνο, Άμστερνταμ και Βαρκελώνη

Η AirBNB είναι ιστοσελίδα καταχώρισης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων, ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2008. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, που φέρνει σε επικοινωνία τον οικοδεσπότη με τον πελάτη. Τα έσοδα της εταιρίας, προέρχονται από το ποσοστό που κρατάει εκείνη από κάθε κράτηση που γίνεται. Σε ορισμένες μητροπόλεις, όπως η Νέα Υόρκη και το Βερολίνο, έχει απαγορευτεί η ενοικίαση μέσω AirBNB ενώ ο Δήμος Βαρκελώνης της επέβαλε πρόστιμο «μαμούθ», ύψους 600.000 ευρώ, για διαφήμιση καταλυμάτων που δεν έχουν τη νόμιμη άδεια. Ο Δήμος του Άμστερνταμ επέβαλε στην AirBNB πρόστιμο 300.000 ευρώ.

Image result for κερκυρα
Πως μετατρέπεται ένα σπίτι σε κατάλυμα τύπου airbnb

Ποιές είναι όμως οι προϋποθέσεις για την ενοικίαση σπιτιού μέσω AirBNB; Βάσει του Ν. 4446/2016 που τέθηκε σε ισχύ από την 1/2/2017:
1) ο εκμισθωτής (ή υπεκμισθωτής), πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο, γραμμένο στο «Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» του Υπουργείου Οικονομικών
2) ο κάθε δικαιούχος μπορεί να ενοικιάζει maximum 2 ακίνητα
3) οι κατοικίες πρέπει να είναι τουλάχιστον 9 τετραγωνικών μέτρων, με φυσικό φωτισμό, αερισμό και θέρμανση και να έχουν νόμιμη οικοδομική άδεια
4) η μίσθωση να γίνεται για όχι περισσότερο από 90 μέρες το χρόνο (με ευνοϊκές εξαιρέσεις στα χαμηλά εισοδήματα)
5) να υπάρχει επίπλωση, αλλά να μην παρέχεται άλλη υπηρεσία εκτός των κλινοσκεπασμάτων.
Έλεγχοι γίνονται από μικτά κλιμάκια των υπουργείων Οικονομικών και Τουρισμού. Αν διαπιστωθεί παράβαση στα δύο πρώτα σημεία, επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και προθεσμία 15 ημερών για συμμόρφωση. Αν επαναληφθεί, το πρόστιμο διπλασιάζεται και τετραπλασιάζεται. Τα έσοδα φορολογούνται, ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία, με συντελεστή 15% έως τις 12.000 ευρώ, με 35% έως τις 35.000 και με 45% άνω των 35.000. Δεν καταβάλλεται ΦΠΑ ή φόρος διαμονής, ούτε υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης.
Σύμφωνα με τον Α. Κοσκινά της Υπηρεσίας Τουρισμού Ι.ν., η περιφερειακή υπηρεσία τουρισμού βρίσκεται σε μεταβατική φάση, καθώς η γραφειοκρατία (υποβολή φακέλων, αιτήσεων κτλ.), αντικαθίσταται με ηλεκτρονική αίτηση και άμεση έγκριση που εκτυπώνει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος. Οι έλεγχοι θα έχουν ως αντικείμενό τους, τα εκτυπωμένα πιστοποιητικά και θα επιβάλλονται πρόστιμα όπου αυτά λείπουν.
Image result for κερκυρα

Πόσα είναι και πόσο κάνουν

Τα διαμερίσματα στο νησί, που συγκαταλέγονται στη λίστα των διαθέσιμων μέσω AirBNB, είναι περίπου 300. Η αξιολόγησή τους από εκείνους που έχουν μείνει σ’ αυτά, κυμαίνονται από 4,6 έως 5 αστέρια.

Μερικές ενδεικτικές τιμές για διαμερίσματα της πόλης. Στην οδό Φιλαρμονικής, από 50 έως 150 ευρώ τη μέρα. Στη Νικηφόρου Θεοτόκη, από 50 έως 120 ευρώ. Στην Αγίας Σοφίας, από 40 έως 100 ευρώ. Στην Σχολεμβούργου, οι τιμές που δίνονται είναι όλες στα 75 ευρώ. Τέλος, στο Λιστόν, οι τιμές ξεκινούν από τα 50 ευρώ και δεν ξεπερνούν τα 100 ευρώ.

Τώρα «airbnb» και στην εστίαση!

Κάνοντας μια «βόλτα» στο διαδίκτυο, βρήκαμε τη σελίδα VIZEAT, τύπου AirBNB, αλλά με αντικείμενο το φαγητό. Πρόκειται για ανθρώπους που αγαπούν τη μαγειρική και μετατρέπουν τα σπίτια τους σε εστιατόρια με συγκεκριμένη τιμή ανά άτομο και κρατήσεις θέσεων. Τα περισσότερα τραπέζια, είναι «κλεισμένα» μέχρι και τον Αύγουστο. Προς το παρόν, στο «παιχνίδι» του AirBNB φαγητού, έχουν μπει άτομα από τη Ρόδο, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Σαντορίνη και την Κρήτη. Ενδεικτικά, ένα μενού 84 ευρώ, περιλαμβάνει: Ορεκτικά, σαλάτα, δύο κυρίως πιάτα, επιδόρπιο και ποτό της επιλογής του «πελάτη».

Η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων εξέδωσε μάλιστα την Πέμπτη (6/7) δελτίο τύπου, στο οποίο κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, για απειλή με ολοκληρωτική καταστροφή του υγιούς επιχειρείν, για πληγή στα δημόσια έσοδα και αύξηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Εκφράζει επίσης φόβους όσον αφορά το AirBNB του φαγητού, τονίζοντας ότι «ανοίγεται η κερκόπορτα για να εισέλθουν στην αγορά, χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις και υποχρεώσεις, νέοι «επαγγελματίες» σε βάρος της υγιούς επιχειρηματικής λειτουργίας».
πηγή:enimerosi.com
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ