Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
21.2 C
Athens
ΑρχικήΤοp ΕμπειρίεςΟι μυστηριώδεις, φλεγόμενες «Πύλες της Κόλασης» του Τουρκμενιστάν

Οι μυστηριώδεις, φλεγόμενες «Πύλες της Κόλασης» του Τουρκμενιστάν

Είναι σπάνιο αλλά πάνω απ’ όλα συγκλονιστικό ότι ένα “ατύχημα” εξελίσσεται σε σημαντικό τουριστικό αξιοθέατo.

Αλλά όταν μια σοβιετική ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στο Τουρκμενιστάν πριν από περισσότερα από 50 χρόνια, λέγεται ότι πυροδότησε μια αλυσιδωτή αντίδραση που δημιούργησε τον κρατήρα αερίου Darvaza – μια γιγάντια, πύρινη τρύπα που τελικά έγινε το πιο περιζήτητο αξιοθέατο της χώρας .
Ονομάζεται επίσης «Πύλες της Κόλασης» και «Λάμψη του Καρακούμ», το φαινόμενο προκαλείται από φλόγες που τροφοδοτούνται με μεθάνιο που διαφεύγουν από πολλές οπές εξαερισμού κατά μήκος του δαπέδου και των τοίχων του κρατήρα. Όταν στέκεστε γύρω από το χείλος, μπορείτε να αισθανθείτε έντονη θερμότητα να πηγάζει από την τρύπα. Είναι ιδιαίτερα δραματικό τη νύχτα, με πύρινες γλώσσες που φλέγονται κάτω από έναν έναστρο ουρανό.

- Advertisement -

Πλαισιωμένος από αμμόλοφους και βραχώδεις εξάρσεις σε ένα απομακρυσμένο μέρος της ερήμου Karakum, ο κρατήρας είναι ο κορυφαίος σταθμός σχεδόν σε κάθε περιοδεία στο έθνος της Κεντρικής Ασίας.

Όταν οι ταξιδιώτες άρχισαν να συρρέουν για πρώτη φορά στη Νταρβάζα, δεν υπήρχαν υπηρεσίες ή ανέσεις επισκεπτών και έπρεπε να φέρουν όλα όσα χρειάζονται για μια διανυκτέρευση. Σήμερα υπάρχουν τρεις μόνιμοι καταυλισμοί με διανυκτέρευση σε γιούρτες ή σκηνές, καθώς και γεύματα και μηχανοκίνητη μεταφορά στο χείλος του κρατήρα για όσους δεν θέλουν να περπατήσουν.

Ο κρατήρας είναι περίπου 70 μέτρα πλάτος και 30 μέτρα βάθος, με κάθετους τοίχους που πέφτουν απότομα σε ένα βραχώδες πεδίο συντριμμιών διάσπαρτο στον πυθμένα. Ένας φράχτης ασφαλείας προστέθηκε το 2018 για να εμποδίσει τους επισκέπτες να πλησιάσουν πολύ κοντά στην φλεγόμενη καταβόθρα.

«Είναι μια καταρρακωμένη σπηλιά αερίου, που ακούγεται τόσο ενδιαφέρουσα όσο ένας παλιός φούρνος αερίου», λέει ο συγγραφέας Ged Gillmore, ο οποίος έγραψε για τον κρατήρα στο «Stans By Me: A Whirlwind Tour Through Central Asia».

«Αλλά υπάρχει αυτό το απόκοσμο και στην πραγματικότητα το βρήκα αρκετά ανατριχιαστικό».

Ωστόσο, ο κρατήρας μπορεί να μην υπάρχει για πολύ ακόμα, τουλάχιστον όχι στην πύρινη μορφή του. Σε αρκετές περιπτώσεις, η κυβέρνηση του Τουρκμενιστάν ανέφερε την πιθανότητα να σφραγιστεί με κάποιο τρόπο ο κρατήρας. Εν τω μεταξύ, όσοι επισκέπτονται τη Νταρβάζα εδώ και χρόνια λένε ότι οι φλόγες είναι πολύ μικρότερες από ό,τι κάποτε.

«Θα έλεγα ότι καίει μόνο στο 40% περίπου του επιπέδου που είδα για πρώτη φορά εκεί το 2009», λέει ο Dylan Lupine, του οποίου το Lupin Travel με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ένας από τους πρωτοπόρους που έφεραν τουρίστες στο Τουρκμενιστάν.
«Σε πολύ μεγαλύτερη περιοχή του κρατήρα τότε έκαιγαν φλόγες. Τώρα είναι λιγότερες και δεν είναι τόσο ψηλά όσο ήταν».

Στεκόμενος στην άκρη του κρατήρα, ένας τοπικός οδηγός, επιβεβαιώνει ότι οι φλόγες όλο και λιγοστεύουν τα τελευταία επτά χρόνια και τις 40 περίπου επισκέψεις του στη Νταρβάζα .

«Πριν υπήρχαν περισσότερες φλόγες από ό,τι τώρα, πιθανότατα επειδή φθείρεται η θήκη αερίου», λέει.

Αλλά αυτό δεν μειώνει τη γοητεία ενός υβριδικού ανθρωπογενούς/φυσικού θαύματος που είναι ιδιαίτερα εκπληκτικό όταν φυσά μια αμμοθύελλα και κρύβει τα πάντα εκτός από τη φωτιά που τρεμοπαίζει και φτάνει από το σκοτεινό λάκκο κάτω.

Μυστηριώδεις καταβολές

Κανείς δεν είναι σίγουρος πότε άνοιξε ο κρατήρας αερίου, προφανώς επειδή οι αναφορές της σοβιετικής εποχής λείπουν, είναι ελλιπείς ή εξακολουθούν να είναι εμπιστευτικές.

«Υπάρχουν πολλές διαμάχες, πολλές διαφωνίες για το πώς ξεκίνησε», λέει ένας Καναδός ταξιδιώτης και τηλεοπτικός παρουσιαστής που είναι το μόνο γνωστό πρόσωπο που έχει εξερευνήσει μέσα στον κρατήρα αερίου.

«Δεν ξέρω καν τι να πιστέψω. Υπάρχουν τόσες πολλές ιστορίες και μυθολογία με αυτό το μέρος. Είναι τρελό.”

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πιο κοινή θεωρία είναι ότι ο κρατήρας σχηματίστηκε το 1971 και λίγο αργότερα πυρπολήθηκε.

«Αλλά ενώ ήμουν στο Τουρκμενιστάν, είχαμε δύο γεωλόγους της παλιάς σχολής από την κυβέρνηση που βγήκαν στον κρατήρα μαζί μας, και αυτό που μου είπαν ήταν ότι ο κρατήρας στην πραγματικότητα σχηματίστηκε κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1960 και φούσκωσε με λάσπη και αέριο για αρκετό καιρό και δεν άναψε παρά τη δεκαετία του 1980».

Το πώς το αέριο πρωτοάναψε είναι ένα άλλο μυστήριο

«Κάποιοι λένε ότι ήταν χειροβομβίδα», προσθέτει ο ίδιος. “Μερικοί λένε ότι οι Σοβιετικοί έριξαν ένα σπίρτο. Έχω ακούσει μια ιστορία ότι ένας μεθυσμένος αγρότης οδήγησε το τρακτέρ του εκεί κάποια στιγμή.”

Ο τοπικός οδηγός έχει μια άλλη θεωρία: «Υπήρχε ένα κοντινό χωριό εκείνες τις μέρες, και έχω ακούσει ότι έβαλαν φωτιά στον κρατήρα επειδή δεν ήθελαν η μυρωδιά να καταστρέψει τη ζωή ή το δηλητηριώδες αέριο να γίνει επιβλαβές για την υγεία των χωριών . Νόμιζαν ότι θα καεί σε μερικές εβδομάδες».

Εκτός από τη συγκίνηση της βύθισης σε έναν φλεγόμενο κρατήρα, ο παρουσιαστής βρισκόταν σε μια επιστημονική αποστολή χρηματοδοτούμενη από το National Geographic για να βρει μορφές ζωής που θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε αυτό το περιβάλλον, ειδικά εκείνες που θα μπορούσαν να δώσουν ενδείξεις για το τι θα μπορούσαμε να βρούμε υπό παρόμοιες συνθήκες σε άλλους πλανήτες.

Κατά τη διάρκεια μιας καθόδου 17 λεπτών το 2013 – μέσα σε μια αλουμινισμένη στολή με λουρί Kevlar και σχοινιά Technora του τύπου που χρησιμοποιήθηκαν στις αποστολές της NASA στον Άρη – συνέλεξε δείγματα εδάφους για το Extreme Microbiome Project. Μεταγενέστερη ανάλυση αποκάλυψε απλούς οργανισμούς, όπως βακτήρια και θερμόφιλα, που είναι κατά κάποιο τρόπο ικανοί να επιβιώσουν στις ακραίες θερμοκρασίες μέσα στον κρατήρα.

«Πύλες της Κόλασης» του Τουρκμενιστάν

Φτάνοντας στη Νταρβάζα

Ο κρατήρας αερίου βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων ωρών με το αυτοκίνητο βόρεια της Ασγκαμπάτ, της πρωτεύουσας. Η τετρακίνηση συνιστάται ιδιαίτερα για ένα ταξίδι κατά μήκος του ανώμαλου αυτοκινητόδρομου δύο λωρίδων κυκλοφορίας και των αμμωδών δρόμων της ερήμου που οδηγούν στο Darvaza.

Οι περιπλανώμενες καμήλες είναι ένα συχνό θέαμα στη διαδρομή.

Εκτός από τα γενικά καταστήματα στο Bokurdak και το Erbent, απομακρυσμένα χωριά της ερήμου κατά μήκος της εθνικής οδού, δεν υπάρχει πουθενά να προμηθευτείτε κάτι μετά την αναχώρηση από το Ashgabat.

Το Darwaza Camp είναι η πιο πολυτελής από τις τρεις επιλογές διανυκτέρευσης. Σε απόσταση περίπου πέντε λεπτών με τα πόδια από το χείλος του κρατήρα, η κατασκήνωση διαθέτει γιούρτες με κρεβάτια και καρέκλες, μια σκιερή τραπεζαρία και τουαλέτες porta-potty/outhouse.

Στην αντίθετη πλευρά του κρατήρα, το Garagum Camp προσφέρει γιούρτες με μαξιλάρια δαπέδου απλωμένα σε παραδοσιακά χαλιά του Τουρκμενιστάν, εσωτερικά φώτα με ηλιακή ενέργεια και βραδινά γεύματα μπάρμπεκιου που σερβίρονται σε υπαίθρια τραπέζια.

Το Garagum βρίσκεται περίπου 10 λεπτά με τα πόδια από το χείλος του κρατήρα και ακόμη πιο κοντά σε ένα μικρό βραχώδες βουνό όπου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν μια πανοραμική θέα στις Πύλες της Κόλασης.

«Το να φτάσετε στο Darvaza τη νύχτα είναι σίγουρα το καλύτερο», λέει ο Gillmore. «Είναι αυτό το απίστευτο πράγμα που βλέπετε για πρώτη φορά από απόσταση μετά από ώρες οδήγησης στην έρημο. Δεν υπάρχει κανένας άλλος φωτισμός πουθενά κοντά του και νιώθεις ότι βρίσκεσαι πραγματικά στις πύλες της κόλασης».

Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν δύο άλλοι τυχαίοι κρατήρες – που σχηματίστηκαν περίπου την ίδια εποχή και από παρόμοια γεώτρηση που πήγε στραβά – που είναι εξίσου μεγάλοι με το Darvaza αλλά όχι τόσο εντυπωσιακοί.

Κοντά στη διασταύρωση του ασφαλτοστρωμένου αυτοκινητόδρομου και της αμμώδους οδού προς τη Darvaza βρίσκεται ένας κρατήρας αερίου με πολύ μικρότερες φλόγες. Πιο νότια κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου προς την κατεύθυνση του Ασγκαμπάτ βρίσκεται ένας κρατήρας γεμάτος νερό με φυσαλίδες αερίου αλλά χωρίς φλόγες.

Θα εξαφανιστεί ο κρατήρας του αερίου;

Εδώ και χρόνια γίνεται λόγος ότι η κυβέρνηση του Τουρκμενιστάν θα μετατρέψει τη Νταρβάζα σε τοποθεσία παραγωγής φυσικού αερίου σβήνοντας τις φλόγες.

Το 2022, η κρατική εφημερίδα Neytralny Turkmenistan ανέφερε ότι ο πρόεδρος ζήτησε από το υπουργικό συμβούλιο του να διαβουλευτεί με επιστήμονες για να βρει έναν τρόπο να σβήσει τις φλόγες και να κλείσει την τοποθεσία στον τουρισμό.

Μεταξύ των λόγων που αναφέρθηκαν για το κλείσιμο του κρατήρα ήταν η απώλεια ενός πολύτιμου φυσικού πόρου, οι περιβαλλοντικές ζημιές και οι ανησυχίες για την υγεία.

Από τότε, έχει γίνει πολλή συζήτηση για την προβλεπόμενη κατάρρευση του κρατήρα, αλλά τίποτα συγκεκριμένο δεν αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση πρόκειται να σβήσει τις φλόγες σύντομα.

Κάποιοι λένε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ανοίξει ένα κοντινό ερευνητικό πηγάδι που έχει αφαιρέσει σημαντική ποσότητα αερίου που διέφευγε από τον κρατήρα και προκάλεσε σημαντική πτώση του επιπέδου των φλόγων.

«Είναι μόνο φήμες», λέει ο τοπικός οδηγός, ο οποίος προσθέτει «δεν υπάρχει ακόμη τίποτα επίσημο σχετικά με τον τερματισμό». Και αναρωτιέται πώς μπορεί να γίνει.

«Μπορούν να το γεμίσουν με τσιμέντο ή αφρό, αλλά το αέριο θα διαφύγει αλλού. Δεν ξέρουμε πώς θα συμβεί ή αν θα συμβεί».

Το CNN Travel επικοινώνησε με κυβερνητικούς αξιωματούχους για σχόλια σχετικά με το μέλλον του κρατήρα.

Ο Λούπιν, ο οποίος επισκέφτηκε τον ιστότοπο ξανά νωρίτερα φέτος, συμφωνεί ότι η Νταρβάζα μπορεί να είναι καταδικασμένη: «Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι αυτή θα είναι μια νέα προσπάθεια να σβήσουν επιτέλους τις φλόγες», λέει ο Λούπιν. «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία μεταξύ των ντόπιων, καθώς πιστεύουν ότι εάν ο κρατήρας σβήσει, τότε ο τουρισμός στο Τουρκμενιστάν θα έχει τεράστιο πλήγμα και πολλοί από αυτούς θα μείνουν χωρίς δουλειά».

Προς το παρόν, ο Κρατήρας αερίου Darvaza συνεχίζει να εκπλήσσει τους επισκέπτες που κάνουν το μακρύ αυτό και επίπονο ταξίδι στην έρημο Karakum για να δουν το τυχαίο φυσικό θαύμα του Τουρκμενιστάν.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,191LikesΚάντε Like
89,287 FollowersΑκολουθήστε
177,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ