Εδώ και δεκαετίες οι παραδοσιακές αγορές της Θεσσαλονίκης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αστικής ζωής της πόλης!

 

Αγορά Μοδιάνο

- Advertisement -

Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, εκεί που άλλοτε βρισκόταν η συναγωγή Ταλμούδ Τορά, ανάμεσα στις οδούς Αριστοτέλους, Ερμού, Κομνηνών και Βασιλέως Ηρακλείου, χτίστηκε μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 η αγορά Μοδιάνο. Αν και στην αρχή σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Ερνέστ Εμπράρ είχε προγραμματιστεί να δημιουργηθούν παζάρια, τελικά επικράτησε η πρόταση του μηχανικού Ελί Μοδιάνο, ο οποίος οραματίστηκε μια κεντρική αγορά η οποία θα αποτελούσε σημείο αναφοράς της εμπορικής κίνησης της πόλης.

Η κατασκευή του κτηρίου ξεκίνησε το 1922 και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το 1930. Σαφώς αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης για πάνω από 80 χρόνια, αφού ήταν σταθερή επιλογή για τις αγορές των Θεσσαλονικιών. Στο Μοδιάνο θα συναντήσετε καταστήματα με τρόφιμα, μπαχαρικά, τυριά, κρέατα, ψάρια, ενώ θα ανακαλύψετε και αρκετά μικρά μπαρ και ταβερνούλες, που προσφέρουν ένα νοητό «ταξίδι» στο λαμπρό παρελθόν του ιστορικού κέντρου. Οι ένδοξες εποχές της, βέβαια, έχουν παρέλθει, και πολλοί αναζητούν έναν τρόπο για να αναγεννηθεί αυτό το μικρό «κομμάτι» ιστορίας της πόλης.

Μετά από σειρά συζητήσεων και προτάσεων, το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, το 2016, ανακήρυξε την One Outlet AE ως Προτιμητέο Επενδυτή του Μοδιάνο, έχοντας υποβάλει προσφορά ύψους 1,9 εκατ. ευρώ. Αν και αρκετοί αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τη συγκεκριμένη επιλογή, η απόφαση της παραχώρησης του 43% σε μια ιδιωτική εταιρεία χαιρετίστηκε από πολλούς με ενθουσιασμό, κάνοντας λόγο για μια κίνηση θα που δώσει «ανάσα» στην αγορά.

Χαρακτηριστικά, η κα. Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στόχος δεν είναι απλώς η διάσωση της Αγοράς Μοδιάνο ως μνημείου, αλλά η αναβίωση της ιστορίας της πόλης και των αναμνήσεων των κατοίκων της, καθώς και η δημιουργία συνεργειών εντός της συγκεκριμένης γειτονιάς».

10+3 ιδιαίτερα concepts στη Θεσσαλονίκη που κέρδισαν τον θαυμασμό μας!

ΜΠΙΤ ΠΑΖΑΡ

Το λεγόμενο «Μοναστηράκι» της Θεσσαλονίκης έχει πολλά κοινά με αυτό της Αθήνας και είναι ιδανικό για τους λάτρεις του vintage. Εδώ θα ανακαλύψετε καλογυαλισμένες αντίκες και διάφορα όμορφα αντικείμενα που αποπνέουν αρχοντιά.

Κρατήστε και λίγο χρόνο για τα cult ταβερνάκια και τα παραδοσιακά μεζεδοπωλεία της περιοχής, όπου συνωστίζονται και πολλοί φοιτητές. Το Μπιτ Παζάρ πρέπει να το ψάξετε, αφού κρύβεται σε μια «μυστική» open-air στοά, μεταξύ των οδών Ολύμπου και Ελ. Βενιζέλου.

Η κατασκευή του κτηρίου που στεγαζει την αγορα Μοδιανο ξεκίνησε το 1922 και τα εγκαίνια εγιναν το 1930

Nightlife σε μια από τις πιο δημοφιλείς πιάτσες της Θεσσαλονίκης!

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΘΩΝΟΣ

Ένα στενό κοντά στην Πλατεία Αριστοτέλους μάς επιφυλάσσει μια καλά κρυμμένη έκπληξη! Μόλις πλησιάζουμε τη γραφική υπαίθρια αγορά, λίγο οι μυρωδιές από τα ταβερνεία λίγο τα γέλια από τις ανέμελες παρέες φίλων αλλά και οι «κράχτες» της διεγείρουν την περιέργειά μας.

Μας κρατάνε για ένα «διάλειμμα» στη δημοφιλή αυτήν πλατεία, που κάποτε στέγαζε ξυλουργεία, τσαγκαράδικα, μηχανουργεία, εξ ου και η παλαιότερη ονομασία «Ξυλάδικα» ή «Καρεκλάδικα».

ΛΟΥΛΟΥΔΑΔΙΚΑ

Δίπλα στο τουρκικό λουτρό Γιαχουντί Χαμάμ, στη συμβολή των οδών Κομνηνών, Βασιλέως Ηρακλείου και Φαγκίνη, από τα τέλη του 19ου αιώνα άνοιξαν τα ανθοπωλεία της Θεσσαλονίκης.

Στις αρχές του περασμένου αιώνα υπήρχαν πάνω από 50 πάγκοι, αλλά σήμερα έχουν μείνει ελάχιστοι. Παρ’ όλα αυτά, με το πέρασμά σας από εκεί θα ικανοποιήσετε τις αισθήσεις σας με… χρώματα και αρώματα!

6+2 γευστικά στέκια στην Θεσσαλονίκη για να απολαύσετε παραδοσιακή, ελληνική κουζίνα!

ΜΠΕΖΕΣΤΕΝΙ

Προέρχεται από την τουρκική λέξη «bezesten», σημαίνει «αρχαιοπωλείο». Η ετυμολογία, ωστόσο, έγκειται στην αραβική «bez», που σημαίνει «ύφασμα»!

Το εμβληματικό οθωμανικό αρχιτεκτόνημα, που βρίσκεται εκεί όπου η οδός Ελ. Βενιζέλου συναντά τη Σολωμού, παρότι σήμερα παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, συνεχίζει να στεγάζει διάφορων ειδών οld fashioned μικρομάγαζα.

Όμως, κάποτε ήταν καθοριστικό σημείο για την οικονομία, αφού εδώ ελεγχόταν η ποιότητα των εμπορευμάτων, φυλάσσονταν τα έγγραφα της αγοράς, καθορίζονταν ισοτιμίες των νομισμάτων και πωλούνταν -ανάμεσα σε άλλα- ασήμι ή πολυτελή υφάσματα!

Καπάνι – Αγορά Βλάλη

Μια αγορά με πλούσια ιστορία βρίσκεται στο κέντρο της πόλης ανάμεσα στις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου, και δεν είναι άλλη από την Αγορά Καπάνι (ή Αγορά Βλάλη).

Το όνομά της, σε πλήρη αρμονία με τη μυρωδιά των μπαχαρικών που την κατακλύζει, έχει κι αυτό κάτι «ανατολίτικο», καθώς προέρχεται από την τουρκική φράση «Ουν-Καπάν», που σημαίνει αγορά αλεύρων (αλευροπάζαρο). Δημιουργήθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες που κατέφυγαν στη Θεσσαλονίκη πριν από 100 χρόνια περίπου, οι οποίοι πολύ γρήγορα κατάφεραν να φτιάξουν τη δική τους εμπορική πιάτσα, που έγινε σημείο αναφοράς για όλους τους κατοίκους.

Εδώ θα βρείτε φρέσκα ψάρια, λαχανικά, φρούτα, τυροκομικά αλλά και πολλά άλλα είδη σε πολύ καλές τιμές και ποικιλία, πάντα με φιλική εξυπηρέτηση, ενώ δύσκολα θα αντισταθείτε στα γραφικά καφενεδάκια και μεζεδοπωλεία για έναν καφέ ή ουζάκι, πάντα συνοδεία του κατάλληλου μεζέ.

Θεσσαλονίκη: Ιδιαίτερα μαγαζιά σε… ιδιαίτερα σημεία που δεν έχουν γίνει τυχαία στέκια!

ΣΗΜΕΡΑ

Ακόμα και μέχρι το 2000 εδώ «χτυπούσε» η καρδιά της πόλης, αφού αποτελούσε την ιδανική επιλογή για τις αγορές των κατοίκων οι οποίοι στριμώχνονταν στα στενοσόκακα της αγοράς για τα ψώνια τους. Σήμερα, δυστυχώς, η εικόνα είναι πολύ διαφορετική, αφού ο ανταγωνισμός των μεγάλων εμπορικών κέντρων είχε συνέπεια τη μείωση της καταναλωτικής κίνησης που επέφερε και το κλείσιμο πολλών παραδοσιακών καταστημάτων.

Σταθεροί πάντως θαμώνες παραμένουν οι πιο ηλικιωμένοι, αλλά και οι πιο «ρομαντικοί» που συνδυάζουν τις αγορές τους με μια βόλτα στα στενά της αγοράς.

Το όνοµά της προέρχεται από την τουρκική φράση Ουν-Καπάν, που σηµαίνει αλευροπάζαρο

Πηγή Best in travel Thessaloniki 2018

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ