Είναι δύσκολο να το πιστέψουµε, αλλά υπάρχουν κάποια υπέροχα µέρη στον πλανήτη, κορυφαίοι τουριστικοί προορισµοί, αλλά και µοναδικά δείγµατα τόσο της φύσης όσο και της ανθρώπινης ιστορίας και δηµιουργικότητας που κάποια στιγµή θα πάψουν να υφίστανται!

Το ερώτηµα, λοιπόν, που γεννάται είναι πόσος χρόνος άραγε αποµένει µέχρι να τα βρίσκουµε µόνο… σε σελίδες βιβλίων. Συγκεντρώσαµε 11 από αυτά που αξίζει να δούµε και, αν δεν… επισπεύσουµε την επίσκεψή µας, µάλλον δεν θα έχουµε ποτέ την ευκαιρία!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΚΕΙΜΕΝΟ: Κατερίνα Ρίγκου ([email protected])

Νεκρά Θάλασσα, Ισραήλ

shutterstock_87120142

Η Νεκρά Θάλασσα ή Αλμυρά Θάλασσα ή Θάλασσα Αραβά εντοπίζεται στα σύνορα του Ισραήλ με την Ιορδανία. Η επιφάνειά της βρίσκεται περίπου 400 μ. κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, γεγονός που την καθιστά το χαμηλότερο σημείο στην επιφάνεια της Γης. Ονομάστηκε Νεκρά Θάλασσα γιατί καμία μορφή ζωής δεν μπορεί να επιζήσει μέσα στο εξαιρετικά αλμυρό νερό της! Σε αυτό οφείλεται και η εντυπωσιακή άνωση που παρουσιάζει, με αποτέλεσμα πολλά αντικείμενα που κανονικά θα βυθίζονταν στο νερό εδώ να επιπλέουν με ευκολία. Στην πραγματικότητα, είναι αδύνατον ένας κολυμβητής στη Νεκρά Θάλασσα να βουλιάξει! Ο χρόνος όμως δείχνει να εξαντλείται για αυτό το θαύμα της φύσης… Τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει μη αναστρέψιμη βλάβη, εξαιτίας της εξόρυξης ορυκτών, των αγροτικών εργασιών στην περιοχή αλλά και των εταιρειών καλλυντικών, που συνεχίζουν να «στραγγίζουν» τη θάλασσα από τους πλούσιους πόρους της. Η στάθμη της χαμηλώνει κατά ένα μέτρο το χρόνο (οι πρώτες μετρήσεις ξεκίνησαν να καταγράφονται το 1927), καθώς η εκροή είναι μεγαλύτερη από την εισροή υδάτων από τον ποταμό Ιορδάνη, γεγονός που οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως η αυξημένη άντληση νερού από τον ποταμό για αρδευτικά έργα. Η ζήτηση για τους υδάτινους πόρους στην περιοχή είναι αυξημένη, τόσο από την Ιορδανία όσο και από τη γειτονική Δυτική Όχθη (Παλαιστίνη) και τη Συρία. Η ακτογραμμή υποχωρεί κατά περίπου 90 εκατοστά ετησίως, οπότε υπολογίζεται ότι περίπου σε 50 χρόνια θα έχει εξαφανιστεί.

Πώς θα πάτε

Από Αθήνα με απευθείας πτήση για το Τελ Αβίβ με την Aegean (el.aegeanair.com), από €234 με επιστροφή. Από εκεί μπορείτε να φτάσετε οδικώς σε διάφορες πόλεις που βρίσκονται στις όχθες της Νεκράς Θάλασσας. Ενδεικτικά αναφέρουμε την πόλη Mitspe Shalem, που απέχει από το Τελ Αβίβ μόλις 130 χλμ. (περ. 2 ώρες με το αυτοκίνητο).

Λεκάνη του Κονγκό, Αφρική

shutterstock_63466216

Τα τροπικά δάση παράγουν ένα μεγάλο μέρος του οξυγόνου του πλανήτη. Καθώς αυτά συρρικνώνονται, απορροφούν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, κάτι που ενισχύει περαιτέρω την αλλαγή του κλίματος. Η επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι δύο εκατομμύρια στρέμματα «χάνονται» κάθε χρόνο από το τροπικό δάσος της λεκάνης του Κονγκό, το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο έπειτα από εκείνο του Αμαζονίου, λόγω της παράνομης υλοτομίας, της κτηνοτροφίας, της εξόρυξης αλλά και των εχθροπραξιών στην περιοχή. Μάλιστα, πρόσφατα ανοίχτηκαν δρόμοι ευκολότερης πρόσβασης για τους λαθροθήρες, με αποτέλεσμα να διπλασιαστεί η δράση τους, που στρέφεται κατά απειλούμενων ειδών, όπως είναι οι γορίλες και οι ελέφαντες. Αν οι προσπάθειες των ιθυνόντων δεν ευοδωθούν, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέχρι και τα δύο τρίτα του εν λόγω δάσους μπορεί να χαθούν μέχρι το 2040!
Πώς θα πάτε

Από την Αθήνα θα φτάσετε στην πρωτεύουσα του Κονγκό, Κινσάσα, με τις Egyptair (www.egyptair.com) και Ethiopian Airlines (www.ethiopianairlines.com), με δύο ενδιάμεσους σταθμούς, Κάιρο και Αντίς Αμπέμπα (Αιθιοπία), από €846 με επιστροφή.

Σινικό Τείχος, Κίνα

shutterstock_113936599

Η μεγαλύτερη ανθρώπινη κατασκευή του κόσμου, μια πανίσχυρη οχύρωση που χτίστηκε για να προστατέψει ένα βασίλειο και ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου, έχει επιζήσει για πάνω από 2.000 χρόνια, αλλά, σύμφωνα με τις έρευνες, η κληρονομιά του Σινικού Τείχους μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της. Το ένα τρίτο του τείχους έχει περιοριστεί σε ερείπια, εξαιτίας της αλόγιστης εξάπλωσης των καλλιεργειών, της λεηλασίας των υλικών του και -αναπόφευκτα- από το πέρασμα του χρόνου. Το καλύτερα διατηρημένο τμήμα του, που κατασκευάστηκε σταδιακά από το 14ο μέχρι το 17ο αιώνα, υπό τη δυναστεία των Μινγκ, στέκεται ακόμα -αλλά για πόσον καιρό άραγε- πριν παραδοθεί και αυτό στη φθορά του χρόνου.

Πώς θα πάτε

Από την Αθήνα θα φτάσετε στο Πεκίνο με πτήση της Turkish Airlines (www.turkishairlines.com), μέσω Κωνσταντινούπολης, από €481 με επιστροφή.

Εverglades, Φλόριντα, ΗΠΑ

shutterstock_68086624

Στη Φλόριντα, µε το ένα εκατοµµύριο εκτάρια υγροτόπων, το Everglades -µόλις 35΄ από το Μαϊάµι- είναι ένα ποικιλόµορφο τοπίο µε βάλτους και σαβάνες αλλά και το µοναδικό µέρος στον κόσµο όπου συνυπάρχουν αλιγάτορες και κροκόδειλοι… Παρ’ όλα αυτά, µόλις το 1/5 του προστατεύεται ως εθνικό πάρκο. Ως εκ τούτου, ο βιότοπος καταλαµβάνει πλέον το ήµισυ της έκτασης που είχε το 1900, λόγω της ρύπανσης από τα αγροκτήµατα και της επέκτασης των ανθρώπινων υποδοµών, ενώ έχει πληγεί και από τα εισαγόµενα είδη, όπως ο πύθωνας της Βιρµανίας. Στην πραγµατικότητα, τα άγρια ζώα ενδέχεται να αντιµετωπίσουν το µεγαλύτερο κίνδυνο. Εδώ είναι το «σπίτι» πολλών απειλούµενων ειδών, όπως του πάνθηρα της Φλόριντα – έχουν αποµείνει σήµερα λιγότεροι από 100 στη φύση. Ενώ το Everglades ποτέ δεν θα εξαφανιστεί τελείως, το οικοσύστηµα υποβάλλεται σε αµετάκλητη αλλαγή προς το χειρότερο…

Πώς θα πάτε

Από Αθήνα για Μαϊάµι µε United Airlines (www.united.com), µέσω Φρανκφούρτης, από €829 µε επιστροφή. Στην επιστροφή µεσολαβούν δύο στάσεις (Newark, ΗΠΑ και Μόναχο, Γερµανία). Από το Μαϊάµι φτάνετε στο Everglades οδικώς σε 35΄.

Ταζ Μαχάλ, Ινδία

shutterstock_180918317Χτισμένο στη νότια όχθη του ποταμού Yamuna, κοντά στην πόλη Άγκρα της Ινδίας, το Ταζ Μαχάλ αποτελεί πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών κάθε χρόνο από κάθε μέρος του πλανήτη. Ακόμη και η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου δεν απέτρεψε τα πλήθη από τη μαζική προσέλευση στο εν λόγω μνημείο αγάπης, το οποίο «παντρεύει» στην αρχιτεκτονική του ινδικά, περσικά και ισλαμικά στοιχεία, ενώ διαθέτει ένα ακόμη μεγαλύτερο backstory… Το μεγαλοπρεπές αυτό κτηριακό συγκρότημα ανήγειρε ο Μογγόλος αυτοκράτορας (σάχης) Τζαχάν, προκειμένου να τιμήσει την πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ, που πέθανε το 1631, κατά τη διάρκεια τοκετού. Σήμερα το μαυσωλείο θεωρείται μια από τις πιο εμβληματικές κατασκευές όλων των εποχών, ενώ μπορεί να δεχτεί μέχρι και τέσσερα εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο (!), ένας αριθμός, όμως που οι ειδικοί φοβούνται ότι συμβάλλει -μαζί με το κυκλοφορικό χάος που συνεπάγεται- στη σταθερή διάβρωση του κτίσματος και τη ρύπανση του αέρα σε καθημερινή βάση! Εκτός αυτού, έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα θεμέλιά του βυθίζονται αργά στον ποταμό Yamuna. Μάλιστα, φημολογείται ότι Αρχές θα κλείσουν το χώρο για το κοινό -όπως έκανε η Αγγλία με το Stonehenge-, που πλέον θα μπορεί να το θαυμάσει μόνο από μακριά.

Πώς θα πάτε

Από την Αθήνα για Δελχί με Turkish Airlines (www.turkishairlines.com), μέσω Κωνσταντινούπολης, από €562 με επιστροφή. Από το Δελχί η Άγκρα απέχει 211 χλμ. – οδικώς 3 ώρες και 15΄.

Κιλιμάντζαρο, Τανζανία

shutterstock_110230823Πρόκειται για το ψηλότερο βουνό της Αφρικής, µε ύψος 5.895 µ. στη βορειοδυτική Τανζανία, πολύ κοντά στον Ισηµερινό. Οι δύο κορυφές του (Kibo και Mawensi) καλύπτονται από παγετώνες. Οι χαµηλότερες ζώνες, από τα 2.000 έως τα 3.000 µ., είναι πλούσιες σε παρθένα δάση, ενώ οι ακόµη χαµηλότερες, σε εκτάσεις για καλλιέργεια. Από το 1848 που το πρωτοαντίκρισαν Ευρωπαίοι ιεραπόστολοι ακολούθησαν πολλές ακόµη αποστολές για την εξερεύνησή του, µε τις νεότερες να διαπιστώνουν ότι οι παγετώνες του Κιλιµάντζαρο, από τους οποίους τροφοδοτούνται πολλοί ποταµοί της ανατολικής Αφρικής (ακόµη και ο Νείλος!), συνεχώς µειώνονται. Από την άλλη, είτε από τη ρύπανση που προκαλεί ο άνθρωπος είτε από τον φυσικό κύκλο της Γης, η υπερθέρµανση του πλανήτη έχει µεγαλύτερη επίδραση απ’ ό,τι νοµίζαµε. Επιστηµονικές µελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το χιόνι και ο πάγος στο ανώτατο όριο του βουνού υποχωρούν κατά 1% ετησίως από το 1912, ενώ η συσσώρευση πάγου σταµάτησε το 2000. Η υποχώρησή τους εκθέτει το σκουρόχρωµο έδαφος του βουνού, το οποίο έτσι απορροφά περισσότερη θερµότητα, κάνοντας τους παγετώνες να λιώνουν ακόµα πιο γρήγορα. Η βουνοκορφή του Κιλιµάντζαρο ήταν ένας ιδανικός προορισµός για ορειβάτες, αλλά, µε το σηµερινό ρυθµό µείωσης, το σκηνικό θα αλλάξει µέσα στα επόµενα 15 χρόνια!

Διαβάστε ακόμα:  Άνοιξε η πιο βαθιά πισίνα του κόσμου για καταδύσεις!

Πώς θα πάτε

Από Αθήνα για το Διεθνές Αεροδρόµιο Kilimanjaro µε Turkish Airlines (www.turkishairlines.com), µέσω Κωνσταντινούπολης, από €714 µε επιστροφή.

Ψαραγορά Tsukiji, Τόκιο, Ιαπωνία

shutterstock_195048584Η περιοχή αποτελεί ένα από τα κυριότερα εµπορικά και διοικητικά κέντρα του Τόκιο. Καλύπτει µια έκταση 18,23 τ.χλµ., µε τον πληθυσµό της να ξεπερνά τους 312.000, κάτι που πρακτικά σηµαίνει ότι αντιστοιχούν 17.000 άτοµα ανά τετραγωνικό χιλιόµετρο! Εδώ εντοπίζεται η µεγαλύτερη αγορά ψαριών στον κόσµο! Πλήθη τουριστών και ντόπιων «αναµειγνύονται» στην ψαραγορά µε τους 1.200 πάγκους, ενώ κυριαρχούν τα παζάρια µε τους ιχθυοπώλες για τα νωπά αλιεύµατα της ηµέρας. Πριν από την αυγή ακόµα και προτού καταφθάσουν τα πλήθη, πραγµατοποιούνται οι δηµοπρασίες τόνου, ένα ανεπανάληπτο θέαµα για τους λίγους τυχερούς που θα το παρακολουθήσουν. Δυστυχώς όµως, η ευκαιρία να δει κανείς αυτό το ορόσηµο της πόλης στην αρχική του θέση δεν θα υπάρχει πια από τον Νοέµβριο του 2016, καθώς οι Αρχές έχουν αποφασίσει, εν όψει των Ολυµπιακών Αγώνων του Τόκιο, το 2020, και στο πλαίσιο των σχετικών εργασιών, να µετακινήσουν την αγορά προς το Toyosu, κατά µήκος του ποταµού Sumida, στο κέντρο του Τόκιο.

Πώς θα πάτε

Από την Αθήνα θα φτάσετε στο Τόκιο µε Turkish Airlines (www.turkishairlines.com), µέσω Κωνσταντινούπολης, από €566 µε επιστροφή.

Μαλδίβες, Νότια Ασία

shutterstock_65727001Πρόκειται για έναν μικρό τροπικό παράδεισο στη μέση του Ινδικού Ωκεανού, που αγγίζει σχεδόν την ουτοπία, με ζαχαρόλευκες παραλίες, τεράστιους κοραλλιογενείς υφάλους και γαλαζοπράσινα νερά που εκτείνονται… χωρίς τέλος στον ορίζοντα! Η ομορφιά αυτή όμως δεν μπορεί να υπερκεράσει την απειλή που αντιμετωπίζουν τα ειδυλλιακά αυτά νησάκια, το 80% των οποίων βρίσκεται μόλις ένα μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας! Οι Μαλδίβες είναι η χώρα με το χαμηλότερο υψόμετρο στον κόσμο και, λόγω της σταθερά ανερχόμενης στάθμης του ωκεανού, τα νησιά κινδυνεύουν να βυθιστούν μέσα στα επόμενα εκατό χρόνια! Πόσο σοβαρό είναι το φαινόμενο; Τόσο ώστε οι προσπάθειες να απομακρυνθούν οι πολίτες έχουν ήδη αρχίσει σε πολλές περιπτώσεις.

Πώς θα πάτε

Από την Αθήνα θα πάτε στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα με τη SriLancan Airlines (www.srilankan.com), με ενδιάμεση στάση στο Άμπου Ντάμπι, από €655 με επιστροφή. Από το Κολόμπο με απευθείας πτήση φτάνετε στο νησί Male (διεθνές αεροδρόμιο Ibrahim Nasir) επίσης με τη SriLankan Αirlines, από €223 με επιστροφή.

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, Αυστραλία

shutterstock_269208791Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος στη θάλασσα των Κοραλλίων, έξω από τις ακτές του Κουίνσλαντ της ΒΑ Αυστραλίας, είναι ο µεγαλύτερος στον κόσµο. Απαρτίζεται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά και εκτείνεται σε µήκος µεγαλύτερο των 2.600 χλµ. Σηµαντική πηγή βιοποικιλότητας, αποτελεί πραγµατικά ένα θαύµα της φύσης και από το 1981 έχει χαρακτηριστεί Μνηµείο Παγκόσµιας Κληρονοµιάς από την UNESCO. Ακόµη κι έτσι όµως, δεν µπορεί να αποφύγει τις µικρές αλλά καταστροφικές αλλαγές που συντελούνται. Η παγκόσµια αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα έχει συµβάλει στη σταθερή επιδείνωση της κατάστασης των ευάλωτων -µε αργή ανάπτυξη- κοραλλιών, ενώ το ήµισυ των εξωτερικών αυτών θαλάσσιων ζώων έχει χαθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Για να µην αναφέρουµε τη ρύπανση από τη βιοµηχανία, τις λιµενικές εγκαταστάσεις και την αλιεία, που εξακολουθούν να βλάπτουν το βυθό της θάλασσας και των «κατοίκων» της. Η κατάχρηση της περιοχής από τον άνθρωπο καθώς και οι καταστροφικές επιπτώσεις των κλιµατικών αλλαγών στην περιοχή έχουν οδηγήσει στη λήψη µέτρων για την προστασία του υφάλου και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας που φιλοξενεί. Ένα µεγάλο µέρος του οικοσυστήµατος είναι υπό προστασία, την ώρα που η UNESCO προειδοποιεί ότι πρέπει να σηµειώσει σηµαντική πρόοδο διατήρησης, προκειµένου να αποφύγει τον κίνδυνο.

Πώς θα πάτε

Από την Αθήνα για Townsville µε Emirates (www.emirates.com), µέσω Ντουµπάι και Brisbane, από €1.475 µε επιστροφή. Από εκεί υπάρχει απευθείας πτήση για το Great Barrier Reef (αεροδρόµιο του Cairns), µε την Regional Express (www.rex.com.au), από €174 µε επιστροφή.

Μαδαγασκάρη, Αφρική

shutterstock_259688654Το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου, στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Αφρικής, η Μαδαγασκάρη, αποχωρίστηκε από την Αφρική πριν από εκατομμύρια χρόνια και καλείται από πολλούς «η όγδοη ήπειρος». Με εντυπωσιακές εναλλαγές τοπίων και κλίματος, πλούσια και σπάνια βιοποικιλότητα και με ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό της χλωρίδας και της πανίδας της να μην υπάρχει πουθενά αλλού στον πλανήτη, αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο! Δεκάδες εθνικά πάρκα και προστατευόμενες περιοχές, το πέτρινο «δάσος» Tsingy de Bemaraha, με τα πέτρινα «δέντρα» του να φτάνουν μέχρι και τα 70 μέτρα, το οποίο μάλιστα έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η εντυπωσιακή «λεωφόρος των μπαομπάμπ», των υπεραιωνόβιων δέντρων με κορμό διαμέτρου έως και 12 μέτρων (εδώ παλιότερα ήταν ένα πυκνό δάσος που καταστράφηκε για να μετατραπεί σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις), είναι μόνο μερικά από τα θαύματα της φύσης. Μόνο εδώ ζουν πάνω από 70 είδη λεμούριου, ενός είδους προπιθήκου που δεν θα συναντήσετε πουθενά αλλού, αλλά και ορισμένα είδη σαρκοβόρων φυτών. Από την άλλη όμως για όσους λόγους η Μαδαγασκάρη χαρακτηρίζεται ένα μέρος με εκπληκτική βιοποικιλότητα για άλλους τόσους απειλείται αυτή η μοναδικότητά της, κάνοντας επιτακτική την προστασία συγκεκριμένων περιοχών. Η φτώχεια των κατοίκων του νησιού και οι πολιτικές αναταραχές έχουν οδηγήσει στην αποψίλωση των δασών για πώληση της ξυλείας και δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ενώ διαστάσεις έχει πάρει η λαθροθηρία και η γενικότερη υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Τα δάση καλύπτουν πλέον μόνο το 10% της αρχικής τους έκτασης!

Πώς θα πάτε

Από την Αθήνα θα φτάσετε στην πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης, Antananarivo, με πτήση της Turkish Airlines
(www.turkishairlines.com), με ενδιάμεσους σταθμούς την Κωνσταντινούπολη και τον Μαυρίκιο, από €593 με επιστροφή.

Βενετία, Ιταλία

shutterstock_245507692Η μεσαιωνική πόλη που μοιάζει με καρτ ποστάλ είναι σαν ένα παράθυρο στην Ιταλία του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης… Το περίπλοκο δίκτυο των καναλιών μέσα από τα αρχαία πλακόστρωτα σοκάκια και κάτω από γέφυρες μοιάζει σαν παραμύθι. Χτισμένη όμως στην επιφάνεια μιας ασταθούς λιμνοθάλασσας, η Βενετία, δυστυχώς, βυθίζεται και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φαινόμενο επιδεινώνεται, με τις επαναλαμβανόμενες πλημμύρες να έχουν επιταχύνει τις δομικές βλάβες στα χαμηλού υψόμετρου κτήρια και στην ανεκτίμητη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Μια αύξηση μόλις ένα μέτρο της στάθμης της θάλασσας θα μετατρέψει την πόλη σε… υποβρύχια! Μια πραγματικότητα που, δυστυχώς, δεν επικεντρώνεται στο «αν» αλλά στο «πότε».

Πώς θα πάτε

Από Αθήνα θα ταξιδέψετε στη Βενετία με απευθείας πτήση της Volotea (www.volotea.com), από €159 με επιστροφή.

Πηγή: ICONS TRAVELLERS

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ