Μερικές φορές τα πράγματα στη ζωή δεν έρχονται όπως τα θέλουμε και μια μικρή λεπτομέρεια μπορεί να φέρει τα πάνω… κάτω. Αν θέλετε αυτό να το ζήσετε και κυριολεκτικά, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιο από αυτά τα κτίρια σε διάφορα σημεία του κόσμου, που είναι σίγουρο ότι θα αλλάξουν την αντίληψή σας για την πραγματικότητα.

Die Welt Steht Kopf στο Trassenheide, νησί Usedom, Γερμανία

Μοιάζει με σπίτι που… έπεσε από τον ουρανό και προσγειώθηκε ανάποδα στη γη και βρίσκεται στην περιοχή Trassenheide του νησιού Usedom της Γερμανίας. Χτίστηκε το 2008 με σκοπό την αύξηση του τουρισμού, ενώ οι πολωνοί αρχιτέκτονες Klaudiusz Golos και Sebastian Mikiciuk σχεδίασαν το σπίτι ως μέρος του πρότζεκτ «The World Upside Down» («Ο κόσμος ανάποδα») που θα επέτρεπε στους επισκέπτες να ρίξουν μια διαφορετική ματιά σε καθημερινά αντικείμενα.

Το εσωτερικό του είναι επίσης ανάποδα μπερδεύοντας πολλούς και χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως αξιοθέατο. Έχει 6% κλίση και αλάνθαστες λεπτομέρειες, όπως π.χ. ένα ποδήλατο που είναι επίσης ανάποδα, δημιουργώντας μια… ρεαλιστική ψευδαίσθηση και για να το δει κάποιος θα πρέπει να πληρώσει 7 ευρώ εισιτήριο (ενήλικες) και 6 ευρώ εισιτήριο τα παιδιά.

Wonderworks στο Orlando, Φλόριντα, Η.Π.Α
Το WonderWorks είναι ένα πάρκο διασκέδασης για το… μυαλό, το οποίο διασκεδάζει και εκπαιδεύει ταυτόχρονα. Η είσοδος σε αυτό είναι ανάποδα, αλλά στη συνέχεια οι επισκέπτες περνούν από ένα τούνελ «μετατροπής» που προσαρμόζει την προοπτική τους και υποτίθεται ότι βρίσκονται και οι ίδιοι ανάποδα, αλλά στην ουσία όλα είναι φυσιολογικά. Τότε είναι που ξεκινάει και ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι με λέιζερ, φούσκες, βόλτα 4D, φυσικές καταστροφές, έλεγχο αντικειμένων με το μυαλό, εξερεύνηση του διαστήματος και άλλα πολλά. Η γενική είσοδος φτάνει τα 27 δολάρια/άτομο.

Τα πάνω…κάτω: 5 'ανάποδα' σπίτια που το αποδεικνύουν περίτρανα!

Education and Region Promotion Centre στο Szymbark, Βόρεια Πολωνία
Το εν λόγω σπίτι βρίσκεται σε ένα ανοιχτό μουσείο στο Szymbark της Πολωνίαςκαι έχει σκοπό να μάθει κάτι καινούργιο σε όσους το επισκέπτονται. Τι μπορείτε να μάθετε σε ένα σπίτι που έχει πράγματα κολλημένα στο ταβάνι; Καταρχάς να έρθετε σε επαφή με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, αφού το ίδιο το μουσείο αποτελείμελέτη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, αλλά και να δείτε τα πράγματα με… άλλο μάτι, με διαφορετική οπτική. Μαζί με ένα από τα κορυφαία ανάποδα σπίτια του κόσμου, θα δείτε από κοντά και ένα yurt (μογγολική σκηνή), όπως κι ένα μικρό κάστρο. Το μουσείο άνοιξε το 2008 με στόχο την προστασία της κληρονομιάς δυο οικογενειών της ιστορικής περιοχής Lesser της Πολωνίας και έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Τα πάνω…κάτω: 5 'ανάποδα' σπίτια που το αποδεικνύουν περίτρανα!

The Upside Down Church, Καναδάς
Αν και αποτέλεσε περισσότερο ένα γλυπτό κι όχι τόσο ένα κτίριο, η ανάποδη εκκλησία σχεδιάστηκε με συγκεκριμένο στόχο: να διώξει τα «κακά» του κόσμου –ή καλύτερα του Καναδά. Κατασκευάστηκε αρχικά για το Πανεπιστήμιο Stanford, αλλά ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου το απέρριψε, καθώς θεώρησε ότι μια ανάποδη εκκλησία δεν αρμόζει στο Πανεπιστήμιο. Βρισκόταν παραλιακά του Βανκούβερ, στο Coal Harbour και μπορούσαν να τη δουν όλοι δωρεάν, αν και συχνά εγείρονταν διαφωνίες για την ύπαρξή της και το συμβολισμό της.

Στη θαυμαστή «Γαλαρία» της Ελλάδας! Ένα τούνελ 104 ετών που έχει μετατραπεί σε πολυχώρο αναψυχής

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, πάντως, Dennis Oppenheim, δήλωνε πριν το θάνατό του το 2011, ότι δεν είχε καμία πρόθεση να δυσαρεστήσει ή να προσβάλλει με το έργο του. Πλέον η εκκλησία αυτή έχει μεταφερθεί στο Calgary, στο Μουσείο Glenbow.

Τα πάνω…κάτω: 5 'ανάποδα' σπίτια που το αποδεικνύουν περίτρανα!

Ανάποδος Λευκός Οίκος, Batumi, Γεωργία
Αν πιστεύατε πάντα ότι η πολιτική στην Αμερική είναι λίγο… ανάποδη, τότε δεν χρειάζεται να πάτε μέχρι τις Η.Π.Α για να το διαπιστώσετε. Στο Batumi της Γεωργίας, στη Μαύρη Θάλασσα, υπάρχει μια αναποδογυρισμένη αντιγραφή του Λευκού Οίκου, η οποία, όμως, διαφέρει από τα υπόλοιπα κτίρια που αναφέραμε, αφού στην πραγματικότητα είναι εστιατόριο που μπορεί κάποιος να απολαύσει το φαγητό του. Οι κριτικές του, βέβαια, μπορεί να είναι μέτριες, αλλά το γεγονός ότι είναι τεράστιο -με 3 πατώματα- και ανάποδο, αρκεί για να αποκτήσει φίλους από όλο τον κόσμο.

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ