Λάμπεια ή Δίβρη, όπως αναφέρουν την ορεινή αυτή κωμόπολη της Ηλείας οι χάρτες, πρόκειται για έναν τόπο με αιώνες ιστορίας και μια φύση υπέροχη να τον αγκαλιάζει από παντού. Αν και ο παλιός δρόμος Τρίπολης-Πατρών, γνωστός στους Μοραΐτες ως «111», διασχίζει το χωριό, η κίνηση είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.

Ομως δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα για το μεγάλο αυτό κεφαλοχώρι της Ηλείας. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η μικρή αγορά έσφυζε από ζωή και οι καφενέδες ήταν πάντα γεμάτοι.

Οι εκδοχές για την προέλευση του ονόματος του οικισμού είναι αρκετές και πολλές φορές αντικρουόμενες. Πολύ πιθανόν το όνομα αυτό να προήλθε από μετοίκους της ομώνυμης ελληνόφωνης κοινότητας της Βόρειας Ηπείρου. Η σύγχρονη ονομασία «Λάμπεια» είναι μεταγενέστερη.

Το χωριό χωρίζεται σε επτά γειτονιές, που αναπτύσσονται είτε προς την πλαγιά του βουνού είτε από την κάτω πλευρά του Διβριώτικου ποταμού. Από τα κτίρια που κεντρίζουν το ενδιαφέρον είναι αυτό του Δημοτικού Σχολείου που κτίστηκε με δωρεές του Ανδρέα Συγγρού και σήμερα στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο της Εκπολιτιστικής Ενωσης Διβριωτών.

Με δωρεά του ιδίου κτίσθηκε και το Παρθεναγωγείο, που σήμερα λειτουργεί ως γυμνάσιο. Από τα παλιά σπίτια να ξεχωρίσουμε αυτά των μεγάλων διβριώτικων «τζακιών», όπως το Στεφανοπούλειο, το Πετραλέικο στη συνοικία Περδικαράδες και το Αντωνέικο, κτισμένα όλα τον 19ο αιώνα.

Στη γειτονιά Γκρουστάδες βρίσκεται ο ναός της Αγίας Τριάδας, με υπέροχες αγιογραφίες. Στη συνοικία Περδικαράδες ο ναός του Αγίου Νικολάου -η μητρόπολη της Δίβρης- είναι ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα που χτίστηκε στη θέση παλιότερου ναού του 16ου αιώνα, ο οποίος κατεδαφίστηκε το 1924.

Πηγή: www.msn.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ