Ενημερώθηκε στις 23 Μαρτίου 2019, 02:40

Αν για κάτι είναι ξακουστή η Λιβαδειά σε όλη την Ελλάδα, αυτό δεν είναι άλλο από το αυθεντικό και «ρουστίκ» ρουµελιώτικο Πάσχα! Και µάλιστα είναι τόσο κοντά στην Αθήνα που αξίζει να αλλάξετε παραστάσεις µε µια ανοιξιάτικη απόδραση και να ανακαλύψετε τις οµορφιές της, που σίγουρα θα σας εκπλήξουν ευχάριστα.

Ρεπορτάζ-Κείµενο: Κατερίνα Φωτοπούλου ([email protected])

Φωτό: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

Η πρωτεύουσα της Βοιωτίας είναι σήµερα µια πόλη η οποία, παρά το µικρό της µέγεθος (αρκεί µια µέρα για να τη γυρίσετε), επιφυλάσσει αρκετές εκπλήξεις στον επισκέπτη. Και δεν υπάρχει καλύτερη περίοδος να την επισκεφθείτε από το Πάσχα, αφού είναι η εποχή της µε µοναδικά έθιµα που αναβιώνουν κάθε χρόνο και προσελκύουν πλήθος κόσµου.

Βόλτα στη πόλη

Δεν γίνεται να φτάσετε στη Λιβαδειά και να µην κάνετε µια βόλτα για µια πρώτη ή πολλοστή «γνωριµία» µαζί της. Προτιµήστε να αφήσετε το αυτοκίνητο έξω από το κέντρο και περπατήστε για να πάρετε µια γεύση από τα νεοκλασικά κτήρια και τις γραφικές γειτονιές, που «ανταµώνουν» µε τη ζωντάνια των κατοίκων και της δίνουν ένα ξεχωριστό «χρώµα».

Ξεκινήστε από τον πολύβουο πεζόδροµο της Μπουφίδου, όπου συγκεντρώνεται η εµπορική κίνηση και φτάστε µέχρι την κεντρική πλατεία, το βασικό σηµείο συνάντησης των ντόπιων. Ονοµάζεται Εθνικής Αντίστασης και συνδέεται µε το τραγικό γεγονός του απαγχονισµού 10 πατριωτών από τους Γερµανούς.

Πάσχα στην Αθήνα: Που θα φας το καλύτερο αρνί και θα κανείς και βόλτα

Από εκεί θα ανηφορίσετε προς τις Πηγές της Κρύας έχοντας «συντροφιά» σας τον ποταµό Έρκυνα, ο οποίος διασχίζει την πόλη και της προσδίδει ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Τρεχούµενα νερά, πέτρινα γεφυράκια και παλιά σπίτια στις όχθες του συνθέτουν ένα µοναδικό τοπίο, το οποίο κορυφώνεται φτάνοντας στις πηγές.

Eκεί σίγουρα θα κάνετε µια στάση για να χορτάσετε την οµορφιά που τόσο απλόχερα χάρισε εδώ η φύση και αφού ανακτήσετε δυνάµεις θα συνεχίσετε την περιπλάνησή σας.

Τι να δείτε

Πηγές Κρύας

Μια όαση πρασίνου, που σµίγει αρµονικά µε το αστικό τοπίο λίγα µόλις λεπτά µε τα πόδια µακριά από το κέντρο, µε αιωνόβια πλατάνια, καταρράκτες, νερόµυλους, παραδοσιακά καφενεδάκια και ταβερνάκια στο λιθόστρωτο και το κελάρυσµα του νερού να παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Εδώ µάλιστα βρισκόταν στην αρχαιότητα, σκαµµένο µέσα σε βράχους, το Μαντείο του Τροφωνίου Διός µε τις πηγές της Λήθης και της Μνηµοσύνης, στις οποίες σύµφωνα µε τον µύθο όσοι κατέφθαναν για κάποιον χρησµό ήταν υποχρεωµένοι να κάνουν ένα κρύο µπάνιο.

Μεσαιωνικό κάστρο

Σαν ακοίµητος φρουρός γύρω από τις πηγές στέκει αγέρωχο στον λόφο του Προφήτη Ηλία, σε ύψος 240 µ., το µεσαιωνικό κάστρο.

Η ιστορία του ανάγεται στην αρχαιότητα, ανακατασκευάστηκε από τους Βυζαντινούς και αργότερα τους Φράγκους, ενώ τη σηµερινή του µορφή την οφείλει κυρίως στην κυριαρχία των Καταλανών, γι΄αυτό άλλωστε είναι και ένα από τα 4 καταλανικά κάστρα που διασώζονται στην Ελλάδα.

Πέτρινο Θέατρο Κρύας

Μια επίσκεψη αξίζει επίσης και το πέτρινο Θέατρο της Κρύας από το λιθόστρωτο µονοπάτι σε µια µαγευτική διαδροµή µέσα στο οµώνυµο φαράγγι.

Εδώ το κάλλος της φύσης παίρνει τα ηνία και οι λέξεις δεν αρκούν για να το περιγράψουν

Οι 10 ομορφότερες εκκλησίες της Αθήνας για κατανυκτικό Επιτάφιο και λαμπερή Ανάσταση

Φαράγγι της Κρύας

Από εκεί µπορείτε να συνεχίσετε τον περίπατό σας στο Φαράγγι της Κρύας σε ένα σχετικά δύσβατο µονοπάτι το οποίο οδηγεί στο Τρίχινο Γεφύρι.

Στο φαράγγι έχει δηµιουργηθεί επίσης αναρριχητικό πάρκο µε 15 µέχρι σήµερα εξοπλισµένες διαδροµές, διανοιγµένες κατά µήκος του λιθόστρωτου δρόµου.

Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο

Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκουµε επίσης και το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο µε σηµαντικά εκθέµατα που αναδεικνύουν την ιστορία του τόπου και σηµαντικούς ανθρώπους που έζησαν εδώ (τηλ. 22610 80997).

Πύργος του Ρολογιού

Με ιστορία από τα χρόνια της Φραγκοκρατίας ο Πύργος του Ρολογιού δεν διέθετε ρολόι και χρησίµευε ως πυρσός.

Το 1803 ο λόρδος Έλγιν έκανε δωρεά στην πόλη το ρολόι –το οποίο τοποθετήθηκε στην κορυφή του– προκειµένου να µην τον εµποδίσουν οι Βοιωτοί κοτζαµπάσηδες και αγάδες στις ανασκαφές που έκανε για το Μαντείο του Τροφωνίου.

Σήµερα είναι ένα από τα σηµαντικότερα τοπόσηµα της Λιβαδειάς.

Μητρόπολη Λιβαδειάς

Μετά την απελευθέρωση της πόλης η ανέγερση ενός µητροπολιτικού ναού αντάξιου της πίστης των κατοίκων της αλλά και της ιστορίας της ήταν από τα πρώτα θέµατα που απασχόλησαν τους ντόπιους και τις Αρχές. Έτσι, µετά από πολύ κόπο στις 21 Νοεµβρίου του 1856 ξεκίνησαν οι εργασίες, οι οποίες όµως ολοκληρώθηκαν µετά από αρκετές δεκαετίες.

Ο ναός κατασκευάστηκε τελικά στον χώρο όπου στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας υπήρχε ένα τζαµί και αφιερώθηκε στη Θεοτόκο Ελεούσα, εξαιτίας του γεγονότος ότι δίπλα στο τζαµί υπήρχε ο µικρός ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου, η Ελεούσα.

Όρος του Ελικώνα

Αν έχετε περισσότερες µέρες στη διάθεσή σας, κάντε µια εξόρµηση στο όρος του Ελικώνα, το οποίο εκτείνεται στα νότια της Λιβαδειάς, για να αποκτήσετε µια καλή εικόνα του ολάνθιστου τοπίου.

Πλούσια βλάστηση, πυκνά ελατοδάση, πανέµορφες εναλλαγές, µονοπάτια για να απολαύσετε τον περίπατό σας, τρεχούµενα νερά και γραφικά χωριουδάκια συνθέτουν µια έκπληξη για κάθε ταξιδιώτη.

6 μέρη κοντά στην Αθήνα για να αποδράσεις το Πάσχα!

Το Ρουμελιώτικο Πάσχα

Αν νοµίζετε ότι το Πάσχα στη Λιβαδειά είναι τυχαία υπόθεση, πλανάστε! Ο εορτασµός των συγκεκριµένων ηµερών αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό έθιµο της πόλης και µας µυεί στην αυθεντική ρουµελιώτικη παράδοση.

Τον πρώτο λόγο έχει φυσικά το γλέντι της Κυριακής του Πάσχα, που στήνεται στην περιοχή της Κρύας από τον δήµο σε συνεργασία µε τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, ενώ οι καπνοί από τους λάκκους που στήνονται σε όλο το κέντρο και όπου σιγοψήνονται αρνιά και κατσίκια καλύπτουν όλη την πόλη!

Φυσικά δεν λείπουν και τα… φολκλόρ ακούσµατα µε δηµοτικά τραγούδια και χορούς υπό τους ήχους του κλαρίνου, ενώ οι επισκέπτες απολαµβάνουν τα παραδοσιακά εδέσµατα και το κρασί που ρέει άφθονο.

Από τη Μεγάλη Πέµπτη όλοι οι κάτοικοι προµηθεύονται το αρνί και κάνουν τον προγραµµατισµό τους για το στήσιµο του λάκκου. Το Μεγάλο Σάββατο διαλέγουν το µέρος (κήπο, αλάνα, δρόµο κ.λπ.) όπου θα συγκεντρωθούν κατά παρέες για να ψήσουν τα πασχαλινά εδέσµατα και να γλεντήσουν.

Μετά την Ανάσταση και πριν καλά καλά ξηµερώσει, όλη η πόλη µετατρέπεται σε µια µεγάλη ψησταριά: οι Λιβαδείτες ετοιµάζουν τη φωτιά µε ιδιαίτερη τέχνη και µαεστρία µε τις συµβουλές και την επιµέλεια των έµπειρων και ειδικών.

Ο εµπειρότερος βάζει φωτιά µε τη λαµπάδα της Ανάστασης στον σωρό µε τα κλήµατα ή τα κάρβουνα. Με ραντίσµατα νερού και συχνό χτύπηµα µε ένα µακρύ ξύλο, η θράκα ετοιµάζεται για να ψηθούν τα αρνιά. Το ίδιο γίνεται σε κάθε λάκκο. Η πόλη τυλίγεται µε µυρωδιές και σύννεφα καπνού.

Οι φωτιές είναι έτοιµες και τοποθετούνται τα αρνιά. Το γύρισµα και το πασχαλινό γλέντι µε χορούς και συνοδεία παραδοσιακής µουσικής διαρκεί µέχρι το απόγευµα.

Τη µέρα αυτή αναδεικνύεται η πατροπαράδοτη λιβαδείτικη φιλοξενία. Οι ξένοι που θα περάσουν από εδώ τη Λαµπρή θα γιορτάσουν µαζί µε τους κατοίκους, θα γνωρίσουν το καλωσόρισµά τους και θα καθίσουν στο τραπέζι τους.

Ο δήµος προσφέρει δωρεάν άφθονο κρασί και φαγητό στους δηµοτικούς λάκκους, που στήνονται κυρίως στην πανέµορφη περιοχή των Πηγών της Κρύας.

Η ηµέρα κλείνει µε διοργάνωση εκδηλώσεων µε τη συµµετοχή παραδοσιακών χορευτικών συγκροτηµάτων και τραγουδιστών, ενώ η καθιερωµένη πλέον καύση των πυροτεχνηµάτων ολοκληρώνει την εορταστική ατµόσφαιρα και φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό της Λιβαδειάς.

Μust visit

Αν έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας, αξίζει µια εξόρµηση και µέχρι το χωριό Χαιρώνεια (µόλις 15′ οδικώς από τη Λιβαδειά).

Εκεί βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί ιδιαίτερα σηµαντικά εκθέµατα όπως γλυπτά από τη Λιβαδειά και τη Χαιρώνεια, κεραµική από προϊστορικές και ιστορικές θέσεις, τεµάχια τοιχογραφιών µυκηναϊκών χρόνων από τον Ορχοµενό, νοµίσµατα και όπλα από τον τύµβο των Μακεδόνων αλλά και το πολυάνδριο των Θηβαίων στη Χαιρώνεια.

Μια στάση αξίζει φυσικά και στο Κέντρο Εικονικής Πραγµατικότητας, όπου ο θεατής έχει τη δυνατότητα να πλοηγηθεί σε έναν εικονικό αλλά πλήρως ρεαλιστικό κόσµο και να πετάξει πάνω από την αρχαία Χαιρώνεια, να συναντήσει τον Πλούταρχο, που εξιστορεί τα σχετικά µε τη µάχη γεγονότα, να περιεργαστεί τους πολεµιστές που έλαβαν µέρος σε αυτή, να συναρµολογήσει το µνηµείο του Λέοντα και άλλα…

Ήξερες οτι;

To αυθεντικό ρουµελιώτικο Πάσχα όπως γιορτάζεται στη Λιβαδειά είναι το πιο χαρακτηριστικό έθιµο της πόλης και έλκει την καταγωγή του από τον περασµένο αιώνα;

Οι κάτοικοι και οι αρµόδιοι φορείς όχι µόνο καταφέρνουν να το διατηρούν ζωντανό µέχρι σήµερα αλλά κάθε χρόνο γίνεται ακόµα καλύτερο µε πλήθος νέων να συµµετέχουν στις εκδηλώσεις!

Μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και κάθε Λαµπρή όλα τα σπίτια της πόλης –ανεξαρτήτως οικονοµικής κατάστασης ή κοινωνικής τάξης– πρέπει να σφάξουν αρνί και να το ψήσουν ολόκληρο έξω στην κοινή ψησταριά.

Αυτό το βρήκαν από πολύ παλιά και το τηρούν µε θρησκευτική ευλάβεια ακόµα και σήµερα. Φυσικά οι προετοιµασίες ξεκινούν µέρες πριν, ενώ την Κυριακή του Πάσχα οι ντόπιοι αποδεικνύουν έµπρακτα τη φιλοξενία τους στους εκατοντάδες επισκέπτες, που σπεύδουν να ζήσουν από κοντά τη µοναδική αυτή παράδοση!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ