Για πολλούς η Πάτμος είναι μία «Τήνος Νο2», μία «Τήνος της άγονης γραμμής», ένα νησί που προσφέρεται κυρίως για θρησκευτικό τουρισμό και αντενδείκνυται για οτιδήποτε άλλο. Αλλά μάλλον αυτοί οι πολλοί δεν έχουν επισκεφθεί την Πάτμο, γιατί ένα ταξίδι θα τους έπειθε περί του αντιθέτου.

Διαβάστε ακόμα: Εκεί βρίσκεται η ελληνική… Βενετία

Γιατί ναι, είναι αλήθεια πως όταν σκέφτεσαι «Πάτμος», τα πρώτα πράγματα που σου έρχονται στο μυαλό είναι η Αποκάλυψη, ο μυστηριώδης Ιωάννης και φυσικά η Ιερά Μονή Πάτμου, που δεσπόζει στην κορυφή της Χώρας, της πρωτεύουσας του νησιού.

Πάτμος δεν σημαίνει μόνο Αποκάλυψη... (Photos)

Μαζί με το Ιερό Σπήλαιο της Αποκαλύψεως, όπου ο Ιωάννης φέρεται να έγραψε την Αποκάλυψη, το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης, είναι τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Πάτμου. Κάθε καλός χριστιανός νιώθει την ανάγκη να περάσει από την Ιερά Μονή, να προσκυνήσει τις εικόνες, να αγοράσει ένα κομποσκοίνι, να θαυμάσει το Μουσείο με τα μοναδικά εκθέματα, και κατόπιν να κατηφορίσει προς το Ιερό Σπήλαιο και να αφουγκραστεί την αύρα της Αποκάλυψης, σε έναν πραγματικά επιβλητικό χώρο, που δεν είναι να απορείς ότι κάποιος έγραψε εκεί μέσα ένα από τα σημαντικότερα (και πιο αμφιλεγόμενα) εκκλησιαστικά βιβλία όλων των εποχών.

Ναι, αλλά μετά; Αυτό είναι η Πάτμος; Να πας μία μέρα, να δεις τη Μονή και το Σπήλαιο και μετά να πας σε ένα «κανονικό» νησί που να έχεις και κάτι παραπάνω να κάνεις; Η απάντηση είναι «όχι». Αλλά πρέπει να της επιτρέψεις να σου αποκαλυφθεί, για να καταλάβεις ότι η Πάτμος δεν είναι απλά το «νησί της Αποκάλυψης», αλλά ένα νησί σκέτη αποκάλυψη.

Πάτμος δεν σημαίνει μόνο Αποκάλυψη... (Photos)

Πρώτα απ’ όλα, δε χρειάζεται καν να είναι κανείς χριστιανός για να περάσει καλά στην Πάτμο. Γιατί και η αρχιτεκτονική της Μονής, και η ατμόσφαιρα του Σπηλαίου, και οι παραλίες με τα γαλάζια νερά, και τα γραφικά σοκάκια της Χώρας, και τα όμορφα μαγαζιά της Σκάλας, και το καταπληκτικό φαγητό, όλα αυτά είναι πράγματα που μπορεί να τα χαρεί οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως θρησκείας, φύλου, χρώματος, ομάδας αίματος ή ομάδας στο ποδόσφαιρο.

Πάτμος δεν σημαίνει μόνο Αποκάλυψη... (Photos)

Επίσης, πέρα από τη Μονή και το Σπήλαιο, υπάρχει και ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον (και βραβευμένο!) αξιοθέατο που πολλοί δε γνωρίζουν: Οι τρεις ανεμόμυλοι στη Χώρα, που έχουν από πίσω και μία ωραία ιστορία: Ένας Ελβετός φιλέλληνας τραπεζίτης, ο Σαρλ Πικτέ, που συνηθίζει να έρχεται στη χώρα μας για ιστιοπλοΐα, θέλησε να κάνει στην Ελλάδα ένα δώρο. Και ενώ ασφαλώς θα δεχόμασταν και μετρητά, ο εν λόγω Ελβετός σκέφτηκε να κάνει ένα δώρο που να έχει σχέση και με τη μεγάλη αγάπη του, την ιστιοπλοΐα. Και τι είναι η ιστιοπλοΐα; Άνεμος και πανί. Όπως και ένας ανεμόμυλος…

Πάτμος δεν σημαίνει μόνο Αποκάλυψη... (Photos)

Οι τρεις ανεμόμυλοι της Πάτμου ήταν ιδανική επιλογή: Έχοντας κατασκευαστεί το 1588, κατά τη δεκαετία του 1950 περιέπεσαν σε αχρηστία, όμως με πρωτοβουλία του Πικτέ ανακαινίστηκαν και λειτούργησαν ξανά το 2010, και μάλιστα το 2012 η αναστήλωσή τους βραβεύτηκε από την Europa Nostra, την πανευρωπαϊκή ομοσπονδία πολιτιστικής κληρονομιάς. Σήμερα, ο πρώτος από τους τρεις ανεμόμυλους λειτουργεί και μπορεί να παράξει αλεύρι, ενώ μελλοντικά θα επιχειρηθεί ο δεύτερος ανεμόμυλος να παράξει ηλεκτρική ενέργεια.

Πάτμος δεν σημαίνει μόνο Αποκάλυψη... (Photos)

Όχι πολύ μακριά από τους ανεμόμυλους βρίσκει κανείς το Αρχοντικό Νικολαΐδη, ένα παλιό σπίτι του νησιού που χτίστηκε τον 17ο και 18ο αιώνα και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, αποτελώντας χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής του νησιού. Εκεί μπορεί κανείς να θαυμάσει τον «αμπάταρο», ένα παράξενο έπιπλο (δεν ξέρω αν μπορεί κανείς όντως να το χαρακτηρίσει «έπιπλο», πιο πολύ με ξύλινη κουρτίνα μοιάζει) που χώριζε το κυρίως δωμάτιο από το υπνοδωμάτιο, ενώ διέθετε και ράφια και αποθηκευτικό χώρο, και το οποίο ήταν διακοσμημένο με εντυπωσιακά σχέδια.

Πάτμος δεν σημαίνει μόνο Αποκάλυψη... (Photos)

Πάτμος δεν σημαίνει μόνο Αποκάλυψη... (Photos)

Λοιπόν, η Πάτμος έχει και καλές παραλίες. Ο Κάμπος, η Πέτρα και το Αγριολιβάδι διαθέτουν οργανωμένες πλαζ, όμως και οι «ανοργάνωτες» παραλίες έχουν τις χάρες τους, και ιδιαίτερα η Λάμπη, με τα απίθανα βότσαλα. Μάλιστα, κάποιοι πήγαιναν με σακούλες ολόκληρες και έπαιρναν τα πολύχρωμα βότσαλα της παραλίας, με αποτέλεσμα να τοποθετηθεί αυτή η πινακίδα:

Πάτμος δεν σημαίνει μόνο Αποκάλυψη... (Photos)

Άλλες ενδιαφέρουσες παραλίες είναι το Λιβάδι του Γερανού και η Βαγιά (που στις πινακίδες γράφεται «Βάγια», αλλά οι ντόπιοι τη λένε «Βαγιά», και μάλλον ξέρουν καλύτερα), όμως για να δει κανείς τις καλύτερες παραλίες πρέπει να κουραστεί λίγο (ή πολύ).

Πάτμος δεν σημαίνει μόνο Αποκάλυψη... (Photos)

Οι Δίδυμες, προς τα βόρεια του νησιού, είναι αυτό που λέει το όνομά τους: Δύο δίδυμες παραλίες στη σειρά. Μόνο που για να φτάσει κανείς εκεί πρέπει να περπατήσει αρκετά, καθώς το αυτοκίνητο πηγαίνει μέχρι ενός σημείου. Αλλά ακριβώς για το λόγο αυτό, οι Δίδυμες δεν έχουν πολύ κόσμο. Υπ’ όψιν ότι επισήμως οι Δίδυμες δε λέγονται καν Δίδυμες, αλλά Λιγγίνου – σε κάποιους δεν αρέσει να τις αποκαλούν με το τουριστικό τους όνομα.

Ωστόσο, η κατά γενική ομολογία καλύτερη παραλία της Πάτμου είναι η Ψιλή Άμμος. Μία παραλία όπου για να φτάσει κανείς πρέπει να περπατήσει για μισή ώρα από τον όρμο του Σταυρού μέσα από ένα κακοτράχαλο μονοπάτι, ή φυσικά να πάρει ένα από τα καραβάκια που πηγαίνουν προς την Ψιλή Άμμο.

Πάτμος δεν σημαίνει μόνο Αποκάλυψη... (Photos)

Η Ψιλή Άμμος είναι από τις πιο πολυσυλλεκτικές παραλίες που υπάρχουν. Από τη μία πλευρά, οικογένειες και ζευγάρια να ξαπλώνουν αναπαυτικά στην παχιά άμμο, κάτω από την εξίσου παχιά σκιά των δέντρων, ή να πλατσουρίζουν στη ρηχή θάλασσα. Από την άλλη πλευρά, γυμνιστές που τα βγάζουν όλα στη φόρα και ελεύθερο κάμπινγκ. Μία παραλία για όλα τα γούστα.

Πάτμος δεν σημαίνει μόνο Αποκάλυψη... (Photos)

Σε συνδυασμό μάλιστα με το ταβερνάκι στην αρχή της παραλίας, η Ψιλή Άμμος θυμίζει κάτι από 70s, άντε 80s. Και δεν είναι το μοναδικό τέτοιο μέρος. Η Πάτμος δεν είναι «ιν», δεν είναι «τρέντι», είναι όμως «ρετρό», και αυτό της προσδίδει μία ευπρόσδεκτη ιδιαιτερότητα. Και αυτό το ρετρό στιλ αφορά και στα καταλύματα διαμονής. Πολλά rooms to let και παλιά ξενοδοχεία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία με το όνομα του ιδιοκτήτη τους (Studios Τάδε, Δείνα Hotel και πάει λέγοντας).

Click here to preview your posts with PRO themes ››

Από αυτά τα παλιά ξενοδοχεία ξεχωρίζει το Skala Hotel, στο λιμάνι, που μόλις περνάς από την εξωτερική του είσοδο, τυλιγμένη με βουκαμβίλιες, νομίζεις ότι έχεις μπει σε χρονοκάψουλα και έχεις ταξιδέψει στο 1981 – αν βέβαια το 1981 υπήρχαν κλιματιστικά και μεγάλες τηλεοράσεις. Είναι δύσκολο να είσαι ρετρό χωρίς να είσαι ξεπερασμένος, αλλά εκεί τα καταφέρνουν αρκετά καλά.

Πάτμος δεν σημαίνει μόνο Αποκάλυψη... (Photos)

Αντίθετα, το Patmos Aktis στο Γροίκο δεν είναι ρετρό. Χτισμένο πάνω στο παλιό Xenia, είναι το μοναδικό πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού, και δικαιολογεί τα αστέρια του αυτά με πολυτελή δωμάτια και bungalows, πολλά εκ των οποίων έχουν ιδιωτικές πισίνες. Φυσικά, ως πεντάστερο ξενοδοχείο, δεν είναι για όλα τα πορτοφόλια, ειδικά σε high season – όμως το μικρό του αδελφάκι, το Silver Beach, είναι αρκετά πιο προσιτό.

Το Patmos Aktis είναι επίσης το μέρος όπου θα απολαύσεις ίσως τα πιο gourmet πιάτα του νησιού – ναι, πολύ σωστά, περνάμε στο μείζον ζήτημα του φαγητού στην Πάτμο.

Πάτμος δεν σημαίνει μόνο Αποκάλυψη... (Photos)

Στο Patmos Aktis υπάρχουν δύο εστιατόρια, το Apokalypsis και τo Plefsis. Υπεύθυνος και για τα δύο είναι ο σεφ Δημήτρης Παμπόρης, που στο μεν Apokalypsis πειραματίζεται με fusion στοιχεία, μπλέκοντας δημιουργικά υλικά και κουζίνες του κόσμου, στο δε Plefsis «παίζει» με τα παραδοσιακά φαγητά μίας ταβέρνας, δίνοντάς τους ένα στοιχείο καινοτομίας – το Plefsis είναι αυτό που θα λέγαμε «ταβέρνα with a twist».

Πάτμος δεν σημαίνει μόνο Αποκάλυψη... (Photos)

Από εκεί και πέρα, φανταστικά φαγητά θα βρείτε και στον Μπενέτο, λίγο έξω από τη Σκάλα, με λαχανικά από το μποστάνι του και «πειραγμένα» (με την καλή έννοια) πιάτα, καθώς και εξαιρετικό κρασί. Επίσης, στο Διακόφτι, ο Ταρσανάς εκτός από πολύ καλό ψάρι φτιάχνει και ένα πρωτότυπο καταΐφι με σπανάκι και τυρί – και παράλληλα φτιάχνει και το σκάφος σας, αν έχετε, αφού πέρα από εστιατόριο είναι και πραγματικός ταρσανάς, δηλαδή καρνάγιο, δηλαδή τέλος πάντων το μέρος όπου κατασκευάζονται ή επισκευάζονται σκάφη.

Πάτμος δεν σημαίνει μόνο Αποκάλυψη... (Photos)

Μετά, υπάρχουν πιο παραδοσιακές ταβέρνες όπως η Όστρια (με φρέσκο ψάρι) και ο Παντελής (με τη μυστική συνταγή για τυροκεφτέδες) στη Σκάλα, όμως υπάρχουν και κάποια μυστικά του νησιού που αξίζει κανείς να ξέρει:

Στη Βαγιά, η κυρία Ευτυχία φτιάχνει το πιο απίθανο σοκολατοκέικ όχι μόνο του νησιού ή των Δωδεκανήσων, αλλά σε μία αρκετά μεγαλύτερη ακτίνα – οπωσδήποτε συνοδευόμενο από παγωτό βανίλια.

Στην Ψιλή Άμμο, το μοναδικό ταβερνάκι διαθέτει φοβερό κατσικάκι κοκκινιστό. Και στην οργανωμένη παραλία του Κάμπου, στο George’s Place, θα βρείτε πεντανόστιμο κις λορέν – όχι ακριβώς παραδοσιακό προϊόν της Πάτμου, αλλά ό,τι πρέπει για να ανακτήσεις τις χαμένες θερμίδες από το κολύμπι.

Πάτμος δεν σημαίνει μόνο Αποκάλυψη... (Photos)

Βέβαια, μία από τις ιδιαιτερότητες της Πάτμου είναι ότι δεν έχει σχεδόν κανένα παραδοσιακό προϊόν. Που μας φέρνει στο αιώνιο ερώτημα που βασανίζει τους απανταχού ταξιδιώτες από την απαρχή του τουρισμού: Τι θα πάρω στους γονείς και στους φίλους μου;

Η προφανής επιλογή είναι τα πουγκιά, παραδοσιακά γλυκά που βγαίνουν σε δύο εκδοχές, φουρνιστά και τηγανιτά – σε κάθε περίπτωση, γεμισμένα με καρυδόψιχα και αμυγδαλόψιχα και νοτισμένα με ντόπιο ανθόνερο, που δεν έχει καμία σχέση με αυτό του εμπορίου και τους δίνει μία πολύ ιδιαίτερη γεύση.

Πάτμος δεν σημαίνει μόνο Αποκάλυψη... (Photos)

(το πάνω δεξιά είναι το περίφημο «πουγκί». Το κάτω δεξιά είναι μία δίπλα, και αριστερά βλέπετε δύο σοκολατοκέικ της κυρίας Ευτυχίας)

Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της Πάτμου είναι ότι έλκει σαν μαγνήτης τους καλλιτέχνες. Ζωγράφοι, μουσικοί, ηθοποιοί, είναι πολλοί αυτοί που επισκέφθηκαν την Πάτμο και τελικά κατέληξαν να αγοράσουν σπίτι και να μείνουν για πάντα στο νησί. Υπερβολικά πολλοί για να είναι απλώς σύμπτωση.

Κάποια ακόμα πράγματα που είναι χρήσιμο να γνωρίζετε για την Πάτμο:

Πάτμος δεν σημαίνει μόνο Αποκάλυψη... (Photos)

  • Αξίζει να νοικιάσει κανείς αυτοκίνητο στο νησί, ειδικά αν μείνει για λίγες μέρες. Η βενζίνη δεν είναι πρόβλημα: Μπορείς να πας από τη μία άκρη του νησιού στην άλλη μέσα σε μισή ώρα, ενώ όλες οι αποστάσεις είναι αρκετά σύντομες. Βέβαια, ένα πρόβλημα μπορεί να είναι ότι σε ολόκληρο το νησί υπάρχουν μόνο δύο πρατήρια βενζίνης, αμφότερα στη Σκάλα.
  • Το κεντρικό οδικό δίκτυο είναι μια χαρά (για νησί). Οι επιμέρους δρόμοι που οδηγούν στις διάφορες παραλίες είναι αναμενόμενα στενοί, αλλά και πού δε συμβαίνει αυτό;
  • Η κεντρική πλατεία της Χώρας ονομάζεται πλατεία Αγίας Λεσβίας, από τη φερώνυμη εκκλησία που βρίσκεται εκεί. Ωστόσο, στη σχετική ταμπέλα κάποιος έχει σβήσει το πρώτο “σ”, και τώρα γράφει “πλατεία Αγίας Λεβιάς”.

Πάτμος δεν σημαίνει μόνο Αποκάλυψη... (Photos)

  • Σε κάποιες από τις πιο απομακρυσμένες παραλίες του νησιού είναι πολύ πιθανό το σήμα του κινητού να είναι από ασθενές έως ανύπαρκτο. Και αυτό ΔΕΝ είναι και τόσο κακό.
  • Το νησί έχει και νυχτερινή ζωή, έστω και όχι ιδιαίτερα έντονη. Στη Χώρα, υπάρχει το Θαλάμι με την (εξωφρενικά μαυρισμένη και εξωπραγματικά ευγενική) σερβιτόρα Μαρία, που σου πιάνει την κουβέντα και την απολαμβάνεις περισσότερο και από το ποτό σου. Στη Χώρα υπάρχει ακόμα η Στοά και η Αστοιβή, ενώ στη Σκάλα ωραία ατμόσφαιρα έχει το Ginger Bar.
  • Μην μπεις καν στον κόπο να πας με κοντή φούστα ή σορτσάκι στην Ιερά Μονή. Αντίθετα, ενδείκνυται μακριά φούστα ή μακρύ παντελόνι.
  • Στην Πάτμο θα πάτε (και θα γυρίσετε) με το Blue Star 2, που θα σας αφήσει στη Σκάλα. Εκεί θα σας υποδεχθούν, παραδοσιακά, οι “κράχτες” των rooms to let. Ένα ακόμα ρετρό στοιχείο που θα σας κάνει να νιώσετε ότι πρωταγωνιστείτε σε τηλεταινία της δεκαετίας του ’80.

Πού καταλήγουμε, λοιπόν; Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Πάτμος δεν είναι αυτό που μπορεί να φανταζόμαστε πολλοί από μας, αλλά κάτι αρκετά διαφορετικό. Το θέμα είναι ότι πίσω από την Αποκάλυψη κρύβεται μία ολόκληρη σειρά αποκαλύψεων, που όμως δεν υπάρχει κανένας Ιωάννης να τις κάνει: Πρέπει να τις βρεις εσύ…

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ