Παυλόπετρι, βυθισμένη αρχαία πόλη

Η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου, βρίσκεται στην Ελλάδα, μια «ανάσα» από την Ελαφόνησο εδώ και 5.000 και ονομάζεται Παυλοπέτρι. Η πόλη ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νίκολα Φλέμινγκ και την ομάδα του, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από τη δομή της.

Η πόλη

Είχε διώροφα σπίτια, δρόμους, ακόμα και σύστημα διαχείρισης υδάτων! Και όλα αυτά σε μια πόλη που χτίστηκε την εποχή του Χαλκού!

Σύμφωνα με τη Wikipedia, υπάρχουν τουλάχιστον 15 κτήρια σε βάθος 3 με 4 μέτρων και οι πρόσφατες έρευνες του 2009 αποκάλυψαν ότι εκτείνεται σε 9 στρέμματα. Αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι η πόλη χτίστηκε περί το 1600-1100 π.Χ. αλλά αργότερα οι έρευνες αποκάλυψαν μέσω των ευρημάτων ότι η πόλη κατοικείται πριν από το 2800π.Χ., στην αρχή της εποχής του Χαλκού. Πιθανολογείται ότι η πόλη βυθίστηκε το 1000 π.Χ.

Παρά το γεγονός της φυσικής καταστροφής από το νερό με την πάροδο των αιώνων, η διάταξη της πόλης είναι όπως ήταν πριν από χιλιάδες χρόνια.

Δείτε τα πιο διάσημα σπήλαια της Ελλάδας και η σημασία τους παγκοσμίως

Τι αποκάλυψαν οι έρευνες

Η έρευνα του 2009 βοήθησε σε μεγάλο βαθμό για να χαρτογραφήσει την πόλη. Είναι η πρώτη βυθισμένη πόλη που επαναδημιουργήθηκε ψηφιακά σε τρεις διαστάσεις. Η χαρτογράφηση Σόναρ με τεχνικές που αναπτύχθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς αλλά και για την εύρεση πετρελαϊκών κοιτασμάτων βοήθησε τις πρόσφατες έρευνες.

Από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά, τέσσερις ακόμα επιτόπιες έρευνες είχαν προγραμματιστεί, σε συνεργασία ελληνικών υπηρεσιών αλλά και διεθνών πανεπιστήμιων και επιστημόνων. Αυτές οι έρευνες περιλάμβαναν και ανασκαφές.

Ένα από τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν να αποδείξει ότι η πόλη ήταν το κέντρο μιας ακμάζουσας βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας. Επίσης, στην περιοχή βρέθηκαν πολλά μεγάλα πιθάρια από την Κρήτη, γεγονός που προδίδει πως η πόλη ήταν και μεγάλο εμπορικό λιμάνι.

Από άλλους θεωρείται ότι το Παυλοπέτρι ποντίσθηκε το 375 μ.Χ. από τον ίδιο σεισμό που κατέστρεψε και το Γύθειο. Θεωρείται ότι το παραθαλάσσιο έδαφος σε μεγάλη έκταση μετακινήθηκε και έτσι έγινε αποκοπή της τότε χερσονήσου στην οποία βρισκόταν η Ονου Γνάθος και έτσι δημιουργήθηκε το σημερινό νησί της Ελαφόνησου.

Διαβάστε ακόμα:
Μετακίνηση από νομό σε νομό: Δεν θα εξεταστεί τελικά αύριο το άνοιγμα των χιονοδρομικών. Πότε επανατοποθετείται η συζήτηση

Το καλύτερο σαφάρι του κόσμου κοστίζει 110.000 ευρώ και οι επιβάτες πετούν με ιδιωτικό τζετ

Το έργο της αρχαιολογικής ομάδας με επικεφαλής τον των ερευνών Δρ. Τζον Χέντερσον προβλήθηκε σε ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε από το BBC 2 το 2011.

«Είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο όπου μπορείς κυριολεκτικά να κολυμπήσεις κατά μήκος ενός βυθισμένου δρόμου μιας αρχαίας πόλης ή να κοιτάξεις μέσα σε έναν τάφο», δηλώνει ο Δρ. Χέντερσον.

Το τρισδιάστατο μοντέλο της βυθισμένης πολιτείας, που παρουσιάστηκε στο βρετανικό δίκτυο, είναι εντυπωσιακό και απεικονίζει μια πόλη ακμάζουσα. Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν θραύσματα αντικειμένων, όπως αγγεία μαγειρέματος και πόσης. Βρέθηκαν, ακόμη, υπολείμματα εκατοντάδων τεράστιων πίθων, που χρησιμοποιούνταν για αποθήκευση αλλά και μεταφορά διαφόρων προϊόντων όπως λαδιού, κρασιού, χρωμάτων, αρωμάτων ακόμα και αγαλματιδίων.

Η ελληνική «Πομπηία» βρίσκεται στα νερά της Λακωνίας, κουβαλώντας την ιστορία της στον βυθό.

Δείτε τo σημείο όπου βρίσκεται το Παυλοπέτρι:

Δείτε το πραγματικά υπέροχο ντοκιμάντερ του BBC για την αρχαία ελληνική βυθισμένη πόλη!

Κύπρος: Στην Αγία Νάπα το πρώτο Υποβρύχιο Μουσείο Γλυπτικής της Μεσογείου

Η Κύπρος, και συγκεκριμένα η Αγία Νάπα, θα αποκτήσει το πρώτο Υποβρύχιο Μουσείο της Μεσογείου, έργο του καλλιτέχνη παγκοσμίου φήμης, Jason deCaires Taylor.

Το έργο παρουσιάστηκε αρχικά τον Ιούνιο του 2019 από τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας, Γιάννη Καρούσο, τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, τον Λειτουργό του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και Συντονιστή υλοποίησης του έργου, Γιώργο Παγιάτα, αλλά και τον βρετανό καλλιτέχνη Jason deCaires Taylor.

Τώρα το θέμα επανέρχεται καθώς το μουσείο θα είναι έτοιμο τον Απρίλιο του 2021. Θα βρίσκεται στην Αγία Νάπα και θα αποτελέσει ένα εντυπωσιακό έργο ειδικού ενδιαφέροντος.about:blank

Συγκεκριμένα, η ειδική ομάδα των εμπειρογνωμόνων από Ηνωμένο Βασίλειο και Μεξικό βρίσκεται εκ νέου στην Κύπρο, έχοντας ήδη ξεκινήσει την αποπεράτωση των γλυπτών που θα κοσμούν το Μουσείο. Τα γλυπτά θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020. Η αναμενόμενη πόντισή τους θα γίνει μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου του 2021.

Δείτε όμως και το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας στην Αλόννησο!

Σκοπός είναι να τηρηθεί πιστά το χρονοδιάγραμμα με το έργο να ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Απρίλιο.3+1 υπέροχοι προορισμοί στην Αττική ιδανικοί για μονοήμερη εκδρομή και μπάνιο!

Διαβάστε ακόμα:
Το νέο ταξιδιωτικό βιβλίο για την Ελλάδα που εξυμνεί παγκοσμίως τις ομορφιές, την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας!
Jason deCaires Taylor, υποβρύχιο μουσείο Αγία Νάπα

Το πρώτο Υποβρύχιο Μουσείο γλυπτικής στη Μεσόγειο

Το Υποβρύχιο Μουσείο θα δημιουργηθεί στον Δήμο Αγίας Νάπας και συγκεκριμένα στην παραλία Περνέρας και θα είναι το πρώτο υποβρύχιο Μουσείο γλυπτικής της Μεσογείου. Σε έναν υποβρύχιο χώρο με βάθος δέκα μέτρα, ο Βρετανός καλλιτέχνης θα δημιουργήσει πάνω από εβδομήντα υποβρύχια αγάλματα ανάμεσα σε δεκάδες φιλοτεχνημένα οργανικά δέντρα και υποβρύχια φυτά, ώστε να δημιουργηθεί και το πρώτο υποβρύχιο δάσος στον κόσμο!

Η απόστασή του από την ακτή θα είναι περίπου 200 μέτρα. Υπολογίζεται πως θα περιλαμβάνει 140 γλυπτά με ανθρώπινες φιγούρες και θα βρίσκονται ανάμεσα σε ειδικά διαμορφωμένα δέντρα που στην ολότητα τους θα σχηματίζουν ένα δάσος.

Το έργο του Υποβρυχίου Μουσείου συμπεριλαμβάνεται στα έργα που έχουν εγκριθεί για την ανάπτυξη του Δήμου της Αγίας Νάπας και αναμένεται να αποτελέσει παγκόσμιο σημείο ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της αναβάθμισης και της διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος της Αγίας Νάπας.Τα πιο διάσημα σπήλαια της Ελλάδας και η σημασία τους παγκοσμίως

Γνωρίστε, επίσης, τα highlights της Κύπρου…όσα πρέπει να δειτε όταν επισκεφτείτε τη μεγαλόνησο!

Ο Jason deCaires Taylor

Ο καλλιτέχνης Jason deCaires Taylor (www.underwatersculpture.com) γεννήθηκε στο Dover της Μεγάλης Βρετανίας και μεγάλωσε μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, εξερευνά σε συστηματική βάση την αλληλεπίδραση μεταξύ της τέχνης, της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος και της κοινωνίας.

Το 2006 ο καλλιτέχνης δημιούργησε το πρώτο υποβρύχιο πάρκο γλυπτικής στον κόσμο στα ανοικτά των ακτών της Γρενάδα και τα έργα του είχαν αναγραφεί στα κορυφαία 25 θαύματα του κόσμου από το National Geographic. Άλλα σημαντικά έργα του μέχρι σήμερα με γλυπτά του έχουν τοποθετηθεί στη θάλασσα στο Κανκούν στο Μεξικό (2009), στις Μπαχάμες 2014, στο Μπάλι, (2016), στο Lanzarote (2017), στη Νορβηγία (2018). 

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ